EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#7776 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

tokio25 wrote: 28/03/2026 17:19 citam sad ono putovanje berte benz i prvo vangradsko putovanje jel
putovanje je bilo 106 kilometara i u apotekama kupovala gorivo
a to je bilo 1888
znaci nakon 140 godina domet automobila sa sus motorom je 1000 kilometara ajmo reci
sto znaci da je 10 puta vise
a elektricni automobili su u 15ak godina napravili skok od mozda 5 puta
sta ce biti za 120 godina ko zna
do tada mozda elektricni budu imali domet od 3000 km
Za 120 godina će se voziti ICE auta na sintetička goriva.

EV auta će biti davna historija i predmet šprdancije i ismijavanja.

Na kraju krajeva, elektromotori i baterije postoje duže nego SUS motori, i pokušaja elektro auta je bilo i prije 120 godina, pa i prije 70, pa prije 50 itd.

Gdje je taj razvoj nestao?

Prije 130 godina trećina auta u New Yorku je bila na struju.

I gle čuda, zbog dosega i brzine punjenja nisu zaživjela.

Evo 130 godina kasnije identičan problem.

Bijela tehnika za Grete i ekipu.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#7777 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

preludezalude wrote: 28/03/2026 17:22
Zakalwe wrote: 28/03/2026 17:19
preludezalude wrote: 28/03/2026 17:11 Neko spomenu solarni panel za punjenje ali nije spomenuo kolika je to skalamerija i investicija da bi dobio destak kilovata. Ne radi se o punjenju obicnog akumulatora. Vrlo upitna isplativost. Lako je reci "solarni panel".
Da li shvatas razliku izmedju kilovat i kilovat sat?
Razumijem i evo sad ispravljam svoj post u kw/h. Jel sad u redu?
Jeste. Moj "panelcici" proizvode 7500-8000kWh godisnje. Maksimalno oko 50-60kWh dnevno.
Zakalwe

#7778 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/03/2026 17:24
tokio25 wrote: 28/03/2026 17:19 citam sad ono putovanje berte benz i prvo vangradsko putovanje jel
a to je bilo 1888
znaci nakon 140 godina domet automobila sa sus motorom je 1000 kilometara ajmo reci

Na kraju krajeva, elektromotori i baterije postoje duže nego SUS motori, i pokušaja elektro auta je bilo i prije 120 godina, pa i prije 70, pa prije 50 itd.

Halo ba, ja i dalje cekam da me "edukujes"... Odakle dobijam struju? Iz kojih izvora energije? govorio si da trebamo da se "edukujemo". Dedere nas edukuj...sto si se usutio?
preludezalude

#7779 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Zakalwe wrote: 28/03/2026 17:28
preludezalude wrote: 28/03/2026 17:22
Zakalwe wrote: 28/03/2026 17:19

Da li shvatas razliku izmedju kilovat i kilovat sat?
Razumijem i evo sad ispravljam svoj post u kw/h. Jel sad u redu?
Jeste. Moj "panelcici" proizvode 7500-8000kWh godisnje. Maksimalno oko 50-60kWh dnevno.
Super. Sad nam jos reci kolike su dimenzije tih panelcica i koliko kosta ta investicija.
ZoomZoomKiwi

#7780 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Zakalwe wrote: 28/03/2026 17:30
ZoomZoomKiwi wrote: 28/03/2026 17:24
a to je bilo 1888

Halo ba, ja i dalje cekam da me "edukujes"... Odakle dobijam struju? Iz kojih izvora energije? govorio si da trebamo da se "edukujemo". Dedere nas edukuj...sto si se usutio?
Ne čujem te od zvuka usisa kroz CorkSport SRI i izduva kroz Milltek auspuh i slavujskog glasa Nate Dogga kroz Bose ozvučenje. :kiss:
ElRe

#7781 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

preludezalude wrote: 28/03/2026 17:11 Neko spomenu solarni panel za punjenje ali nije spomenuo kolika je to skalamerija i investicija da bi dobio destak kilovata. Ne radi se o punjenju obicnog akumulatora. Vrlo upitna isplativost. Lako je reci "solarni panel". Ima li neko da je investirao u to? Ja sam jedno vrijeme bio zainteresovan u investiranje u taj sistem da bi kucu potpuno dobio neovisnu od elektrodistribucije. I kako god bi radio proracune rezultat je bio isti tj investicija ne moze isplatiti sama sebe.
Image

Image

Ponuda koju sam ja dobio za moju kuću. 02/2024
B6Redhell

#7782 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by B6Redhell »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/03/2026 16:59 Evo za onog sa solarnim panelčićima.

