Ako nije šuplja onda neka Evropa pospremi azilantske domove za doček nove ture Kurda. Svakih malo ih rasele po Evropi. Mislim da bi ovo bio sličan talas onom u vrijeme iračko-iranskog rata.
IRAN
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#62877 Re: IRAN
Mozda misli sankcije usa i izraelu, zbog njih su blokade?@skupljac_zeljeza wrote: ↑16/03/2026 13:20 Ovaj će sutra opet promijeniti mišljenje ako Huti zatvore Bab el-Mandeb. Kakvim sankcijama plašiš državu koja je u ratu? Evropa bi bila najteže pogođena jer se veliki dio energenata i robe transportuje preko Sueskog kanala, koji ovisi o Bab el-Mandebu. Zatvaranje bi paraliziralo promet kontejnerskih brodova između Azije i Evrope.
![]()
- Hajlac
#62878 Re: IRAN
Kako te bolan nije stid i sramota?DaysleepeR wrote: ↑16/03/2026 13:13 Ja nisam saveznik nikakvog genocida.
Ako vi nemate dovolno problema u svojim životima pa hoćete sami sebi na namećete neke krivice, samo izvolite, ali to što govorite nikakve veze sa vezom nema.
Elem, nemate se šta čuditi što Zelenski pomaže USA da se brane od dronova.
Direktno su napadnuti od Irana, ničim izazvano.
Bez obzira što je ova agresija Izraela i USA na Iran nelegitimna i nepotrebna, ne treba nikad zboraviti koliko aferima Iran ima a koji nimalo nisu pozitivni.
Iran je, uz mali nemocni Jemen i donekle Oman, bukvalno jedina nacija u tom dijelu svijeta koja bezuslovno - na moralnim principima (kako je nakad radio i nas Tito) konzistentno podrzava narod Palestine kojem genocidni cionisti pokusavaju zatrti trag cak i u istorijskim dokumentima/knjigama pored bioloskog unistavanja.
Dok sve ostale nacije - od pogane Saudi Arabije, preko Egipta, podguznog Jordana, unistenog Iraka, USA protektorata Kuvajta, Dubai cionista, kalkulantskog Katara, Bahrenskih diktatora pa sve do Indije, Pakistana, Afganistana itd. okrecu glavu od genocida i stvaranja "Velikog izrahela".
Navedi mi kad je u zadnjih 300 godina Iran i jednu susjednu zemlju vojno napao tj. agresiju izvrsio? Za razliku od gotovo svih iznad pobrojanih!
Krajnje je licemjerno pricati o nekakvim "aferimima Irana". Fujcina!
Last edited by Hajlac on 16/03/2026 15:28, edited 2 times in total.
- Dozer
#62879 Re: IRAN
Realno, USA i Izrael su odgovorni.konektovan wrote: ↑16/03/2026 15:24Mozda misli sankcije usa i izraelu, zbog njih su blokade?@skupljac_zeljeza wrote: ↑16/03/2026 13:20 Ovaj će sutra opet promijeniti mišljenje ako Huti zatvore Bab el-Mandeb. Kakvim sankcijama plašiš državu koja je u ratu? Evropa bi bila najteže pogođena jer se veliki dio energenata i robe transportuje preko Sueskog kanala, koji ovisi o Bab el-Mandebu. Zatvaranje bi paraliziralo promet kontejnerskih brodova između Azije i Evrope.
![]()
![]()
Dok nisu zapoceli rat, sve je bilo OK.
-
sumirprimus
#62880 Re: IRAN
Auh kolika razlika u pogledu na život jbo te ledHajlac wrote: ↑16/03/2026 15:26Kako te bolan nije stid i sramota?DaysleepeR wrote: ↑16/03/2026 13:13 Ja nisam saveznik nikakvog genocida.
Ako vi nemate dovolno problema u svojim životima pa hoćete sami sebi na namećete neke krivice, samo izvolite, ali to što govorite nikakve veze sa vezom nema.
Bez obzira što je ova agresija Izraela i USA na Iran nelegitimna i nepotrebna, ne treba nikad zboraviti koliko aferima Iran ima a koji nimalo nisu pozitivni.
