POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vjeshalica

#1276 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by vjeshalica »

adnante wrote: 24/03/2026 08:42 Sve dok se kod ne pojavi na stranici. BHP nije ni usao u BIH. On se evidentira i prije ulaska u postu.

Ne kazem da je konkretno slucaj prevare kod tebe, no raznim forama se koriste
Recently got scammed on TikTok for $40. I started a chargeback and it's definitely a scam but how did they get a tracking number through ChinaPost? The tracking even showed it delivered to me. (Well to my town) I never received any package nor did the USPS deliver any package. So is there a way to fake tracking or is ChinaPost a shady company?
PS: kako ce indonezijski TN znati da dostava nije uspjesna, ko ce mu oznaciti taj status, ko je dostavljac? Da je BHP postar, bilo bi i na stranici poste.
Posindonesia glavna stranica ocitava ovako

Image
Image
adnante

#1277 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by adnante »

Pa ko dostavlja? Da je dostavljac poste morao bi skenirati kod, a ako ga skenira, mora proci kroz bhp sistem i prikazati se na stranici.
vjeshalica

#1278 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by vjeshalica »

Dosad je dostavljala BHP
SpeedY123

#1279 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by SpeedY123 »

Šaljem neke papire za Njemačku međutim zastalo mi je evo već 7. dan u Sarajevu, da li je moguće da su izgubili nekako jer inače mi odma isti dan dođe i ono da je otpremljeno.. Ovo je zadnje:
BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ
ferratilis

#1280 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by ferratilis »

Za bitne dokumente se ne oslanjajte na BHP. Meni je rodjak iz Svedske slao punomoc za prodaju nekretnine, nikad nije stigla. Naravno nestala je negdje kod nas. Na kraju poslao preko vozaca autobusa, daleko je pouzdanije.
vjeshalica

#1281 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by vjeshalica »

Kod nas je pravilo javasluk. Evo pisem gore, nema sanse da je scam stranica niti broj, dosad je sve ocitavalo 2x evo sada treci put posiljke nema jer je po trackingu usla u BIH 16.03 ni traga od nje....razumijem da su ljudi pretrpani i da je bajram ali ako nista skeniraj da je uslo pa nek i stoji....niko ovim jahacima javasluka nece stati u kraj...
vjeshalica

#1282 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by vjeshalica »

Update, poslala sam email posti Indonezije sa objasnjenjem problema, odgovor je takav da je posiljka usla u odredisnu zemlju i da se obratim domacoj posti...koji su to fakini fakinski.
Prosla posiljka nekad iz januara kad sam gledala na trackingu broj tacno pise kad je zaprimljena od posiljaoca i vise nista kasnije ni dostava ni carina ....sad nema nista osim sto izbacuje ponovo poruku da je neuspjesna dostava...mi smo zadnja govna svijeta.
peca777

#1283 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by peca777 »

Dzabe tebi pisati jbga. Kako indonezijska posta zna da je uslo u drzavu, ko im je skenirao? Da je skenirala posta, prvo bi posta imala taj podatak, pa onda indonezija.

Kako god, razbijas glavu bezveze, jos vjerujes indoneziji. Ja ne znam kako plasticnije da ti se objasni da nema sanse da postar skenira i posalje podatak indoneziji, a ne posalje posti, eto tako da kazem.
vjeshalica

#1284 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by vjeshalica »

peca777 wrote: 25/03/2026 14:17 Dzabe tebi pisati jbga. Kako indonezijska posta zna da je uslo u drzavu, ko im je skenirao? Da je skenirala posta, prvo bi posta imala taj podatak, pa onda indonezija.

