Dozer wrote: ↑16/03/2026 17:54
husein_kapetan wrote: ↑16/03/2026 17:45
Dozer wrote: ↑16/03/2026 16:07
I ja se pitam kad je Iran napao Ukrajinu... Ispalio neki projektil sa svoje teritorije tamo? Poslao pjesadiju? Bilo sta...?
Ili je "agresija" ako je prodavao ili davao oruzje Rusima? Ne, to nije agresija. To je trgovina, bilo za pare, bilo za neki drugi vid naknade.
Ostavi se sterilnih diskusija..ta trgovina oružja je tema posebna..percepcija "neprijatelja" se danas svodi (a u ovom slučaju posebno) na mjeru koliko je podvijen rep nekih prema interesima opet tamo nekih..djetinjasto blebetanje tipa "iran agresor" ne vrijedi jednog upisa smislenog je takva teza u korijenu besmislena..
Oni koji se danas bore za opstanak..činjenice govore..rade to na najčasniji način od kada se vrijeme računati počelo..odgovaranjem na blebetanja svakojaka daješ kredit bespotreban onima koji ga ne zaslužuju..
Nego..
Kako ono rekoše "umanjilo gađanje"..eh..ništa se još prelomno desilo nije.. pravo "gađanje" tek predstoji..
Kocka je bačena..busije zauzete..pravi sukob tek predstoji..
I ja mislim da ce ovo nastaviti, samo je pitanje na koji nacin.
Zutalj sad jednostavno ne moze samo podviti rep, nego mora ici na sve ili nista.
Poznavajuci taj mediokritetski tip ego manijaka, on ce ici na sve, pa sta bude.
I dobro ce se polomiti pri tome, vjerovatno toliko da se USA dugorocno nece oporaviti.
Vidi..
trebalo je vremena i meni da apsolviram sjenku onog što bi iranski modus operandi trebao biti..ergo..
Pokazuju da je njihova obrambena strategija efikasna sveobuhvatna i godinama pripremana..ponukani iskustvom izvučenih iz sukoba koji se u zadnjih par decenija dešavaju, sve su podredili održivoj strategiji opstanka države i nacije..
Agresor poučen pilotiranim epizodama "arapskog proljeća" je samo letimično doradio strategiju za napad tamo..kontajući -sankcije-ubačeni elementi-naoružavanje tih elemenata-maskirani "protesti"-anarhija-obezglaviti vrh-direktno uplitanje na osnovu iznuđene rezolucije UN-a i "demokratizacija" na kraju..
Ameri (savjetnici oko cezara) su sve pogrešno u ovom slučaju uradili od tempistike udara, interpretacije obavještajnih podataka, kalkulacije obima sukoba i rizika prihvatljivih i neprihvatljivih te ev. parametara kojim bi nešto "uspješno" trebalo biti..sve su pogriješili..
Nakon dvije sedmice sukoba imaju:
-Zbijene redove iranske nacije koji će se do zadnjeg boriti
- Sukob je postao regionalan i dobrano prijeti da eskalira-
- Uništenu ili dobrano oštećenu mrežu kontrole, nadzora i intervencije na BI koju su decenijama gradili i koja ih je stotine milijardi koštala-
-Uništen ili trajno oštećen MTS za koji će trebati godine za obnovu-
-Razjedinjenost unutar "zapadne koalicije" koja je decenijama dominirala
-Uvriježeno nepovjerenje i strah Bliskoitočnih vladarčića kojim i titule i šićar o koncu vise
- Umjesto "sigurnog okruženja za izrael" stvoriše simil Liban na teritoriji njihovoj-
-ne znaju sta sutrašnji dan nosi..geopolička scena vri..
Iranu pera odbili nisu osim žrtava nevinih kao lične karte pri sukobu njihove..
EH..