Bezveze je rasprava jer se sve svede na individualnu preferencu i navike vozaca.
Imas ljude koji vole određene tipove motora i to im pravi gust u voznji. Komsija ima nekog starog mercedesa V12 trosi u pm (rece mi između 15-20 litara) ali dzaba covjek voli kako motor "prede" i osjecaj koji dobije kad ga vozi. Kakvu god ti njemu ponudu stavio na sto za neko ekonomicnije i novije vozilo on se mecke nece odreci. Pa taman EV imao milijardu KM domet na jednom punjenju.
Drugi primjer prijatelj koji organski mrzi stajanje na pumpama i gubljenje vremena kada ide na neku destinaciju. Covjek hladno 10+ sati moze voziti bez da gubi koncentraciju. Rekao da nikad nece preci na EV dokle god se ne napravi neko vozilo da mu omoguci isti komfor da u cugu moze odraditi velike kilometre jer voli da vozi i putuje. Ne pita puno za cijene goriva jer će radije platit vise taj komfor nego da mora cekati na punjacu. Trenutno vozi Škodu Octaviju dizel.
Ja licno rijetko kada vozim duze od 3 sata bez pauze tako da nemam neki problem da skrenem sa puta, nesto pojedem i kupim a usput napunim auto. Ako uzmemo u obzir da ova malo novija elektricna vozila imaju domet 400+ kilometara onda znaci da ga u gradu mozes jednom napuniti u sedmici i nemas problema u toku radnih dana. Osim ako je nekome posao bas daleko. Ali mi nije svejedno ako sad recimo punim kuci, iskrsne neka izvanredna situacija a ja nemam dovoljno baterije. Ili ako se stvori ogromna gužva na punionicama kao što gledamo scene iz Hrvatske na ljeto. Gorivo samo mogu brzo dosuti dok sam ovdje u "problemu". Nikada se ovo nije desilo i mozda je overthinkovanje ali ne moze covjek da se ne zapita sta da radi ako se nađe u toj situaciji.
Također je na drugoj strani glupo skroz otpisati EV na racun danasnje situacije sa razvojem. SUS je već dosegao svoj maksimum i svaki naredni pokusaj nadogradnje ce biti ekstremno skup za proizvođace, a samim time i za kupce. Ko će platiti preko 60k za novo vozilo samo jer su npr. u novoj seriji spustili potrosnju za 0.5 - 1l ? EV ima ogroman potencijal i u par godina razvoja si već dosao da neka kineska vozila imaju recimo po 1000 km dometa a krenuo si sa cca 300 kod nekih auta. Evropa radi birokratije sporo dolazi do toga ali će eventualno nadoći. Ovo vazi isto za tehnologiju punjenja i razvijanja infrastrukture. Nekad su ljudi govorili vjerovatno hebo ICE kad ja moram traziti pumpu da bi mogao vozit a nemam goriva kod sebe kuci. A evo danas pumpe na svakom koraku, rezervoari motora se proširili i ljudi se prilagodili konceptu. Trebalo je vremena ali se nadoslo. Isto vjerujem da će biti za struju gdje razvoju sigurno nije kraj.
Tako da na kraju dana sve ovisi o preferencama i kakva je situacija u određenoj drzavi. U bosni je trenutno dobra situacija za struju jer ima dosta dzabnog punjenja i jer nemamo skoro nikakve takse. Stavise imas inicijative da pređes. Također nema gužvi na punionicama. Ali kao sto rece kolega par stranica unazad, doci ce i do nekih negativnih efekata jer se drzava nece odreci svog prihoda ako vidi da padaju prihodi od ICE vozila. Ako nista bit ce skuplja registracija ili će uvesti neke varijante EV poreza. Procitao sam prije par mjeseci da je neka drzava posebno uvela skuplju registraciju jer EV radi veceg obrtnog momenta više habaju cestu

E tu se onda lomi situacija hoce li i nakon toga biti isplativo voziti na struju a ti vec digao kredit za auto