MILJENKO JERGOVIĆ
Moderator: Chloe
- dr_Evil
#601 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Onda mora da malo pojaca napad na Capajebo i ne gine mu Nobel
-
Dimu1927
#602 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Ma jasta inace svaki dan otkazi pljuste uhljebima al jedino ako odes na robiju neku nevezano za posao...Škobo Habu wrote: ↑26/03/2026 13:56Ma, jok. Nije.
Dobri naš dedo Alija i njegova SDA.
No, nije to tema današnje emisije. Tema je Miljenko.
Da se primjetiti po zastupljenosti po institucijama, nema ih ni promil ...
-
mokhac
#603 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Ovi likovi poput Špiljenka (ima ih jos u vidu raznih Kecmanovica, Jankovica...) su zapravo sjajan dokaz koliko je jak i autentican duh Bosne i Sarajeva. Veci komad zivota su proveli po Zagrebima i Beogradima nego tu, al im je tema i okvir idalje Sarajevo i Bosna... Moze li gora kazna, cijeli zivot se bavis onim sto mrzis i određen si time? 
Pritom, ove pojave ne treba ni u istu recenicu s Andricem, koji je za ovaj nesoj ipak bio pisac. I koliko god uslo u modu govoriti kako je Andric mrzio Bosnu (kako onomad Karadzic rece namjerno pogresno citirajuci Pismo iz 1920 - stavljajuci Andricu u usta rijeci njegova vrlo specificna lika) on je toj Bosni koju je "mrzio" pravio biblioteke jer je znao da se neuki Bosnjo boji jedino knjige. 11 miliona dolara sadasnjih para bi to bilo, ako se preracuna koliko je novaca od Nobela dao u svrhe razvoja bibliotecke znanosti. Pitanje je da li je od nezavisnosti do danas toliko ulozeno u spomenutu djelatnost... pa eto... na hair i na dobro...
Pritom, ove pojave ne treba ni u istu recenicu s Andricem, koji je za ovaj nesoj ipak bio pisac. I koliko god uslo u modu govoriti kako je Andric mrzio Bosnu (kako onomad Karadzic rece namjerno pogresno citirajuci Pismo iz 1920 - stavljajuci Andricu u usta rijeci njegova vrlo specificna lika) on je toj Bosni koju je "mrzio" pravio biblioteke jer je znao da se neuki Bosnjo boji jedino knjige. 11 miliona dolara sadasnjih para bi to bilo, ako se preracuna koliko je novaca od Nobela dao u svrhe razvoja bibliotecke znanosti. Pitanje je da li je od nezavisnosti do danas toliko ulozeno u spomenutu djelatnost... pa eto... na hair i na dobro...
-
trocadero
#604 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Pa zar izbor nekih priča iz Mama Leone već nije ušao u lektiru?
IX – RAZRED
1. Dizdar Mehedalija Mak: PJESME (izbor)
2. Ibrišimović Nedžad: NEPOZNATI LJUDI (izbor pripovijetki)
3. Čehov Anton Pavlović: ŠALA/VIŠNJIK (izbor pripovijedaka i drama)
4. Hemingway Ernest: STARAC I MORE
5. Šekspir Vilijam: ROMEO I JULIJA
6. Molijer: TVRDICA
7. Bach Ričard : GALEB DŽONATAN LIVINGSTON
8. Kolar Slavko: BREZA
9. Jergović Miljenko: MAMA LEONE (izbor)![]()
10. Andrić Ivo: PRIPOVIJETKE (izbor)
11. Popa Vasko: OČIJU TVOJIH DA NIJE (izbor pjesama)
12. Pavlović R.: PRIPOVIJETKE (izbor pjesama)
13. Antoine de Saint Exupery: Mali princ
Last edited by trocadero on 26/03/2026 14:51, edited 1 time in total.
-
doktor78
#605 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Potpisujem za Šehića, a Lujanovićku ne mogu komentarisati jer nisam čitao. Npr. Josip Mlakić mi je nekad bio OK, ali se transformisao u teškog nacionalistu.Škobo Habu wrote: ↑26/03/2026 11:27 Ja, u suštini, ne vidim neku razliku između Faruka Šehića i Glorije Lujanović. Šehić je već odavno književni PTSP-ovac, no, taj se PTSP može primjetiti i kod Lujanovićke, ali na svasvim drugačijem nivou - no, trauma je trauma. Rat je dijagnoza mnogim, a, evo, vidimo da je i nakon trideset godina rat još uvijek najplodonosnija tema koja donosi nagrade, profit i medijski uticaj.