Baš me interesuje na koju hrpu smeća će ih baciti kad za 15 godina budu na 50% efikasnosti.

A tek gdje će s baterijom iz svog EV-a?

Ne branim elek. Niti imam veze sa elek kolima.
Ali sto ga ti znas precerati. Cuj za 15 god 50% efikasnosti
Pa kod tebe ce se mazda raspasti za 15 god I morat ce kupovati drugu sa made in china tiketom.

I gdje ti odlazes preradjeno ulje…
ZoomZoomKiwi

#7783 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

ElRe wrote: 28/03/2026 17:43
preludezalude wrote: 28/03/2026 17:11 Neko spomenu solarni panel za punjenje ali nije spomenuo kolika je to skalamerija i investicija da bi dobio destak kilovata. Ne radi se o punjenju obicnog akumulatora. Vrlo upitna isplativost. Lako je reci "solarni panel". Ima li neko da je investirao u to? Ja sam jedno vrijeme bio zainteresovan u investiranje u taj sistem da bi kucu potpuno dobio neovisnu od elektrodistribucije. I kako god bi radio proracune rezultat je bio isti tj investicija ne moze isplatiti sama sebe.
Image

Image

Joj graf ekonomske isplativosti baziran na činjenici da će električna energija poskupljivati 5% svake godine 20 godina zaredom :lol:
zilog

#7784 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by zilog »

ReymondReddington wrote: 28/03/2026 16:35
zilog wrote: 28/03/2026 13:33
ReymondReddington wrote: 28/03/2026 13:19

Svi koji zive u zgradi i imaju normalan posao EV im nije nikako isplativ kad se sve uzme u obzir.

Radis do 5h. Krenes sa posla po dijete u produzeno / zenu na posao, svratite u Bingo da kupis hljeb, nesto sta ces taj dan jesti i nakon toga trebas ici da punis auto. Nije realno.

Znaci svi ce reci ma ne radim vikend odoh vikendom napuniti. Onda dolazimo da situacije koja se sad desava na auto praonama. Dodjes tamo vec 3-4 ceka u redu. I haj ti sad znaj kolko ces cekati tu? Idi negdje drugo vozaj se po gradu da nadjes gdje ces napuniti.

Zivis u kuci. Radis do 5h. Krenes sa posla po dijete u produzeno / zenu na posao, svratite u Bingo da kupis hljeb, nesto sta ces taj dan jesti i dodjes kuci i ukljucis da se puni. OVo je vec realna situacija koja se ne razlikuje toliko od SUS vozila.

Ogromna razlika. A uopce se nismo dotakli kolko moze EV preci.
Gdje ti stoji auto od 9 do 17h?
U krugu firme, na nekom.parkingu, na ulici ispred firme. Gdje i sad narod parkira.
Na svakoj od tih lokacija bi se moglo puniti auto, dok si ti na poslu.

Ne kao neki eko-turbo-green ublehaski projekat, vec ekonomski opravdana investicija za svakog vlasnika parkinga.
Zakalwe

#7785 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

preludezalude wrote: 28/03/2026 17:36 Super. Sad nam jos reci kolike su dimenzije tih panelcica i koliko kosta ta investicija.
dimenzije su 1900mm x 1048mm i ta investicija kosta toliko da je break-even izmedju 7 i 9 godina (u zavisnosti od cijene energije, linearna ekstrapolacija sa sadasnjim cijenama indicira break-even od 7 godina, znaci jos 5 godina do break-even).
ZoomZoomKiwi

#7786 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Break-even je u najboljem slučaju 15-18 godina. Sve ostalo je laž.
ElRe

