IRAN
-
kinvart
#63801 Re: IRAN
Nije pitanje ako, nego kad se desi udar na Tursku, šta će biti s Bošnjacima?
Američkog interesa za nas odavno nema...
Američkog interesa za nas odavno nema...
- alijagoro
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#63804 Re: IRAN
Drzava u kojoj silovatelj bude oslobodjen jer je silovao palestinca, i u kojoj drustvo to slavi isto...sta reci, ja bi svaki dan glavom u zid...a ne piskarao po forumskim.bespucima i pricao o jeenoj lijepoj nevinoj drzavici, koja je primjer slobode, ljudskih prava, demokratije...JovicSA wrote: ↑18/03/2026 12:42Dobro Damire, ja te zovem iz milja Damir.sumirprimus wrote: ↑18/03/2026 12:35Iskreno, stvarno vjeruješ da sam Damir?![]()
Procitajte na temu iranskih milicija sto je pisala Elizabet Tsurkov, izraelka, ali je kao borac za Mir, palestinske prava i slicno. Provela je 2 godine u zatvorenistvu proirqnskih irackih milicija. Kako ih opisuje. Ovako slicno, ubjedjenja vjerovanja ko I nas drug jovicsaKakve veze ima to što pišeš? Pisali su ljudi i druge knjige o tome šta su sve porživjeli na Guantanamo Bay bez prava na advokata i bez bilo kakvih optužbi. Pa onda US zatvori u Iraku, CIA tajni zatvori, pa zatvori cionističkog režima gdje zatovre djecu od 13-15 godina jer su eto bacila kamen na tenk. Mislim jasno je da je režim u Iranu surov ali logika bi bila da se ovi "protivnici" tog režima na drugoj strani drže nekim demokratksih principa?
![]()
- DaysleepeR
#63805 Re: IRAN
Branićemo se ko partizani, bježat u šumu i onda ginut u diverzijama 10:1 dok ne izmorimo protivnika, ili dok se globalno nešto ne desi.dječak sa šibicama wrote: ↑18/03/2026 14:40 Sta vrijedi i 10 tvornica metaka, kad ih Vucic moze raketama poravnati. Kad nemas zastite, one su sitting duck.
Hipotetski rat, Srbija bi unistila sve kljucne pozicije u BiH za par dana. I to je alarmantno. Ne znam kako stoje Kosovo i Hrvatska sto se tice odbrane, ne vjerujem previse dobro, Hrvatska vec pet godina kupuje PZO i jos nista nisu uzeli. Kosovo je aktivnije ali i oni kupuju sicu u odnosu na Srbiju.
-
moke_31
#63806 Re: IRAN
To je to, sve se vrti oko dolara/jednookog dedžala.-Chesterfield- wrote: ↑18/03/2026 10:25Kako misliš ne dotiču Amerikance?Porodice Foht wrote: ↑18/03/2026 08:34 Moze li neko pojasniti ovoliki rast cijena goriva u SAD ako znamo da imaju ogromne rezervoare gdje odlazu vlastitu i kupljenu naftu a i svoju proizvodnju, a pored toga nas Ovalnipsihopata uvjerava da Hormuz i slicni moreuzi, pa tako ni rat s Iranom, hoce reci, "ne doticu Amerikance jer 90% prometa ide za Aziju".![]()
Ti prvo moraš razumijeti pravi uzrok Amerike i saveznika kada odluče svrgnuti ili uništiti vlast neke države. Nije njihov cilj da ubiju što više civila nego nešto drugo. Njihov cilj je jasan. Evo AI ukratko objasnio, ali ima toga još...
.Evo hronološkog pregleda pokušaja rušenja petrodolara, sa preciznim uzrocima i brutalnim reakcijama koje su uslijedile.
1. Irak (2000. – 2003.)
Pokušaj: Sadam Husein je u oktobru 2000. godine objavio da Irak više neće primati dolare za svoju naftu, već isključivo evre. Tvrdio je da je dolar "valuta neprijatelja".
