Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
Bossona

#11701 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Bossona »

Image

Image

:evil: :evil: :evil: :evil: :run:
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#11702 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by moonco »

...
Bossona

#11703 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Bossona »

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11704 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by pici »

Francuski sudac pod sankcijama SAD-a zbog uhidbenog naloga za Netanyahua

https://www.index.hr/vijesti/clanak/fra ... tid=963769

Međunarodni kazneni sud izdao je 21. studenog 2024. naloge za uhićenje Netanyahua i bivšeg ministra obrane Yoava Gallanta zbog sumnje na zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u Pojasu Gaze u razdoblju od najmanje 8. listopada 2023. do 20. svibnja 2024. godine.

Izrael je pokrenuo rat u Pojasu Gaze u listopadu 2023. godine. U sukobu je ubijeno više od 71.000 ljudi, a ranjeno preko 172.000. Uništeno je oko 90 posto civilne infrastrukture u enklavi, a UN procjenjuje troškove obnove na oko 70 milijardi dolara.

Unatoč prekidu vatre dogovorenom u listopadu 2025., Izrael je nastavio sa svakodnevnim napadima. Prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze, od tada je ubijeno najmanje 677 Palestinaca, a ranjeno njih 1813.
koji su ovo naci cionisticku fašisti i ini u tel avivu i oni u WH... fuj
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#11705 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Chmoljo »

banjaluka078 wrote: 21/03/2026 15:51
slomije ruku, slomije nogu i onda ga još, veli, zgazi tri puta...

cijelu noć sam loš i jutros sam loš zbog ovog teksta i zbog onog pileta kojem su na očeve oči eksere u nogicu zabijali.

toliko me strašno ovo sve pogađa da sam prosto paralisan. bio bih umnogome mirniji da nemam djecu, da ne živim sa spoznajom da ih moram ostaviti da žive u ovakvom svijetu. ono što je meni najbolnije jeste to što sam svjestan da ovakvih stvari, ovakvog iživljavanja nad maksumima se dešava češće nego možemo pojmiti, i to je prosto tako, ali najbolnije, najuznemirujuće je to što se ovo opravdava od relativizuje, planski, sistemski sa namjerom i ciljano od strane onih koji bi trebali biti glas razuma na ovom svijetu.

"napredni svijet" nema nikakav problem sa fizičkim mučenjem djeteta koje je tek prohodalo, sve dok to radi najmoralnija vojska na svijetu. nije u pitanju slučajnost, nije u pitanju kolateralna šteta, nije u pitanju afekt ili stanje haosa.

u pitanju je sadizam, rasizam, genocid, zatiranje. planski, sistemski, sa ciljem, sa sistemom koji stoji iza svega i koji ne misli stati. i ono najporaznije, za kojeg se još uvijek nalaze izgovori.

toliko je smrti i toliko je nesreće se sručilo na te narode tamo... ali svi imamo one momente koje nas posebno rasture.

meni je to slika ostataka djevojke, djevojčice čije tijelo, odnosno ono što je ostalo od njega, je od siline ekplozije prikucano armaturama iz zida,

onda glas i plač hind rajab,

onda snimak momka koji je živ izgorio,

i onda na kraju ovo, i ovo sa zabijanjem eksera...

ovo su ti momenti koji posebno naglase beznađe, nepravdu. koji me ko vjernika dovedu do pitanja: pa Bože, ima li te?

stvarno Bože, ima li te? dokle? koliko još?

ne mogu bogami...
dr_Evil

#11706 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 23/03/2026 11:29

cijelu noć sam loš i jutros sam loš zbog ovog teksta i zbog onog pileta kojem su na očeve oči eksere u nogicu zabijali.

toliko me strašno ovo sve pogađa da sam prosto paralisan. bio bih umnogome mirniji da nemam djecu, da ne živim sa spoznajom da ih moram ostaviti da žive u ovakvom svijetu. ono što je meni najbolnije jeste to što sam svjestan da ovakvih stvari, ovakvog iživljavanja nad maksumima se dešava češće nego možemo pojmiti, i to je prosto tako, ali najbolnije, najuznemirujuće je to što se ovo opravdava od relativizuje, planski, sistemski sa namjerom i ciljano od strane onih koji bi trebali biti glas razuma na ovom svijetu.