-
doktor78
#606 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Vjerovatno misliš na Bookino izdanje.Digla_da_kreci wrote: ↑24/03/2026 15:02Hvala.
Bila sam razmisljala da li da je kupim na sajmu jer je 80 maraka. Izaslo je drugo izdanje ove godine za 33 KM.
80 KM je Frakturino.
-
doktor78
#607 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Isto kao Dežulović. Dok udara po Tuđmanu i Vučiću, dobar je, čim je napisao kolumnu gdje je potkačio Bosnalijek, dobio je otkaz iz "Oslobođenja".dječak sa šibicama wrote: ↑25/03/2026 15:37 Kad pljuje Hrvatsku, dobar prava raja legenda pisac.
Kad pljune Sarajevo, supak![]()
- Digla_da_kreci
#608 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Da, da.doktor78 wrote: ↑26/03/2026 14:52Vjerovatno misliš na Bookino izdanje.Digla_da_kreci wrote: ↑24/03/2026 15:02Hvala.
Bila sam razmisljala da li da je kupim na sajmu jer je 80 maraka. Izaslo je drugo izdanje ove godine za 33 KM.
80 KM je Frakturino.
- JohnnyS
#609 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
doktor78 wrote: ↑26/03/2026 14:53Isto kao Dežulović. Dok udara po Tuđmanu i Vučiću, dobar je, čim je napisao kolumnu gdje je potkačio Bosnalijek, dobio je otkaz iz "Oslobođenja".dječak sa šibicama wrote: ↑25/03/2026 15:37 Kad pljuje Hrvatsku, dobar prava raja legenda pisac.
Mislim da je Dežulović dobio šut kartu zbog Bakira, Erdogana i navodnih vrijeđanja vjerskih osjećaja
-
doktor78
#610 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Može biti, bilo je davno, znam da se i Bosnalijek spominjao u nekom kontekstu.JohnnyS wrote: ↑26/03/2026 15:17doktor78 wrote: ↑26/03/2026 14:53Isto kao Dežulović. Dok udara po Tuđmanu i Vučiću, dobar je, čim je napisao kolumnu gdje je potkačio Bosnalijek, dobio je otkaz iz "Oslobođenja".dječak sa šibicama wrote: ↑25/03/2026 15:37 Kad pljuje Hrvatsku, dobar prava raja legenda pisac.
Mislim da je Dežulović dobio šut kartu zbog Bakira, Erdogana i navodnih vrijeđanja vjerskih osjećaja
- dr_Evil
#611 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Onda susjed da izbjegajem sarajevsku zracnu luku?JohnnyS wrote: ↑26/03/2026 15:17doktor78 wrote: ↑26/03/2026 14:53Isto kao Dežulović. Dok udara po Tuđmanu i Vučiću, dobar je, čim je napisao kolumnu gdje je potkačio Bosnalijek, dobio je otkaz iz "Oslobođenja".dječak sa šibicama wrote: ↑25/03/2026 15:37 Kad pljuje Hrvatsku, dobar prava raja legenda pisac.
-
Škobo Habu
#612 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
https://www.tportal.hr/kultura/clanak/u ... o-20250921
Što se tiče Mlakića, on je nekakva vrsta opozicije dominatnom HDZ narativu. Ali sa aspekta politike HRS i Raguža.
Je l' Mlakić drugačiji od Šehića? Nije. PTSP slučaj u književnosti. Ali, za Jergovića je Šehić dokazani bošnjački radikal, dok se o Mlakićevim knjigama pišu opšte pohvale.
- Comandini
#613 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Zasto je Faruk Sehic isti kao GlorIA Lujanovic ?Škobo Habu wrote: ↑26/03/2026 15:51https://www.tportal.hr/kultura/clanak/u ... o-20250921
Što se tiče Mlakića, on je nekakva vrsta opozicije dominatnom HDZ narativu. Ali sa aspekta politike HRS i Raguža.
Je l' Mlakić drugačiji od Šehića? Nije. PTSP slučaj u književnosti. Ali, za Jergovića je Šehić dokazani bošnjački radikal, dok se o Mlakićevim knjigama pišu opšte pohvale.