Kako god, razbijas glavu bezveze, jos vjerujes indoneziji. Ja ne znam kako plasticnije da ti se objasni da nema sanse da postar skenira i posalje podatak indoneziji, a ne posalje posti, eto tako da kazem.
Vidis li gore na spisku izvod iz poste indonezije? Uslo u BIH, ali tebi dzaba pisati,citav spisak proputovanja ima

Ako je Indonezija nije prcvarnica tolika kao BHP seljacine glavate lopovske svaka vrsta sankcija pola svijeta ovdje nece da salje postu radi govana

Eto ti vjeruj posti kad kazu da nije doslo
peca777

#1285 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by peca777 »

vjeshalica wrote: 25/03/2026 16:10 Vidis li gore na spisku izvod iz poste indonezije? Uslo u BIH, ali tebi dzaba pisati,citav spisak proputovanja ima
Vidim i sta on dokazuje? Pretrazi google za "fake info on tracking" i naci ces.
Ako je Indonezija nije prcvarnica tolika kao BHP seljacine glavate lopovske svaka vrsta sankcija pola svijeta ovdje nece da salje postu radi govana
Odakle indoneziji informacija da je TVOJ paket u BIH. Ko je skenirao taj broj za pracenje jebemu majku de odgovori na to pitanje. KO ili sto bi truba rekao TKO je skenirao?

Ja ti govorim da nije mogla skenirati BH Posta, tj da kod njih paket nije, jer da je skenirao njihov "sistem" to ide ovako, neko iz poste --> sistem poste --> svi ostali.

Da je skenirano kroz postu i to ima indonezija, imala bi i ti, ne moze imati indonezija a da nema posta, nema ba logike.

I jos bitnije na kraju, neuspjesan pokusaj urucenja. Ko je pokusao tu dostavu? BH Posta. Ok, onda je postar MORAO SKENIRATI taj kod i on bi se AUTOMATSKI pojavio u sistemu poste.

Ti hoes da kazes da su svi skenirali, postar skenirao, ali eto magicno indonezija ima taj podatak, a bh posta nema? Kako?
vjeshalica

#1286 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by vjeshalica »

peca777 wrote: 25/03/2026 16:23
vjeshalica wrote: 25/03/2026 16:10 Vidis li gore na spisku izvod iz poste indonezije? Uslo u BIH, ali tebi dzaba pisati,citav spisak proputovanja ima
Vidim i sta on dokazuje? Pretrazi google za "fake info on tracking" i naci ces.
Odakle indoneziji informacija da je TVOJ paket u BIH. Ko je skenirao taj broj za pracenje jebemu majku de odgovori na to pitanje. KO ili sto bi truba rekao TKO je skenirao?

Ja ti govorim da nije mogla skenirati BH Posta, tj da kod njih paket nije, jer da je skenirao njihov "sistem" to ide ovako, neko iz poste --> sistem poste --> svi ostali.

Da je skenirano kroz postu i to ima indonezija, imala bi i ti, ne moze imati indonezija a da nema posta, nema ba logike.

I jos bitnije na kraju, neuspjesan pokusaj urucenja. Ko je pokusao tu dostavu? BH Posta. Ok, onda je postar MORAO SKENIRATI taj kod i on bi se AUTOMATSKI pojavio u sistemu poste.

Ti hoes da kazes da su svi skenirali, postar skenirao, ali eto magicno indonezija ima taj podatak, a bh posta nema? Kako?
Skolski primjer kako ti ne mozes objasniti ovaj dogadjaj. Ista posta, iz januara mjeseca. U BHP registrovano samo da je krenula. I nista vise. Na maticnoj posti citav put do urucenja.
U BHPu nema urucenja.
Objasni kako nema skeniranih procesa u BHPu ukljucujuci i urucenje?

Image

Image

Image
peca777

#1287 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by peca777 »

vjeshalica wrote: 25/03/2026 18:15 Objasni kako nema skeniranih procesa u BHPu ukljucujuci i urucenje?
Postavi pitanje posti.

Ja sam ti odgovorio iz prakse, realne jer sam radio integraciju trakcinga vise kurirskih sluzbi.

Ono sto postar skenira, posta mora imati u sistemu, javnom ili vlastitom. Ne postoji mogucnost ni u kojem slucaju da ti posta kaze "NEMAMO TAJ PODATAK O ULASKU U DRZAVU", a da ti indonezija kaze imamo, uslo je u drzavu. Ko je skenirao, kako je poslao informacije o statusu indoneziji, a nije posti?