#7787 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/03/2026 17:52 Break-even je u najboljem slučaju 15-18 godina. Sve ostalo je laž.
Ja sam pričao sa prijateljem koji je tada radio u Euro Solaru na velikim projektima solarnih elektrana, i on je za moj objekat rekao da je granica isplativosti 12 do 14 godina.
Realni radni vijek panela je 18 do 20 godina, za kineske panele.
Zakalwe

#7788 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/03/2026 17:37 Ne čujem te od zvuka usisa kroz CorkSport SRI i izduva kroz Milltek auspuh i slavujskog glasa Nate Dogga kroz Bose ozvučenje. :kiss:
Bas mi je drago da si uspio u zivotu i da si mozes priustiti da izduvni gasovi prolaze cak kroz Milltek auspuh! Ali nas jos nisi educirao...insinuacija sa tvoje strane je da si ti visokoobrazovan a mi nismo, i da "mi" trebamo da se educiramo odakle dolazi struja koju trosimo.

"dedere" nam objasni, to koji si strucnjak.
Zakalwe

#7789 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/03/2026 17:52 Break-even je u najboljem slučaju 15-18 godina. Sve ostalo je laž.
I za to si strucnjak? Dedere onda malo podataka...kolika mi je prosjecna cijena struje, cijena kapitala, koliko kosta instalacija i koliko nam je dotacija od drzave.
tokio25

#7790 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

ti sam sebe lazes
ZoomZoomKiwi

#7791 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Zakalwe wrote: 28/03/2026 17:58
I za to si strucnjak? Dedere onda malo podataka...kolika mi je prosjecna cijena struje, cijena kapitala, koliko kosta instalacija i koliko nam je dotacija od drzave.
Ne znam, nemam dotacija od države. Ja svoj dinar zaradim.
Rockefeller

#7792 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Rockefeller »

Ljudi, jedan elektricni auto meni treba za grada. To bi bio u najboljem slucaju Reno Tvingo ili cak Reno 5, izgledaju mi top, svidjaju mi se. Eh sad, posto ce mi mozda za neka duza putovanja trebati i auto sa jacom baterijom onda bi gledao mozda cak i Teslu 3 npr. ili cak BMW I3 Neue Klasse. Znaci dva auta, jedan meni i jedan zeni. S tim da moja zena skroz slabo vozi meni bi odgovarao jedan elektricni. Zato jedva cekam tog karavana od BMW-a iako imaju i I5.

Razlog, itekako isplativost i na prvom mjestu. Steta sto Tesla nema karavana.

Trebamo vise iskustva od ljudi citati. Pa u BiH to je winwin.
ZoomZoomKiwi

#7793 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Rockefeller wrote: 28/03/2026 18:04 Ljudi, jedan elektricni auto meni treba za grada. To bi bio u najboljem slucaju Reno Tvingo ili cak Reno 5, izgledaju mi top, svidjaju mi se. Eh sad, posto ce mi mozda za neka duza putovanja trebati i auto sa jacom baterijom onda bi gledao mozda cak i Teslu 3 npr. ili cak BMW I3 Neue Klasse. Znaci dva auta, jedan meni i jedan zeni. S tim da moja zena skroz slabo vozi meni bi odgovarao jedan elektricni. Zato jedva cekam tog karavana od BMW-a iako imaju i I5.

Razlog, itekako isplativost i na prvom mjestu. Steta sto Tesla nema karavana.

Trebamo vise iskustva od ljudi citati. Pa u BiH to je winwin.

Kupiš sebi fino BMW G30 540i xDrive karavana, a ženi kakvog malog benzinca i miran si.
Kakva struja bolan.

Ja ne bih djecu stavio u auto da sjede na litijskoj bateriji nikad.
Pandakonda

#7794 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Pandakonda »

Bezveze je rasprava jer se sve svede na individualnu preferencu i navike vozaca.

Imas ljude koji vole određene tipove motora i to im pravi gust u voznji. Komsija ima nekog starog mercedesa V12 trosi u pm (rece mi između 15-20 litara) ali dzaba covjek voli kako motor "prede" i osjecaj koji dobije kad ga vozi. Kakvu god ti njemu ponudu stavio na sto za neko ekonomicnije i novije vozilo on se mecke nece odreci. Pa taman EV imao milijardu KM domet na jednom punjenju.

Drugi primjer prijatelj koji organski mrzi stajanje na pumpama i gubljenje vremena kada ide na neku destinaciju. Covjek hladno 10+ sati moze voziti bez da gubi koncentraciju. Rekao da nikad nece preci na EV dokle god se ne napravi neko vozilo da mu omoguci isti komfor da u cugu moze odraditi velike kilometre jer voli da vozi i putuje. Ne pita puno za cijene goriva jer će radije platit vise taj komfor nego da mora cekati na punjacu. Trenutno vozi Škodu Octaviju dizel.

Ja licno rijetko kada vozim duze od 3 sata bez pauze tako da nemam neki problem da skrenem sa puta, nesto pojedem i kupim a usput napunim auto. Ako uzmemo u obzir da ova malo novija elektricna vozila imaju domet 400+ kilometara onda znaci da ga u gradu mozes jednom napuniti u sedmici i nemas problema u toku radnih dana. Osim ako je nekome posao bas daleko. Ali mi nije svejedno ako sad recimo punim kuci, iskrsne neka izvanredna situacija a ja nemam dovoljno baterije. Ili ako se stvori ogromna gužva na punionicama kao što gledamo scene iz Hrvatske na ljeto. Gorivo samo mogu brzo dosuti dok sam ovdje u "problemu". Nikada se ovo nije desilo i mozda je overthinkovanje ali ne moze covjek da se ne zapita sta da radi ako se nađe u toj situaciji.

Također je na drugoj strani glupo skroz otpisati EV na racun danasnje situacije sa razvojem. SUS je već dosegao svoj maksimum i svaki naredni pokusaj nadogradnje ce biti ekstremno skup za proizvođace, a samim time i za kupce. Ko će platiti preko 60k za novo vozilo samo jer su npr. u novoj seriji spustili potrosnju za 0.5 - 1l ? EV ima ogroman potencijal i u par godina razvoja si već dosao da neka kineska vozila imaju recimo po 1000 km dometa a krenuo si sa cca 300 kod nekih auta. Evropa radi birokratije sporo dolazi do toga ali će eventualno nadoći. Ovo vazi isto za tehnologiju punjenja i razvijanja infrastrukture. Nekad su ljudi govorili vjerovatno hebo ICE kad ja moram traziti pumpu da bi mogao vozit a nemam goriva kod sebe kuci. A evo danas pumpe na svakom koraku, rezervoari motora se proširili i ljudi se prilagodili konceptu. Trebalo je vremena ali se nadoslo. Isto vjerujem da će biti za struju gdje razvoju sigurno nije kraj.

Tako da na kraju dana sve ovisi o preferencama i kakva je situacija u određenoj drzavi. U bosni je trenutno dobra situacija za struju jer ima dosta dzabnog punjenja i jer nemamo skoro nikakve takse. Stavise imas inicijative da pređes. Također nema gužvi na punionicama. Ali kao sto rece kolega par stranica unazad, doci ce i do nekih negativnih efekata jer se drzava nece odreci svog prihoda ako vidi da padaju prihodi od ICE vozila. Ako nista bit ce skuplja registracija ili će uvesti neke varijante EV poreza. Procitao sam prije par mjeseci da je neka drzava posebno uvela skuplju registraciju jer EV radi veceg obrtnog momenta više habaju cestu :D E tu se onda lomi situacija hoce li i nakon toga biti isplativo voziti na struju a ti vec digao kredit za auto :D
ReymondReddington

#7795 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ReymondReddington »

zilog wrote: 28/03/2026 17:48
ReymondReddington wrote: 28/03/2026 16:35
zilog wrote: 28/03/2026 13:33

Gdje ti stoji auto od 9 do 17h?
U krugu firme, na nekom.parkingu, na ulici ispred firme. Gdje i sad narod parkira.
Na svakoj od tih lokacija bi se moglo puniti auto, dok si ti na poslu.

Ne kao neki eko-turbo-green ublehaski projekat, vec ekonomski opravdana investicija za svakog vlasnika parkinga.
To nije realno. Ko ce to finansirati? Na kraju firma nije u obavezi da to radi boli vlasnika briga cime ti dodjes na posao. Niko nece praviti punjace dok.nema potraznje.

Na kraju i mnoge europske zemlje nisu pokrile parking mjesta punjacima. Novac se odnekud mora naci.

A kod nas bi to islo kao i za gorivo akcize za izgradnju i odrzavanje punjaca. Placa se prilikom svakog punjenja.
tokio25

#7796 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

ja da sada imam neke velike pare ja bih samo pravio punionice gdje god mi dozvole
pola marke kw
trosak minimalan bukvalno
ZoomZoomKiwi

#7797 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

tokio25 wrote: 28/03/2026 18:17 ja da sada imam neke velike pare ja bih samo pravio punionice gdje god mi dozvole
pola marke kw
trosak minimalan bukvalno
Pitaj Elektroprivredu koliko bi te koštao priključak.

Ne dolazi struja iz have bolan
preludezalude

#7798 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

ElRe wrote: 28/03/2026 17:43
Image

Image

Isto sam ja ovo gledao prije 2-3 godine. U tvojoj kalkulaciji nema baterija. Ja sam gledao off grid sistem i on je mnoooogo skuplji jer su baterije skupe. Moja kalkulacija za moj sistem mi je govorila da je isplativost tek nakon 15 godina i to uz uvjet da nema nikakvih ulaganja u sistem. Cisto sumnjam da bi paneli a pogotovo baterije izdrzali 15 godina bez ulaganja.
Ali evo da se vratim na tvoju kalkulaciju. Ovo zauzima prostor od oko 60 kvadrata i mnogima od nas ne odgovara i tu zavrsava prica oko punjenja EV na panele.
Kupiti EV i razmisljati o panelima da bi punio je bas bez veze. Ako vec imas panele...to je drugo i dodatni plus je za EV.
Zakalwe

#7799 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

preludezalude wrote: 28/03/2026 18:22 Isto sam ja ovo gledao prije 2-3 godine. U tvojoj kalkulaciji nema baterija. Ja sam gledao off grid sistem i on je mnoooogo skuplji jer su baterije skupe. Moja kalkulacija za moj sistem mi je govorila da je isplativost tek nakon 15 godina i to uz uvjet da nema nikakvih ulaganja u sistem. Cisto sumnjam da bi paneli a pogotovo baterije izdrzali 15 godina bez ulaganja.
Ali evo da se vratim na tvoju kalkulaciju. Ovo zauzima prostor od oko 60 kvadrata i mnogima od nas ne odgovara i tu zavrsava prica oko punjenja EV na panele.
Kupiti EV i razmisljati o panelima da bi punio je bas bez veze. Ako vec imas panele...to je drugo i dodatni plus je za EV.
Nesto si tu pogresno shvatio.

Baterije ne znace automatski off-grid. Ja imam baterije ali nisu off-grid. U stvari skoro niko nema off-grid. Za to ti treba privatno uzemljenje i gomilu drugih stvari koje su skupe. Cijene baterije su jako pale zadnjih godina. Prosle godine sam kupio 20kWh baterija za istu cijenu koliko bi me kostalo 5kWh prije par godina.

Ne znam kako to fercera u Bosni, ali je meni najveci dobitak (u parama) prave u stvari baterije (arbitraza noc/dan) a ne paneli. Pogotovo zimi kad je potreba za grijanjem i spot-cijene struje visoke i voltatilne. Ljeti obicno ima struje na bacanje, i cijene su niske. Tako da je tih 50-ak solarnih kWh dnevno mozes samo iskoristiti za punjenje baterija, punjenje auta, AC, grijat bazen i te stvari. Nema fajde prodavati elektroprivredi.
Last edited by Zakalwe on 28/03/2026 18:50, edited 1 time in total.
Zakalwe

#7800 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/03/2026 18:09 Ja ne bih djecu stavio u auto da sjede na litijskoj bateriji nikad.
Reci mi, koliku zapreminu motora treba co'ek imati da bi se osjec'o uspjesnim? I sta treba na auspuhu pisati?
Post Reply