Iran je, uz mali nemocni Jemen i donekle Oman, bukvalno jedina nacija u tom dijelu svijeta koja bezuslovno - na moralnim principima (kako je nakad radio i nas Tito) konzistentno podrzava narod Palestine kojem genocidni cionisti pokusavaju zatrti trag cak i u istorijskim dokumentima/knjigama pored bioloskog unistavanja.
Dok sve ostale nacije - od pogane Saudi Arabije, preko Egipta, podguznog Jordana, unistenog Iraka, USA protektorata Kuvajta, Dubai cionista, kalkulantskog Katara, Bahrenskih diktatora pa sve do Indije, Pakistana, Afganistana itd. okrecu glavu od genocida i stvaranja "Velikog izrahela".
Navedi mi kad je u zadnjih 300 godina Iran i jednu susjednu zemlju vojno napao tj. agresiju izvrsio? Za razliku od gotovo svih iznad pobrojanih!
-
A_A_AKCIJA
#62881 Re: IRAN
Oboren avion u provinciji Lorestan
Ujedno i odgovor ovim što pitaju ima li Iran čime.
Ima, samo je država ogromna. Tri puta veća od Ukrajine.
Pogledajte na mapi gdje su udari i vidjećete da je sve uglavnom zapadni Iran, gdje mogu ispaliti stand off rakete iznad Iraka i gdje su vjerovatno uništili dio PVO.
Ujedno i odgovor ovim što pitaju ima li Iran čime.
Ima, samo je država ogromna. Tri puta veća od Ukrajine.
Pogledajte na mapi gdje su udari i vidjećete da je sve uglavnom zapadni Iran, gdje mogu ispaliti stand off rakete iznad Iraka i gdje su vjerovatno uništili dio PVO.
- DaysleepeR
#62882 Re: IRAN
Čovječe ja nisam palestinac. Koliko znam nisi ni ti.Hajlac wrote: ↑16/03/2026 15:26Kako te bolan nije stid i sramota?DaysleepeR wrote: ↑16/03/2026 13:13 Ja nisam saveznik nikakvog genocida.
Super im je odnos prema Palestini, nije im baš dobar odnos prema nekim drugim zemljama.
Međutim i dalje fulate kontekst.
Ljudi se stranicama iza čude što to Zelenski pomaže USA i što se slikao sa Pahlavijem.
Pa Iran mu je napao zemlju i ubija mu stanovnike. šta se tu imamo čuditi.
Kada pitaš za agresiju na druge zemlje, Iran je direktno preko svojih proxy-a tj. šiitskih milicija napao, okupirao i ubijao stanovništvo Sirije i Iraka.
Jedno je biti na strani Irana u ovom sukobu, ali treba biti malo i objektivan.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
- konektovan
-
BiBi911
#62886 Re: IRAN
alijagoro wrote: ↑16/03/2026 14:45Iranski almas,mislim nesto slicno kao javelinJovicSA wrote: ↑16/03/2026 14:43 Auuu karanje Merkava od strane Hezbolaha u Libanu. FPV dronovima po Merkavama kao u Ukrajinu po Rusima.![]()
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/hezb ... /260316102
almas je Ukradena verzija SPIKE rakete. Zapadni tajvanci su dio oko navodjenja odradili ostalo iranci.
SPIKE/almas su slicne, obje napadaju ozgora. Samo sto SPIKE ima memoriju gdje je najbolje da pogodi i moze se jos programirat za prepoznati cilj gdje da trazi i pogadja.
Almas to ne moze on leti na naciljanu metu i prati i ulijece sa uglom od 45° i zavisi sta uspije. Jeftina verzija.
Slicno SAAB pravi i Mitsubishi . Japanci su ih postavili po Tajvanu haos puno.
Slicnost sa St. Javelin je sto obje lete. St. Javelin moze nosit Tandem glavu SPIKE/almas jok.
- konektovan
#62887 Re: IRAN
DaysleepeR wrote: ↑16/03/2026 15:16Kontekst. Ti.swanfilter wrote: ↑16/03/2026 15:00Suplja prica koliko i ona da je u Palestini sve pocelo zbog 7.10. i zbog Hamasa.DaysleepeR wrote: ↑16/03/2026 12:30 Jesmo li zaboravili da se Iran prije 2 godine ničim izazvan uključio u agresiju na Ukrajinu i da je još uvijek uključen?
