To se desi kad tramvaj nekontrolisano ubrzava: otkažu i kočnice i zvono i svi sigurnosni sistemi, a i vozač ne može da maše jer i taj mehanizam tad otkaže.DaysleepeR wrote: ↑25/03/2026 11:48 Vozač niti maše niti tramvaj zvoni jer su pješaci potpuno nesvjesni i ne okreću se prema tramvaju dok se nije skrhao u stanicu.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Laplace
#105676 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Ateista
#105677 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na novom snimku mi se cini da tramvaj od pocetka do kraja snimka ide prilblizno istom brzinom, ne primijeti se neko naglo ubrzavanje.
Onako na prvu bi se moglo pomisliti da su otkazale kocnice i da nije uspio usporiti, ili neki drugi razlog zasto nije usporio.
Onako na prvu bi se moglo pomisliti da su otkazale kocnice i da nije uspio usporiti, ili neki drugi razlog zasto nije usporio.
- Ateista
#105678 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Meni je to odmah palo na pamet kao vrlo moguca varijanta, ali za sad nema dokaza pa je tesko napamet optuzivati. Od SDA gamadi me nista ne bi cudilo, pa ni to.drug_profi wrote: ↑25/03/2026 12:47 Neko pomenu namjeru. Isto jutro sudar tramvaja na Ilidži, a oko podne ova tragedija.
Da li je moguće da je neko naložio da se sabotiraju tramvaji iz političkih razloga.
Vidjeli smo kako se odmah orkestrirano skočilo na kantonalnu vladu i ministra Štetu.
Da li je moguće da je bila namjera da se naprave ekscesi, ali da je stvar krenula po zlu?
Neću da vjerujem u to, ali postoji razlog zašto bi i o tome trebalo razmisliti.
- holowey
#105679 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
skretnica tj semafor kod tehnicke (iz pravca zeljeznicke) se otvara naizmjenicno carsija/ilidza, zakasnis za skretanje, cekas na crvenom, pa cekas da prodje ono drugo skretanje, pa opet cekas crveno dok ne dodje tvoje skretanje... zato je hadzija pozurio "na pocetno" crveno da proleti ali fizika... svaku izjavu pravdanja vozaca treba tretirati kao saucesnistvo i ometanje istrage...
- avetinja
#105680 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kakva crna sabotaža, pa taj tramvaj je bio na popravku 50-60 puta, koliko ono rekoše. Ko zna u kakvom su stanju i ostali, dok su ih odmah sve povukli iz saobraćaja.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#105681 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
u popravku se računa i zamjena žmigavca ili natpisa. sam grasovac je rekao da je to uobičajeno za vozilo te starosti i tog nivoa eksploatisanja i ne predstavlja ništa alarmantno.
nisu se kočnice 50 puta pravile.
- Chmoljo
#105682 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
inače, sad sam još sigurniji da je tramvaj sve vrijeme išao istom brzinom na snimku ili bar približno istom, ja nigdje ne vidim naglo ubrzanje. tramvaj prividno ubrza kada se približi kameri isto kao i na onom snimku od strane muzeja.
- dr_Evil
#105683 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I mene je to prvo palo na pamet, rekoh SDFA sabotaza. Ali iskreno sam pregrizao jezik, ili prste, kako zelis, i udustao od pisanja. Rekoh, i za njih bi to bilo previse, mada sam onda pomislio da nisu ocekivali mrtve.Ateista wrote: ↑25/03/2026 14:11Meni je to odmah palo na pamet kao vrlo moguca varijanta, ali za sad nema dokaza pa je tesko napamet optuzivati. Od SDA gamadi me nista ne bi cudilo, pa ni to.drug_profi wrote: ↑25/03/2026 12:47 Neko pomenu namjeru. Isto jutro sudar tramvaja na Ilidži, a oko podne ova tragedija.
Da li je moguće da je neko naložio da se sabotiraju tramvaji iz političkih razloga.
Vidjeli smo kako se odmah orkestrirano skočilo na kantonalnu vladu i ministra Štetu.
Da li je moguće da je bila namjera da se naprave ekscesi, ali da je stvar krenula po zlu?
Neću da vjerujem u to, ali postoji razlog zašto bi i o tome trebalo razmisliti.
Sve u svemu - nek istraga ide svojim tokom, a mi nikad istinu necemo saznati.
- avetinja
#105684 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne znam što su ih onda povukli iz saobraćaja. Ako je zbog psihološkog efekta, hoće li ih vratiti i kako će objasniti njihov povratak.
Uostalom, kako bi neko sabotirao ovu nesreću?