-
doktor78
#614 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Škobo Habu wrote: ↑26/03/2026 15:51https://www.tportal.hr/kultura/clanak/u ... o-20250921
-
kakavdanakneiskustvu
#615 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Better Man wrote: ↑25/03/2026 19:29U nekim.stvarima da, a u nekim nije.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑25/03/2026 16:27šupak??Better Man wrote: ↑25/03/2026 15:04
Ne slažem se sa svim stvarima koje on govori protiv Sarajeva, a lično mislim da to radi iz nekog svog tersluka i njegovog neslaganja sa određenim ljudima. Dosta toga vezano za njegov tersluk se može otkriti u njegovom romanu Rod.
-
Škobo Habu
#616 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Po dominantnom narativu rata. On dominira njihovim pisanjem.
Mojoj generaciji je Šehić bio blizak, pogotovo sa knjigama "Hit ** No links **" i "Pod pritiskom". Pripadao je mlađem naraštaju pjesnika i prozaista izašlih iz blatnjavih rovova, koji su nakolo razbijali, svojom jetkom prozom i poezijom, naše iluzije o ratu i svemu što on predstavlja.
Šehić je, u svojim početcima, bar sam ga ja tako doživljavao, imao određen anti-ratni nastup, no kasnije se on pretvorio u nešto posve suprotno.
Ko prati njegove kolumne po Oslobođenju, a davno prije toga u "Danima" i portalu Radio Sarajevo, zna o čemu pričam.
Glorija Lujanović, pak, konstantno tematizira sudbinu Hrvata Srednje Bosne. Kad je čitaš - ne postoji nikakva odgovornost za sukob između A RBiH i HVO, osim - naravno - bošnjačke.
U intervjuu, koji sam predhodno okaćio, ona tako navodi primjer Stanka Sopte Baje i ezana u Jajcu, i u isti kontekst stavlja svog djeda koji nije radio nikada na prvi dan Bajrama da ne bi povrijedio vjerska osjećanja svojih komšija muslimana. To je baš idiličan prikaz.
No, sa druge strane, Stanko Sopta Baja nije nikakav moralni fenomen, nikakva herojska figura, kakvim ga ona prikazuje. Bio je zamjenik Tute u "Kažnjeničkoj bojni", učestovao u napadima HV na Gornji Vakuf. Haški tribunal ga je smatrao jednim od operativnih zapovjednika logora Heliodrom. Isto tako je poznat po onoj njegovoj izjavi da će Široki i Dinamo igrati za prvaka nezavisne države Hrvatske.
Last edited by Škobo Habu on 26/03/2026 19:35, edited 1 time in total.
- Altsa
- Comandini
#618 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Pitam te onako majeuticki. Vidi, problem Jergulje cu pars pro toto prosiriti na ostatak shvatanja ovih gibanja. Jergulja proizvodi ove bljuzgorije jer on operira u jednom kulturnom narativu u kojem su Bosnjaci manje vrijedni, jer Balkanskom kr/hriscaninu sluze kao prazna ploha za binarnu projekciju orijentalistickih narativa ciji je cilj da podeblja identitet maticne grupe. Buduci da su kroati u zadnjih 10ak godina jos dublje uronjeni u zapadno-evropsko-americka kulturalna gibanja, to ce se samo pojacavati sinhrono s narativom u Evropi i u Americi.Škobo Habu wrote: ↑26/03/2026 17:56Po dominantnom narativu rata. On dominira njihovim pisanjem.
Mojoj generaciji je Šehić bio blizak, pogotovo sa knjigama "Hit ** No links **" i "Pod pritiskom". Pripadao je mlađem naraštaju pjesnika i prozaista izašlih iz blatnjavih rovova, koji su nakolo razbijali, svojom jetkom prozom i poezijom, naše iluzije o ratu i svemu što on predstavlja.
Šehić je, u svojim početcima, bar sam ga ja tako doživljavao, imao određen anti-ratni nastup, no kasnije se on pretvorio u nešto posve suprotno.
Ko prati njegove kolumne po Oslobođenju, a davno prije toga u "Danima" i portalu Radio Sarajevo, zna o čemu pričam.
Glorija Lujanović, pak, konstantno tematizira sudbinu Hrvata Srednje Bosne. Kad je čitaš - ne postoji nikakva odgovornost za sukob između A RBiH i HVO, osim - naravno - bošnjačke.
U intervjuu, koji sam predhodno okaćio, ona tako navodi primjer Stanka Sopte Baje i ezana u Jajcu, i u isti kontekst stavlja svog djeda koji nije radio nikada na prvi dan Bajrama da ne bi povrijedio vjerska osjećanja svojih komšija muslimana. To je baš idiličan prikaz.
No, sa druge strane, Stanko Sopta Baja nije nikakav moralni fenomen, nikakva herojska figura, kakvim ga ona prikazuje. Bio je zamjenik Tute u "Kažnjeničkoj bojni", učestovao u napadima HV na Gornji Vakuf. Haški tribunal ga je smatrao jednim od operativnih zapovjednika logora Heliodrom. Isto tako je poznat po onoj njegovoj izjavi da će Široki i Dinamo igrati za prvaka nezavisne države Hrvatske.
Kao neko ko je godiste Glorie Lujanovic, mogu ti reci da moj generaciji Sehic nije blizak, te ga smatram dosadnim piscem, ali kako on moze biti slican Gloriji, cija je cijela porodica ukljucena u hristoslavicni nacionalisticki poduhvat ? To je osoba koja je sa 16 godina na nekakvim susretima ucenika prestala pricati s curom kada je saznala da nije "cistokrvna" hrvatica nego iz "mijesanog" braka. Po cemu je sve to uopste uporedivo s Farukom Sehicem ?
-
4L0n3
#619 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Jest i to davno. Citao u gimnaziji, obavezna lektira. Iskreno, nako vala.trocadero wrote: ↑26/03/2026 14:36![]()
Pa zar izbor nekih priča iz Mama Leone već nije ušao u lektiru?
IX – RAZRED
1. Dizdar Mehedalija Mak: PJESME (izbor)
2. Ibrišimović Nedžad: NEPOZNATI LJUDI (izbor pripovijetki)
3. Čehov Anton Pavlović: ŠALA/VIŠNJIK (izbor pripovijedaka i drama)
4. Hemingway Ernest: STARAC I MORE
5. Šekspir Vilijam: ROMEO I JULIJA
6. Molijer: TVRDICA
7. Bach Ričard : GALEB DŽONATAN LIVINGSTON
8. Kolar Slavko: BREZA
9. Jergović Miljenko: MAMA LEONE (izbor)![]()
10. Andrić Ivo: PRIPOVIJETKE (izbor)
11. Popa Vasko: OČIJU TVOJIH DA NIJE (izbor pjesama)
12. Pavlović R.: PRIPOVIJETKE (izbor pjesama)
13. Antoine de Saint Exupery: Mali princ
-
doktor78
#620 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Bosna i Hercegovina opet za naših života ide na Svjetsko prvenstvo. I to je najviše što se od nogometa još može dobiti. 120 minuta bili su jači od Italije, koja je po svemu pod kapom nebeskom trebala biti jača od njih. U posljednjoj minuti utakmice dobri sudac Clément Turpin nije se usudio za njih suditi najpenalskiji od svih penalskih penala u svjetskoj povijesti jedanaesteraca, jer tko bi normalan za jednu malu i zaboravljenu zemlju, za to tužno i nama koji smo otamo tako drago i lijepo kopile Europe, sudio u posljednjoj minuti jedanaesterac protiv raskošne, divne i besmrtne Italije. Da sam bio na njegovom mjestu, ne bih se ni sam to usudio, koliko god penal bio velik ko kuća, velik ko Sikstinska kapela. Ali dobar bio je taj francuski sudac, jer nije svo ostalo vrijeme navlačio protiv Bosne, nego je sudio onako kako se sudilo dok je u svijetu bilo još nekakve pravde. Onda su došli i prošli produžeci, onda su krenuli penali, a Talijani su na golu imali svetog oca svih europskih i svjetskih golmana Gigija Donnarummu, pa su Bosni i Hercegovini skloni komentatori Sportskog kanala (dragi Željko Vela...) nekako biti uvjereni da je to kraj, da se protiv Donnarumme ne može, no onda je stvarno bilo ono što biti ne može. I jebem ti sve, ja sam se rasplakao jer mi se vratio onaj kraj utakmice s Videotonom...