Jesmo li zaboravili da je zapad preko Iraka izvrsio agresiju na Iran jos prije 40 godina. Nakon toga stezali omcu oko vrata sankcijama do kulminacije u vidu agresije kojoj svijedocimo ovih dana.
Fulio si ga potpuno.
al totalno
-
swanfilter
#62888 Re: IRAN
Konstatacija o nicim izazvanom Iranu je selektivno viđenje trenutnog.DaysleepeR wrote: ↑16/03/2026 15:16Kontekst. Ti.swanfilter wrote: ↑16/03/2026 15:00Suplja prica koliko i ona da je u Palestini sve pocelo zbog 7.10. i zbog Hamasa.DaysleepeR wrote: ↑16/03/2026 12:30 Jesmo li zaboravili da se Iran prije 2 godine ničim izazvan uključio u agresiju na Ukrajinu i da je još uvijek uključen?
Jesmo li zaboravili da je zapad preko Iraka izvrsio agresiju na Iran jos prije 40 godina. Nakon toga stezali omcu oko vrata sankcijama do kulminacije u vidu agresije kojoj svijedocimo ovih dana.
Fulio si ga potpuno.
I BiH se nicim izazvana ukljucila u ukr rat prodajom granata i drugog jednoj strani. Najmanje sta nam je trebalo u okolnostima kakve jesu u nasoj drzavi.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#62889 Re: IRAN
Složio bih se inače, ali pao je Rafale u onih par dana, doduše navodno nije bila stealth verzijakonektovan wrote: ↑16/03/2026 15:37Nista gore od kineske, indijske i pakistanske propagande,..ned'o Bog nikome
- konektovan
#62891 Re: IRAN
Pao je..ali niko nikakav dokaz nije dao, gdje je pao, sto je pao, gdje su ti silni snimci, gdje su piloti...svasta nesto je falilo.Velkoski wrote: ↑16/03/2026 15:45Složio bih se inače, ali pao je Rafale u onih par dana, doduše navodno nije bila stealth verzijakonektovan wrote: ↑16/03/2026 15:37Nista gore od kineske, indijske i pakistanske propagande,..ned'o Bog nikome![]()
Ne mislim.da je rafale nesto sto se ne moze oboriti, ali kad su indija i pakistanci u pitanju, to je komicna propaganda.
- DaysleepeR
#62893 Re: IRAN
Hoćeš navesti kome tačno prodajemo granate?swanfilter wrote: ↑16/03/2026 15:43Konstatacija o nicim izazvanom Iranu je selektivno viđenje trenutnog.DaysleepeR wrote: ↑16/03/2026 15:16Kontekst. Ti.swanfilter wrote: ↑16/03/2026 15:00
Suplja prica koliko i ona da je u Palestini sve pocelo zbog 7.10. i zbog Hamasa.
Fulio si ga potpuno.
I BiH se nicim izazvana ukljucila u ukr rat prodajom granata i drugog jednoj strani. Najmanje sta nam je trebalo u okolnostima kakve jesu u nasoj drzavi.
Direktno Ukrajini i Rusiji?
-
A_A_AKCIJA
#62894 Re: IRAN
Dokazano, oborena četiri Rafala.konektovan wrote: ↑16/03/2026 15:48Pao je..ali niko nikakav dokaz nije dao, gdje je pao, sto je pao, gdje su ti silni snimci, gdje su piloti...svasta nesto je falilo.Velkoski wrote: ↑16/03/2026 15:45Složio bih se inače, ali pao je Rafale u onih par dana, doduše navodno nije bila stealth verzijakonektovan wrote: ↑16/03/2026 15:37
Nista gore od kineske, indijske i pakistanske propagande,..ned'o Bog nikome![]()
Ne mislim.da je rafale nesto sto se ne moze oboriti, ali kad su indija i pakistanci u pitanju, to je komicna propaganda.
Dokazani i registracijski brojevi, odakle su poletjeli, čak je i firma koja pravi katapult sjedišta upisala spašene pilote u svoj skor života koje su spasila njihova sjedišta.
