Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Paul Gascoigne

#1176 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by Paul Gascoigne »

Chmoljo wrote: 11/05/2021 10:05
kox wrote: 11/05/2021 09:57 Neko ko želi da se bavi novinarstvom i živi u Beogradu a dolazi iz Sarajeva teško može drugačije. Kako nebitni i netalentovani likovi kakvi su Bačanović ili Bazdulj na sebe mogu skrenuti pažnju osim pljuvanjem po Sarajevu i BiH ? Morali bi svojim radom i idejama ponuditi nešto vrijedno pažnje čime bi se izdvojili iz mase domaćih. To je jednostavno uloga rezervisana za novinare i bezidejne umjetnike iz Sarajeva još od Kusturice i Neleta.
Žao mi je što je Bazdulj na to spao, nekada davno činio se kao normalan lik. Dosadan do bola u onome što piše, ali kao čovjek normalan.
Sada ne treba od ovoga praviti dramu, to je bukvalno reklama za njega, bez toga ostaje nebitan kao i do sada. Ko uopšte zna šta radi npr. Bačanović kada ne pljuje po Sarajevu i ne izaziva šatro kontraverze ? Kako on tako i Bazdulj, ignore i do viđenja.
Tačno tako.

Evo i oglasio se, tako da nije ostavio nikakvog prostora za dileme da li je smrad ili nije.

Shvatam da mu je ova pažnja fino došla, jer je novom serijom poluistina produžio pažnju na sebe i malo dobio na cijeni u prekodrinskom režimu.

Ja uvijek volim citirati daleko većeg filozofa i čovjeka koji je ostavio punoviše mudrosti iza sebe neko što će Muharem za sto života, a fudbaler je...

Ako nemaš dušmana u životu, pitaš se kakav si ti to čovjek?

Kao bosanci i kao bošnjaci, mnogo lutamo, pronalazimo se, izgrađujemo još uvijek, jeste, ali mnogima sada smeta što si samo svoj sada. U tome moraš imati dušmane.

Pri tom je bitno napomenuti, Muharem nije dušman. On je samo ambalaža za višekratnu upotrebu (veliko je to životno dostignuće pa nije za jednokratnu) koju dušman renta. Toliki mu je i značaj.

Ništa više, ništa manje.
Tanak ti taj filozof-fubaler kog citiraš; sasvim je moguće biti ispravan i karakteran čovjek, bez da imaš ijednog dušmana. Štaviše, tome treba težiti svako. Naravno, tebe je zavela efektnost te narodne frazice, ali neko ti mora skrenuti pažnju na to.
dr_Evil

#1177 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by dr_Evil »

Paul Gascoigne wrote: 24/03/2026 13:08
kox wrote: 11/05/2021 09:57 Neko ko želi da se bavi novinarstvom i živi u Beogradu a dolazi iz Sarajeva teško može drugačije. Kako nebitni i netalentovani likovi kakvi su Bačanović ili Bazdulj na sebe mogu skrenuti pažnju osim pljuvanjem po Sarajevu i BiH ? Morali bi svojim radom i idejama ponuditi nešto vrijedno pažnje čime bi se izdvojili iz mase domaćih. To je jednostavno uloga rezervisana za novinare i bezidejne umjetnike iz Sarajeva još od Kusturice i Neleta.
Žao mi je što je Bazdulj na to spao, nekada davno činio se kao normalan lik. Dosadan do bola u onome što piše, ali kao čovjek normalan.
Sada ne treba od ovoga praviti dramu, to je bukvalno reklama za njega, bez toga ostaje nebitan kao i do sada. Ko uopšte zna šta radi npr. Bačanović kada ne pljuje po Sarajevu i ne izaziva šatro kontraverze ? Kako on tako i Bazdulj, ignore i do viđenja.
Tačno tako.

Evo i oglasio se, tako da nije ostavio nikakvog prostora za dileme da li je smrad ili nije.

Shvatam da mu je ova pažnja fino došla, jer je novom serijom poluistina produžio pažnju na sebe i malo dobio na cijeni u prekodrinskom režimu.

Ja uvijek volim citirati daleko većeg filozofa i čovjeka koji je ostavio punoviše mudrosti iza sebe neko što će Muharem za sto života, a fudbaler je...

Kao bosanci i kao bošnjaci, mnogo lutamo, pronalazimo se, izgrađujemo još uvijek, jeste, ali mnogima sada smeta što si samo svoj sada. U tome moraš imati dušmane.

Pri tom je bitno napomenuti, Muharem nije dušman. On je samo ambalaža za višekratnu upotrebu (veliko je to životno dostignuće pa nije za jednokratnu) koju dušman renta. Toliki mu je i značaj.