Jedino ako posta ne radi transport, uvoz i urucenje.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#1288 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by anex »

Možda uvoz radi neko drugi, kao što TEMU uvozi Transfera pa onda isporučuju BHPošti...Tako da BHP vidi tu pošiljku tek kad je "zaprimi" odnosno preuzme od Transfere....
peca777

#1289 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by peca777 »

Moguce, ali onda nema razloga da gnijev ispoljava ka posti, koja joj je dala tacan info.

Njen TN navodi da je pokusana dostava i da je neuspjesna. Kontaktirala postu, posta navela da ta posiljka nije u njihovom sistemu i sada doticna to ne zeli da prihvati, jer indonezija kaze da je dostava pokusana :D
semsasuljakovic

#1290 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by semsasuljakovic »

Možda je neko imao slično iskustvo: naručio sam naočale sa Zenni, prvo brzom dostavom (da bi mi rekli da Fedex ne radi u BiH i da mogu poslati normalnom poštom, te da će mi refundirati 10$ na ime poštarine), pa su poslali običnom poštom (HongKong post). I došao je paket negdje u Francusku, tu se kiselio 3-4 dana da bih sada dobio na 17track “Your package is being returned to place of origin”. Je li to to što se tiče naočala ili postoji mogućnost da je pogrešan unos ažuriranja?
vjeshalica

#1291 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by vjeshalica »

peca777 wrote: 25/03/2026 19:55 Moguce, ali onda nema razloga da gnijev ispoljava ka posti, koja joj je dala tacan info.

Njen TN navodi da je pokusana dostava i da je neuspjesna. Kontaktirala postu, posta navela da ta posiljka nije u njihovom sistemu i sada doticna to ne zeli da prihvati, jer indonezija kaze da je dostava pokusana :D
Nije dostava na kucnu adresu vec fizicki u postu. Naredni put prestanite da folirate da ste modernizovani, pravite se ludi da skenirate a ne unosite u sistem i pravdate se guzvom i vecom kolicinom paketa.
Posiljka morala proci kroz sistem, ali vi necete da je prikazete jer je potrebno nesto i ukrasti....tako da ste osmislili univerzalni odgovor "dok se ne pokaze u TN sistemu nasem nije ni uslo".
vjeshalica

#1292 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by vjeshalica »

anex wrote: 25/03/2026 19:50 Možda uvoz radi neko drugi, kao što TEMU uvozi Transfera pa onda isporučuju BHPošti...Tako da BHP vidi tu pošiljku tek kad je "zaprimi" odnosno preuzme od Transfere....
Nema po drugim postama broj ne ocitava.
Dr Arsla

#1293 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by Dr Arsla »

Paket sa Temua naručen 9 marta. Prošao carinu 25.3 i nekoliko dana se kiselio u DC Banja Luka pošte srpske. Tek sinoć prebačen u DC u FBIH. Nikad sporije nije bilo
peca777

#1294 Re: POŠTA (brza, klasična, dostave) - sve o tome

Post by peca777 »

vjeshalica wrote: 31/03/2026 07:17 Naredni put prestanite da folirate da ste modernizovani, pravite se ludi da skenirate a ne unosite u sistem i pravdate se guzvom i vecom kolicinom paketa.
Ne radim za postu, mislim da svako drzavno preduzece treba privatizovati, mrzim svvaku javnu insittuciju, policitcara, stranku ili direktora.

No pricam iz iskustva i sve sto sam ti naveo je tacno. No ti si poznata po tome kada nesto sebi ubacis u glavu, pegamber ne moze drugacije da ukaze.
vjeshalica wrote: 31/03/2026 07:17 Posiljka morala proci kroz sistem, ali vi necete da je prikazete jer je potrebno nesto i ukrasti....tako da ste osmislili univerzalni odgovor "dok se ne pokaze u TN sistemu nasem nije ni uslo".
Jes jes, nekome stalo do tvoje posiljke i cijeli sistem upregnuo. Sta ti je ba, kad se krade, krade se na veliko i na drugim mjestima. NO hej, misli sta hoces :D
Post Reply