SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#105701 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

drug_profi wrote: 25/03/2026 16:03 Jeste li svjesni da vozača ni jedan od viđenih snimaka ne oslobađa odgovornosti?
Znači jedino što se može desiti da mu se ubroji olakotna neka, ako se nađe neka ključna neispravnost tramvaja.

Tramvaji su povučeni radi pritiska javnosti, to je jasno onom ko je pratio.
Izjave sporadične da se "to dešava" trebaju biti ozbiljno uzete pod krivičnom odgovornosti. To je ključno svjedočenje. I onda ako se pokaže da se dešavaju, ići na održavanje ispravnosti i odgovornosti za ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja.
Ako nisu tačne, tj. nema zapisa i dokaza za to, onda ide krivokletstvo ili lažno svjedočenje.

Ovdje se politizira banalna stvar.
Neko je kriv za nesreću. Vozač logično. I ko još?
Možda neko, možda niko.
Šta se može dokazati.
ja sam imao info relativno brzo da je u pitanju sabotaža koja je pošla po zlu. kako mrzim teorije zavjera, bio sam vrlo skeptičan prema tome.

ja se iskreno nadam da nije nešto takvo u pitanju. najiskrenije.
dječak sa šibicama

#105702 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

A tuzilastvu trenutno najveci problem "kako i zasto je snimak dosao u javnost".

Toliko o tome.

Bitno da se spremi pod tepih.
Chmoljo

#105703 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

dječak sa šibicama wrote: 25/03/2026 16:08 Pojedinima je samo bitno da se ministri trojke izvuku, da niko od odgovornih iz firme ne odgovara, jer svi su uvezani kao crijeva.

Pa daj pedra da vjesamo.

Cuj politizacija, ako postavis pitanje zasto su na prugama neispravni tramvaji, politizacija. Zasto do danas ne znamo nista o ispravnosti doticnog tramvaja, zanimljivo recimo. Mjesec ipo proslo, tramvaj vracen u garazu da ga kupusa ko hoce.

Vjecita zataskavanja u cilju zastite mafijaske hobotnice. I niko ne razmislja da je mozda on sljedeci pod tramvajem. Samo da se zastite mafijasi, to je najvaznije.
a ti si navro da su svi krivi pa makar i iskrivljavo istinu. kako koji snimak izađe, ne uklapa se u narativ pa hajmo optuživati za nešto što nikad nije rečeno.

još ko naručena, nesreća u milanu. i?
avetinja

#105704 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by avetinja »

Chmoljo wrote: 25/03/2026 16:09
ja sam imao info relativno brzo da je u pitanju sabotaža koja je pošla po zlu. kako mrzim teorije zavjera, bio sam vrlo skeptičan prema tome.

Kakva sabotaža je bila u pitanju i šta je bio osnovni cilj sabotaže?
dječak sa šibicama

#105705 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Apsolutno ne, kad dokazu da je tramvaj savrseno ispravan, onda je kriv vozac. Prosto ko pasulj.

Prejudiciranje da je kriv vozac jer "juri pijan drogiran" je nastavak sve one price nakon 12 februara kojom su delegati u startu krenuli u zastitu lika i djela odgovornih mafijasa. A svi znamo stanje GRAS-a i zasto su najsumnjiviji, i zasto se bas njima ovo dogodilo.
Sve zamaskirati pricom o nadrogiranom vozacu je onako, krindz.

Dokazite da je tramvaj isrpavan, i onda niko nema nista protiv osude krivca, vozaca.
Chmoljo

#105706 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

avetinja wrote: 25/03/2026 16:13

Da se sjebe ministar saobracaja i doakze kako je nova pruga zakurac. Nacin na koji je promptno krenula prica i kako je pala vlada ostavlja odredjenu sumnju, ali jos uvijek je teorija zavjere i kazem, nadam se da nismo do toga dosli.

Vidjecemo sta istraga kaze. A ja sam postavljao nedavno, nesreca jako slicna ovoj, svedska, juni 2025. Jos uvijem istraga traje.

To za sve one koji raspredaju opet drugacije teorije, koji su vec odlucili ko je kriv prvi dan.
avetinja

#105707 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by avetinja »

Chmoljo wrote: 25/03/2026 16:29

Da se sjebe ministar saobracaja i doakze kako je nova pruga zakurac. Nacin na koji je promptno krenula prica i kako je pala vlada ostavlja odredjenu sumnju, ali jos uvijek je teorija zavjere i kazem, nadam se da nismo do toga dosli.