Ništa više, ništa manje.
Tanak ti taj filozof-fubaler kog citiraš; sasvim je moguće biti ispravan i karakteran čovjek, bez da imaš ijednog dušmana. Štaviše, tome treba težiti svako. Naravno, tebe je zavela efektnost te narodne frazice, ali neko ti mora skrenuti pažnju na to.
Chmoljo je upravu, cesto jeste upravu, ne mozes biti ispravan i karakteran bez dusmana. Uvijek postoje ljudi koji zele sebi priskrbiti neku dobit, sibicarsku ili vecu, i tvoj karakter ce njima stati na put. Kako ces izbjeci taj metak bez da mu popustis, a onda nemas karakter niti si ispravan vise.
SmokingMan

#1178 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by SmokingMan »

Vuk se čini mi se, pokajao nakon što je vidio kakav su tretman imali prema njemu.
Paul Gascoigne

#1179 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by Paul Gascoigne »

dr_Evil wrote: 24/03/2026 13:39

Tačno tako.

Ništa više, ništa manje.
Chmoljo je upravu, cesto jeste upravu, ne mozes biti ispravan i karakteran bez dusmana. Uvijek postoje ljudi koji zele sebi priskrbiti neku dobit, sibicarsku ili vecu, i tvoj karakter ce njima stati na put. Kako ces izbjeci taj metak bez da mu popustis, a onda nemas karakter niti si ispravan vise.
U pravu? Kako možeš tvrditi to, a zapravo lažeš. Znamo defniciju termina "dušman"? Dušman nije neko kome si antipatičan. Dakle, ko su bli DUŠMANI Ivice Osima? Ko su bili dušmani Halida Bešlića? Logika polazne teze je jasna: nemaš dušmana = loš čovjek. To je laž. Šta je sa milionima anonimnih ljudi na ovom svijetu, lijepog držanja i ponašanja, pristojnih života, koji također nemaju dušmana?
dr_Evil

#1180 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by dr_Evil »

Paul Gascoigne wrote: 24/03/2026 14:15

U pravu? Kako možeš tvrditi to, a zapravo lažeš. Znamo defniciju termina "dušman"? Dušman nije neko kome si antipatičan. Dakle, ko su bli DUŠMANI Ivice Osima? Ko su bili dušmani Halida Bešlića? Logika polazne teze je jasna: nemaš dušmana = loš čovjek. To je laž.
Druze, da te ovako upitam, ali ljudski, jesi li ti dobar u glavi? Prvo i osnovno zasto na ovako bezazlenoj i nebitnoj stvari se usudis nekome reci da laze. To upucuje na psihicke probleme.

Druga stvar, da li si ti poznavao nase rahmetli velikane Ivicu Osima i Halida Beslica? Sta mislis da Ivica nije stekao nekoga ko mu zeli zlo onog dana kad je u sred Beograda ostao covjek? Koliko mu je tada pozelilo zlo?

Halid? Zavid, gnjev, ljubomora - to su stvari koje obicno nekog pretvore u tvog dusmana.

Poci cu od toga da si jednostavno neiskusan na forumu, kao i komunikaciji s drugim ljudima.
Paul Gascoigne

#1181 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by Paul Gascoigne »

dr_Evil wrote: 24/03/2026 14:21

U pravu? Kako možeš tvrditi to, a zapravo lažeš. Znamo defniciju termina "dušman"? Dušman nije neko kome si antipatičan. Dakle, ko su bli DUŠMANI Ivice Osima? Ko su bili dušmani Halida Bešlića? Logika polazne teze je jasna: nemaš dušmana = loš čovjek. To je laž.
Druze, da te ovako upitam, ali ljudski, jesi li ti dobar u glavi? Prvo i osnovno zasto na ovako bezazlenoj i nebitnoj stvari se usudis nekome reci da laze. To upucuje na psihicke probleme.

Druga stvar, da li si ti poznavao nase rahmetli velikane Ivicu Osima i Halida Beslica? Sta mislis da Ivica nije stekao nekoga ko mu zeli zlo onog dana kad je u sred Beograda ostao covjek? Koliko mu je tada pozelilo zlo?

Halid? Zavid, gnjev, ljubomora - to su stvari koje obicno nekog pretvore u tvog dusmana.