Na ovom novom snimku se vidi da tramvaj ide istom brzinom sve do ulaska u krivinu. Očito je dobio ubrzanje ranije nego što je rečeno pa nije radila ona sklopka za zaustavljanje ili je vozač dao gas da uhvati zeleni val pa se preračunao i otišlo u tragediju. Meni to tako izgleda.
- DaysleepeR
#105685 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jasno, šta ćemo sa izjavom da je vozač htio da povuče kočnicu na plafonu ali je pao u krivini.
Imao je bruku vremena da je povuče.
- avetinja
#105686 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vrlo moguće da je lagao i da je do njega. Vidjet ćemo šta će reći istraga, ali ovdje ima dovoljno kamera da situacija bude jasna, a bilo je i svjedoka, tj. putnika.
-
ljubijankic
#105687 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Šta tek reci za omladinu koja je isla da trazi od suda da pusti ubicu da se brani sa slobode
Buducnost ove drzave je svijetla
Samo patriotski braco

- Logovan
#105688 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja primijetim ubrzanje kod stuba malo prije raskrsnice, kao da je dobio ubrzanje, iako možda griješim. Kad bi bio snimak sa kamere sa prve raskrsnice možda bi neke stvari bile jasnije.
- Edin H.
#105689 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Možda bi se i prevrnuo da je povukao u krivini?DaysleepeR wrote: ↑25/03/2026 14:32 Jasno, šta ćemo sa izjavom da je vozač htio da povuče kočnicu na plafonu ali je pao u krivini.
- DaysleepeR
#105690 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sreća onda da je nije povukao.Edin H. wrote: ↑25/03/2026 14:48Možda bi se i prevrnuo da je povukao u krivini?DaysleepeR wrote: ↑25/03/2026 14:32 Jasno, šta ćemo sa izjavom da je vozač htio da povuče kočnicu na plafonu ali je pao u krivini.
- Chmoljo
#105691 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
da, zbog psihološkog efekta jer je pritisak bio prestrašan. mislim, povukli su se i duaweg ramvaji iako sa njima koliko znam nikada nije bilo nekih problema. dapače, odlični tramvaji.avetinja wrote: ↑25/03/2026 14:27Ne znam što su ih onda povukli iz saobraćaja. Ako je zbog psihološkog efekta, hoće li ih vratiti i kako će objasniti njihov povratak.
Uostalom, kako bi neko sabotirao ovu nesreću?
Na ovom novom snimku se vidi da tramvaj ide istom brzinom sve do ulaska u krivinu. Očito je dobio ubrzanje ranije nego što je rečeno pa nije radila ona sklopka za zaustavljanje ili je vozač dao gas da uhvati zeleni val pa se preračunao i otišlo u tragediju. Meni to tako izgleda.
a što se tiče sabotaže, ne znam, ali dužina od kada je ubrzao tramvaj itekako igra ulogu što se tiče odgovornosti vozača - u tom slučaju imao je više vremena da reaguje, a sve vrijeme se forsirala potpuno drugačija priča.
nejasno je i zašto je po riječima svjedoka pao iz sjedišta na ovom pravcu? osim ako nisu mislili da je pao kada se tramvaj već krenuo prevrtati, ali tada je bilo kasno bilo šta uraditi.
- avetinja
#105692 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Onda bih rekao da je do vozača, ali vjerujem da niko nije toliko lud da sebe pretvori u potencijalnog rahmetliju zbog novca ili čega već obećanog.Chmoljo wrote: ↑25/03/2026 15:00
da, zbog psihološkog efekta jer je pritisak bio prestrašan. mislim, povukli su se i duaweg ramvaji iako sa njima koliko znam nikada nije bilo nekih problema. dapače, odlični tramvaji.
a što se tiče sabotaže, ne znam, ali dužina od kada je ubrzao tramvaj itekako igra ulogu što se tiče odgovornosti vozača - u tom slučaju imao je više vremena da reaguje, a sve vrijeme se forsirala potpuno drugačija priča.
nejasno je i zašto je po riječima svjedoka pao iz sjedišta na ovom pravcu? osim ako nisu mislili da je pao kada se tramvaj već krenuo prevrtati, ali tada je bilo kasno bilo šta uraditi.
Ne bih ništa tvrdio niti prišivao ili skidao krivicu, ali različite izjave ukazuju da neko ne govori istinu.
Ona Lejla što je rekla da je vozač mahao, ne vidim da žurno prelaze pješački prijelaz niti da su ga mogli vidjeti toliko ranije. Izgleda kao da regularno prelaze za vrijeme semafora po dvije osobe iz oba pravca.
