AMERIKA
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#18701 Re: AMERIKA
iz drugog pokušaja gemini kaže, nakon što sam mu rekao da me državljanstvo ne zanima nego prava stvarna nacija
Vrijedi pojasniti da u vrijeme snimanja filma Prohujalo s vihorom (1939.) država Izrael još nije postojala, pa u tom smislu među autorima nema Izraelaca. Ipak, ako gledamo kroz prizmu etničke pripadnosti, situacija je ponešto drukčija nego kada se gleda samo putovnica.
Etnička pripadnost ključnih autora
Glavni akteri iza kamere bili su američki državljani, ali su njihovi obiteljski korijeni bili raznoliki:
David O. Selznick (Producent): On je bio ključna figura i osoba koja je kontrolirala svaki detalj filma. Selznick je bio židovskog podrijetla, a njegovi su preci u Ameriku stigli iz Litve.
Victor Fleming (Redatelj): On je bio kršćanskog, uglavnom engleskog i njemačkog podrijetla.
George Cukor (Prvi redatelj): Iako je zamijenjen rano u produkciji, on je postavio temelje vizualnog stila. Cukor je također bio Židov, čija je obitelj u SAD doselila iz Mađarske.
Sidney Howard (Scenarist): On je bio anglosaksonskog podrijetla.
Dakle, iako nitko nije bio Izraelac, značajan broj vodećih ljudi u produkciji, uključujući i samog "oca" filma Davida O. Selznicka, bili su američki Židovi.
pa ti su ljudi uspjeli izbaciti isusa iz božićnih pjesama...i to 10-ak najpoznatijih
zamisli da eli tauber i finci izbace muhameda i alaha iz najboljih ilahija i kasida
Vrijedi pojasniti da u vrijeme snimanja filma Prohujalo s vihorom (1939.) država Izrael još nije postojala, pa u tom smislu među autorima nema Izraelaca. Ipak, ako gledamo kroz prizmu etničke pripadnosti, situacija je ponešto drukčija nego kada se gleda samo putovnica.
Etnička pripadnost ključnih autora
Glavni akteri iza kamere bili su američki državljani, ali su njihovi obiteljski korijeni bili raznoliki:
David O. Selznick (Producent): On je bio ključna figura i osoba koja je kontrolirala svaki detalj filma. Selznick je bio židovskog podrijetla, a njegovi su preci u Ameriku stigli iz Litve.
Victor Fleming (Redatelj): On je bio kršćanskog, uglavnom engleskog i njemačkog podrijetla.
George Cukor (Prvi redatelj): Iako je zamijenjen rano u produkciji, on je postavio temelje vizualnog stila. Cukor je također bio Židov, čija je obitelj u SAD doselila iz Mađarske.
Sidney Howard (Scenarist): On je bio anglosaksonskog podrijetla.
Dakle, iako nitko nije bio Izraelac, značajan broj vodećih ljudi u produkciji, uključujući i samog "oca" filma Davida O. Selznicka, bili su američki Židovi.
pa ti su ljudi uspjeli izbaciti isusa iz božićnih pjesama...i to 10-ak najpoznatijih
zamisli da eli tauber i finci izbace muhameda i alaha iz najboljih ilahija i kasida
- GandalfSivi
#18702 Re: AMERIKA
U 20 godina koliko zivim ovdje nikada nisu zatvorili skole i kancelarije ranije zbog fucking tornado-a. Danas od podne opsta evakuacija iz DC-a, sve zatvaraju…
Mislim da je ovo zato sto su debelo skresali budzet meteoroloskoj sluzbi, pa pojma nemaju gdje ce udariti. Dernek bi trebao poceti negdje za tri sata, vidjet cemo…
Mislim da je ovo zato sto su debelo skresali budzet meteoroloskoj sluzbi, pa pojma nemaju gdje ce udariti. Dernek bi trebao poceti negdje za tri sata, vidjet cemo…
-
Hendrix
#18703 Re: AMERIKA
Ma kriv je Hunter Biden i slike njegove cune. A sta je sa Hilary email serverima?
