IRAN

Rejhana

#62976 Re: IRAN

Post by Rejhana »

Kamp Jadin (Tzrifin) je glavna baza Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koja se nalazi direktno na istočnoj granici Rišon le-Ciona, dom je za više vojnih podjedinica, uključujući Bahad 7, školu IDF-a za telekomunikacije i IT - ulazni kanal za izraelski aparat za signalnu obavještajnu službu. Baza ima kapiju koja se otvara direktno u grad.

Tehnološko-vojni ekosistem... Rišon le-Cion je jedan od pet glavnih izraelskih tehnoloških klastera, gusto naseljen kompanijama koje su osnovali bivši članovi Jedinice 8200 i vojno-civilnim tehnološkim firmama dvojne namjene. Grad se nalazi u srcu tehnološkog koridora Tel Aviv koji je Iran posebno identificirao kao stratešku metu - IRGC je napao satelitski komunikacijski centar Sdot Micha južno od Tel Aviva tokom ranijeg vala upravo zato što koordinira usmjeravanje i nadzor raketne vatre.
Veza Sdot Micha - Iran je tvrdio da je uništio ovaj objekt koji se nalazi vrlo blizu koridora Rišon-Rehovot. Bez obzira da li je bio potpuno uništen ili ne, bio je prioritetni obavještajni i komunikacijski centar za izraelske raketne operacije u regiji.

husein_kapetan

#62977 Re: IRAN

Post by husein_kapetan »

Nekim se izleda crtati mora..
Ma znate li gospodo na koliko je država od 45 do danas "agresija" napravljeno..o čemu pričate bolan..suverena.. nešto..
Od onog Marshala pa do danas neokolonijalizam je izbjegnut samo od onih koji su podvučenog repa i pognute glave naučili niz dlaku udarati i biti zadovoljni ogriscima..kojim manje kojim više..
U doba bipolarizma je neki red bio..danas je dobrano zaboraljen..
Opovrgnite me..argumentovano..
"suvereno" cipela mojih..
Rejhana

#62978 Re: IRAN

Post by Rejhana »

swanfilter

#62979 Re: IRAN

Post by swanfilter »

skupljac_zeljeza wrote: 16/03/2026 18:48
Pojedini bogati donatori Republikanske stranke u SAD-u pokrenuli su tajnu akciju s ciljem da budu spremni podržati aktuelnog državnog sekretara Marca Rubija na narednim predsjedničkim izborima u Americi.Donatori koji žele vidjeti nastavak identične politike, uključujući i prema Iranu, primjetili su da je Rubio sve popularniji među bazom glasača koja i dalje stoji uz Trumpa.

Ako se rat s Iranom ispostavi kao politička greška i dovede do poraza Trumpove stranke, Vance bi mogao biti u prednosti, imajući u vidu da se on postavio protiv američkog intervencionizma širom svijeta.
Republikancima kao da Izraelci prave planove. Bolje se samo Trumpa rijesiti, al da na vlast dođe cijela ekipa jastrebova koji su forsirali pocetak agresije i koji ce nastaviti gdje je Trump stao ...
JovicSA

#62980 Re: IRAN

Post by JovicSA »

Rejhana wrote: 16/03/2026 19:36
Ovo je već veliko. :thumbup: :izet:
vee-jay

#62981 Re: IRAN

Post by vee-jay »

Haris.ba wrote: 16/03/2026 08:07
mk ultra wrote: 16/03/2026 07:57 9

Meni u globalu nije jasno:
USA je najveći prozivođač nafte
USA je najveći potrošač nafte
Kaže sam TEXAS proizvede i naplati više nego KSA čitava

i onda mi u svemu tome nije jasno čemu se oni toliko bore za tu naftu, kad je kod njih najviše.
Mislis na Amere?

Pa zbog petrodolara, ili onoga sto ga treba zamjenititi (iskren cu biti da jos nisam shvatio sta im je fazon i jesu li ti neki tokeni koje gura blakrok ta zamjena).
Nije se moglo dopustiti da Iran nastavi prodavati naftu u euroma i u kineskoj valuti.
Pa, i Gadafi je najvise zaplatio kad se krenuo u to barkati.
Zaboravljeno je da je bukvalno u Sadam isto pokusao prije nego je Irak napadnut.