Uzrok: Želio je ekonomski ojačati Evropu naspram Amerike i kazniti Washington za deceniju sankcija.
Reakcija Amerike: Invazija 2003. godine pod optužbom za posjedovanje oružja za masovno uništenje. Iako oružje nikada nije nađeno, jedna od prvih mjera prelazne vlasti pod kontrolom SAD-a bila je vraćanje prodaje nafte isključivo u dolarima u junu 2003.
2. Libija (2009. – 2011.)
Pokušaj: Moamer Gadafi je lobirao kod afričkih i arapskih zemalja za uvođenje Zlatnog dinara. Plan je bio da se nafta i gas prodaju samo za ovu novu valutu koja bi imala direktnu podlogu u zlatu.
Uzrok: Gadafi je želio ekonomski ujediniti Afriku i osloboditi je zavisnosti od dolara i francuskog franka (CFA).
Reakcija Amerike i saveznika: NATO intervencija 2011. godine. Francuska je bila posebno agresivna jer bi zlatni dinar uništio njihov finansijski uticaj u Africi. Gadafi je ubijen, libijske zlatne rezerve su "nestale", a zemlja je gurnuta u trajni građanski rat.
3. Rusija (2014. – danas)
Pokušaj: Nakon prvih sankcija zbog Krima, Rusija je počela masovno smanjivati udio dolara u svojim rezervama i prelaziti na rublje i juan u trgovini sa Kinom.
Uzrok: Zaštita ekonomije od američkih sankcija i zamrzavanja imovine.
Reakcija Amerike: Izbacivanje Rusije iz SWIFT-a 2022. godine i zapljena preko 300 milijardi dolara državnih rezervi. Amerika je pokušala "finansijsku izolaciju", ali pošto Rusija drži ključne energente, to je samo ubrzalo formiranje paralelnog BRICS sistema.
4. Venecuela (2017. – 2019.)
Pokušaj: Nicolas Maduro je uveo kriptovalutu Petro, navodno vezanu za rezerve nafte, i naredio da se nafta prodaje u eurima i drugim valutama kako bi zaobišao sankcije.
Uzrok: Potpuna blokada venecuelanskog pristupa američkim bankama.
Reakcija Amerike: Priznavanje opozicionog lidera (Guaido) za predsjednika, totalni embargo na naftu i pokušaj unutrašnjeg prevrata. Venecuela je ekonomski uništena, ali je opstala isključivo zahvaljujući barter razmjeni (nafta za hranu i opremu) sa Rusijom, Iranom i Kinom.
5. Saudijska Arabija (2023. – 2026.)
Pokušaj: Rijad je 2023. godine zvanično izjavio da je "otvoren za pregovore o trgovini u drugim valutama". U martu 2026. veći dio nafte namijenjene Kini prodaju za juan.
Uzrok: Gubitak povjerenja u SAD kao sigurnosnog partnera i jačanje Kine kao glavnog kupca.
Reakcija Amerike: Intenzivan diplomatski pritisak, prijetnje povlačenjem odbrambenih sistema i pokušaj vezivanja Saudijske Arabije kroz nove sigurnosne paktove kako bi ostali u dolarskom sistemu.
6. Iran (Mart 2026. - danas)
Pokušaj: Iran je pod potpunom blokadom i koristi ovaj rat da prisili svijet na trgovinu isključivo mimo dolara, koristeći zlato, juan i direktnu razmjenu robe.
Uzrok: Pitanje golog opstanka režima i pokušaj nanošenja maksimalne štete američkom finansijskom ugledu dok traje sukob.
Reakcija Amerike: Operacija "Epic Fury". Direktni raketni udari na naftna postrojenja (Kharg Island) i pokušaj fizičkog uništenja iranske sposobnosti da uopšte proizvodi naftu.