A svega toga, barem što se mene tiče, ne bi bilo da Edin Džeko navijače nije pozvao da plješću na talijansku himnu i da stvarno ti navijači himni svojih ljepših, većih i sretnijih gostiju nisu zviždali, nego su ljepšima, većim i sretnijim pustili da i dalje takvi budu. Eto, zato je Bosna i Hercegovina pobijedila. To je bila ta taktika.
- john smith
#621 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Da, to je bila ta podla i prljava taktika. Tražiti od navijača da poštuju protivnika i njihovu državnu himnu. Time su raznježili Talijane i učinili ih nemoćnim protiv naših igrača, koji se, uzgred budi rečeno, ne mogu ni porediti sa premoćnom i superiornom reprezentacijom Hrvatske.doktor78 wrote: ↑01/04/2026 00:19Bosna i Hercegovina opet za naših života ide na Svjetsko prvenstvo. I to je najviše što se od nogometa još može dobiti. 120 minuta bili su jači od Italije, koja je po svemu pod kapom nebeskom trebala biti jača od njih. U posljednjoj minuti utakmice dobri sudac Clément Turpin nije se usudio za njih suditi najpenalskiji od svih penalskih penala u svjetskoj povijesti jedanaesteraca, jer tko bi normalan za jednu malu i zaboravljenu zemlju, za to tužno i nama koji smo otamo tako drago i lijepo kopile Europe, sudio u posljednjoj minuti jedanaesterac protiv raskošne, divne i besmrtne Italije. Da sam bio na njegovom mjestu, ne bih se ni sam to usudio, koliko god penal bio velik ko kuća, velik ko Sikstinska kapela. Ali dobar bio je taj francuski sudac, jer nije svo ostalo vrijeme navlačio protiv Bosne, nego je sudio onako kako se sudilo dok je u svijetu bilo još nekakve pravde. Onda su došli i prošli produžeci, onda su krenuli penali, a Talijani su na golu imali svetog oca svih europskih i svjetskih golmana Gigija Donnarummu, pa su Bosni i Hercegovini skloni komentatori Sportskog kanala (dragi Željko Vela...) nekako biti uvjereni da je to kraj, da se protiv Donnarumme ne može, no onda je stvarno bilo ono što biti ne može. I jebem ti sve, ja sam se rasplakao jer mi se vratio onaj kraj utakmice s Videotonom...
A svega toga, barem što se mene tiče, ne bi bilo da Edin Džeko navijače nije pozvao da plješću na talijansku himnu i da stvarno ti navijači himni svojih ljepših, većih i sretnijih gostiju nisu zviždali, nego su ljepšima, većim i sretnijim pustili da i dalje takvi budu. Eto, zato je Bosna i Hercegovina pobijedila. To je bila ta taktika.
Ma ne, nije on to htio da kaže, samo je malo nespretan sa riječima.
-
Romanija
#622 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Pljuvo po Hrvatskoj, pljuvo po Sarajevu, volio Hrvatsku, volio Sarajevo, za one koji smo ga znali, bio je, a izgleda da je jos uvjek, shupak.dječak sa šibicama wrote: ↑25/03/2026 15:37 Kad pljuje Hrvatsku, dobar prava raja legenda pisac.
Shupak je ljudska osobina koju steknes jako mlad,a mi koji ga se sjecamo sa Sepetarovca, i poslije sa kojekakvih alternativnih sarajevskih okupljalista, smo uvjek znali kao shupka u odrastanju. Pojma nemam kako i zasto.
Pljuvo je po Aralici a postao je isti on bazirajuci svoj knjizevni opus na nekoj self-contrived mitologiji, koja danas i moze samo proci kod nekog zirija u tamo nekom Lajpcigu. A glede Aralice, ko zna, mozda bi danas bili najbolji knjizevni ahbabi.
- Better Man
-
kakavdanakneiskustvu
#624 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
mrzio?? u kojem svijetu ti ziviš? pljuvao je i po Sarajevu, pa ne vidim da ti to spominješBetter Man wrote: ↑05/04/2026 20:04Pa ako je ikog pljuvao i mrzio to je HDZ. Uvijek je bio protiv njih.
- Altsa
#625 Re: MILJENKO JERGOVIĆ
Haj ne petljaj se kad nemas pojma. BIO je glavna rijec, a u stvari nikada nije ni pljuvao hdz.Better Man wrote: ↑05/04/2026 20:04Pa ako je ikog pljuvao i mrzio to je HDZ. Uvijek je bio protiv njih.
Lik je slina i nema se nista vise dodati.