Ne mozes ti s magatorima ba, rijec Biden mora biti ponovljena 50 puta dnevno da se gnjev nastavi.
- Truba
#18704 Re: AMERIKA
stalno mi iskače neki prilog o nekom gradu u americi koji je pretrpan židovima koji stalno dolaze i raste im broj
nije u tome problem nego u činjenici da niko niišta ne radi i imaju 10-ak djece svi voze dobra kola i imaju sve dzabno
lik istražuje kako tako i naravno nasrću na njega na ulici, zovu policiju prijete i tako
kaže jedan musk ima 12 djece zašto ja ne mogu
kaže mu lik pa on sam sebi plaća djecu a ja tebe plaćam kroz porez
kakav cirkus jaro
sva sreća mi nemamo ovih problema kod nas ni najbolji radnici ne mogu imati više od 5 djece
nije u tome problem nego u činjenici da niko niišta ne radi i imaju 10-ak djece svi voze dobra kola i imaju sve dzabno
lik istražuje kako tako i naravno nasrću na njega na ulici, zovu policiju prijete i tako
kaže jedan musk ima 12 djece zašto ja ne mogu
kaže mu lik pa on sam sebi plaća djecu a ja tebe plaćam kroz porez
kakav cirkus jaro
sva sreća mi nemamo ovih problema kod nas ni najbolji radnici ne mogu imati više od 5 djece
- geralt
#18705 Re: AMERIKA
To je ta nadaleko cuvena americka socijalna drzava, koja daje pare ljudima da prave djecu, voze dobra auta, i nista ne rade.
- Billy The Pljuc
#18706 Re: AMERIKA
Ne samo sitcome, barem ja, pretabirim glumce, radnju i tek onda odlučim hoću li ili neću potrošiti vrijeme na gledanje. Naravno da se opet znam zajebati. U principu ne bih više pogledao Tarantina (nije da baš nešto mnogo i snima) zbog cionizma, Gal Gadot (svakako ne zna glumiti) takođe, Natalie Portman (mada se kao "popravlja" ali zbog ispada ranije) i da ne nabrajam dalje, podugačka lista je njih. Taman kad bi se radilo o remek-djelima sedme umjetnosti ili ne znam ti kakve uspješnice bilo kojeg tipa. USA inače izbacuje gomilu smeća od čega je solidan dio nekakva propaganda a koliko sam daleko otišao (čitaj lud) govori i činjenica da nema šanse da pogledam nešto ako se radnja vrti oko židova. Zadnje što pogledah su Jojo Rabbit i White Bird dok sam nedavno hladno preskočio Marty Supreme, proširio sam to definitivno i na evropsku kinematografiju.
I da se vratim na sitcoms, Seinfeld više ni po cijenu života ili da mi plate, ima još uvijek nečega što se može pogledati opet ali i to baš treba da se ubijem od dosade momenat da bih pogledao.
Što ti napisa baš su mi se ogadili.
-
Hendrix
#18707 Re: AMERIKA
Malo je glupa ta ideja da svi zidovi imaju bogatstvo i sve dzaba od drzave. Nidje veze, gledao sam davno dokumentarac o obicnim ljudima tamo, bezze ba zive ko i svi mi dosta ih ono fukare teske. Nekakvi stanovi nikakvi, naselja uzas kako izgledaju.
Pa ima google street view, pogledas prosjecan gradic van centra Tel Aviva i vidis koliko je sati. Asfalt sjeban, nekakve stracare i zapustene zgrade. Sve pare odose na vojsku i lobiranje Amerike.
Pa ima google street view, pogledas prosjecan gradic van centra Tel Aviva i vidis koliko je sati. Asfalt sjeban, nekakve stracare i zapustene zgrade. Sve pare odose na vojsku i lobiranje Amerike.
- banjaluka078
- Moderator
- Haris.ba
#18709 Re: AMERIKA
De nam koordinate.Hendrix wrote: ↑18/03/2026 09:12 Malo je glupa ta ideja da svi zidovi imaju bogatstvo i sve dzaba od drzave. Nidje veze, gledao sam davno dokumentarac o obicnim ljudima tamo, bezze ba zive ko i svi mi dosta ih ono fukare teske. Nekakvi stanovi nikakvi, naselja uzas kako izgledaju.