Suština reakcija:
Svaki put kada je neka zemlja pokušala uvesti zlato ili drugu valutu, Amerika je reagovala ili direktnom vojnom silom (Irak, Libija) ili ekstremnim ekonomskim ratovanjem (Rusija, Iran).
Razlog je jednostavan: Amerika ne brani samo profit svojih kompanija, ona brani monopol na štampanje novca. Onog trenutka kada nafta prestane biti vezana za dolar, Amerika gubi moć da izvozi svoju inflaciju ostatku svijeta i da se zadužuje "ni iz čega".
Razumiješ li sada zašto je za njih Iran 2026. godine opasniji kao ekonomski presedan nego kao vojna sila? Ako Iran izdrži, on dokazuje da se može preživjeti bez dolara, a to je scenario koji Washington ne smije dozvoliti.
- Dozer
#63807 Re: IRAN
DaysleepeR wrote: ↑18/03/2026 14:45Branićemo se ko partizani, bježat u šumu i onda ginut u diverzijama 10:1 dok ne izmorimo protivnika, ili dok se globalno nešto ne desi.dječak sa šibicama wrote: ↑18/03/2026 14:40 Sta vrijedi i 10 tvornica metaka, kad ih Vucic moze raketama poravnati. Kad nemas zastite, one su sitting duck.
Hipotetski rat, Srbija bi unistila sve kljucne pozicije u BiH za par dana. I to je alarmantno. Ne znam kako stoje Kosovo i Hrvatska sto se tice odbrane, ne vjerujem previse dobro, Hrvatska vec pet godina kupuje PZO i jos nista nisu uzeli. Kosovo je aktivnije ali i oni kupuju sicu u odnosu na Srbiju.
Haj'te. Ja odoh u izbjeglistvo. Italija i Spanija mi izgledaju taman.
- DaysleepeR
#63809 Re: IRAN
I ja bih, ali po čistom zakonu vjerovatnoće, ne možemo svi pobjeći, neko će zaglaviti ovdje opet...Dozer wrote: ↑18/03/2026 14:48DaysleepeR wrote: ↑18/03/2026 14:45Branićemo se ko partizani, bježat u šumu i onda ginut u diverzijama 10:1 dok ne izmorimo protivnika, ili dok se globalno nešto ne desi.dječak sa šibicama wrote: ↑18/03/2026 14:40 Sta vrijedi i 10 tvornica metaka, kad ih Vucic moze raketama poravnati. Kad nemas zastite, one su sitting duck.
Hipotetski rat, Srbija bi unistila sve kljucne pozicije u BiH za par dana. I to je alarmantno. Ne znam kako stoje Kosovo i Hrvatska sto se tice odbrane, ne vjerujem previse dobro, Hrvatska vec pet godina kupuje PZO i jos nista nisu uzeli. Kosovo je aktivnije ali i oni kupuju sicu u odnosu na Srbiju.![]()
Ja sam srčani bolesnik, nesposoban za vojsku, iako sam je služio i znam i pucati i sve ostalo što vojnik treba da zna...
- Rejhana
#63810 Re: IRAN
Prije par dana gledala isti taj video. Predivno. I dolina Beka je predivna.
Podsjeća me na Hercegovinu.

Last edited by Rejhana on 18/03/2026 14:54, edited 1 time in total.
- Dozer
#63811 Re: IRAN
1 besmisleni rat u zivotu mi je 1 rat previse.DaysleepeR wrote: ↑18/03/2026 14:52I ja bih, ali po čistom zakonu vjerovatnoće, ne možemo svi pobjeći, neko će zaglaviti ovdje opet...Dozer wrote: ↑18/03/2026 14:48DaysleepeR wrote: ↑18/03/2026 14:45
Branićemo se ko partizani, bježat u šumu i onda ginut u diverzijama 10:1 dok ne izmorimo protivnika, ili dok se globalno nešto ne desi.![]()
Ja sam srčani bolesnik, nesposoban za vojsku, iako sam je služio i znam i pucati i sve ostalo što vojnik treba da zna...