- Edin H.
#105693 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne valja ni jedno, ni drugo, čini mi se.DaysleepeR wrote: ↑25/03/2026 14:56Sreća onda da je nije povukao.Edin H. wrote: ↑25/03/2026 14:48Možda bi se i prevrnuo da je povukao u krivini?DaysleepeR wrote: ↑25/03/2026 14:32 Jasno, šta ćemo sa izjavom da je vozač htio da povuče kočnicu na plafonu ali je pao u krivini.
- Chmoljo
#105694 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa slažem se, možda nije u pitanju sabotaža, može biti nemar, može biti nehat, može biti dosta drugih faktora gdje nije bilo namjere. ja samo govorim da ako je tramvaj na duži period počeo nekontrolisano ubrazavati (ako je uopšte do toga došlo), onda se ovdje vidi da je vozač imao više vremena za reakciju.avetinja wrote: ↑25/03/2026 15:15
Onda bih rekao da je do vozača, ali vjerujem da niko nije toliko lud da sebe pretvori u potencijalnog rahmetliju zbog novca ili čega već obećanog.
Ne bih ništa tvrdio niti prišivao ili skidao krivicu, ali različite izjave ukazuju da neko ne govori istinu.
Ona Lejla što je rekla da je vozač mahao, ne vidim da žurno prelaze pješački prijelaz niti da su ga mogli vidjeti toliko ranije. Izgleda kao da regularno prelaze za vrijeme semafora po dvije osobe iz oba pravca.
shodno tome, veća je i njegova odgovornost.
ako je zaista u pitanju kvar na tramvaju koji se mogao biti spriječen ili adresiran od strane održavanja, onda to nije razlog da vozač snosi svu krivicu.
no činjenica je da kamere pokazuju dvije bitne razlike od narativa koji smo imali u prvim danima:
1. naglašavam po meni - tramvaj je prije ubrzao i vozač je imao određeni period za reakciju, više nego što se inicijalno tvrdilo - je li to bilo dovoljno, istraga neka pokaže,
2. ničim nije dato do znanja da se nešto čudno dešava, jer apsolutno niko od prolaznika ne reaguje, čak ni pred samu krivinu. pješaci gledaju u drugu stranu iako im tramvaj prolazi ispred očiju.
- avetinja
#105695 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da, slažem se.Chmoljo wrote: ↑25/03/2026 15:24
pa slažem se, možda nije u pitanju sabotaža, može biti nemar, može biti nehat, može biti dosta drugih faktora gdje nije bilo namjere. ja samo govorim da ako je tramvaj na duži period počeo nekontrolisano ubrazavati (ako je uopšte do toga došlo), onda se ovdje vidi da je vozač imao više vremena za reakciju.
shodno tome, veća je i njegova odgovornost.
ako je zaista u pitanju kvar na tramvaju koji se mogao biti spriječen ili adresiran od strane održavanja, onda to nije razlog da vozač snosi svu krivicu.
no činjenica je da kamere pokazuju dvije bitne razlike od narativa koji smo imali u prvim danima:
1. naglašavam po meni - tramvaj je prije ubrzao i vozač je imao određeni period za reakciju, više nego što se inicijalno tvrdilo - je li to bilo dovoljno, istraga neka pokaže,
2. ničim nije dato do znanja da se nešto čudno dešava, jer apsolutno niko od prolaznika ne reaguje, čak ni pred samu krivinu. pješaci gledaju u drugu stranu iako im tramvaj prolazi ispred očiju.
Samo bih još dodao da bi trebali odgovarati i oni za lažno svjedočenje, ako ga je bilo, a nekako se čini da jeste.
- dječak sa šibicama
#105696 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vidjeli snimak i odmah "vozac nije kocio".
Pretpostavljam isti oni sto su tvrdili da je stajao na semaforu pa se ispalio ko metak.
Otkud znate da je jurio svojom odlukom, gdje se tu vidi na snimku ista iz tramvaja. Mozda je pokusavao kociti, nije uspio jer je tramvaj neispravan, havarisan.
Uvijek se na kraju nadju izgovori za kriminalce iz GRASa. Posljedicno valjda i za odgovorne vlastodrsce.
Na kraju ce biti krivi Ena i poginuli jer eto, strucnjaci sa interneta.
Vozac moze biti kriv jer je "jurio drogiran pijan" ili jer je usao u tramvaj koji je neispravan. Ali iz nekog razloga su isti tren povukli sve tramvaje tog ranga iz upotrebe, valjda te tramvaje voze pijani vozaci ili su ipak neispravni stari razvaljeni tramvaji
Pretpostavljam isti oni sto su tvrdili da je stajao na semaforu pa se ispalio ko metak.
