To o čemu pišeš, kako navodiš "ikonografija, dramatika, zastave osvete,hajc..." To je PR. Cilj Irana nije nestanak Izraela, još manje im je cilj da između Mrtvog Mora i Sredozemlja jednog dana osvane država po imenu Palestina. Nikome na kugli zemaljskoj nije stalo do Palestine, Arapima malo, Irancima nimalo, osim ako neka buduća hipotetička Palestina ne bi bila napučena muslimanima šijske vrste.sumirprimus wrote: ↑30/03/2026 22:04Ko jel ja?
Pa meni su vise iranci ko komsije, 40 godina potezu rat sa Izraelom, to je ikonografija, dramatika, zastave osvete,hajc i dodje do rata, oni se raspadnu na elektrone.
Smrt izraelu, osovina otpora, sila koja je nezaustvljiva, nestace izrael bla bla ljudi ih ubise ko puru za mjesec, ovde se slavi kad ispale jednu raketu u kontru. slavi se potrosnja interceptora o cemu pricamo
Ono što Iran želi jeste slomiti Zaljevske zemlje: Kuvajt, Katar, Bahrein, Emirate i objekat mokrih iranskih snova Saudijsku Arabiju, obratiti lokalne sunitske nevjerne tome na šijsku "veru pradedovsku" i naravno preuzeti kontrolu nad svetim mjestima islama. Iranu u tom smislu ide dobro, uništava im ekonomije, turizam i ono malo nacionalnog ponosa koje te karikature od država imaju.
Za svoj cilj: Lomljenje kičme komšijama iz zaljeva i širenje svoje verzije islama, Iran je spreman da trpi i poneki štos u glavu i udarac u stomak, čitaj američko i izraelsko bombardovanje onoga što će nafta svakako ponovo izgraditi.
Iran želi biti glavni globalni dasa u islamskom svijetu i neće birati sredstva i saveznike da to ostvari. Mašta može svašta, pa mi nije nemoguće zamisliti neku buduću, hipotetičku granicu Velikog Izraela i Velikog Irana negdje na Eufratu, možda budućih saveznika u zajedničkom rastavljanju Arapa na proste faktore. Treba biti pošten i reći da Arapi iz Zaljeva nisu sposobni, bez Amerikanaca of kors, samostalno zamijeniti gumu na Toyoti Hiluxu. Nije to materijal za pravljenje ozbiljnih nacija i država.