Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mobsterc
#49476 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Mene zanima sta je to ‘nerealna cijena’?
Cini mi se da ljudi subjektivno ne mogu da odvoje od realnosti. Kaze nema ga na piku ispod xxx. Ja, i?
Auto vrijedi onoliko koliko je neko spreman dati za njega. Nemoj misliti da sada tebe prozivam kao pojedinacan slucaj, to je generalno stanje. Ne ide za 7, stavi 5, ne ide za 5 stavi 3 i otice. Toliko vrijedi. Eh sad, sta ti mozes kupiti za 3, vjerovatno nista, u tom slucaju tebi mozda vrijedi duplo vise, ali onda ga zadrzi. Pik je slabo mjerilo, pogotovo nakon inflacije cijena auta. Vidim i ja tako raznih modela, vrte se po godinu dvije, namisljaju nekakve cijene.
Bas sam nedavno ruzio druga sto nije pristao na 36 kesa jer eto kao puno mu je spustio obzirom da on trazi 38.5 a ‘drugi najjeftiniji na piku’. To je bilo prije 3mj. Sad ako dobije 33 neka se udara nogom u dupe.
Ako kupis auto koje slabo ko hoce, vjerovatno si vec platio manje, odnosno dobio vise auta za manje para, i onda jbg, uracunas to kao gubitak, isto kao kada kupis novo auto. Cim si ga dovukao kuci si izgubio lupam te 3000.
Cini mi se da ljudi subjektivno ne mogu da odvoje od realnosti. Kaze nema ga na piku ispod xxx. Ja, i?
Auto vrijedi onoliko koliko je neko spreman dati za njega. Nemoj misliti da sada tebe prozivam kao pojedinacan slucaj, to je generalno stanje. Ne ide za 7, stavi 5, ne ide za 5 stavi 3 i otice. Toliko vrijedi. Eh sad, sta ti mozes kupiti za 3, vjerovatno nista, u tom slucaju tebi mozda vrijedi duplo vise, ali onda ga zadrzi. Pik je slabo mjerilo, pogotovo nakon inflacije cijena auta. Vidim i ja tako raznih modela, vrte se po godinu dvije, namisljaju nekakve cijene.
Bas sam nedavno ruzio druga sto nije pristao na 36 kesa jer eto kao puno mu je spustio obzirom da on trazi 38.5 a ‘drugi najjeftiniji na piku’. To je bilo prije 3mj. Sad ako dobije 33 neka se udara nogom u dupe.
Ako kupis auto koje slabo ko hoce, vjerovatno si vec platio manje, odnosno dobio vise auta za manje para, i onda jbg, uracunas to kao gubitak, isto kao kada kupis novo auto. Cim si ga dovukao kuci si izgubio lupam te 3000.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#49477 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
toeto..mobsterc wrote: ↑15/03/2026 23:48 Mene zanima sta je to ‘nerealna cijena’?
-
preludezalude
#49478 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Eto cijene za poredjenje sa skyactiv
-
izbjeglica_iz_besmisla
#49479 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ljudi cesto pogrijese s postavljanjem cijena na piku za svoje auto - pogledaju raspon cijena i onda proberu nesto na sredini ili prema vecem kraju spektra.
To je greska jer auta koja danas vidis na piku su ostala u prodaji najcesce jer im je cijena visoka (ili imaju veliku neku manu koju ljudi vide kad ga pogledaju). Tebi treba cijena koja je ispod toga, osim eto ako bas stvarno ne prodajes auto koje ima vrhunsku opremu, servisnu historiju ili stanje.
Realna cijena auta na piku je ona za koju nema oglasa starijih od mjesec u tom momentu, . Jer ono sta je dobra cijena je davno otislo, ostalo se kiseli.
Dobar fazon je mjesec prije prodaje pogledati oglase za takva auta, spasiti ih, i pratiti koliko brzo se prodaju i koliko im opada cijena.
I onda mozes znati koliko ga zacijeniti, a izbjegnes snizavanje cijene nakon postavljanja oglasa.
To je greska jer auta koja danas vidis na piku su ostala u prodaji najcesce jer im je cijena visoka (ili imaju veliku neku manu koju ljudi vide kad ga pogledaju). Tebi treba cijena koja je ispod toga, osim eto ako bas stvarno ne prodajes auto koje ima vrhunsku opremu, servisnu historiju ili stanje.
Realna cijena auta na piku je ona za koju nema oglasa starijih od mjesec u tom momentu, . Jer ono sta je dobra cijena je davno otislo, ostalo se kiseli.
Dobar fazon je mjesec prije prodaje pogledati oglase za takva auta, spasiti ih, i pratiti koliko brzo se prodaju i koliko im opada cijena.
I onda mozes znati koliko ga zacijeniti, a izbjegnes snizavanje cijene nakon postavljanja oglasa.
-
trolejbus1921
#49480 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moje je bio manuelac tako da to necu komentarisat za mjenjacNaslovnica wrote: ↑15/03/2026 22:22 Imao kolega C5, često sam se vozio u njemu.
Izvana gladac (kada se tek pojavio), unutra jadac.
Toliko malo prostora da sam jedva čekao da izađem iz auta
Automatski mjenjač karina.
Hidrauliku nikada nije uspio dovesti u red.
Radio display kada je vruće ne funkcionira.