Otkud znate da je jurio svojom odlukom, gdje se tu vidi na snimku ista iz tramvaja. Mozda je pokusavao kociti, nije uspio jer je tramvaj neispravan, havarisan.
Uvijek se na kraju nadju izgovori za kriminalce iz GRASa. Posljedicno valjda i za odgovorne vlastodrsce.
Na kraju ce biti krivi Ena i poginuli jer eto, strucnjaci sa interneta.
Vozac moze biti kriv jer je "jurio drogiran pijan" ili jer je usao u tramvaj koji je neispravan. Ali iz nekog razloga su isti tren povukli sve tramvaje tog ranga iz upotrebe, valjda te tramvaje voze pijani vozaci ili su ipak neispravni stari razvaljeni tramvaji
- avetinja
#105697 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne bih nikome ni prišivao ni skidao krivicu. Mogu biti različiti razlozi. Ima dovoljno kamera i svjedoka da se sazna istina, kakva god ona bila. Svi mi na forumu svakako ne možemo jasno i bez dileme bilo šta konačno zaključiti.
P.S. Odmah sam naveo dvije moguće situacije prema novom snimku koji je dostupan. Ne tvrdim da je jedno ili drugo, već šta je moguće ako je jedno ili drugo.
P.S. Odmah sam naveo dvije moguće situacije prema novom snimku koji je dostupan. Ne tvrdim da je jedno ili drugo, već šta je moguće ako je jedno ili drugo.
- drug_profi
#105698 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jeste li svjesni da vozača ni jedan od viđenih snimaka ne oslobađa odgovornosti?
Znači jedino što se može desiti da mu se ubroji olakotna neka, ako se nađe neka ključna neispravnost tramvaja.
Tramvaji su povučeni radi pritiska javnosti, to je jasno onom ko je pratio.
Izjave sporadične da se "to dešava" trebaju biti ozbiljno uzete pod krivičnom odgovornosti. To je ključno svjedočenje. I onda ako se pokaže da se dešavaju, ići na održavanje ispravnosti i odgovornosti za ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja.
Ako nisu tačne, tj. nema zapisa i dokaza za to, onda ide krivokletstvo ili lažno svjedočenje.
Ovdje se politizira banalna stvar.
Neko je kriv za nesreću. Vozač logično. I ko još?
Možda neko, možda niko.
Šta se može dokazati.
Znači jedino što se može desiti da mu se ubroji olakotna neka, ako se nađe neka ključna neispravnost tramvaja.
Tramvaji su povučeni radi pritiska javnosti, to je jasno onom ko je pratio.
Izjave sporadične da se "to dešava" trebaju biti ozbiljno uzete pod krivičnom odgovornosti. To je ključno svjedočenje. I onda ako se pokaže da se dešavaju, ići na održavanje ispravnosti i odgovornosti za ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja.
Ako nisu tačne, tj. nema zapisa i dokaza za to, onda ide krivokletstvo ili lažno svjedočenje.
Ovdje se politizira banalna stvar.
Neko je kriv za nesreću. Vozač logično. I ko još?
Možda neko, možda niko.
Šta se može dokazati.
- DaysleepeR
- dječak sa šibicama
#105700 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pojedinima je samo bitno da se ministri trojke izvuku, da niko od odgovornih iz firme ne odgovara, jer svi su uvezani kao crijeva.
Pa daj pedra da vjesamo.
Cuj politizacija, ako postavis pitanje zasto su na prugama neispravni tramvaji, politizacija. Zasto do danas ne znamo nista o ispravnosti doticnog tramvaja, zanimljivo recimo. Mjesec ipo proslo, tramvaj vracen u garazu da ga kupusa ko hoce.
Vjecita zataskavanja u cilju zastite mafijaske hobotnice. I niko ne razmislja da je mozda on sljedeci pod tramvajem. Samo da se zastite mafijasi, to je najvaznije.
Pa daj pedra da vjesamo.
Cuj politizacija, ako postavis pitanje zasto su na prugama neispravni tramvaji, politizacija. Zasto do danas ne znamo nista o ispravnosti doticnog tramvaja, zanimljivo recimo. Mjesec ipo proslo, tramvaj vracen u garazu da ga kupusa ko hoce.
Vjecita zataskavanja u cilju zastite mafijaske hobotnice. I niko ne razmislja da je mozda on sljedeci pod tramvajem. Samo da se zastite mafijasi, to je najvaznije.