Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#551 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
Ima ta nazad, sve sam nazad prema shemi spojio. U autu je sad nemam ovdje da vidim kako sve ide.. Ali jebaji ga, nije šteta i ako ne bude radilo, svakako nije neko veće auto.
-
tokio25
#552 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
ja takodjer preko tog crvenog kabla signal prosledjujem zato sto mi je prakticnije nego skidati sa rikverc svjetla
- Qler
#553 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
znači trebao bi još jednu žicu provući sa playera do kamere nazad? pored ove postojeće?
-
tokio25
#554 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
ne nego ima vec na tom kablu
ne znam doduse kako je kod tebe rijeseno to da li su oni cincevi ili neki posebni spojevi na krajevima
ne znam doduse kako je kod tebe rijeseno to da li su oni cincevi ili neki posebni spojevi na krajevima
- Qler
#555 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
Zuti cinch ima i ima još jedan kabal, ali ako sam dobro vidio na shemi, i pored toga mora struja sa sijalice... baš ću slikati sutra uputstvo pa da vidim šta i kako
-
tokio25
#556 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
ma samo na tu zicu crvenu spojis a i ovamo ko HU crvenu spojis na acc
i ne moras nista vise
najjednostavnije rjesenje i lakse nego na rikverc svjetlo spajati
i ne moras nista vise
najjednostavnije rjesenje i lakse nego na rikverc svjetlo spajati
- nagibSA
#557 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
Tako je, bad lakse ostane samo crna da se spoji negdje na masu.
Ne znam da li imas canbus decoder (vecina ih ima), ako imas, posto on prosledjuje +12V HU-u kad ubacis u rikverc (REV-OUT), pa mozes iskoritisiti tu zicu.
Ako nemas decoder moras odvuci +12V sa rikverc svjetla nazad na HU (na reverse ili back) kako bi HU znao kada prebaciti sliku na kameru (rikverc).
Samo nemoj ako imas canbus, da vodis +12V na zicu koja vec ima +12V, sudarices napone.
-
tokio25
#558 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
cak mislim da ne moras uopste crnu na masu spajati i radinagibSA wrote: ↑30/03/2026 17:58Tako je, bad lakse ostane samo crna da se spoji negdje na masu.
Ne znam da li imas canbus decoder (vecina ih ima), ako imas, posto on prosledjuje +12V HU-u kad ubacis u rikverc (REV-OUT), pa mozes iskoritisiti tu zicu.
Ako nemas decoder moras odvuci +12V sa rikverc svjetla nazad na HU (na reverse ili back) kako bi HU znao kada prebaciti sliku na kameru (rikverc).
Samo nemoj ako imas canbus, da vodis +12V na zicu koja vec ima +12V, sudarices napone.
a ovamo spojis rikverc zicu da uvijek signal dobija i onda imas zadnju kameru i kad vozsi naprijed
- nagibSA
#559 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
Treba crna, kako ce raditi ako nemas minus za napajanje kamere.
Te kamere znaju da se griju ako su stalno pod napajanjem, zato su i zamisljene za rikverc, povremeno koristenje. Kada se pravilno spoji, vecina HUa ima aplikaciju za kameru. Kada je pokrenes, prosledjuje +12V na Reverse zicu koja dalje ide na napajanje kamere, tako da mozes aktivirati i kad nije u rikvercu.
Cini mi se da Kuler nema canbus decoder, cim pise na slici, sad pogledah sto je postavljao, Protocol Disonnected za CAN. Trebao si odmah iza multimedije povezati crvenu zicu. Svakako kako bi bio siguran provjeri instrumentom da li postoji +12 na reverse ili back zici kada se ubaci u rikverc. Trebalo bi da nema. Zato moras da odnekud proslijedis tih 12V kako bi HU znao kada da aktivira camera input.
Meni je bez canbusa smor, ne bih ni koristio nikako, ne rade komande na volanu, ne rade informacije (sa board computera), komande klime, otvorena/zatvorena vrata, nema temperature okoline itd.
PS. Da imas canbus spojen (i podesen protocol na dato auto) ekran bi se prebacivao na camera input, sve i da nemas kameru povezanu.