Vidjecemo sta istraga kaze. A ja sam postavljao nedavno, nesreca jako slicna ovoj, svedska, juni 2025. Jos uvijem istraga traje.

To za sve one koji raspredaju opet drugacije teorije, koji su vec odlucili ko je kriv prvi dan.
U redu, to mi je jasno, ali šta je trebalo tačno da se desi pa je pošlo po zlu?
Chmoljo

#105708 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

avetinja wrote: 25/03/2026 16:33
Chmoljo wrote: 25/03/2026 16:29

U redu, to mi je jasno, ali šta je trebalo tačno da se desi pa je pošlo po zlu?
Pa da iskoci tramvaj iz sina kako bi se forsirala prica da su desetine miliona promasena investicija. Na istom mjestu na kojem su se desavale nesrece zbog kojih se i krenulo u rekonstrukciju.

To je narativ zadnjih 6, 7 godina. Sjebi to, sejbao si konkurenciju za vlast u kantonu.

A vlast u ovom kantonu je jedna od najbitnijih pored federalne.
avetinja

#105709 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by avetinja »

Chmoljo wrote: 25/03/2026 16:59
Pa da iskoci tramvaj iz sina kako bi se forsirala prica da su desetine miliona promasena investicija. Na istom mjestu na kojem su se desavale nesrece zbog kojih se i krenulo u rekonstrukciju.

To je narativ zadnjih 6, 7 godina. Sjebi to, sejbao si konkurenciju za vlast u kantonu.

Znači, tramvaj je trebao da iskoči iz šina, ali nije trebalo biti žrtava?

Dobro.

Znaš li možda na koji način je sabotaža urađena?
Chmoljo

#105710 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

avetinja wrote: 25/03/2026 17:44
Chmoljo wrote: 25/03/2026 16:59

Znači, tramvaj je trebao da iskoči iz šina, ali nije trebalo biti žrtava?

Dobro.

Znaš li možda na koji način je sabotaža urađena?
Kako rekoh, skeptican sam.
BadBoy

#105711 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Ma to mi baš djeluje kao naučna fantastika.

Occamova oštrica - jednostavno naši političari nisu toliko sposobni da provedu “zavjeru” na takvom nivou.
avetinja

#105712 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by avetinja »

Chmoljo wrote: 25/03/2026 18:17
Mislim da teorija ne drži vodu.

Jedino šta se moglo desiti u toj teoriji jeste da je vozač namjerno vozio onom brzinom i da je namjerno izbacio tramvaj iz šina, a suludo mi je vjerovati da bi vozač to uradio, jer time prije svega rizikuje svoj život, jer onoliku grdosiju niko ne može kontrolisati.
Chmoljo

#105713 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

avetinja wrote: 25/03/2026 18:43
Chmoljo wrote: 25/03/2026 18:17
Mislim da teorija ne drži vodu.

Jedino šta se moglo desiti u toj teoriji jeste da je vozač namjerno vozio onom brzinom i da je namjerno izbacio tramvaj iz šina, a suludo mi je vjerovati da bi vozač to uradio, jer time prije svega rizikuje svoj život, jer onoliku grdosiju niko ne može kontrolisati.
Stvar je sto je i na onoj brzini tramvaj ostao u sinama dok se nije prevrnuo. Mozda je probavano prije al nije uspjelo.

I opet kazem, skeptican sam o tome. I meni je too much zbog vise razloga.

Ali svakako se mora utvrditi stepen odgovornosti vozaca, jer je odlukom mase ispao nevin prije ikakvog zvanicnog rezultata istrage.
Ateista

#105714 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Logovan wrote: 25/03/2026 14:46
Ateista wrote: 25/03/2026 14:10 Na novom snimku mi se cini da tramvaj od pocetka do kraja snimka ide prilblizno istom brzinom, ne primijeti se neko naglo ubrzavanje.
Onako na prvu bi se moglo pomisliti da su otkazale kocnice i da nije uspio usporiti, ili neki drugi razlog zasto nije usporio.
Ja primijetim ubrzanje kod stuba malo prije raskrsnice, kao da je dobio ubrzanje, iako možda griješim. Kad bi bio snimak sa kamere sa prve raskrsnice možda bi neke stvari bile jasnije.
To moze biti i da se samo cini, kako je blize djeluje veca brzina. Ne tvrdim 100% ali mi se cini da je sve vrijeme tu negdje brzina.
Ateista

#105715 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

dr_Evil wrote: 25/03/2026 14:25
Ateista wrote: 25/03/2026 14:11
drug_profi wrote: 25/03/2026 12:47 Neko pomenu namjeru. Isto jutro sudar tramvaja na Ilidži, a oko podne ova tragedija.
Da li je moguće da je neko naložio da se sabotiraju tramvaji iz političkih razloga.