- dr_Evil
#18710 Re: AMERIKA
Gledao i ja dokumentarac, frajer pokazuje kucu od 300 kvadrata koju je dobio prakticno za DZ. Kaze ja ovo nikad ne bih imao u USA da zivim jos 10 zivota.Hendrix wrote: ↑18/03/2026 09:12 Malo je glupa ta ideja da svi zidovi imaju bogatstvo i sve dzaba od drzave. Nidje veze, gledao sam davno dokumentarac o obicnim ljudima tamo, bezze ba zive ko i svi mi dosta ih ono fukare teske. Nekakvi stanovi nikakvi, naselja uzas kako izgledaju.
Ali ebi ga... na tudjoj zemlji i na tudjoj kuci pravljeno.
- PixelDrifter
#18711 Re: AMERIKA
Billy The Pljuc wrote: ↑18/03/2026 06:49Ne samo sitcome, barem ja, pretabirim glumce, radnju i tek onda odlučim hoću li ili neću potrošiti vrijeme na gledanje. Naravno da se opet znam zajebati. U principu ne bih više pogledao Tarantina (nije da baš nešto mnogo i snima) zbog cionizma, Gal Gadot (svakako ne zna glumiti) takođe, Natalie Portman (mada se kao "popravlja" ali zbog ispada ranije) i da ne nabrajam dalje, podugačka lista je njih. Taman kad bi se radilo o remek-djelima sedme umjetnosti ili ne znam ti kakve uspješnice bilo kojeg tipa. USA inače izbacuje gomilu smeća od čega je solidan dio nekakva propaganda a koliko sam daleko otišao (čitaj lud) govori i činjenica da nema šanse da pogledam nešto ako se radnja vrti oko židova. Zadnje što pogledah su Jojo Rabbit i White Bird dok sam nedavno hladno preskočio Marty Supreme, proširio sam to definitivno i na evropsku kinematografiju.
I da se vratim na sitcoms, Seinfeld više ni po cijenu života ili da mi plate, ima još uvijek nečega što se može pogledati opet ali i to baš treba da se ubijem od dosade momenat da bih pogledao.
Isto. Alergican na americki Engleski, a holivudski jevrejski humor nisam nikada volio.
- dr_Evil
#18712 Re: AMERIKA
Dvije serije koje ne mogu vise nikad pogledati nakon zadnjeg genocida su Prijatelji zbog Ross-a ili ti ga David Scwhimmer-a, te Teorija velikog praska zbog Amy ili ti ga Mayim Bialik. Eh sad, nema to veze sa tim sto su zidovi, bili su i prije pa sam ih gledao s radoscu, nego sa tim sto su cionisti. Kad se sjetim kako se "Amy" smijala dok su djeca ginula...Billy The Pljuc wrote: ↑18/03/2026 06:49Ne samo sitcome, barem ja, pretabirim glumce, radnju i tek onda odlučim hoću li ili neću potrošiti vrijeme na gledanje. Naravno da se opet znam zajebati. U principu ne bih više pogledao Tarantina (nije da baš nešto mnogo i snima) zbog cionizma, Gal Gadot (svakako ne zna glumiti) takođe, Natalie Portman (mada se kao "popravlja" ali zbog ispada ranije) i da ne nabrajam dalje, podugačka lista je njih. Taman kad bi se radilo o remek-djelima sedme umjetnosti ili ne znam ti kakve uspješnice bilo kojeg tipa. USA inače izbacuje gomilu smeća od čega je solidan dio nekakva propaganda a koliko sam daleko otišao (čitaj lud) govori i činjenica da nema šanse da pogledam nešto ako se radnja vrti oko židova. Zadnje što pogledah su Jojo Rabbit i White Bird dok sam nedavno hladno preskočio Marty Supreme, proširio sam to definitivno i na evropsku kinematografiju.
- armin071
#18713 Re: AMERIKA
je li moguće da je ovo predsjednik usa?