"napredni svijet" nema nikakav problem sa fizičkim mučenjem djeteta koje je tek prohodalo, sve dok to radi najmoralnija vojska na svijetu. nije u pitanju slučajnost, nije u pitanju kolateralna šteta, nije u pitanju afekt ili stanje haosa.

u pitanju je sadizam, rasizam, genocid, zatiranje. planski, sistemski, sa ciljem, sa sistemom koji stoji iza svega i koji ne misli stati. i ono najporaznije, za kojeg se još uvijek nalaze izgovori.

toliko je smrti i toliko je nesreće se sručilo na te narode tamo... ali svi imamo one momente koje nas posebno rasture.

meni je to slika ostataka djevojke, djevojčice čije tijelo, odnosno ono što je ostalo od njega, je od siline ekplozije prikucano armaturama iz zida,

ovo su ti momenti koji posebno naglase beznađe, nepravdu. koji me ko vjernika dovedu do pitanja: pa Bože, ima li te?

ne mogu bogami...
Slicnoj sceni sam bio nazocan one ratne 94' kad je hrabri bojovnik iz mog solitera poceo da udara tad mog rodjaka od tada 9 godina, bio sam i zaboravio na tu scenu evo dok ne procitah ovo. Da ti iskreno kazem i to je bilo neuporedivo s ovim ludilom koji se desava u Palestini.

Nema nade druze Chmoljo, bit ce samo mnogo gore, mozemo se nadati da kad dotaknemo dno opet dodje neki period prosperiteta, ali sumLJam.
armin071

#11707 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by armin071 »

Chmoljo wrote: 23/03/2026 11:29

ne mogu bogami...
to je samo jedna ljudska reakcija i normalna je za svakog čovjeka. ja se zato i zgrožavam na ove pojedince koji ovdje pišu i koje te stvari ne pogađaju. tačno mi se gadi zrak koji sa njima djelim… nema tih para i sendviča koje bi mi neko mogao platiti da pišem u superlativima o ovim zvjerima…. ako je mržnja i prezir prema ovim gore neljudima i huljama antisemitizam onda sam ja ponosni antisemit…
banjaluka078
Moderator

#11708 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

Tužan i ružan je svijet u kojem ljude “slobodarskog zapada”, koji se busaju time što su civilizovaniji od ostalih, više frustrira preskupa cijena energenta ili neugoda zbog mogućeg nestanka struje od ovakvih gore svjedočenja, od spaljene djece, od raketirane škole ili na drugom kraju svijeta od hiljada pacijenata koji umiru u kubanskim bolicama, jer nemaju struje ni nafte za agregate… Eventualno će biti zgroženi, ako su djeca ukrajinska, bitno je da nisu smeđkasta.

Neka su vam svima živa i zdrava djeca i daleko od svake nevolje, ništa drugo ne mogu reći. Mi, izgleda, možemo samo isključiti dotok informacija, jer nema normalnog mozga koji može primiti ovakve podatke i ostati neogorčen na svijet i život u kojem su ovakve stvari moguće.
vee-jay

#11709 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by vee-jay »

banjaluka078
Moderator

#11710 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

Frančeska je gostovala kod Galeba u podcastu.
Izraelska ambasada je bijesna, ko ju je pustio. A nisu ni komentari, bar na FB, bili puno bolji.

https://youtu.be/ieutaQ2KiCw?si=P9qAwH-1XjRiF-ll
armin071

#11711 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by armin071 »

bijedno i umobolno…. to je cionistički “zapad”…
banjaluka078
Moderator

#11712 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

Bossona

#11713 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Bossona »

talijan97

#11714 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by talijan97 »

Sekta je veliki izvoznik:

1. etnonacionalne supremacije
2. Terorizma kroz ciljanje bolnica i ostale civilne infrastrukture
3. Terorizma kroz ubijanje obrazovanih naučnika i inžinjera
4. Doktrina ubijanja vođa, lidera koji bi trebali kasnije voditi pregovore
5. Doktrina nasilnog premještanja stanovništva i uništavanje ognjišta do temelja ( Gaza )
6. Doktrina naoružavanje domaćih civila i upražnjavanje zakona apartheida
drug_profi

#11715 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by drug_profi »

Chmoljo wrote: 23/03/2026 11:29 ovo su ti momenti koji posebno naglase beznađe, nepravdu. koji me ko vjernika dovedu do pitanja: pa Bože, ima li te?
Moja prabaka je ovo pitanje postavila sebi 1942.
I došla do logičnog odgovora.
sumirprimus

#11716 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 23/03/2026 15:40
Chmoljo wrote: 23/03/2026 11:29 ovo su ti momenti koji posebno naglase beznađe, nepravdu. koji me ko vjernika dovedu do pitanja: pa Bože, ima li te?
Moja prabaka je ovo pitanje postavila sebi 1942.
I došla do logičnog odgovora.
Nema boga?
Mislim logičan odgovor? :mrgreen:
drug_profi

