Gradnja kuce - trosak

Post Reply
kurty

#201 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by kurty »

Ja sam u ovoj branši... Radim 11 godina, velike projekte, grube radove, autoputevi, ab hale, konstrukcije...
Radim privatno prilicno puno...

Prije dva mjeseca sam se sokirao kad sam cuo da je cijena ruku... Znaci samo ruke... Zidanje siporeksa 27KM/m2... Ovdje investitor obezbjedjuje i vodu i struju i skelu i kolica i...
I juce kad sam trazio ekipicu za fasadu... Znaci lijepljenje stiropora, coskovi, prezica i dvije ruke ljepila... Samo ruke 20 KM/m2

Desava se totalni bezobrazluk sa cijenama... A kvalitet samo ide dole... Nijasno mi je fakat sta se kotrlja
nekome

#202 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by nekome »

kurty wrote: 28/09/2025 11:19 Ja sam u ovoj branši... Radim 11 godina, velike projekte, grube radove, autoputevi, ab hale, konstrukcije...

Prije dva mjeseca sam se sokirao kad sam cuo da je cijena ruku... Znaci samo ruke... Zidanje siporeksa 27KM/m2... Ovdje investitor obezbjedjuje i vodu i struju i skelu i kolica i...
I juce kad sam trazio ekipicu za fasadu... Znaci lijepljenje stiropora, coskovi, prezica i dvije ruke ljepila... Samo ruke 20 KM/m2

Desava se totalni bezobrazluk sa cijenama... A kvalitet samo ide dole... Nijasno mi je fakat sta se kotrlja
koliko bi rekao da izadje dvije ploce, samo AB radovi, sa stubovima za jednu etazu, za 150m2 povrsine
znam da je nezahvalno ali samo me interesuje vrlo gruba-gruba procjena?
dakle ne samo ruke vec i alat i materijal i ruke
-Chesterfield-

#203 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by -Chesterfield- »

kurty wrote: 28/09/2025 11:19 Ja sam u ovoj branši... Radim 11 godina, velike projekte, grube radove, autoputevi, ab hale, konstrukcije...

Je li kvalitetnije strojno ili ručno (špric, gruba, dvije ruke ljepila) malterisanje?
Koliko su ruke po m2? I kako se računaju ćoškovi - špalete, kada se stavljaju fasadni kutnici?
husoboss

#204 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by husoboss »

Ima li neko preporuku u skorije vrijeme za građevinsku limariju, krov, prijedloge i na šta obratiti pažnju prilikom izbora?
Kao da se neko od forumaša bavio tim, ali se ne mogu sjetiti.
SemsudinPurivatra

#205 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by SemsudinPurivatra »

Kao neko ko je stvarno amtaer u gradjevini intresuje me koliko bi bila cijena kuce kljuc u ruke gradjevinski svi radov8 okvirno za 130 kvm
65 + 65
Ako ima neka firma ovdje nek se javi u pp
zposao

#206 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by zposao »

Zašto je ova tema ovako mrtva? Nije valjda da niko ne gradi kuću?
Zanima me kako se trenutno kreću cijene izgradnje kuće po m2. Koliko koštaju iskopi ako se radi ukopana garaža pa da kuća bude prizemnica?
Danguba

#207 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Danguba »

Prosla su vremena jeftine gradnje i majstora na svakom cosku.
Sada samo angazuj firmu da pregleda, uradi ponudu i to je to.
zposao

#208 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by zposao »

Danguba wrote: 17/03/2026 00:09 Prosla su vremena jeftine gradnje i majstora na svakom cosku.
Sada samo angazuj firmu da pregleda, uradi ponudu i to je to.
Znači najjeftinije angažovat firmu da radi od temelja do krova?

A što se tiče montažne ili klasične gradnje kako stoje stvari? Šta je trenutačno jeftinije?

Koliko košta papirologija od projekta, dozvola i priključaka?
Euphoria

#209 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Euphoria »

Ovo i mene zanima. Ja sam slala neke upite za montazne pa cu podijeliti ovdje

Poštovani, cijena sistema ključ u ruke montažnog objekta je 1700 KM po m2 na gotove temelje. U cijenu je uračunat PDV,nemate obavezu smještaja ni ishrane radnika. Prevoz je, također, uračunat u cijenu.U toj cijeni dobijate potpuno završen i useljiv objekat sa krovom,limarijom,stiropor fasadom(debljina stiropora je 8 cm) u boji po izboru,PVC vanjskom a drvenom unutarnjom stolarijom,vodo i elektro instalacije sa svim potrebnim sanitarijama, unutrašnji moleraj,estrich,laminat,keramiku,ogradu na balkonu.Cijena sistema "visoki ROH-BAU" je 1100,00 KM po m2 na gotove temelje.U toj varijanti dobijete pokriven objekat sa limarijom,završenu fasadu,stolariju,razvedenu instalaciju struje i vode bez sanitarija te postavljanje gipsanih ploča sa unutrašnje strane zidova. Garancija na sve izvedene radove je 2 godine od dana predaje objekta vlasniku a vijek trajanja je oko 100 godina po proračunima eminentnih stručnjaka. U svim varijantama se računa brutto površina. Potrebna papirologija je kao i za svaku drugu vrstu građenja.
Ovdje možete pogledati još neke od naših objekata kao i katalog http://www.montinzenjering.ba kao i na
https://www.facebook.com/montinzenjeringdv
Radimo prema želji kupca,može i prema Vašem nacrtu. Za ostale informacije...
nekome

#210 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by nekome »

montaznog??
Danguba

#211 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Danguba »

2 godine garancija, :roll:

zaobici ga u sirokom luku.
BlackCaviar

#212 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by BlackCaviar »

2 godine garancija za objekat projektovan na 100 godina :lol:

duzu garanciju stapni mikser ima

Izbjegao bih sve te montazne varijante i kljuc u ruke varijante
zposao

#213 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by zposao »

BlackCaviar wrote: 18/03/2026 00:24 2 godine garancija za objekat projektovan na 100 godina :lol:

duzu garanciju stapni mikser ima

Izbjegao bih sve te montazne varijante i kljuc u ruke varijante
Onda savjetuješ klasika - ganjanje majstora?
nekome

#214 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by nekome »

kljuc u ruke je garant da ce biti fuseraj
bit ce fuseraj svakako ali sa kljuc u ruke znaci da oni nisu pod nikakvim nadzorom
cak i sluzbeni nadzor je povrsan ali jbg... vazda se na gradjavini kralo
emmir1

#215 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by emmir1 »

Kljuc u ruke montazna kuca

700 eur po m2

Tako meni odgovorise i to njihov temelj

Tako da ova gore 1700 m2 plus temelj je suludo
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#216 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by izvrsni direktor »

A koliko dobijete garanciju kad napravite kucu na obicni nacin? Ganjanjem 10 razlicitih majstora za svaki korak u toku gradnje
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#217 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by _BataZiv_0809 »

nekome wrote: 20/03/2026 15:20 kljuc u ruke je garant da ce biti fuseraj
bit ce fuseraj svakako ali sa kljuc u ruke znaci da oni nisu pod nikakvim nadzorom
cak i sluzbeni nadzor je povrsan ali jbg... vazda se na gradjavini kralo
Zapalit ce te majstori na 1001 nacin.
Svi su isti u gram.
sumirprimus

#218 Re: Gra8dnja kuce - trosak

Post by sumirprimus »

Ko pravi kucu a nije majstor, jarane opusti se i pravi. Levatit ce te svakako.
Nećeš pravit megalit svakako od 500m2, vecinom.
Bice problema i prepavki al jebga takav je zivot.
Pravis svakako za narednih 15 20 godina ako i toliko.
Uživaj u trenutku i pusti šuplje priče, ako ne pocnes neces ni zavrsit.
BlackCaviar

#219 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by BlackCaviar »

Šta god sam radio da ugovorim s jednim likom ala glavnim, a onda on ima ekipu koja to radi poslije, nisam bio zadovoljan i morao sam dosta više pazit, nadgledat, vraćat.
Šta god sam ugovarao s jednim likom tj glavnim koji na kraju fizički to radi uz irgeta, bio sam zadovoljan.

Radnici ne mare, zaboli ih kurko hoćel fino hidroizolirat temelj, kupatilo, sve detalje ispratit, vrijeme sušenja, temperature na kojima se nešto ne smije raditi ili smije, većinom se smatraju slabo plaćenim od strane gazde, gledaju što prije riješit i ić kući privatno radit.

Ovo je moje iskustvo, što ne mora biti pravilo.

Po meni ipak moraš nešto još znati oko tih stvari, danas hvala Bogu imaš internet, youtube, AI i možeš neke osnovne stvari pohvatat, pogledat, pitat.
Whatever[]

#220 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by Whatever[] »

no_sekirli wrote: 28/09/2025 11:11 Negdje u 2.mjesecu ove godine za 230 kvadrata krova, gradja je bila 5000 KM, a kompletni limarski radovi sa olucima, lamperijom, lajsnama i gromobranom 14500. Lim alternativa, antracit imitacija crijepa.

Skupo je sve, ali materijal uopce nije toliko poskupio koliko su majstori digli cijenu ruku. Pa to je nevjerojatno.
14 hiljada za lim?
no_sekirli

#221 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by no_sekirli »

Jeste druze, sve komplet.
husoboss

#222 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by husoboss »

BlackCaviar wrote: 23/03/2026 08:53 Šta god sam radio da ugovorim s jednim likom ala glavnim, a onda on ima ekipu koja to radi poslije, nisam bio zadovoljan i morao sam dosta više pazit, nadgledat, vraćat.
Šta god sam ugovarao s jednim likom tj glavnim koji na kraju fizički to radi uz irgeta, bio sam zadovoljan.

Radnici ne mare, zaboli ih kurko hoćel fino hidroizolirat temelj, kupatilo, sve detalje ispratit, vrijeme sušenja, temperature na kojima se nešto ne smije raditi ili smije, većinom se smatraju slabo plaćenim od strane gazde, gledaju što prije riješit i ić kući privatno radit.

Ovo je moje iskustvo, što ne mora biti pravilo.

Po meni ipak moraš nešto još znati oko tih stvari, danas hvala Bogu imaš internet, youtube, AI i možeš neke osnovne stvari pohvatat, pogledat, pitat.
Puno novca mi je sačuvalo kao prvo traženje 2 ili 3 ponude barem za većinu stvari i krov, lim, stolarija beton, nisam se cjenkao i licitirao ponudama nego čisto da sam u toku koliko to košta jer neke stvari ti trebaju prvi i vjerovatno jedini put.
Drugo, što sam imao sreću naći školovanog, kulturnog i odmjerenog majstora, ali baš majstora kojem ništa nije od oka išlo nego sve s razlogom i koji zna predložiti izmjenu i objasniti zašto je bolje neku sitnicu drugačije uraditi, nažalost već slabo radi, jer jednostavno nema s kim.
Treće što sam za većinu stvari bio nekako tu, navratim, ispratim, uletim ja ili neko iz porodice.
noviclan

#223 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by noviclan »

no_sekirli wrote: 28/09/2025 11:11 Negdje u 2.mjesecu ove godine za 230 kvadrata krova, gradja je bila 5000 KM, a kompletni limarski radovi sa olucima, lamperijom, lajsnama i gromobranom 14500. Lim alternativa, antracit imitacija crijepa.

Skupo je sve, ali materijal uopce nije toliko poskupio koliko su majstori digli cijenu ruku. Pa to je nevjerojatno.
Znaci ruke im se pozlatile :-)
no_sekirli

#224 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by no_sekirli »

Kirurzi su male mace za zidare, vodoinstaltere, keramicare. Lakse sad zakazat operaciju, nego renoviranje kupatila.
mali_balon

#225 Re: Gradnja kuce - trosak

Post by mali_balon »

Nista, uzmes sam da majstorises jest da ce malo duze trajati ali lagano...ako ne zuris.....nije nuklerna fizika a I ona se moze nauciti.....hvala Bogu pitas Google ili yt i opleti.....ali kako rekoh najgore je vrijeme....moj mladji rodjak 20ak godina....opremao sebi sprat kuce sve samod malterisanja, plocica, podova, kunije, kupatila...ali jest peglo mozda 2g.....poslje posla 2 3 sata svaki dan nesta ode raducka.....sad ga ufatila furka zida kameni zid oko kuce
Post Reply