Poci cu od toga da si jednostavno neiskusan na forumu, kao i komunikaciji s drugim ljudima.
Dobar sam u glavu, hvala. Reći nekome da laže nije uvreda; laž znači ne govoriti istinu, ovo što je on TVRDIO jednostavno nije istina. Tada mu je vjerovatno mnogo ljudi, gledajući to na TV-u, ili iz njegove branše direktno slušajući pored, poželjelo zlo. Da i? ivica svoje rekao, odstupio, priča je gotova. Dušman mora imati djelatnu osobinu, razumiješ? Nije dovoljan hejt, taj hejt mora biti aktivan, direktno usmjeren ka osobi. Dakle, iznesena teza sa početka je lažna. Ništa lično majstore.
dr_Evil

#1182 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by dr_Evil »

Paul Gascoigne wrote: 24/03/2026 14:35

Dobar sam u glavu, hvala. Reći nekome da laže nije uvreda; laž znači ne govoriti istinu, ovo što je on TVRDIO jednostavno nije istina. Tada mu je vjerovatno mnogo ljudi, gledajući to na TV-u, ili iz njegove branše direktno slušajući pored, poželjelo zlo. Da i? ivica svoje rekao, odstupio, priča je gotova. Dušman mora imati djelatnu osobinu, razumiješ? Nije dovoljan hejt, taj hejt mora biti aktivan, direktno usmjeren ka osobi. Dakle, iznesena teza sa početka je lažna. Ništa lično majstore.
Ti ne mozes znati privatan zivot nasih velikana i kroz sta su isti prolazili. Kakva su podmetanja, smicalice, ili prijetnje po zivot imali.

Kada meni neko kaze da lazem to je uvreda. Drzim do svoje rijeci. Ne ide druze biti uspjesan, a ne zamjeriti se nekome ko ce ti postati neprijatelj. Nisam nesto v'oma uspjesan, ali znam da bi mnogi me rado vidjeli da visim.
Paul Gascoigne

#1183 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by Paul Gascoigne »

dr_Evil wrote: 24/03/2026 14:38

Ti ne mozes znati privatan zivot nasih velikana i kroz sta su isti prolazili. Kakva su podmetanja, smicalice, ili prijetnje po zivot imali.

Kada meni neko kaze da lazem to je uvreda. Drzim do svoje rijeci. Ne ide druze biti uspjesan, a ne zamjeriti se nekome ko ce ti postati neprijatelj. Nisam nesto v'oma uspjesan, ali znam da bi mnogi me rado vidjeli da visim.
Izvinjavam ti se u tom slučaju. Pošao sam od toga što u mom sistemu vrijednosti reći nekom da je slagao nema isto značenje. Ja to shvatam tehnički, više nego moralno. Kako god, teza "nema dušmana=loš čovjek" empirijski je netačna. Svako ko je ljubomoran na tvoj uspjeh nije isto što i dušmanin. Moramo pažljivo koristiti riječi ako smo spremni iznositi opšte tvrdnje. To nisam izmislio ja, nego zdrav razum. Milioni uspješnih i običnih ljudi na svijetu nemaju niti jednog dušmana. Originalna teza nije uključivala samo uspješne ljude, nego sve ljude. Pročitaj je. Isto važi i za uspješne: Roger Federer nema dušmane, vjerovatno ima ljude koji su bili ljubomorni ili i sada jesu na njegov uspjeh; to nisu dušmani.

Ps. i moj profesionalni uspjeh je sasvim umjeren, ali niko ne bi želio vidjeti da visim. Prosto ne emitujem takvu energiju, niti poznajem ljude koji imaju takav kapacitet u sebi.
dr_Evil

#1184 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by dr_Evil »

Paul Gascoigne wrote: 24/03/2026 14:44
dr_Evil wrote: 24/03/2026 14:38

Izvinjavam ti se u tom slučaju. Pošao sam od toga što u mom sistemu vrijednosti reći nekom da je slagao nema isto značenje. Ja to shvatam tehnički, više nego moralno. Kako god, teza "nema dušmana=loš čovjek" empirijski je netačna. Svako ko je ljubomoran na tvoj uspjeh nije isto što i dušmanin. Moramo pažljivo koristiti riječi ako smo spremni iznositi opšte tvrdnje. To nisam izmislio ja, nego zdrav razum. Milioni uspješni i obični ljudi na svijetu nemaju niti jednog dušmana. Originalna teza nije uključivala samo uspješne ljude, nego sve ljude. Pročitaj je. Isto važi i za uspješne: Roger Federer nema dušmane, vjerovatno ima ljude koji su bili ljubomorni ili i sada jesu na njegov uspjeh; to nisu dušmani.

Ps. i moj profesionalni uspjeh je sasvim umjeren, ali niko ne bi želio vidjeti da visim. Prosto ne emitujem takvu energiju, niti poznajem ljude koji imaju takav kapacitet u sebi.

Takodjer izvinjenje sa moje strane.