#11717 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by drug_profi »

Pa jasno.
sumirprimus

#11718 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 23/03/2026 15:48 Pa jasno.
E tu sam te čekao.
drug_profi

#11719 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 23/03/2026 15:52
drug_profi wrote: 23/03/2026 15:48 Pa jasno.
E tu sam te čekao.
Pa ne znam šta si čekao, ali je odgvor bio sasvim jasan iz postavljenog pitanja.
Čitalac

#11720 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Čitalac »

Image

Ovih dana opet listam zanimljivu knjigu objavljenu sad već davne 1939. godine. Golding (u to doba prilično poznat pisac) u 13. glavi pod naslovom „Sion“, pišući o potrebi proširenja naseobine u Palestini, kaže i ovo:
„Nitko ništa ne bi izgubio. Britanac bi dobio koloniju odanih posinaka koji bi čuvali najvitalniju vezu u komunikacijama Imperija. Arapi bi se okoristili kapitalom, iskorišćavanjem novih metoda, besplatnim uvađanjem k njima materijalnih prednosti na koje će njihovi susjedi možda morati čekati više generacija. Da mogu to učiniti preko ove knjižice, ja bih apelirao na njih. Rekao bih im: Rođaci! U vas je dosta. Vaš teritorij obuhvata više hiljada četvornih milja. Mi, Židovi, nemamo ništa. Zar nas ne biste pustili u jedan kut vašeg golemog imetka? Mi ništa ne tražimo za što nismo voljni platiti po tržnoj cijeni i daleko više. Ponovna uspostava našega bratstva bit će od koristi, ne samo vama, ne samo nama, nego čitavome svijetu. Zar nisu Arapi i Židovi, u onim davnim vijekovima – kad je Evropa bila pocijepana vjerskim ratovima, kao što je danas usljed laži rasne more – zar nisu bili Arapi i Židovi oni koji su visoko držali zublju na sjevernom primorju Afrike i osvjetljavali tminu španjolske visoravni? Dajte da još jednom užežemo baklju, vi i mi. Svijet je danas mračniji nego li onda!“.
Koliko je užasa i smrti stalo u ovih 87 godina...
armin071

#11721 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by armin071 »

Ima li ijedna zemlja na svijetu tj. ijedan narod (ne cionistički pedofilski političari) koji miriše Izrael tj. cioniste??? I tako je već stotinama godina…. Znači po nekoj cio logici čitav svijet je u krivu samo eto oni su kao na pravom putu…. Jes mi poznata nešto ta mantra kao da sam je negdje sa druge strane Drine čuo :run:
sumirprimus

#11722 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

armin071 wrote: 23/03/2026 16:53 Ima li ijedna zemlja na svijetu tj. ijedan narod (ne cionistički pedofilski političari) koji miriše Izrael tj. cioniste??? I tako je već stotinama godina…. Znači po nekoj cio logici čitav svijet je u krivu samo eto oni su kao na pravom putu…. Jes mi poznata nešto ta mantra kao da sam je negdje sa druge strane Drine čuo :run:
Stotinama godina? :-)
armin071

#11723 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by armin071 »

sumirprimus wrote: 23/03/2026 16:55
armin071 wrote: 23/03/2026 16:53 Ima li ijedna zemlja na svijetu tj. ijedan narod (ne cionistički pedofilski političari) koji miriše Izrael tj. cioniste??? I tako je već stotinama godina…. Znači po nekoj cio logici čitav svijet je u krivu samo eto oni su kao na pravom putu…. Jes mi poznata nešto ta mantra kao da sam je negdje sa druge strane Drine čuo :run:
Cioniste kabire, cioniste uzmi malo banane haman ti šećer opao…. Znam ja da je izmišljeni aparthejd mlađi od tramvaja u Sarajevu…
sumirprimus

#11724 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

armin071 wrote: 23/03/2026 16:57
sumirprimus wrote: 23/03/2026 16:55
Cioniste kabire, cioniste uzmi malo banane haman ti šećer opao…. Znam ja da je izmišljeni aparthejd mlađi od tramvaja u Sarajevu…
Ljudino, neka te, udahni nije to dobro tolike emocije i uvrede unosit licno u temu na forumu, pa ti vidi...
Pročitaš li sta pises?
armin071

#11725 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by armin071 »

Koji mongoloid tito dragi….
Nego da ne zaboravimo sa kakvim životinjama svijet ima posla:
Post Reply