- konektovan
#62895 Re: IRAN
Jasta su...A_A_AKCIJA wrote: ↑16/03/2026 15:53Dokazano, oborena četiri Rafala.konektovan wrote: ↑16/03/2026 15:48Pao je..ali niko nikakav dokaz nije dao, gdje je pao, sto je pao, gdje su ti silni snimci, gdje su piloti...svasta nesto je falilo.
Dokazani i registracijski brojevi, odakle su poletjeli, čak je i firma koja pravi katapult sjedišta upisala spašene pilote u svoj skor života koje su spasila njihova sjedišta.
-
A_A_AKCIJA
#62896 Re: IRAN
Ponavljam, nema načina da po međunarodnom pravu Iranu pripišeš agresiju na Ukrajinu.DaysleepeR wrote: ↑16/03/2026 15:52 Ja 3 puta ovdje moram objašnjavati da sam Iran kao agresora pomenuo u kontekstu svrstavanja Zelenskog na stranu USA i opšteg nevjerovanja kako se uopšte neko može pitati zašto je to tako kad Iran 3 godine već vrši agresiju na Ukrajinu.
Možeš ti guslati do sutra, ali ta priča ne drži vodu.
Prodavali oružje Rusiji. Tačka.
To jesu, jer i njima treba rusko oružje.
Sve ostalo je glupost.
-
sumirprimus
#62897 Re: IRAN
Tri rafala? No opet rijec je o pl-15 raketi zrak zrak. Iako da su kinezi prodali pakistancima verziju do 150km, Indijci su tvrdili da su ih skidali i sa daljine od 200njak.km. iz pak. zračnog prostora. Sto je zanimljivo. Jer nisu skidani i opaljeni sa onboard radara nego je morao ulogu preuzeti pak.awacs?
- DaysleepeR
#62898 Re: IRAN
Nemam ja ni ingerencije nikom ništa da pripisujem, nisam ja država.A_A_AKCIJA wrote: ↑16/03/2026 15:56Ponavljam, nema načina da po međunarodnom pravu Iranu pripišeš agresiju na Ukrajinu.DaysleepeR wrote: ↑16/03/2026 15:52 Ja 3 puta ovdje moram objašnjavati da sam Iran kao agresora pomenuo u kontekstu svrstavanja Zelenskog na stranu USA i opšteg nevjerovanja kako se uopšte neko može pitati zašto je to tako kad Iran 3 godine već vrši agresiju na Ukrajinu.
Sve ostalo je glupost.
Ja samo nemam kognitivnih problema da odgovorim na jasno postavljeno pitanje.
Što li je Zelenski protiv Irana? Hmmm, fakat, što li?
-
sumirprimus
#62899 Re: IRAN
Isto tako može i iran sad ponavljati do sudnjeg dana da su u pravu. Jedino sto mogu je ili nastaviti neravnopravnu borbu ili kapitulacija. A posto su pomagali Rusima a i asadu, kapitulacija nije los izbor, al nakon svrgavanja rezima.A_A_AKCIJA wrote: ↑16/03/2026 15:56Ponavljam, nema načina da po međunarodnom pravu Iranu pripišeš agresiju na Ukrajinu.DaysleepeR wrote: ↑16/03/2026 15:52 Ja 3 puta ovdje moram objašnjavati da sam Iran kao agresora pomenuo u kontekstu svrstavanja Zelenskog na stranu USA i opšteg nevjerovanja kako se uopšte neko može pitati zašto je to tako kad Iran 3 godine već vrši agresiju na Ukrajinu.
Sve ostalo je glupost.
- AleksoMKD
#62900 Re: IRAN
Vec smo pisali u drugoj temi.konektovan wrote: ↑16/03/2026 15:54Jasta su...A_A_AKCIJA wrote: ↑16/03/2026 15:53Dokazano, oborena četiri Rafala.konektovan wrote: ↑16/03/2026 15:48
Pao je..ali niko nikakav dokaz nije dao, gdje je pao, sto je pao, gdje su ti silni snimci, gdje su piloti...svasta nesto je falilo.
Oborena su 3 aviona Indiskog RV. 1 x dvomotorac Francuske proizvodnje (99,9% Rafal), 1 jednomotorac Francuske proizvodnje (99,9% Mirage) i jos jedan dvomotorac koji je ili Rafale ili verovatnije Mig-29.
Ja volim avione pa sledim eto.