Ne znam sta da ti kazem, u mojoj glavi dusman nije onaj ko je los covjek nego onaj ko ti zeli zlo i ko ce ako dodje u poziciju da ti moze nanijeti zlo to i uciniti. Ono ne mora biti fizicko nego moze biti i psihicko, egzistencijalno, unistiti porodicu, poslovne kontakte, kako zelis. Dusman moze biti i kolektivni ako se radi o tvojoj drzavi ili kolektivnom identitetu.

Ovdje bih rekao da moze biti da krojis po svojoj mjeri, prije sam i sam bio takav. Ono ja ne zelim nikom zlo, idem posteno kroz zivot, i tako gledam ostale ljude. Nazalost, dokazalo se da nisam bio upravu, a drago mi je da ti nisi jos uvijek dosao u to stanje svijesti.

Dio gdje Chmoljo kaze da ako nemas dusmanina - kakav si ti covjek, mora po svemu znaciti da si uvijek isao linijom manjeg otpora i nisi se nikome zamjerao. Ako je nesto ispravno i boris se za to, znaci da se po automatizmu moras zamjeriti nekome ko se borio za nesto pogresno, obicno iz vlastite dobiti. Ta osoba tesko da ce priznati svoju gresku, pogotovo gdje je lova u pitanju. On ce tebe cekat citav zivot da ti vrati ako dobije priliku.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1185 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by Chmoljo »

Kakva rasprava oko jedne rijeci koja je mogla biti i malo drugacija i izbiti svu pricu, jebote...

Ali ako cemo tjerati mak na konac, svako ko je ubijao sarajevo bio je i osimov dusmanin. Ako nista bar onaj ko je zapalio grbavicu.

Djelatno.
Paul Gascoigne

#1186 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by Paul Gascoigne »

TRANCE wrote: 15/07/2021 13:39
zilog wrote: 14/07/2021 05:33 Interesantno da niko od ovih ublehasa sto su otisli u Beograd, pa postali Srbi,nije otisao prije nego sto je postao poznat. Makar da zli jezici :lol: ne pricaju kako su kupljeni.

Nesto nema doktora, inzinjera, arhitekata da idu u Beograd da prime ista vise od vakcine. Izgleda da je taj zal za vjerom pradjedovskoj prisutan samo kod rezisera, pisaca, ponekog pjevaca i ucesnika Zadruge i Parova... :mrgreen:
Pa i Kusturica glumi velikog Srbendu zbog love, to je tip ljudi koji će se prikloniti onima koji više plate. Kakve je on druge opcije imao za lagodan život? Mogao je u ratu ostati u Sarajevu da živi od Ikar konzervi pod uslovom da mu pušku ne uvale, mogao je zdušiti na zapad gdje bi možda napravio režijsku karijeru a možda i završio kao bauštelac, zapad je nepredvidiv, i treća ziher opcija je bila da u Beogradu glumi da je spoznao vjeru pradjedovsku, što povlači za sobom sigurnu i dobru platu u nekoj javnoj instituciji, finansiranje od države svih filmova koji mu padnu na pamet, lagodan život u nekoj vili i sl.
Tako je i Muharem radio kao dopisnik Oslobođenja, ali napravio grešku u koracima slikajući se sa Handkeom, ekspresno dobio otkaz zbog toga i šta mu je preostalo? Da se izvinjava preko Fejsa i vrati nazad u Sarajevo, bilo bi materi pa se izvinjavaj i ne bi mogao naći posao ni na mješalici, da uči njemački u Gete institutu i čeka godinu u ambasadi termin za radnu dozvolu da bi nosao cigle u Minkenu ili da odhebe BiH, prikloni se njima i dobije dobar posao na njihovom budžetu.
Jbg. lova pokreće svijet.
U sridu. Aferim. Uz dodatak: nije kod Emira bilo čisto egzistencijalna računica, razumno je pretpostaviti da bi od svog ugleda mogao solidno zivjeti cak i na zapadu, ali njegov motiv je bio mnogo ambicionziji - upisati se u povijesne knjige tik uz Andrića, kao apsolutni bard, a pritom i graditelj "umjetničkih rezervata". Ta motivacija je za takav ego jako bitna.
ultima_palabra

#1188 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by ultima_palabra »

Dobro, i Istanbul ima evropski i azijski dio, ali svako ko išta zna o Istanbulu zna da je Fanar (ili Fener) odakle je Fenerbahče iz evropskog dijela grada.
Fail :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1189 Re: Muharem Bazdulj u društvu persona koje se ne kupaju

Post by _BataZiv_0809 »

ultima_palabra wrote: 23/05/2026 19:57
Dobro, i Istanbul ima evropski i azijski dio, ali svako ko išta zna o Istanbulu zna da je Fanar (ili Fener) odakle je Fenerbahče iz evropskog dijela grada.
Fail :oops:
Ko prstom u govno :lol:
Post Reply