-
kinvart
#63812 Re: IRAN
@lajkujMe
Počelo je po infrastrukturi...
Počelo je po infrastrukturi...
- Prpa.ba
#63813 Re: IRAN
Halucinacije koje su se prodale mladjim narastajima dolaze na naplatu. Ljudi ovdje vjeruju da nas je americki rezim branio devedesetih, a turska slala oruzje i bila presudna za odbranu.
- alijagoro
#63814 Re: IRAN
izraelci ce to sve unistiti,onda pomocu tudjih para to sve obnoviti i onda se hvaliti kako tu nista nije bilo prije njih
- Tananarive
#63815 Re: IRAN
Preporucujem pogledati onaj video od prije nekoliko stranica gdje Levy objasnjava nacin razmisljanja svih u genocidnij tvorevini, onih nekoliko koji misle drugacije su na nivou statisticke greske. Levy fino rece velika vecina a mozda i svi u Izraelu smatraju da su nadljudi i da imaju pravo raditi zvjerstva koja rade desetljecima. Genocidna stoka.dr_Evil wrote: ↑18/03/2026 13:28Upitno je da li je kredit holokausta ikad postojao, realno oni su bili jezicak pobjede u dva svjeCka rata. Financijski, medijski i naucno. Tesko da bi im iko na osnovu zrtve dao drzavu, a kamoli ginuo za njih. Za drzavu se moras izboriti, a saveznike imas dok si i ti njima potreban.Tananarive wrote: ↑18/03/2026 13:23Njihovo klasicno medijsko oruzje, cim ko sta kontra odmah aaaaaantiseeeemitizam, sto neko rece davno su potrosili kredit holokausta, genocidna stoka.
Druga stvar, ne svidja mi se kvalifikacija genocidna stoka koju si napisao, ko tacno?! Da li smo sad izjednacili citav jedan narod, i/ili religijsku grupu sa cionistima? Svakako da je Izrael pocinio genocid - ali postoje ljudi i/ili pokreti koji su odgovorni. Mozda nisi ni mislio na jedan narod, ali eto, moje da upozorim na nacin pisanja/izrazavanja.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#63816 Re: IRAN
Preskočena "crvena linija": Amerika je do sada svjesno štedjela naftnu infrastrukturu na Khargu . Ovo je prvi put da idu na proizvodna postrojenja i skladišta.
Iranski odgovor je zajamčen: Iran je više puta upozoravao da će, ako se napadnu njihova energetska postrojenja, gađati "svaki energetski objekt u regiji koji pripada američkim kompanijama" i pretvoriti ih u "pepeo" . To znači da bi sljedeće mete mogle biti saudijske, emiratske i katarske naftne i plinske instalacije (pogotovo one u kojima Amerikanci imaju udjele). Oni ih već gađaju, ali sada bi intenzitet mogao biti nesaglediv.
Globalni kaos: South Pars je ključan za globalno tržište plina. Bilo kakva ozbiljna šteta tamo diže cijene plina u Europi i Aziji do neba.
Iranski odgovor je zajamčen: Iran je više puta upozoravao da će, ako se napadnu njihova energetska postrojenja, gađati "svaki energetski objekt u regiji koji pripada američkim kompanijama" i pretvoriti ih u "pepeo" . To znači da bi sljedeće mete mogle biti saudijske, emiratske i katarske naftne i plinske instalacije (pogotovo one u kojima Amerikanci imaju udjele). Oni ih već gađaju, ali sada bi intenzitet mogao biti nesaglediv.
Globalni kaos: South Pars je ključan za globalno tržište plina. Bilo kakva ozbiljna šteta tamo diže cijene plina u Europi i Aziji do neba.
-
kinvart
#63817 Re: IRAN
Ne, prijatelju. Iran i Pakistan su slali oružje, Turska je slala novac, a Amerika davala konkretnu pomoć dok je Evropa uglavnom šutila.