Te kamere znaju da se griju ako su stalno pod napajanjem, zato su i zamisljene za rikverc, povremeno koristenje. Kada se pravilno spoji, vecina HUa ima aplikaciju za kameru. Kada je pokrenes, prosledjuje +12V na Reverse zicu koja dalje ide na napajanje kamere, tako da mozes aktivirati i kad nije u rikvercu.
Cini mi se da Kuler nema canbus decoder, cim pise na slici, sad pogledah sto je postavljao, Protocol Disonnected za CAN. Trebao si odmah iza multimedije povezati crvenu zicu. Svakako kako bi bio siguran provjeri instrumentom da li postoji +12 na reverse ili back zici kada se ubaci u rikverc. Trebalo bi da nema. Zato moras da odnekud proslijedis tih 12V kako bi HU znao kada da aktivira camera input.
Meni je bez canbusa smor, ne bih ni koristio nikako, ne rade komande na volanu, ne rade informacije (sa board computera), komande klime, otvorena/zatvorena vrata, nema temperature okoline itd.
PS. Da imas canbus spojen (i podesen protocol na dato auto) ekran bi se prebacivao na camera input, sve i da nemas kameru povezanu.
-
tokio25
#560 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
ma ne treba crna vjeruj mi
probaj i vidjet ces
na koji nacin ne znam al rijeseno je nekako
probaj i vidjet ces
na koji nacin ne znam al rijeseno je nekako
- Qler
#561 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi

Evo ovako sam spojio sve na player strani. Još nisam drugi dio provukao da spojim kameru. Sve je smotano u autu, ali kako vidim plus kamere na plus I minus na minus...
- nagibSA
#562 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
Da to je spajanje ako nemas canbus decoder.
Ja odlemio mikrofon. Stara ploca, nema oznake kontakta na flet kablu pa mora ovako, ne moze ono sa trakom.
Koju app si koristio za testiranje mikrofona da probam i ja da li i kako radi externi?
Ja odlemio mikrofon. Stara ploca, nema oznake kontakta na flet kablu pa mora ovako, ne moze ono sa trakom.
Koju app si koristio za testiranje mikrofona da probam i ja da li i kako radi externi?
- Qler
#563 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
Ima na uređaju već voice recorder app, I uredno snima sa exteenog mikrofona. Al kad nazovem, integrisani samo radi...
- nagibSA
#564 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
@Qler
Imas li u podesavanjima (Factory tako nesto) podrsku za canbus protokole za sva auta (Peugeot-Citroen me interesuje) i proizvodjace canbusa (Raise, Hiworld)? Kakav je software, ja navikao na FYT based modele, softver im je odlican?
Nesto mi je mrsav i traljav izbor na Temu, oni nemaju ni frejmove i ozicenja...nesto mi sve sumnjivo po pitanju kvaliteta. Ne bih uzimao najjeftinije naravno.
Imas li u podesavanjima (Factory tako nesto) podrsku za canbus protokole za sva auta (Peugeot-Citroen me interesuje) i proizvodjace canbusa (Raise, Hiworld)? Kakav je software, ja navikao na FYT based modele, softver im je odlican?
Nesto mi je mrsav i traljav izbor na Temu, oni nemaju ni frejmove i ozicenja...nesto mi sve sumnjivo po pitanju kvaliteta. Ne bih uzimao najjeftinije naravno.
-
tokio25
#565 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
koji je pezo u pitanju?