Amerika mora kontrolisati sve, a o tome se radi u sustini. Da kad i dodje da se zamjeni petrodolar moze nametnuti svoj sistem.
:thumbup: Sve radi Kine.
Eh da u EU ima pameti...
swanfilter

#62982 Re: IRAN

Post by swanfilter »

husein_kapetan wrote: 16/03/2026 19:33 Nekim se izleda crtati mora..
Ma znate li gospodo na koliko je država od 45 do danas "agresija" napravljeno..o čemu pričate bolan..suverena.. nešto..
Od onog Marshala pa do danas neokolonijalizam je izbjegnut samo od onih koji su podvučenog repa i pognute glave naučili niz dlaku udarati i biti zadovoljni ogriscima..kojim manje kojim više..
Kazu da se i u vrijeme kolonijalizma znalo za red u Africi.
merk030

#62983 Re: IRAN

Post by merk030 »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/trum ... /260316189

Znači moglo bi biti nuklearnog oružja
ddze

#62984 Re: IRAN

Post by ddze »

Prvo:
S nekim s kim ne mogu djelit njegovo ili njeno bogatstvo, ne zelim djeliti i njegove ili njene brige.
Drugo:
Ne dugujem jednog feninga bilo kome i iz takve situacije mogu slobodno reci da nemam empatije i da me boli slovo K za svjetske i lokalne politicke probleme koje su drugi sami zakuhali.
Imao bih sto sta tu dodat. Previse bi bilo.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#62985 Re: IRAN

Post by Velkoski »

ovo_malo_duse

#62986 Re: IRAN

Post by ovo_malo_duse »

JovicSA wrote: 16/03/2026 20:07
Rejhana wrote: 16/03/2026 19:36
Ovo je već veliko. :thumbup: :izet:
Gdje nam je nas Slavenski Semit Klempo Sumir. Da nam dozira kako ono rece taman koliko treba.
Ovako je Haifa gorila samo se nije smjelo pokazivati.

Imam pitanje, na snimci kneseta danas( neda mi se trazit video) koliko ste ministara sa starih sjednica klempe velikog BiBija vidjeli?
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#62987 Re: IRAN

Post by Slo Burner »

Ima li gdje knog govnta Gvira, nisam upratio
JovicSA

#62988 Re: IRAN

Post by JovicSA »

Iran prelazi na ravnanje tehnoloških divova koj imaju urede u regiji. :thumbup:
Iran ima novu metu: Zaprijetili napadom na američke tehnološke divove, pozvali na evakuaciju radnika
https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet ... ove/629614
BiBi911

#62989 Re: IRAN

Post by BiBi911 »

Od tih drzava koje su "podvile rep":

Vozimo Japanska i Njemacka auta
Koristimo austrijske banke
Japansku i Tajvan Elektroniku
Česku pivu
Italijanske naočale
Norveski celik

Koliko je zivot bolji u uae od recimo zivota u Sudan, jemen, afganistan, pakistan.

Vietnam za vrijeme komunjara propast danas kada km pogledas komsije kambodza koji furaju taj fazon.

Pa sj. I juzna Koreja. Gdje li je bolje zato sto su podvili rep.

Jel agresija ako te neko izvede na pravi put?

Jesu li tvoji roditelji agresori sto su te tunlichst dok nisi skonto da nije lijepo da krades lazes i sta vec. A boga su ubili u tebi pa si nakon par godina podvio rep i reko Babo je u pravu ne trebam da locem ovoliko pive.

Ako ti kaze nemoj te tute, hamase, fatahe i slicna sranja gurati, budi normalan i imaces sve sto mozes sa tih 9 osam 10 koliko vec prstiju mozes napravit.
Da su tute normalne ko sto nisu da iskoroste onu Obalu za Luke i slicno. Ne bi gladolavili i kukali kako ih svijet ne voli sto su muslimani. Pigledaj oman furaju religiju al sve ostalo super. Ne seru nikome kako je njihova tuta jaca od tute u vatikanu.