Otpadaju jedna po jedna zemlja iz tog perioda s podrškom...
- DaysleepeR
#63818 Re: IRAN
“They are gonna try and destroy this man.”
Saagar Enjeti says Republicans will come after Joe Kent for resigning and saying Israel got the U.S. into war with Iran for nothing.
“This is the National Director of Counterterrorism, highest security clearance in the entire United States government.”
“I guarantee you they will try to indict him.”
“They’re gonna say he breached his security clearance by sharing information, that he was never a real patriot, that he’s a snake, that he’s an anti-Semite.”
“The full stop of the pro-war machine and the US government are going to try and destroy this man.”
“Just watch and wait.”
“This should be wall-to-wall news.”
“We never even really had high-profile resignations like this under Iraq.”
“And I mean, I think the fact that you have a high-level security official with the top security clearance saying this is Israel’s war, that they manipulated the intelligence… you have to ask seriously about all of the lies that have been told by this White House.”
“And I think second, what did he know to have to resign at this point?”
“He knew no end in sight.”
“And that’s why he decided to do it now.”
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#63819 Re: IRAN
Cudan ti je elre soj, sandzaklija koji gotivi vucica, rusiju...takodjer, tesko je objasniti do kraja..skrbavi-admin wrote: ↑18/03/2026 13:29štas ti napravio sa travnickom diplomom majstorumašu ti naš ?ElRe wrote: ↑18/03/2026 12:07Džaba šijama silni Msc, Phd kad nisu napravili sistem. Ili su to univerziteti tipa CEPS, PIM i sl naši.Toffee karamela wrote: ↑18/03/2026 09:21 nije mi jasno kako nisu razvili efikasniju kontraobavještajnu službu.
-
vernes81
#63820 Re: IRAN
Ne mozes služiti vojsku ako si proglasen kao nesposobanDaysleepeR wrote: ↑18/03/2026 14:52I ja bih, ali po čistom zakonu vjerovatnoće, ne možemo svi pobjeći, neko će zaglaviti ovdje opet...Dozer wrote: ↑18/03/2026 14:48DaysleepeR wrote: ↑18/03/2026 14:45
Branićemo se ko partizani, bježat u šumu i onda ginut u diverzijama 10:1 dok ne izmorimo protivnika, ili dok se globalno nešto ne desi.![]()
- Prpa.ba
#63821 Re: IRAN
Nema druge nego se integrisati sa Srbijom i vratiti se veri pradedovskoj.
- dr_Evil
#63822 Re: IRAN
Poravnali bi oni qrko i da ima cime. Hajde da podsjetim samo koliko je aviona pokusalo da uleti i obori Igman i svi su neslavno zavrsili, Srbija nema nikakve rakete koje bi obile pero Igmanu, a pogotovo nema ni haviona ni raketa za jedan duzi rat.dječak sa šibicama wrote: ↑18/03/2026 14:40 Sta vrijedi i 10 tvornica metaka, kad ih Vucic moze raketama poravnati. Kad nemas zastite, one su sitting duck.
Za nase ekonomije ratovi se jos uvijek vode topovskim mesom, ti i daysleeper bajke pricajte na pp, lakse ce vam biti. Ako imaju sta dronica, moze im heftu.
Da se razumijemo, kljucne pozicije, upitno je koliko ima kljucnih pozicija, ovo bi se sve opet svelo na gerilu sa svih strana.
Nisam budala, jasno mi je da je srbijanska ekonomija veca, vojska veca, centralizovana i bolje organizovana, ali ljudi, gdje god postoji odbrana ne ide to kako ste vas dvojica zamislili. A vjerujte da bi se sve mahale branile, i imaju cime.... dobro, makar do neke vece mogucnosti bjezanije, ali ta mogucnost nema jer su sve granice zatvorene kao i onda.
