Koliko se papira potrošilo zapisujući kodove da mogu nastaviti sutra
Moderator: Benq

Ovo je Bato igra za tebe, pusti sta ti pricaju. GTA ove decenije, bar dok ne izadje pravi GTA.
pa, moja istorija igranja slicnih igara je malo "dublja" ili "dalja". ne znam koji bih izraz iskoristio. ja sam se prvo orjentisao na one gdje su ti potrebni refleksi i pamcenje. a sto se tice ovig D&D izvedenica... hah, sta da kazem. ja sam ih kao 'board games' igrao jos od 96'. dostavio nam i predstavio jedan drugar koji je tada otisao na skolovanje u Italiju... i od tada, sve ono sto drugi potrose (i zale se na komplikovanost) kod odabira lika, rasporedjivanje statistika i biranja skilova je meni smijesno. a uvijek sam birao Wizarda. mislim da bih iz glave mogao nabrojati barem 90% magija, po nivoima istih, koje koristi sve i jedan koji spada u D&D dijapazon.ferratilis wrote: ↑27/03/2026 08:00 Ma nije sve kinematografija, naprotiv, nikad nije bilo vise kvalitetnih i izazovnih igara, ali su vecinom indie. Probaj Aeterna Noctis, najteza metroidvania ikad. Probaj Pathfinder na Unfair tezini, ili Underrail na dominating, vidjeces sta je izazov. Doom Eternal na Nightmare, ili odigraj Sekiro, bilo koji Nioh itd. Onda imas milion roguelike naslova koji su prilicno teski. Jagged Alliance 3 je isto veliki izazov na najvecoj tezini. Uglavnom, dobrih igara ne manjka.
oh, ne... nista od toga nije "rinse and repeat" drug Chmoljo. kada bi bilo tako ne bi bilo ni imena kao sto su Pele, Maradona, Ronalno, Mesi, Muhamed Ali, pa onda ni Carl Lewis, Usain Bolt, kao ni Kasparova, Bobija Fishera... i da ne nabrajam dalje. svi oni su otisli daleko dalje od "rinse and repeat".Chmoljo wrote: ↑27/03/2026 08:41pa dobro, i fudbal je rinse and repeat jeboga ti, i atletika i olimpijadabelfy wrote: ↑27/03/2026 00:48
obojica ste u pravu. i holow knight sam preigrao kao i onu gdje se moras zahebavati sa gravitacijom. sad joj se ne mogu sjetiti ni imena, ali je izisla u otprilike isto vreme. zelio sam reci da se ovdje o takvima malo ili nimalo prica. jer su svi orjentisu na naslove sa sto vise 'A' sa ili bez pluseva u njima. mislim, nemam nista ni protiv toga, nego zelim reci da se u istima izgubio smisao gejminga i pretvorio u kinematografiju.
evo, uzet cu za primjer Chmolju (no pun intended) koji sada kaze da prvi put gleda videe kako je neko presao igru, a potom kaze i da je vecina iste cinematics... i da je dovoljno samo da savladas "parry". jednostavno se to predstavlja samo kao jedno "novo iskustvo" (iako nije novo), prije nego izazov. ali hajde da se povodom toga osvrnem na samo znacenje rijeci 'game'.
ako cemo na prvu prevesti, to bi bile one prve igre koje smo igrali. od "Lastike", "Olimpijade", "Ganje", "Zmire", "Klisa", "Klikera", pa sve do samog fudbala, kosarke, odbojke, stonog tenisa itd. ovdje pominjem potonje zato sto se sada gejming provodi i pod sport...
sta je bio cilj ucestvovanja u istim?
i onda to ide i u digitalizaciju, pa tu dobijemo Donky Konga, Maria, Wonderboya...
opet isto pitanje. sta je bio cilj ucestvovanja u istim?
i onda dolazi pitanje sta to dobijamo danas? GTA7, 8, 9 ili 10? Clair obscure 33, 32, 31...? Elder Scrolls 7, 8, 9...? Witcher 4, 5, 6? ...ili nastavak bilo koje fransize koja se proslavila prvom igrom (Fallout, Half - live, ili peta i deseta).
i, samo se svede na "rinse and repeat"... moguce je da samo starim, ali vec dugo vremena nalazim izazova u starijim igrama nego novijim. izuzetak su kompetitivne. sa cerkom se rado potucem i u Tekkenu i u Street Fighteru. iako sam i tu naletio na problem. jedina od naprednijih igara koju igra moj otac je kladionica. kad sam mu prvi put rekao da cemo se morati potuci prvo me pitao: "sine, jesi dobro?", a onda je dobio kontroler u ruke i pokrenuh Tekken... sada i on ima bolje reflekse.
ima jedna stvar koju previđaš sa tom umjerenom kritikom da se ovdje priča dosta o AAA naslovima - svi mi starimo. nemamo toliko vremena za učenja novih vještina, ni živaca, a ni volje. osim toga, tržište je jako zasićeno, kao što fero kaže, puno dobrih naslova i lako je sada doći do njih. prije nisi bio u takvoj situaciji, pa si drljo istu igru mjesecima.
sjećam se batmana na NESu. pređem ga bez da izgubim ijedan život. pa onda sebi zadam, haj sad triput zaredom.al zato što nije čekalo 5735 drugih igara da se proba.
ali priča se ovdje i teškim igrama.
soulslike igre ovdje raja spominje koje nisu lagane. evo ja sam preigrao pathfindera koji na većim težinama ne prašta greške.
ja mislim da ti samo rondaš![]()
Vide se rezultatiferratilis wrote: ↑29/03/2026 07:51 Korejanci nisu tvrdoglavi kao Japanci izgleda. Prate feedback i implementiraju stvari koje igraci traze, i peglaju bugove. Bice ovo solidan sandbox nakon par patcheva.
https://crimsondesert.pearlabyss.com/en ... boardNo=76