Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jeza u ledja

#33676 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 13/03/2026 08:23
_BataZiv_0809 wrote: 12/03/2026 15:25
Spoiler
Show

@Ozimician :lol:
Ma ovo vec postalo stara fora. :D

Ali mene uvijek iznova fascinira taj fenomen (nasih) ljudi, koji su otisli da zive "boljim zivotom", napuste sredjenu kucu i avliju i onda se godinama smucaju po kojekakvim smjestajima. Nije nimalo rijetka situacija za samce sto muske sto zenske.
To ti je tako i sa mnogom dijasporom iz zemalja treceg svijeta. Mnogi misle da ljudi koji po zapadnim gradovima zive u najgorim uslovima..ono, u stilu mogu mislit iz kakvog uzasa tek onda dolaze. :-)
A to nije nuzno tako.

Posto sam imao priliku da upoznam takve ljude i onda ih vidim u njihovom domacem izdanju, znam da je to tako.

Ljudi odu vani da zaradjuju i salju novac kuci. Nekad cijela porodica skuplja pare da posalju jednog vani, da bi on tamo radio X godina i slao novac kuci.

Zato zive u takvim uslovima.

E tako i nasi.

S tim sto naravno neki odu vani s namjerom da napreduju. Nece vjecno zivjeti sa cimerima u podrumu. Neki naravno ne uspiju odmah pa im se to vrijeme oduzi.
jeza u ledja

#33677 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

geralt wrote: 11/03/2026 17:19 Jedna od stvari koje su me najvise fascinirale u mom susretu sa americkim skolstvom su "open book" testovi. Mozes tokom njih koristiti udzbenik, dodatnu literaturu, svoju svesku sa zabiljeskama, sve sto ti padne na pamet da bi ti bilo korisno tokom testa.

Fazon je u tome sto su pitanja takva da ne mozes jednostavno prepisati odgovor iz udzbenika. Npr. esejska pitanja gdje moras raditi vlastitu analizu, ili matematicka pitanja gdje moras prepoznati koje formule iz udzbenika da koristis. Sve to dok si pod vremenskim pritiskom i ogranicenjem. Tezi testovi od standardnih, i bolje te pripremaju za realan zivot.
:thumbup:

I ja kad sam isao u skolu ovo je bio slucaj. Ovo su bili najzajebaniji testovi.
jeza u ledja

#33678 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Digla_da_kreci wrote: 12/03/2026 23:35
belfy wrote: 12/03/2026 23:17
Digla_da_kreci wrote: 12/03/2026 15:40

Ovakvih sam ja imala hejbet, definitivno najtezi testovi. Ne pomaze ni knjiga ni internet kad ga zabiberi, prosto moras znati i razumjeti cijeli koncept da bi znao rijesiti. Namjerno ubaci sitne zackoljice gdje studenti uglavnom padaju ako ne razmisljaju i nisu savladali gradivo. I jos si vremenski ogranicen.
ovdje po najprije geraltu odgovor, ali primjenjiv i za ovog sto slijedi...

da, ali kod nas je forsiran sistem "ucenja napamet" ili "book ih head". i onda to ide brze, ali zasigurno drugacije. pripreme su intenzivnije, ali ako ih savladas sam dolazak do rjesenja je laksi. docim sa druge strane imas manje intenzivne pripreme, ali stresnije testove. ja, licno, mislim da to jos nismo dobro izbalansirali (niko), niti pokupili najbolja rjesenja koja vec postoje i sazeli ih u nesto bolje.

razlog tome je, IMHO, da svi tvrde da je njihov sistem bolji.
Meni zvuci stresnije ono sto se u BiH lupeta napamet na kraju semestra da izadjes na ispit. Uglavnom vecinu semestra studenti nista ne rade, landaraju po kafama, ne dolaze na predavanja i neko ih drugi potpise za prisustvo, u vrh glave ako se odradi seminarski i za ispit uce iz skripte, poloze i cao. Studenti zavrse pravni fax da nisu sudnice vidjeli. S druge strane, u americkoj skoli, ti radis cijeli semester. Imas zadace kontinuinrano svaku boziju sedmicu koja je dio ocjene. Satima radis na svakom chapteru da ga savladas: teoretski dio, prakticne vjezbe, individualni i grupni projecti, istrazivanje i prezentovanje, diskusije u timovima, testovi - ovo sve radis tokom semestra konstantno. U vecini predmeta je raspodjeljeno na dijelove cijelo stivo koje se treba savladati i nema ucenja napamet, nego puno, puno vjezbanja dok ti ne udje u glavu.
Mene je ovo zanimalo, je li ovo ovako jos uvijek kod nas? Da li je i dalje sistem da samo polazes na kraju semestra? Ili jos gore, cekas do kraja godine? :roll:
Ovi ljudi sto su studirali po Evropi...je li u Evropi sistem slican nasem, da nemas nikakvih ispita, zadaca, sve do kraja semestra?
Dope_Man

#33679 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

jeza u ledja wrote: 16/03/2026 14:42 Mene je ovo zanimalo, je li ovo ovako jos uvijek kod nas? Da li je i dalje sistem da samo polazes na kraju semestra? Ili jos gore, cekas do kraja godine? :roll:
Ovi ljudi sto su studirali po Evropi...je li u Evropi sistem slican nasem, da nemas nikakvih ispita, zadaca, sve do kraja semestra?
Nije ni u BiH bas tako. Ja sam studij poceo 2010te i tad smo vec imali sistem gdje kroz semestar radis par nekih seminarskih il vjezbi, pa imas parcijalni ispit na pola semestra i finalni na kraju. I svaki od tih ti nosi % finalne ocjene. Npr. finalni ispit nosi 50, parcijala mozda 30, i te neke sitne vjezbe svaka po 5-10. I to je otprilike sistem i po Evropi, famozna "Bolonja".

Naravno, nije bas svaki profesor imao taj pristup, mladji jesu, par dinosaurusa su imali samo izlazak na ispit i to po nekim njihovim pravilima i kriterijima.
Ozimician

#33680 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 16/03/2026 13:08
_BataZiv_0809 wrote: 12/03/2026 15:25
Spoiler
Show

@Ozimician :lol:

Ali mene uvijek iznova fascinira taj fenomen (nasih) ljudi, koji su otisli da zive "boljim zivotom", napuste sredjenu kucu i avliju i onda se godinama smucaju po kojekakvim smjestajima. Nije nimalo rijetka situacija za samce sto muske sto zenske.
A sto si ti napustio sredjenu kucu i avliju :mrgreen:
Ja sam u BiH bio podstanar.
belfy

#33681 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 16/03/2026 20:17

pa i u Njemackoj si podstanar. ali si zato prve pare bacio na skuplje auto. sta tebi to govori? ako odgovor bude da gore mozes vise zaraditi, onda ti je to isti odgovor i na pitanje koje si postavio...
moimoi

#33682 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Dope_Man wrote: 16/03/2026 15:16
jeza u ledja wrote: 16/03/2026 14:42 Mene je ovo zanimalo, je li ovo ovako jos uvijek kod nas? Da li je i dalje sistem da samo polazes na kraju semestra? Ili jos gore, cekas do kraja godine? :roll:
Nije ni u BiH bas tako. Ja sam studij poceo 2010te i tad smo vec imali sistem gdje kroz semestar radis par nekih seminarskih il vjezbi, pa imas parcijalni ispit na pola semestra i finalni na kraju. I svaki od tih ti nosi % finalne ocjene. Npr. finalni ispit nosi 50, parcijala mozda 30, i te neke sitne vjezbe svaka po 5-10. I to je otprilike sistem i po Evropi, famozna "Bolonja".

Naravno, nije bas svaki profesor imao taj pristup, mladji jesu, par dinosaurusa su imali samo izlazak na ispit i to po nekim njihovim pravilima i kriterijima.
A nije ni prije bolonje bilo na svim fakultetima isto. Ja sam imala vjezbe. Dolazila na fakultet u 9h odlazila u 19.30h.
Tj svi oni fakulteti koji zahtjevaju praksu… a ne puko strebanje.
stubrijez

#33683 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

belfy wrote: 16/03/2026 20:52
pa i u Njemackoj si podstanar. ali si zato prve pare bacio na skuplje auto. sta tebi to govori? ako odgovor bude da gore mozes vise zaraditi, onda ti je to isti odgovor i na pitanje koje si postavio...
Nema veze... bitno da nije samac u smjestaju :lol:
belfy

#33684 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

stubrijez wrote: 16/03/2026 21:52

mah, kada ti neko govori stalno da vidi samo sranje oko sebe, onda je jasno da je u septickoj jami. ali nije ni tebi tu mane...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#33685 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Njemacki natpis je tu pro forme :lol:
dr_Evil

#33686 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 16/03/2026 14:42
belfy wrote: 12/03/2026 23:17

ovdje po najprije geraltu odgovor, ali primjenjiv i za ovog sto slijedi...

da, ali kod nas je forsiran sistem "ucenja napamet" ili "book ih head". i onda to ide brze, ali zasigurno drugacije. pripreme su intenzivnije, ali ako ih savladas sam dolazak do rjesenja je laksi. docim sa druge strane imas manje intenzivne pripreme, ali stresnije testove. ja, licno, mislim da to jos nismo dobro izbalansirali (niko), niti pokupili najbolja rjesenja koja vec postoje i sazeli ih u nesto bolje.

razlog tome je, IMHO, da svi tvrde da je njihov sistem bolji.
Meni zvuci stresnije ono sto se u BiH lupeta napamet na kraju semestra da izadjes na ispit. Uglavnom vecinu semestra studenti nista ne rade, landaraju po kafama, ne dolaze na predavanja i neko ih drugi potpise za prisustvo, u vrh glave ako se odradi seminarski i za ispit uce iz skripte, poloze i cao. Studenti zavrse pravni fax da nisu sudnice vidjeli. S druge strane, u americkoj skoli, ti radis cijeli semester. Imas zadace kontinuinrano svaku boziju sedmicu koja je dio ocjene. Satima radis na svakom chapteru da ga savladas: teoretski dio, prakticne vjezbe, individualni i grupni projecti, istrazivanje i prezentovanje, diskusije u timovima, testovi - ovo sve radis tokom semestra konstantno. U vecini predmeta je raspodjeljeno na dijelove cijelo stivo koje se treba savladati i nema ucenja napamet, nego puno, puno vjezbanja dok ti ne udje u glavu.
Mene je ovo zanimalo, je li ovo ovako jos uvijek kod nas? Da li je i dalje sistem da samo polazes na kraju semestra? Ili jos gore, cekas do kraja godine? :roll:
Nije, i ne moze biti kao sto rece digla da kreci. Prvo sto evo vec sam dinosaurko,studirah prije vise od 15 godina. Jednostavno imas izostanke, ako si izostao sa predavanjava, a pogotovo sa vjezbi ne mozes izaci na ispit, znaci ispijanje kafa ma cao. Druga stvar iako sam studirao po starom vec su odavno bili uveli kolokvije, sto ce reci da su neki predmeti imali te famozne kolokvije skupljanje poena za zavrsni ispit. Ispit na kraju godine nije moguc po bolonjskom sistemu, sto ce reci ne postoje dvosemestralni predmeti koje ja jesam imao. Recimo moja matematika 1 je postala 1i 2, slicno za mehaniku fluida. Imas seminarske radove redovno, semestralne radove(sto dodje kao seminarski samo mnogo duze), imas vjezbe, prakticnu nastavu, studijsku praksu.

A za sve predmete koje sam morao da nabubam sam jako zahvalan, jer sad vidim koliko informacija i multi-taskinga imam u odnosu na svoje kolege sa zapada.
dr_Evil

#33687 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

belfy wrote: 16/03/2026 22:36

mah, kada ti neko govori stalno da vidi samo sranje oko sebe, onda je jasno da je u septickoj jami. ali nije ni tebi tu mane...
Ne ulazite u licne preprike da biste dokazali superiornost svog razmisljanja. Mnogi sami sebe lazu da im je dobro, bilo u Bosni ili inostranstvu, i onda su spremni za vratove samo da im neko ne bi pokvario balon koji su stvorili.

S druge strane mnogi ne shvataju da im je zivot sasvim ok, iz nekog razloga imaju potrebu da ili odsele ili se vrate, da bi naknadno shvatili da su zivjeli sasvim pristojan zivot.

Mozda neko osjeca da je uspio, dok bi se neko drugi samo podsmijehnuo na njegovo ostvarenje.

Cesto zaista na ovoj temi, koja bi trebala biti prijateljska idemo previse licno. Pa nije da neko brani ili podrzava genocid kao na nekim drugim temama.
jeza u ledja

#33688 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 17/03/2026 13:13
jeza u ledja wrote: 16/03/2026 14:42

Nije, i ne moze biti kao sto rece digla da kreci. Prvo sto evo vec sam dinosaurko,studirah prije vise od 15 godina. Jednostavno imas izostanke, ako si izostao sa predavanjava, a pogotovo sa vjezbi ne mozes izaci na ispit, znaci ispijanje kafa ma cao. Druga stvar iako sam studirao po starom vec su odavno bili uveli kolokvije, sto ce reci da su neki predmeti imali te famozne kolokvije skupljanje poena za zavrsni ispit. Ispit na kraju godine nije moguc po bolonjskom sistemu, sto ce reci ne postoje dvosemestralni predmeti koje ja jesam imao. Recimo moja matematika 1 je postala 1i 2, slicno za mehaniku fluida. Imas seminarske radove redovno, semestralne radove(sto dodje kao seminarski samo mnogo duze), imas vjezbe, prakticnu nastavu, studijsku praksu.

A za sve predmete koje sam morao da nabubam sam jako zahvalan, jer sad vidim koliko informacija i multi-taskinga imam u odnosu na svoje kolege sa zapada.
Jao pa ti si puter. :o :shmizla:

Ma ocigledno to nije vise kao sto je nekad bilo. Mnogo je slicnije zapadnom sistemu. Proslo je vrijeme debilnih zavrsnih ispita kao prije 85 godina kad su neki od nas studirali.
stubrijez

#33689 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Nadam se da si bar ti sretan... da si izmigoljio iz septicke jame.
dr_Evil

#33690 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 18/03/2026 01:40
Jao pa ti si puter. :o :shmizla:

Ma ocigledno to nije vise kao sto je nekad bilo. Mnogo je slicnije zapadnom sistemu. Proslo je vrijeme debilnih zavrsnih ispita kao prije 85 godina kad su neki od nas studirali.
Heh, ja se osjecam kao dinosaur i fosil :D cak znam namjestit sat na videu ili ti ga VHS-u :D

A ne znam sta da ti kazem, ocito je da fakultet koji ste zavrsili 80ih je bio jak ko beton, svi nasi hecimi i inzinjeri iz tvog vakta poprilicno dobro kotiraju na zapadu. Ili makar zapadnoj Europi. Ako sam dobro skuzio u USA se polaze engineering professional ispit, i nije se bas mnogo nase raje odlucilo da ga polozi.
Hendrix

#33691 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

jeza u ledja wrote: 16/03/2026 14:37
geralt wrote: 11/03/2026 17:19 Jedna od stvari koje su me najvise fascinirale u mom susretu sa americkim skolstvom su "open book" testovi. Mozes tokom njih koristiti udzbenik, dodatnu literaturu, svoju svesku sa zabiljeskama, sve sto ti padne na pamet da bi ti bilo korisno tokom testa.

Fazon je u tome sto su pitanja takva da ne mozes jednostavno prepisati odgovor iz udzbenika. Npr. esejska pitanja gdje moras raditi vlastitu analizu, ili matematicka pitanja gdje moras prepoznati koje formule iz udzbenika da koristis. Sve to dok si pod vremenskim pritiskom i ogranicenjem. Tezi testovi od standardnih, i bolje te pripremaju za realan zivot.

Mene na faksu u Sarajevu majmun istjero s ispita ja imao formule zapisane. E zamisli to, usudio se formule donijeti a ne pamtiti ko budala! Jos me stavio na crnu listu nisam iduca 2 roka mogao polagati majku mu fasisticku.

Nisam zlikovac u dusi ali mi je bio lijep dan kada sam cuo da ga je auto spucalo i da je dobro sjeban bio. Ti likovi kod nas uzivali u mucenju i torturi studenata. Nekakva tortura lafo da nas nauci. Sere ti da si glup, sto si doso na faks, idi kopaj kanale itd...

Dodjem na posao i uzmem sve sto mi treba, niko ne ocekuje da napamet znas formule. Jednostavno kod nas je obrazovanje svrha samog sebi, nikakve veze sa realnoscu nema.
dr_Evil

#33692 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Hendrix wrote: 18/03/2026 09:18

Mene na faksu u Sarajevu majmun istjero s ispita ja imao formule zapisane. E zamisli to, usudio se formule donijeti a ne pamtiti ko budala! Jos me stavio na crnu listu nisam iduca 2 roka mogao polagati majku mu fasisticku.

Nisam zlikovac u dusi ali mi je bio lijep dan kada sam cuo da ga je auto spucalo i da je dobro sjeban bio. Ti likovi kod nas uzivali u mucenju i torturi studenata. Nekakva tortura lafo da nas nauci. Sere ti da si glup, sto si doso na faks, idi kopaj kanale itd...

Dodjem na posao i uzmem sve sto mi treba, niko ne ocekuje da napamet znas formule. Jednostavno kod nas je obrazovanje svrha samog sebi, nikakve veze sa realnoscu nema.
Imao sam ispite sa i bez knjiga, tako da nije bas da nema toga. Recimo mehanika fluida, zamolba profesora ponesite sve knjige, teke, skripte sve sta imate :D prolaznost skoro niko :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#33693 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Kad kazu, nasa djeca vise znaju i obrazovanje bolje...
Vidim po tome kako sada svrseni studenti dolaze kod mene da rade, sjede na stolicu prvi dan, program u kojem radimo je poznat, dijete na svom terenu od prvog radnog dana. Mi na fakultetu samo u pripremi ispita morali nauciti recenicu "danas se u svijetu koriste za rad koristi SAP program". I to je moj jedini kontakt bio sa software-om za rad.
Odgovoranje na usmenom gdje ti profesor kaze, "netacan odgovor kolega, nije pocelo 1928 vec 1929".

A da ne pricam o osnovnom obrazovanju i himnazijskim danima gdje smo ucili broj krava u indiji, broj kamila u sarabiji..pri cemu si morao nauciti tacno broj krava koji je bio u momentu pisanja knjige dabome..
Uostalom, pisa test je pokazao gdje nam je obrazovanje
ZoomZoomKiwi

#33694 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Gdje ste patriJoteeee

https://www.klix.ba/vijesti/bih/pogled- ... /260318016

Volite vi svoju :bih:

Vidi se to
Hendrix

#33695 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

izvrsni direktor wrote: 18/03/2026 09:39 Kad kazu, nasa djeca vise znaju i obrazovanje bolje...
Vidim po tome kako sada svrseni studenti dolaze kod mene da rade, sjede na stolicu prvi dan, program u kojem radimo je poznat, dijete na svom terenu od prvog radnog dana. Mi na fakultetu samo u pripremi ispita morali nauciti recenicu "danas se u svijetu koriste za rad koristi SAP program". I to je moj jedini kontakt bio sa software-om za rad.
Odgovoranje na usmenom gdje ti profesor kaze, "netacan odgovor kolega, nije pocelo 1928 vec 1929".

A da ne pricam o osnovnom obrazovanju i himnazijskim danima gdje smo ucili broj krava u indiji, broj kamila u sarabiji..pri cemu si morao nauciti tacno broj krava koji je bio u momentu pisanja knjige dabome..
Ili recimo knjiga "Moderna saznanja iz teorije dinamike" 1978. meni obavezno stivo u 2002 godini. :-)

Ja kada sam pokazao predmete s faksa kolegama sa zapada ljudi me gledaju ono sta je to brate. Svi rade uspjesno u istoj struci, samo su faks zavrsili godinama ranije i bez torture kao mi.

A mi zato znamo prosjecan izvoz krompira u tonama iz Argentine.
Bodkin

#33696 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Hendrix wrote: 18/03/2026 22:14
izvrsni direktor wrote: 18/03/2026 09:39 Kad kazu, nasa djeca vise znaju i obrazovanje bolje...

Ili recimo knjiga "Moderna saznanja iz teorije dinamike" 1978. meni obavezno stivo u 2002 godini. :-)

Ja kada sam pokazao predmete s faksa kolegama sa zapada ljudi me gledaju ono sta je to brate. Svi rade uspjesno u istoj struci, samo su faks zavrsili godinama ranije i bez torture kao mi.

A mi zato znamo prosjecan izvoz krompira u tonama iz Argentine.
Mislim pretjerujete malo. Ja sam ucio zastarjele finansijske modele na zapadnoevropskom fakultetu. Ono strebas a znas da je totalno nebitno

Nase obrazovanje generalno nije napravljeno da si spreman za rad nego da znas svasta, a ucis na poslu. Valjda ostalo od bivse drzave. Inace bi barem jedan vanjski saradnik dosao na faks da objasni kako se radi u praksi
jeza u ledja

#33697 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Hendrix wrote: 18/03/2026 09:18

Ja se njega sjecam uvijek po kredom isaranih pantola oko dzepova. :D
jeza u ledja

#33698 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 18/03/2026 09:08 Ako sam dobro skuzio u USA se polaze engineering professional ispit, i nije se bas mnogo nase raje odlucilo da ga polozi.
Nisam ga ni ja polagao, iako sam vani zavrsio. :D
belfy

#33699 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

dr_Evil wrote: 17/03/2026 13:19
Ne ulazite u licne preprike da biste dokazali superiornost svog razmisljanja. Mnogi sami sebe lazu da im je dobro, bilo u Bosni ili inostranstvu, i onda su spremni za vratove samo da im neko ne bi pokvario balon koji su stvorili.

S druge strane mnogi ne shvataju da im je zivot sasvim ok, iz nekog razloga imaju potrebu da ili odsele ili se vrate, da bi naknadno shvatili da su zivjeli sasvim pristojan zivot.

Mozda neko osjeca da je uspio, dok bi se neko drugi samo podsmijehnuo na njegovo ostvarenje.

Cesto zaista na ovoj temi, koja bi trebala biti prijateljska idemo previse licno. Pa nije da neko brani ili podrzava genocid kao na nekim drugim temama.
mislim da si pogresno razumio ono sto napisah, pa mozda zato i promasio poentu. nejse...
belfy

#33700 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

stubrijez wrote: 18/03/2026 08:42
Nadam se da si bar ti sretan... da si izmigoljio iz septicke jame.
da, ja sam sretan. vise puta bio u istima i vise puta izmigoljio. i svaki put kada sam to uspio bio sam sretan. tako da mogu razumijem i pogled i iz septicke, kao i poglede onih koji se iskobeljaju iz iste. sasvim je moguce da cu jos koji put upasti u istu, ali do sada sam naucio i kako izlaziti iz istih sve brze...
Post Reply