Ti razmisljas logicno, kao i ja, ali Zuti debil ne.toska wrote: ↑21/03/2026 18:25Ti i TNDozer wrote: ↑21/03/2026 15:23Treba im opravdanje za nesto drugo kad izginu. TN vjerovatno, da bi mogli proglasiti "sveobuhvatnu pobjedu" i pobjeci.
Lakse je to, nego praviti WTC 2 na US tlu.
Ako se to desi, mislim da ce Izrael biti jednostavno ostavljen. Ne vidim drugu varijantu u slucaju USA povlacenja, a ocito je da se povlace iz zemalja zaljeva., moraš nam onda pojasniti kako i zašto bi je upotrijebili?
Taktičke bi imale smisla na nekom frontu I da se ostvari vojna pobjeda na manjem dijelu fronta, možda u Ukr.
Ciljanje nekih podzemnih vojnih kompleksa možda isto.
Za sta drugo? Jedino da gađaju gradove i civile.
Njegov jedini cilj sada je da se izvuce iz sranja u koje je sam sebe uvalio, ali ce pri tome pokusati, bar prividno, sacuvati US supremaciju, a istovremeno opravdati garantovano puno vece zrtve i stete od do sada zvanicno priznatih.
Kako to da uradi, onako, logicki gledano? Do sad je 10x rekao da su pobijedili, unistili sve, nema vise u Iranu kamena na kamenu, sve su pobili, pada rezim, itd., a svi vidimo da je to laz.
Odjebala ga EU, odjebavaju ga i na BI, sad trazi pomoc od Rusa i Kine?!
Jedino sto davljeniku preostaje je da napravi vece sranje kroz kije ce se "pokriti" i opravdati zrtve, a to je trenutno jedino jos TN. Ali, da bi to koliko-toliko opravdao, mora imati malo vise zrtava od 6-10 US vojnika. Da li je 1000-2000 dolazes samo planirana zrtva koja ce posluziti kao opravdanje za TN, a onda ekspresno proglasenje.pobjede i bijeg?
Meni je ovo sasvim logican potez jednog kompletnog ego-manijakalnog mediokriteta.
Svaki novac/valuta je roba, ne samo dolar. Osnove ekonomije, pobogu.Nafta I petrodolar su samo dio slagalice, vjerovatno prenaglasen jer $ ima važnijiu ulogu kao rezervna valuta.Dozer wrote: ↑21/03/2026 15:37 Znam da jesu poceli, ali daleko je to od full odustajanja od $. Da ne spominjemo ostale investicione ugovore teske stotine milijardi, opet USD
Pojednostavicu - odustajanje BI zemalja od petrodolara u 100% kapacitetu znaci da ce US$ poceti rapidno gubiti na vrijednosti na berzama, cine ce se US ekonomija poceti urusavati jer se svakako odrzava fiktivno i upravo na bazi vrijednosti US$ i beskrajnog stampanja US$ od FED-a.
Trenutni vanjski dug od 30T bi automatski imao stopu rasta vjerovatno od 5-10% godisnje, pocelo bi pucanje po savovima, i ide velika depresija u USA.
Morate shvatiti da je drzavna ekonomija, svaka, sistem spojenih posuda.
U praksi, imaš svoju valutu, a dolar ti je rezerva i čini 60%-tak svih rezervi na svijetu.
Domaća valuta za unutrašnju trgovinu, dolar za vanjsku.
Trgovina:
Globalna dominacija u transakcijama: Dolar se koristi u čak 89% svih deviznih transakcija u 2025. godini, što ga čini najlikvidnijom valutom na svijetu.
To od dolara čini robu, a svaka roba koja ima potražnju se lako prodaje, u ovom slučaju, odštampa.
Amerika veliki dio svog bogatstva duguje dolaru kao traženo robi, život bez rada uz visok standard.
Njihova zasluga? Sigurno utočište za čuvanje kapitala i investicije.
Odricanje svijeta od dolara bi Ameriku uništilo ili vratilo stvarnom radu stanovništva uz niži standard, što bi to dopustili?
Jedini konkurent trenutno je euro, ali slabo je to još.
A upravo ovo sto si naveo, iako vidim da to ne razumijes, US$ duguje - nafti.
Da se gro nafte ne "mjeri" u US$, sto znaci petrodolar, ne bi za njim ni postojala tolika potraznja, niti bi mu rejting bio kakav jeste.
Gubitak petrodolara = slom vrijednosti US$, a za tim.i US ekonomije.
I sve ovo je sad u igri.