Do ovoga u iranu ne bi doslo da ne seru vec 30godina.
Hebe se nekome u Kentucky jel u teheranu hodaju u dopicnjacima ili zamotani.
Rade sa kinom sto nije u skladu sa svima na zapadu al jbga bolje furat taj svoj fazon i kada te mlave svi al tvoj fazon pa makar crknut.
Hendrix

#62990 Re: IRAN

Post by Hendrix »

JovicSA wrote: 16/03/2026 19:16
konektovan wrote: 16/03/2026 19:00
JovicSA wrote: 16/03/2026 17:39

Pa pomaže cijela Evropa Ukrajinu, dostavlja oružije, šalje instruktore, dobrovoljce, municiju, tehnologiju pa i novac. Zašto misliš da je to OK a slanje dronova Rusiji od strane Irana nije?
Razlika je tokmaku jedan tvrdoglavi, sto je rusija izvrsila brutalnu agresiju na medjunarodno priznatu drzavu Ukrajinu, kako bi njene dijelove prisvojila sebi...tj. da je uspio prvi napad, cijelu Ukrajinu su planirali za sebe. Nije isto podrzavati agresora i onog ko se brani od istog, utuvi to sebi u vugla..
Spusti gard, bezveze ti je to tokmak. Nisam tokmak, korigujem mišljenja kada pogriješim. Evo ponoviti ću se. Rusi i njihovi simpatizeri to ne vide tako. Rušenjem principa od 1945. godine i ja smatram da to nije baš crno-bijelo. Pogotovo danas kada je jasno da za muslimane postoji "poseban tretman" Ukrajina mi je zadnja rupa na sviralu i smatram da Rusi u određenim stvarima imaju pravo. Iz tih razloga prodaja dronova i tehnologije Rusiji od strane Irana nije ništa gora od prodaje naoružanja, tehnologije i instruktora Ukrajini od strane Evrope.
Docekase likovi konacno da imaju "moralno" pravo da stanu na stranu Rusije. Eto prilike, brate Putine napadaj uzimaj jer u odredjenim "stvarima" si u pravu.

Interesantno da cetnici isto govore za nas i "lazirani" referendum za nezavisnost, kao i citav rat. Al valjda je ok jer Alija nije bio zidov i na kokainu?
Prpa.ba

#62991 Re: IRAN

Post by Prpa.ba »

Sve je sada OK jer UN vise ne postoji, i medjunarodno pravo je sahranjeno. Samo sila.
emirolini

#62992 Re: IRAN

Post by emirolini »

To je sada bar svima jasno.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#62993 Re: IRAN

Post by PreWiBa »

BiBi911 wrote: 16/03/2026 20:32

Od tih drzava koje su "podvile rep":

Vozimo Japanska i Njemacka auta
Koristimo austrijske banke
Japansku i Tajvan Elektroniku
Česku pivu
Italijanske naočale
Norveski celik

Koliko je zivot bolji u uae od recimo zivota u Sudan, jemen, afganistan, pakistan.

Vietnam za vrijeme komunjara propast danas kada km pogledas komsije kambodza koji furaju taj fazon.

Pa sj. I juzna Koreja. Gdje li je bolje zato sto su podvili rep.

Jel agresija ako te neko izvede na pravi put?

Jesu li tvoji roditelji agresori sto su te tunlichst dok nisi skonto da nije lijepo da krades lazes i sta vec. A boga su ubili u tebi pa si nakon par godina podvio rep i reko Babo je u pravu ne trebam da locem ovoliko pive.

Ako ti kaze nemoj te tute, hamase, fatahe i slicna sranja gurati, budi normalan i imaces sve sto mozes sa tih 9 osam 10 koliko vec prstiju mozes napravit.
Da su tute normalne ko sto nisu da iskoroste onu Obalu za Luke i slicno. Ne bi gladolavili i kukali kako ih svijet ne voli sto su muslimani. Pigledaj oman furaju religiju al sve ostalo super. Ne seru nikome kako je njihova tuta jaca od tute u vatikanu.

Do ovoga u iranu ne bi doslo da ne seru vec 30godina.
Hebe se nekome u Kentucky jel u teheranu hodaju u dopicnjacima ili zamotani.
Rade sa kinom sto nije u skladu sa svima na zapadu al jbga bolje furat taj svoj fazon i kada te mlave svi al tvoj fazon pa makar crknut.
Najgore je nepismenim ljudima dati olovku i papir.

Ovo da nije tužno, bilo bi smiješno.
HarTar

#62994 Re: IRAN

Post by HarTar »

Sahranjene žrtve nemoralnog i kukavičkog čina....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#62995 Re: IRAN

Post by Chmoljo »

mislim super mi je kako se ovdje razglaba o nepostojanju "međunarodnog prava", zbog ove intervencije.

pa se pitam, koliko je vama bilo godina 2003.?

nako pitam...
ElRe

#62996 Re: IRAN

Post by ElRe »

husein_kapetan wrote: 16/03/2026 19:09 Čudan ti taj aršin kojim mjeriš današnje..nije da me nešto rusi i njihovi dojučerašnji sateliti ukrainci interesuju..za mene je to sve isto..i sa jednim i sa drugim sam po aerordromskom "razmjenjivao mišljenja" ..
Staviti u istu ravan zemlju koja do juče sa svojim današnjim agresorom jednim plućima disaše..čak dotle da im je onaj Nikita na peškeš Krim dao..valjda dobri bili dok su poštovali onaj dogovor što ga pri raspadu SSSR-a potpisaše..pa onda onaj scenario ko "arapsko proljeće"..majdan.. trica..
pa ono "ugroženi" i jedni i drugi..trica..
sa borbom jednog sistematski tlačenog društva koji niti jedan "rep" iza sebe nisu ostavili je nezaboštvo koje može biti odraz ili neznanja ili nauka..eh..
Složio bih se. U sukobima na teritoriji Ukrajine i Rusije, običan narod je izmanipulisan, bogati se skrasili širom Evrope, GULFa, Tajlanda, Turske i uživaju. Rusija je napravila velike zločine u Siriji, Libiji i na žalost za to nikada neće odgovarati. Za Ukrajinu neka brine neko drugi. Isto kao i za zločine Ukrajine prema Rusima. Na kraju u sukobima i jedno i drugi brane svoje interese.
Ali što se mene tiče neka se gadjaju dvjesta godina ako hoće. Za Rusiju će problem biti kad Vladimir odapne, sistem se ruši kao kula od karata.

Druga strane - od evropskih gradova meni nema lješih od Petrograda i Moskve, pisci Tolstoj, Čehov, Dostojevski, Gogolj, Biiševa, Gorki, Jesenjin, Turgenjev, Puškin, Nabokov, fizičari, umjetnici, doktori...definitivno su trebali stvoriti uredjeniji sistem od vladavine jednog čovjeka.
Last edited by ElRe on 16/03/2026 21:06, edited 1 time in total.
Rejhana

#62997 Re: IRAN

Post by Rejhana »

Prpa.ba wrote: 16/03/2026 20:44 Sve je sada OK jer UN vise ne postoji, i medjunarodno pravo je sahranjeno. Samo sila.

:mrgreen:

Image
ElRe

#62998 Re: IRAN

Post by ElRe »

Prpa.ba

#62999 Re: IRAN

Post by Prpa.ba »

Chmoljo wrote: 16/03/2026 21:02 mislim super mi je kako se ovdje razglaba o nepostojanju "međunarodnog prava", zbog ove intervencije.

pa se pitam, koliko je vama bilo godina 2003.?

nako pitam...
To je bilo doba Pax Americane, i pokusaja masovne hipnoze izmisljenom argumentacijom.

Niti je vise Pax Americana, niti se vise bilo ko trudi izmisljati argumentaciju.

Samo sila.
ElRe

#63000 Re: IRAN

Post by ElRe »

Post Reply