Ma sve što sam mislio o tom automobilu srušilo se kao kula od karata kada sam ga izbliza upoznao.
![]()
Ali evo za 8 godina u mom vlasnistvu osim servo pumpe i tog radio displaya sto pocrni nikakvih problema nije bilo,hidraulika perfektno radila
Nazad jest malo skucen,ali naprijed je meni sa 190cm bilo dovoljnk prostora
Za taj cjenovni rang po meni bolji izbor od npr pasata 6
A vezano za ove cijene,imam komsiju prodaje golfa 4,poceo je sa 6500 sad je dosao do 5 hiljada nakon godinu dana,nudio mu covjek 4 ipo hiljade ali on nece ni da cuje nove su gume uradio sam veliki servis ne mogu ga za dzabe davat bolje dobra cetvorka nego losa petica itd
Mislim razumijem ponovo auto je stvarno ocuvano ali covjece boziji 5 hiljada za golfa sa dvoje vrata starog 25 godina
- nepass1
#49481 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pricao mi covjek koji je imao c5, pocela elektronika da ga zeza. I nasao nekog lika na sokocu da mu uvali c5. I sve super, hoce covjek da pazari i haj jos jednom da upali kad nece, naravno ovaj odustane.
Jedva ga nekako upalio, krenuo nazad za sarajevo, zima bila, ne radi nikako grijanje u c5. Sledio se ko picka do kuce
Jedva ga nekako upalio, krenuo nazad za sarajevo, zima bila, ne radi nikako grijanje u c5. Sledio se ko picka do kuce
- Qler
#49482 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Koliko takvih priča ima za Passate
ali im se halali 
-
Tabakmalac
#49483 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Taj isti Golf 4 bi se procijenio u Britaniji za nekih 800-1200 funti i nabij se nogom, nema iznad. 
- nepass1
#49484 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nije ovo na racun c5, nego kad se vec spomenulo auto.
Meni sega da je otisao da uvali neispravno auto i onda dobro najebao. Haj sto se smrznuo nego sto je to maglilo i ledilo, jedva se dovukao
A drug mi kupio audi 5 s line u kramara, isao u ljubuski, bacilo ga u povratku u safe mode, ne moze auto 30 ili 40 da predje, pola dana se vozio do sarajeva
I znam da mu niko nikad taj problem nije rjesio, uvalio ga nekom iz banja luke ili okoline, nakom djetetu od 20g.
Primopredaja na benzinskoj bila.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#49485 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Sto se taj s audijem nije vratio u kramar? Ima garanciju za te vitalne dijelove auta, a nesto takvo je sigrno otislo cim je auto u limp mode upalo.
Ja im se na prvom auto bio zalio za onaj klinac u vratima sto omogucava da se otvaraju vrata na 'skokove', ne sjecam se imena dijela. Ljudi me poslali u neki servis o njihovom trosku da rijese.
Ja im se na prvom auto bio zalio za onaj klinac u vratima sto omogucava da se otvaraju vrata na 'skokove', ne sjecam se imena dijela. Ljudi me poslali u neki servis o njihovom trosku da rijese.
- nepass1
#49486 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nemam pojma Bgm.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑16/03/2026 10:44 Sto se taj s audijem nije vratio u kramar? Ima garanciju za te vitalne dijelove auta, a nesto takvo je sigrno otislo cim je auto u limp mode upalo.
Vozao tako par mjeseci, isao kod nekog darka da pravi, znam da je znalo ici fino pa onda nastupi to sranje.
- drug_profi
#49487 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jeste da se vozila prodaju u viđenom stanju, ali Kramar je firma i dužan je da ti proda ispravno i da garantuje da je ispravno ili će platiti opravku.
Znači imaš garantni period u kojem možeš vratiti vozilo i tražiti pare nazad.
U svakom slučaju, ako je isti dan nakon kupovine imao problem, onda je sasvim sigurno mogao otići nazad i vratiti robu.
Dakle ili priča ima neki neispričan dio, ili se njemu toliko svidio audi i cijena po kojoj ga je dobio, da je zanemario što je neispravan.
U svakom slučaju, ako je isti dan nakon kupovine imao problem, onda je sasvim sigurno mogao otići nazad i vratiti robu.
Dakle ili priča ima neki neispričan dio, ili se njemu toliko svidio audi i cijena po kojoj ga je dobio, da je zanemario što je neispravan.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#49488 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja sam Clio prodao u roku 10 dana. Cijena na PIKu bila 2500 KM. Prvi čovjek koji je dosao da pogleda, kupio ga. Najavilo se bilo 4 da dodju vidjeti. Ja rekao ko prvi dodje i da pare njegov je, nikome nista ne ostavljam, niti obećavam.
Jedan zove u 10, evo samo da odem do Ilidze da se osisam, pa cu doci pogledati. Drugi zove u 12, na poslu sam bi li dovukao auto, hocu. Čovjek kad je vidio, koja je zadnja, toliko, ok, pruzili ruke, sve do 1 zavrsili.
Zove ovaj sa sisanja, da si ziv i zdrav auto prodat.
Jedan iz BL trebao krenuti dan poslije, nazvao covjeka rekao ne dolazi, auto otisao
Jedan zove u 10, evo samo da odem do Ilidze da se osisam, pa cu doci pogledati. