EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
preludezalude

#7801 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Zakalwe wrote: 28/03/2026 18:44
preludezalude wrote: 28/03/2026 18:22 Isto sam ja ovo gledao prije 2-3 godine. U tvojoj kalkulaciji nema baterija. Ja sam gledao off grid sistem i on je mnoooogo skuplji jer su baterije skupe. Moja kalkulacija za moj sistem mi je govorila da je isplativost tek nakon 15 godina i to uz uvjet da nema nikakvih ulaganja u sistem. Cisto sumnjam da bi paneli a pogotovo baterije izdrzali 15 godina bez ulaganja.
Ali evo da se vratim na tvoju kalkulaciju. Ovo zauzima prostor od oko 60 kvadrata i mnogima od nas ne odgovara i tu zavrsava prica oko punjenja EV na panele.
Kupiti EV i razmisljati o panelima da bi punio je bas bez veze. Ako vec imas panele...to je drugo i dodatni plus je za EV.
Nesto si tu pogresno shvatio.

Baterije ne znace automatski off-grid. Ja imam baterije ali nisu off-grid. U stvari skoro niko nema off-grid. Za to ti treba privatno uzemljenje i gomilu drugih stvari koje su skupe. Cijene baterije su jako pale zadnjih godina. Prosle godine sam kupio 20kWh baterija za istu cijenu koliko bi me kostalo 5kWh prije par godina.

Ne znam kako to fercera u Bosni, ali je meni najveci dobitak (u parama) prave u stvari baterije (arbitraza noc/dan) a ne paneli. Pogotovo zimi kad je potreba za grijanjem i spot-cijene struje visoke. Ljeti ima struje na bacanje, i cijene su niske. Tako da je tih 50-ak solarnih kWh dnevno bolje iskoristiti za punjenje baterija, punjenje auta, AC, grijat bazen i te stvari. Nema fajde prodavati elektroprivredi.
Spominjem off grid jer je mene tada interesovala iskljucivo ta opcija.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#7802 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

preludezalude wrote: 28/03/2026 18:52 Spominjem off grid jer je mene tada interesovala iskljucivo ta opcija.
To je jedna vrlo skupa i neobicna opcija koja nije ekonomicna.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#7803 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sime_cipol »

I ako se zivi u zgradi moze se voziti električni auto u BiH. Odes sa njim na dzabni punjac u Bingo, vratis se kuci pjeske ili taxijem. Sutra dodjes po njega pjeske ili opet taxijem. Potrosis 0 ili 10ak KM. Napunice se da ga mozes voziti 300-400km po gradu. Dosta za heftu vozanja za prosjecnog Bosanca.
:D
preludezalude

#7804 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

sime_cipol wrote: 28/03/2026 19:07 I ako se zivi u zgradi moze se voziti električni auto u BiH. Odes sa njim na dzabni punjac u Bingo, vratis se kuci pjeske ili taxijem. Sutra dodjes po njega pjeske ili opet taxijem. Potrosis 0 ili 10ak KM. Napunice se da ga mozes voziti 300-400km po gradu. Dosta za heftu vozanja za prosjecnog Bosanca.
:D
Nebi se cudio da ima i takvih, da uzurpira "javni" punjac.
tokio25

#7805 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

sto je najgore taj auto se napuni za neka 4 sata npr a tu stoji 12 npr
nigdje veze
al ima i takvih posebno u garazi binga je bio jedan takav koji parkira i citavu svoju smjenu bude nakacen
sime_cipol

#7806 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sime_cipol »

Mene zanima, kako ti neko u BiH može naplatiti struju na punjacu, a da nije EP BiH, EP HZ HB i EP RS. Zar zakon ne brani, pa su svi punjaci besplatni ili samo za Licno koristenje.
preludezalude

#7807 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Zakalwe wrote: 28/03/2026 18:55
preludezalude wrote: 28/03/2026 18:52 Spominjem off grid jer je mene tada interesovala iskljucivo ta opcija.
Kad sam krenuo sa tim razmisljanjem nisam shvatao koliko je ta opcija skupa. Ma i za on grid je petljancija ziva. Jedno vrijeme nije moglo. Kakva je sad situacija neznam ali navodno moze uz zafrkanu papirologiju ali navodno povlacenje predate struje naplacuju mrezarinu. Nisam siguran kako je ali ko se upusta u to treba doooobro izracunati isplativost. Ako je isplativo tek na 15 godina... ja sam i tada prije par godina govorio da solarni sistemi ce biti isplativi kad budu u pola cijene ili struja kad bude najmanje duplo skuplja
Zakalwe

#7808 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

preludezalude wrote: 28/03/2026 19:20 Ma i za on grid je petljancija ziva. Jedno vrijeme nije moglo. Kakva je sad situacija neznam ali navodno moze uz zafrkanu papirologiju ali navodno povlacenje predate struje naplacuju mrezarinu.
Ne kontam u cemu je problem. Elektroprivreda ne vidi razliku da li iza tvoga pretvaraca stoji baterija ili ne. Takodjer, mozes konfigurisati pretvarac da nikad ne salje struju nazad u mrezu vec da sve ide u "samopotrosnju".
melac

#7809 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

ReymondReddington wrote: 28/03/2026 13:19
konektovan wrote: 28/03/2026 12:56
Haris.ba wrote: 28/03/2026 11:09

Kako ce struja iz vlastitih solara postati "skuplja"?
A kako cu ja u neboderu imati solar panel i drugi koji zive u neboderima, gdje cemo puniti svi vozila na javnin parkinzima? Evropa ima problem sa infrastrukturom, a ne jedna BiH. :-)
Svi koji zive u zgradi i imaju normalan posao EV im nije nikako isplativ kad se sve uzme u obzir.

Radis do 5h. Krenes sa posla po dijete u produzeno / zenu na posao, svratite u Bingo da kupis hljeb, nesto sta ces taj dan jesti i nakon toga trebas ici da punis auto. Nije realno.

Znaci svi ce reci ma ne radim vikend odoh vikendom napuniti. Onda dolazimo da situacije koja se sad desava na auto praonama. Dodjes tamo vec 3-4 ceka u redu. I haj ti sad znaj kolko ces cekati tu? Idi negdje drugo vozaj se po gradu da nadjes gdje ces napuniti.

Zivis u kuci. Radis do 5h. Krenes sa posla po dijete u produzeno / zenu na posao, svratite u Bingo da kupis hljeb, nesto sta ces taj dan jesti i dodjes kuci i ukljucis da se puni. OVo je vec realna situacija koja se ne razlikuje toliko od SUS vozila.

Ogromna razlika. A uopce se nismo dotakli kolko moze EV preci.
A sta ne bi mogli imati punjace na parkinzima za one koji zive u zgradama?
Qler

#7810 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Qler »

A odakle nam tolika struja?
sime_cipol

#7811 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sime_cipol »

Qler wrote: 28/03/2026 21:02 A odakle nam tolika struja?
Visak svakako izvozimo. A kad nam oporezuju struju sa CO2 porezom nece je niko osim domaceg trzista :D
Didier

#7812 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Didier »

sime_cipol wrote: 28/03/2026 21:10
Visak svakako izvozimo. A kad nam oporezuju struju sa CO2 porezom nece je niko osim domaceg trzista :D
Mi odavno više ne izvozimo struju, nego ju čak i uvozimo.

Ali opet, struje će uvijek biti, neće nikad nestati, a za naftu i plin nismo sigurni.

Ova priča kako "EV neće u njegovu avliju", ali je došao laprdati na temu o električnim vozilima je baš primitivna. Bukvalno svaki argument mu je glup i može se pobiti za tri sekunde, a ako trola, još je gluplje što to administratori dozvoljavaju.

I nije jedini, ovdje ih je čitava svita.

Vozite ljudi na naftu koliko god želite, mijenjajte ulje, samo se ne petljajte nama koji to više ne želimo. Meni je dovoljan argument da je najbogatija zemlja svijeta prešla na električna vozila gotovo u potpunosti, dalje ne moram ni razmišljati.
ElRe

#7813 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

preludezalude wrote: 28/03/2026 19:20
Zakalwe wrote: 28/03/2026 18:55
Kad sam krenuo sa tim razmisljanjem nisam shvatao koliko je ta opcija skupa. Ma i za on grid je petljancija ziva. Jedno vrijeme nije moglo. Kakva je sad situacija neznam ali navodno moze uz zafrkanu papirologiju ali navodno povlacenje predate struje naplacuju mrezarinu. Nisam siguran kako je ali ko se upusta u to treba doooobro izracunati isplativost. Ako je isplativo tek na 15 godina... ja sam i tada prije par godina govorio da solarni sistemi ce biti isplativi kad budu u pola cijene ili struja kad bude najmanje duplo skuplja
Moguće je predati struju u sistem EP, ali je papirologija teška i dugotrajna. Imao sam i tu ponudu.

Image

Image

Prosumer model, višak električne energije ide u sistem, uz smanjenje računa za struju. Elektroprivreda nije obavezna da primi višak energije. Tako je bilo 2024.
preludezalude

#7814 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Zakalwe wrote: 28/03/2026 20:00
preludezalude wrote: 28/03/2026 19:20 Ma i za on grid je petljancija ziva. Jedno vrijeme nije moglo. Kakva je sad situacija neznam ali navodno moze uz zafrkanu papirologiju ali navodno povlacenje predate struje naplacuju mrezarinu.
Ne kontam u cemu je problem. Elektroprivreda ne vidi razliku da li iza tvoga pretvaraca stoji baterija ili ne. Takodjer, mozes konfigurisati pretvarac da nikad ne salje struju nazad u mrezu vec da sve ide u "samopotrosnju".
Ako sve ide u samopotrosnju onda nema potrebe sklapati ugovore za prikljucnu snagu, traziti elektroenergetske saglasnosti, dvosmjerno brojilo...
Djavolji posao je ako hoces u tal sa elektrodistribucijom.
preludezalude

#7815 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Didier wrote: 28/03/2026 22:23
sime_cipol wrote: 28/03/2026 21:10
Mi odavno više ne izvozimo struju, nego ju čak i uvozimo.

Ali opet, struje će uvijek biti, neće nikad nestati, a za naftu i plin nismo sigurni.

Ova priča kako "EV neće u njegovu avliju", ali je došao laprdati na temu o električnim vozilima je baš primitivna. Bukvalno svaki argument mu je glup i može se pobiti za tri sekunde, a ako trola, još je gluplje što to administratori dozvoljavaju.

I nije jedini, ovdje ih je čitava svita.

Vozite ljudi na naftu koliko god želite, mijenjajte ulje, samo se ne petljajte nama koji to više ne želimo. Meni je dovoljan argument da je najbogatija zemlja svijeta prešla na električna vozila gotovo u potpunosti, dalje ne moram ni razmišljati.
Ja bi to rekao ovako...Zasto je presla na EV?
Last edited by preludezalude on 30/03/2026 11:17, edited 1 time in total.
Zakalwe

#7816 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

preludezalude wrote: 29/03/2026 03:26 Ako sve ide u samopotrosnju onda nema potrebe sklapati ugovore za prikljucnu snagu, traziti elektroenergetske saglasnosti, dvosmjerno brojilo...
Pa sta je onda problem? Nabavi dovoljno veliku bateriju da ti pokriva dnevne potrebe, instaliraj panele i gonjaj samopotrosnju.
ElRe

#7817 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

Zakalwe wrote: 29/03/2026 08:53 Pa sta je onda problem? Nabavi dovoljno veliku bateriju da ti pokriva dnevne potrebe, instaliraj panele i gonjaj samopotrosnju.
Isplativost investicije za 20 godina ako se ništa ne pokvari.
Peacean

#7818 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Peacean »

Ne kupuju se paneli i baterije radi uštede već radi manje zavisnosti od ep.
Rockefeller

#7819 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Rockefeller »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/03/2026 18:09
Rockefeller wrote: 28/03/2026 18:04 Ljudi, jedan elektricni auto meni treba za grada. To bi bio u najboljem slucaju Reno Tvingo ili cak Reno 5, izgledaju mi top, svidjaju mi se. Eh sad, posto ce mi mozda za neka duza putovanja trebati i auto sa jacom baterijom onda bi gledao mozda cak i Teslu 3 npr. ili cak BMW I3 Neue Klasse. Znaci dva auta, jedan meni i jedan zeni. S tim da moja zena skroz slabo vozi meni bi odgovarao jedan elektricni. Zato jedva cekam tog karavana od BMW-a iako imaju i I5.

Razlog, itekako isplativost i na prvom mjestu. Steta sto Tesla nema karavana.

Trebamo vise iskustva od ljudi citati. Pa u BiH to je winwin.

Kupiš sebi fino BMW G30 540i xDrive karavana, a ženi kakvog malog benzinca i miran si.
Kakva struja bolan.

Ja ne bih djecu stavio u auto da sjede na litijskoj bateriji nikad.
Ma ne znam, sve me vise vuce struja kao Daily auto.
ElRe

#7821 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

Peacean wrote: 29/03/2026 09:16 Ne kupuju se paneli i baterije radi uštede već radi manje zavisnosti od ep.
Sve investicije se rade zbog novca.
ReymondReddington

#7822 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ReymondReddington »

melac wrote: 28/03/2026 20:56
ReymondReddington wrote: 28/03/2026 13:19
konektovan wrote: 28/03/2026 12:56

A kako cu ja u neboderu imati solar panel i drugi koji zive u neboderima, gdje cemo puniti svi vozila na javnin parkinzima? Evropa ima problem sa infrastrukturom, a ne jedna BiH. :-)
Svi koji zive u zgradi i imaju normalan posao EV im nije nikako isplativ kad se sve uzme u obzir.

Radis do 5h. Krenes sa posla po dijete u produzeno / zenu na posao, svratite u Bingo da kupis hljeb, nesto sta ces taj dan jesti i nakon toga trebas ici da punis auto. Nije realno.

Znaci svi ce reci ma ne radim vikend odoh vikendom napuniti. Onda dolazimo da situacije koja se sad desava na auto praonama. Dodjes tamo vec 3-4 ceka u redu. I haj ti sad znaj kolko ces cekati tu? Idi negdje drugo vozaj se po gradu da nadjes gdje ces napuniti.

Zivis u kuci. Radis do 5h. Krenes sa posla po dijete u produzeno / zenu na posao, svratite u Bingo da kupis hljeb, nesto sta ces taj dan jesti i dodjes kuci i ukljucis da se puni. OVo je vec realna situacija koja se ne razlikuje toliko od SUS vozila.

Ogromna razlika. A uopce se nismo dotakli kolko moze EV preci.
A sta ne bi mogli imati punjace na parkinzima za one koji zive u zgradama?
Da zanemarimo kompleksnost te izgradnje. Ko ce to platiti? Drzava. A onda drzava kaze ok napravit cemo ali ce se prilikom punjenja placati akciza koja ce ici za pravljenje novih i odrzavanje postojecih punjaca.

I dosao si na isto kao gorivo. Kad god zafali para za prnzije ili bilo sta država digne cijenu na tim punjacima.

A ne vidim ni da eu drzave pokrivaju te parkinge ev punjacima. A one su bogatije od nas.
ElRe

#7824 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

Znači realni range 250km, nakarada od auta...ne hvala.
Čekamo nove EV iz VAG grupacije.
Zakalwe

#7825 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

ElRe wrote: 29/03/2026 09:11 Isplativost investicije za 20 godina ako se ništa ne pokvari.
Hebi ga onda. Nevalja investicija. Meni drzava 50% doplati.
Post Reply