-
Hendrix
#18714 Re: AMERIKA
Odes na google i vidis sam...ne znam kakve koordinate treba slati nije vojna tajna. Pogledaj auta malo i zgrade, evo screenshot ispod centar Haife.Haris.ba wrote: ↑18/03/2026 09:32De nam koordinate.Hendrix wrote: ↑18/03/2026 09:12 Malo je glupa ta ideja da svi zidovi imaju bogatstvo i sve dzaba od drzave. Nidje veze, gledao sam davno dokumentarac o obicnim ljudima tamo, bezze ba zive ko i svi mi dosta ih ono fukare teske. Nekakvi stanovi nikakvi, naselja uzas kako izgledaju.

-
Hendrix
#18715 Re: AMERIKA
Nije isti dokumentarac ali koliko sam skonto ovi "domaci" pizde na to davanje zemlje i kuca doseljenicima. Ima tu svega nije to bas bajka kako se prikazuje.dr_Evil wrote: ↑18/03/2026 09:34Gledao i ja dokumentarac, frajer pokazuje kucu od 300 kvadrata koju je dobio prakticno za DZ. Kaze ja ovo nikad ne bih imao u USA da zivim jos 10 zivota.Hendrix wrote: ↑18/03/2026 09:12 Malo je glupa ta ideja da svi zidovi imaju bogatstvo i sve dzaba od drzave. Nidje veze, gledao sam davno dokumentarac o obicnim ljudima tamo, bezze ba zive ko i svi mi dosta ih ono fukare teske. Nekakvi stanovi nikakvi, naselja uzas kako izgledaju.
Ali kao i srbi, svi su naravno ujedinjeni po pitanju Palestine i kada treba druge tlaciti.
- dr_Evil
#18716 Re: AMERIKA
Heh, bilo bi malo mozda previse da upitamo ko su "domaci", valjda su svi dosli po istom receptu... dobro ima neka manjina tu od ranije zasigurno.Hendrix wrote: ↑18/03/2026 12:38Nije isti dokumentarac ali koliko sam skonto ovi "domaci" pizde na to davanje zemlje i kuca doseljenicima. Ima tu svega nije to bas bajka kako se prikazuje.dr_Evil wrote: ↑18/03/2026 09:34Gledao i ja dokumentarac, frajer pokazuje kucu od 300 kvadrata koju je dobio prakticno za DZ. Kaze ja ovo nikad ne bih imao u USA da zivim jos 10 zivota.Hendrix wrote: ↑18/03/2026 09:12 Malo je glupa ta ideja da svi zidovi imaju bogatstvo i sve dzaba od drzave. Nidje veze, gledao sam davno dokumentarac o obicnim ljudima tamo, bezze ba zive ko i svi mi dosta ih ono fukare teske. Nekakvi stanovi nikakvi, naselja uzas kako izgledaju.
Ali kao i srbi, svi su naravno ujedinjeni po pitanju Palestine i kada treba druge tlaciti.
Pa vjerujem da nije bajka, zivot u gradovima sigurno nije isplativ kao tamo gdje se tek otima zemlja, valjda dobiju vise povlastica za dusevni stres oduzimanja.
-
Sociolog
#18717 Re: AMERIKA
Sad se bira 35 mjesta za Senat, od toga 20 republikanskih..
Tesko da ce i nakon izbora Senat odobriti Opoziv, jer treba 68 mjesta u Senatu...
U Kongresu ce biti Opoziv sigurno, u Senatu tesko .
Tesko da ce i nakon izbora Senat odobriti Opoziv, jer treba 68 mjesta u Senatu...
U Kongresu ce biti Opoziv sigurno, u Senatu tesko .
- Haris.ba
#18718 Re: AMERIKA
Ne znam jesi li ocekivao zlatne zidove. Mozda im je to i obecano prije 3000 godina.Hendrix wrote: ↑18/03/2026 12:31Odes na google i vidis sam...ne znam kakve koordinate treba slati nije vojna tajna. Pogledaj auta malo i zgrade, evo screenshot ispod centar Haife.Haris.ba wrote: ↑18/03/2026 09:32De nam koordinate.Hendrix wrote: ↑18/03/2026 09:12 Malo je glupa ta ideja da svi zidovi imaju bogatstvo i sve dzaba od drzave. Nidje veze, gledao sam davno dokumentarac o obicnim ljudima tamo, bezze ba zive ko i svi mi dosta ih ono fukare teske. Nekakvi stanovi nikakvi, naselja uzas kako izgledaju.