- Čitalac
#63823 Re: IRAN
N12: „Izraelu odgovara haos...“
Visoki američki dužnosnici opisuju Trumpa kao „najentuzijastičniju osobu u Bijeloj kući u vezi s ratom u Iranu“. Također, čini se da je on više usklađen s Netanyahuovim maksimalističkim ciljevima od mnogih njegovih savjetnika.
Izvori u Washingtonu i Tel Avivu znaju da bi svaki jaz stvoren između Sjedinjenih Država i Izraela mogao odrediti ishod rata. Trojica Trumpovih savjetnika procjenjuju da bi on želio završiti rat prije Netanyahua, ali zasad se njih dvojica čine bližima nego ikad, a kriza u Hormuškom tjesnacu otežava Sjedinjenim Državama povlačenje u bliskoj budućnosti.
Američki i izraelski vojni i obavještajni sustavi djeluju gotovo u potpunoj koordinaciji, ali njihovi ciljevi su drugačiji. Dok se SAD usredotočuje gotovo isključivo na vojne ciljeve, Izrael također provodi atentate na visoke iranske dužnosnike i druge korake osmišljene kako bi se postavili temelji za promjenu režima u Iranu.
Visoki američki dužnosnici kažu da će Trump promjenu režima vidjeti kao bonus, ali da namjerava završiti rat kada se postignu glavni vojni ciljevi: šteta na raketnom i nuklearnom programu i pomoći koju Iran pruža terorističkim organizacijama u regiji.
„Izrael ima drugačije prioritete i fokus od nas, i mi smo toga svjesni“, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće. „Izrael će pokušati eliminirati novog iranskog vođu. Mnogo su više zainteresirani za to nego mi“, rekao je drugi visoki američki dužnosnik.
Jedina jasna točka trenja tijekom više od dva tjedna rata bila je kada je Izrael napao skladišta nafte u Iranu. Bijela kuća zamolila je Izrael da ponovno ne napada naftna postrojenja bez jasnog dopuštenja Washingtona.
„Izraelu odgovara kaos. Mi ga mrzimo. Želimo stabilnost. Netanyahu i Izraelci mrze iranski režim mnogo više od nas“, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće.
- dr_Evil
#63824 Re: IRAN
OK... imas pravo na misljenje, ali zbog takvih razmisljanja su takodjer i sa nama punili grobnice, i neke osvete dahijama.Tananarive wrote: ↑18/03/2026 14:56Preporucujem pogledati onaj video od prije nekoliko stranica gdje Levy objasnjava nacin razmisljanja svih u genocidnij tvorevini, onih nekoliko koji misle drugacije su na nivou statisticke greske. Levy fino rece velika vecina a mozda i svi u Izraelu smatraju da su nadljudi i da imaju pravo raditi zvjerstva koja rade desetljecima. Genocidna stoka.dr_Evil wrote: ↑18/03/2026 13:28Upitno je da li je kredit holokausta ikad postojao, realno oni su bili jezicak pobjede u dva svjeCka rata. Financijski, medijski i naucno. Tesko da bi im iko na osnovu zrtve dao drzavu, a kamoli ginuo za njih. Za drzavu se moras izboriti, a saveznike imas dok si i ti njima potreban.Tananarive wrote: ↑18/03/2026 13:23
Njihovo klasicno medijsko oruzje, cim ko sta kontra odmah aaaaaantiseeeemitizam, sto neko rece davno su potrosili kredit holokausta, genocidna stoka.
Druga stvar, ne svidja mi se kvalifikacija genocidna stoka koju si napisao, ko tacno?! Da li smo sad izjednacili citav jedan narod, i/ili religijsku grupu sa cionistima? Svakako da je Izrael pocinio genocid - ali postoje ljudi i/ili pokreti koji su odgovorni. Mozda nisi ni mislio na jedan narod, ali eto, moje da upozorim na nacin pisanja/izrazavanja.
-
kinvart