Vidjeli smo kako se odmah orkestrirano skočilo na kantonalnu vladu i ministra Štetu.
Da li je moguće da je bila namjera da se naprave ekscesi, ali da je stvar krenula po zlu?

Neću da vjerujem u to, ali postoji razlog zašto bi i o tome trebalo razmisliti.
Meni je to odmah palo na pamet kao vrlo moguca varijanta, ali za sad nema dokaza pa je tesko napamet optuzivati. Od SDA gamadi me nista ne bi cudilo, pa ni to.
I mene je to prvo palo na pamet, rekoh SDFA sabotaza. Ali iskreno sam pregrizao jezik, ili prste, kako zelis, i udustao od pisanja. Rekoh, i za njih bi to bilo previse, mada sam onda pomislio da nisu ocekivali mrtve.

Sve u svemu - nek istraga ide svojim tokom, a mi nikad istinu necemo saznati.
Strasno je da su se doveli u tu situaciju da toliko ljudi to i pomisli, cak i ako nemaju veze sa tim, strasno je da nas ne bi cudilo.
avetinja

#105716 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by avetinja »

Chmoljo wrote: 25/03/2026 18:55
Stvar je sto je i na onoj brzini tramvaj ostao u sinama dok se nije prevrnuo. Mozda je probavano prije al nije uspjelo.

I opet kazem, skeptican sam o tome. I meni je too much zbog vise razloga.

Ali svakako se mora utvrditi stepen odgovornosti vozaca, jer je odlukom mase ispao nevin prije ikakvog zvanicnog rezultata istrage.
Mislim da je to velika sreća, posebno za ono auto što je moglo biti samljeveno, kao i za sve u tramvaju.

Jednostavno ne mogu povjerovati da je neko toliko lud da pristane na to da izbaci tramvaj iz šina dok je u njemu. To je ipak malo previše.

Sud ga je pustio na slobodu zbog sumnje u nalaz vještaka, ali i zato što su svjedoci bili na njegovoj strani, mada je sigurno i masa imala uticaj. Ostaje da se utvrdi, mada smo imali dvije sumnjive situacije:
- vještaci su vrlo brzo (čini mi se nakon manje od 48 sati) rekli da je tramvaj u ispravnom stanju, iako nije bilo moguće izvršiti detaljan pregled u tom roku;
- Izjava svjedokinje o tome kako je vozač vikao i mahao se ne poklapaju sa ovim zadnjim snimkom.

Sve u svemu, mislim da se ovaj slučaj može riješiti ako se to želi, ali da mi na forumu ne možemo tačno reći šta se sve izdešavalo.
Ateista

#105717 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

holowey wrote: 25/03/2026 14:16
Ateista wrote: 25/03/2026 14:10 Na novom snimku mi se cini da tramvaj od pocetka do kraja snimka ide prilblizno istom brzinom, ne primijeti se neko naglo ubrzavanje.
Onako na prvu bi se moglo pomisliti da su otkazale kocnice i da nije uspio usporiti, ili neki drugi razlog zasto nije usporio.
skretnica tj semafor kod tehnicke (iz pravca zeljeznicke) se otvara naizmjenicno carsija/ilidza, zakasnis za skretanje, cekas na crvenom, pa cekas da prodje ono drugo skretanje, pa opet cekas crveno dok ne dodje tvoje skretanje... zato je hadzija pozurio "na pocetno" crveno da proleti ali fizika... svaku izjavu pravdanja vozaca treba tretirati kao saucesnistvo i ometanje istrage...
Moze i to biti, da je drzao tu brzinu da stigne na zeleno.
Ne zelim na pamet nista pricati ni bilo koga optuzivati, ali se slazem da je velika sansa da je bar dio krivice na vozacu, sta god da je uzrok.
drug_profi

#105718 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Chmoljo wrote: 25/03/2026 18:55 Ali svakako se mora utvrditi stepen odgovornosti vozaca, jer je odlukom mase ispao nevin prije ikakvog zvanicnog rezultata istrage.
Dvije su mi stvar jako sumnjive.
Navala na Štetu, maltene isti čas, i navala da je vozač nevin.

Pitam vas kako se u ovoj letargičnoj zemlji ljudi tako brzo organizuju u protest? Probajte za bilo šta krucijalnog značaja napraviti protest u 5 do 12, imaćete 10 ljudi uvrh glave. Ne dođu ni oni kojih se tiče.
armin071

#105719 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by armin071 »

Po onome snimku sa ambasade (ne dao mi se bog ogrješiti), frajko ili je “zaspao” na gasu, ili je žurio da uhvati zeleno…. Ali on ga je gario haman od stanice…
dječak sa šibicama

#105720 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Vjerovatno su ucenici empaticni prema stradanju svoje vrsnjakinje i vrsnjaka, oni su prvi izasli na proteste. Onako sok, nevjerica, jedno dijete je poginulo drugo ostalo invalid.

Ljudi danas imaju empatiju, pojedini, posebno drugari i poznanici. Ne vrti se svima sve oko Stete, stranaka, politike, vlade i ostalih govana. Oni su dosli kasnije.
drug_profi

#105721 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

avetinja wrote: 25/03/2026 19:19 - Izjava svjedokinje o tome kako je vozač vikao i mahao se ne poklapaju sa ovim zadnjim snimkom.
Sad bi trebalo stvarno utvrditi gdje je ta svjedokinja bila. Ovo je mogla vidjeti samo ako je bila putnik.

Što se tiče teorije da je namjera bila da se napravi incident sa prugom, moguće je da su htjeli oštetiti prugu tako da se mora obustaviti saobraćaj ili ko zna šta.
Uopšte ne mora biti da je plan prevrtanje tramvaja.

I ja kažem da sam skeptičan, i da ne želim vjerovati u to, ali nešto mi puno detalja vuče u tom smjeru.
I ovo se nikad neće moći dokazati osim ako neko ne progovori, tako da mi možemo samo da se igramo teoretičara zavjera.

Ono što se sad zna jeste da je tramvaj išao ujednačenom brzinom dugo, da nije zvonio, i da su neke izjave lažne.
avetinja

#105722 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by avetinja »

drug_profi wrote: 25/03/2026 20:39
Sad bi trebalo stvarno utvrditi gdje je ta svjedokinja bila. Ovo je mogla vidjeti samo ako je bila putnik.

Što se tiče teorije da je namjera bila da se napravi incident sa prugom, moguće je da su htjeli oštetiti prugu tako da se mora obustaviti saobraćaj ili ko zna šta.
Uopšte ne mora biti da je plan prevrtanje tramvaja.

I ja kažem da sam skeptičan, i da ne želim vjerovati u to, ali nešto mi puno detalja vuče u tom smjeru.
I ovo se nikad neće moći dokazati osim ako neko ne progovori, tako da mi možemo samo da se igramo teoretičara zavjera.

Ono što se sad zna jeste da je tramvaj išao ujednačenom brzinom dugo, da nije zvonio, i da su neke izjave lažne.
Nije bila putnik, već je izjavila da je pretrčala pješaki prijelaz. U tom slučaju bi je definitivno trebali ponovo ispitati. Mada, možda je u pitanju bio onaj prvi semafor, a da mi taj kadar nismo vidjeli. Vidimo da auta stoje pa malo kasnije kreću, možda je tada bilo zeleno pa su prešli ili su auta stala zbog gužve. Ne znam, ne želim nikoga osuđivati bez dokaza. Ondje ima mnogo kamera i ne može se tako nešto sakriti.

Oštetiti prugu tako da iskoči tramvaj (jer kako drugačije?) je potencijalna smrtna opasnost za vozača, koji bi trebao obaviti glavni dio posla. Jednostavno ta teorija ne ide u dodir sa logikom i u rangu je sa teorijama zavjere protiv Trojke. Ne znam kako se to uopšte i pojavilo.
Last edited by avetinja on 25/03/2026 20:54, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#105723 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Ako se jasno vidi da je uzrok nesrece prevelika brzina, kako je onda teza i teorija o (namjerno) ostecenoj pruzi bitna ili relevantna.
caros

#105724 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by caros »

Varijanta u kojoj vozač nije kriv ne postoji. Navodna priča kako su im tramvaji loši, svi to oni znaju, ali i dalje ih voze, dakle kriv si jer voziš razjebano. I kako koji novi snimak izlazi, sve je jasnije da su navodni svjedoci montirani i lupetali gluposti. Na kraju se vraćamo na najveću istinu u ovom slučaju, a to je da je bilo smiješno organizovati demonstracije bez potpune istine. To je bilo jasno svakome ko ima više od dva zuba u glavi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#105725 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Ne vjerujem u teorije zavjere niti u intelekt Zuhrica, Zahiragica i Devica da osmisle nesto tako.

Oni su hinjavi i pokvareni, ali sposobni jok.
Post Reply