SpoilerShow
Standardna zgrada sa normalnim prozorima, normalna sirina ceste, osuncana, mediteranska klima....
Izrael ima veoma veliki prosjecan bdp po stanovniku za tamosnje podrucje. To ne znaci da su svi bogati. Ali, je prosjecno veoma bogata drzava.
Izrael je velik ko pola Bosne. Kakvu god da ima, ima ekonomiju veću nekih 15ak puta. Malo li je?
Last edited by Haris.ba on 18/03/2026 12:55, edited 1 time in total.
-
Static-X
#18719 Re: AMERIKA
Opoziv narandze? Ma nista od svega toga. Bio je impeached i prosli put i sta se desilo.
-
Sociolog
#18720 Re: AMERIKA
Pozzdrav za starog forumasha, s 15+ staza kao i ja
Jednostavno, juznjacke drzave uglavnom ce opet izabrati republikance, to je nevidljiva imagirana mrznja prema demokratama jos od Gradjanskog rata..
Kazem tesko, tesko da ce biti 68 senatora koji ce uraditi Opoziv
Imam neke rodbine u Atlanti..svi kazu da je drustvo polarizovano samo tako
-
Sociolog
#18721 Re: AMERIKA
Mada licno mislim, kad se bude useljavalo vise stranaca i budu dobijali pravo da glasaju i budu naseljavali juznjacke drzave, da ce od izbora 2032. znacaju dosta elektorskih glasova uzeti u Juznjackih drzavama.
Bijelackog stanovnistvo gubi vecinu vremenom
Bijelackog stanovnistvo gubi vecinu vremenom
- Truba
#18722 Re: AMERIKA
baš pričamo u firmi kako smo svi u jednom trenutku u životu bili opsjednuti amerikom i što smo mislili da ona predstavlja
ja sam tamo nedgje 1997 1998 imao američku zastavu s merilin monro ko kamiondžija
danas...svi razočarani
najstariji kolega priča kako su žene nosale prstenje s kenedijevim likom iz žala kad je ubijen
mislim da je prvo sranje krenulo s onih 500 glasovana floridi za Buša
a nastavilo se intervencijom 2003 uživo u iraku
ja sam tamo nedgje 1997 1998 imao američku zastavu s merilin monro ko kamiondžija
danas...svi razočarani
najstariji kolega priča kako su žene nosale prstenje s kenedijevim likom iz žala kad je ubijen
mislim da je prvo sranje krenulo s onih 500 glasovana floridi za Buša
a nastavilo se intervencijom 2003 uživo u iraku
- Truba
#18723 Re: AMERIKA
suštinski to ništa ne mijenja jer su oni vazali izraela
tako da sasvim svejedno mislim da vise necu ni pratiti te izbore niti me zanimaju
-
Static-X
#18724 Re: AMERIKA
Politika je ovdje postala religija.Sociolog wrote: ↑18/03/2026 13:04Pozzdrav za starog forumasha, s 15+ staza kao i ja![]()
Jednostavno, juznjacke drzave uglavnom ce opet izabrati republikance, to je nevidljiva imagirana mrznja prema demokratama jos od Gradjanskog rata..
Kazem tesko, tesko da ce biti 68 senatora koji ce uraditi Opoziv
Imam neke rodbine u Atlanti..svi kazu da je drustvo polarizovano samo tako
- banjaluka078
- Moderator
#18725 Re: AMERIKA
To je skoro jedini razlog netrpeljivosti "starih domaćih" prema settlerima, jer država daje puno novca za njihovo obezbjeđenje tamo, vojska je angažovana, plus imaju poreske olakšice, subvencije, nekretnine su mnogo povoljnije za kupiti. Čuj, kupiti... Ali da, i u kolonijama koje im namjenski prave, mnogo je jeftinije nastaniti se nego u gradovima.