- nagibSA
-
tokio25
#567 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
pa imas sigurno raise i hiworld jer su oni standard kod kineza
- Qler
#568 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
Touchscreen radi odlično, precizan i nema laga. Spojim se na hot-spot I odradim update apps na play store, ali nisam primjetio sistemske da je update ikako. Nisam mogao naći nigdje i update file da vidim ima li novija verzija. Nekih sam našao na netu ali ni za jedan nisam siguran Jel to to. Generalno zadovoljan sam, malo je slabiji signal na radiu, mislio sam da je do antene, zamijenio je i dalje isto. Ali zvuk je OK, RDS radi, aplikacija od radia je OK radi svoj posao. Google maps su spore haos, kao i npr ako pokreneš bho Max, Amazon video... Baš sporo pokreće, ali kad pokrene radi OK. Youtube app isto malo sporije starta ali brže od ovih i onda radi solidno. Ovo sve znam jer djeca hoće
Najveća zamjerka je to oko mikrofona, i eto te neke third party apps se sporo pokreću. Možda snimim neki video pa ga upload da vidite, ako se nakanim
- nagibSA
#569 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
Ima na fyt-u app store za sistemske aplikacije tipa Camera, Canbus, CarLink (AA) i sl. Losiji ti je radio chip zato je tako nije do antene. Mozda bi pojacalo rijesilo stvar (ja sam ga stavio, signal skoro kao OEM). Pretpostavljao sam da je GMaps spor, isto i kod mene, kad ga pokrenem treba malo dok ucita. Tako je na 4core, mora danas 8 core za fluidniji rad. Nije los AA, ali cucla bateriju od telefona, opterecuje ionako slabasni CPU, ja vise volim biti nezavisan potpuno od telefona, koristiti sve na HU kad vec imamo mogucnost i navigaciju i muziku i sve. Bas me nervira kad hocu na brzinu da otvorim GMaps pretrazim, zadam rutu. Bas sporo ali posle radi ok.Qler wrote: ↑02/04/2026 15:34
Touchscreen radi odlično, precizan i nema laga. Spojim se na hot-spot I odradim update apps na play store, ali nisam primjetio sistemske da je update ikako. Nisam mogao naći nigdje i update file da vidim ima li novija verzija. Nekih sam našao na netu ali ni za jedan nisam siguran Jel to to. Generalno zadovoljan sam, malo je slabiji signal na radiu, mislio sam da je do antene, zamijenio je i dalje isto. Ali zvuk je OK, RDS radi, aplikacija od radia je OK radi svoj posao. Google maps su spore haos, kao i npr ako pokreneš bho Max, Amazon video... Baš sporo pokreće, ali kad pokrene radi OK. Youtube app isto malo sporije starta ali brže od ovih i onda radi solidno. Ovo sve znam jer djeca hoćemeni Android auto, i sve preko njega radi odlično. Spoji se automatski, sve radi normala.
Najveća zamjerka je to oko mikrofona, i eto te neke third party apps se sporo pokreću. Možda snimim neki video pa ga upload da vidite, ako se nakanim![]()
Nista, moracu uzeti nesto novije i brze, mora 8 core, bilo kakav. Pokusati sa TEMU-a, meni treba samo player imam frejm i ozicenje i canbus decoder i sve razvuceno. Valjda su im isti raspored pinova i konektori.
I da, primjetim matricu (vertikalne linije) na ekranu kad je Sunce, isto kao nekad davno na telefonima. Doduse, ovo i jeste HW star po 10 godina.
- nagibSA
#570 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
Evo otprilike kako izgleda. Odlicna integracija, nema mnogo prckanja po ekranu, sve info i notifikacije su tu.

- Qler
#571 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
Je li mi možeš na PM poslati linkove za taj store, odakle da skinem updated sys apps, a i ovaj launcher...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#572 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
Taj displej izgleda nakaradno u tom citroenu.. 
- nagibSA
#573 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
Imas onaj od 7" koji se bolje uklopi, ali je premal, pogottovo za touchcreena i to u autu gdje treba da se vidi malo bolje. Nije ovo fabrika pa da se savrseno uklopi sve.
To ti je mrvu vece od telefona danasnjih, sta mozes vidjeti na tome, pogotovo da bacis pogled u voznji. A pri tome ti ostanu ispod da prde beskorisni tasteri. Valjda je funkcionalnost na prvom mjestu pa onda izgled.
I danasnja auta uglavnom imaju velike ekrane.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#574 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
To sto danasnja auta imaju veliik ekran, neko je tako isplanirao, za razliku od tvog C4, koji dolazi sa manjim ekranom. Ne mozes na silu ugurati nesto...sto nije ni zamisljeno na tom modelu.
-
tokio25
#575 Re: Auto Multimedija/Radio/2DINAndroid/DVD sistemi
a dobro on sad malo brani svoj izbor
on ce sluziti svrsi al se ne uklapa da se ne lazemo
on ce sluziti svrsi al se ne uklapa da se ne lazemo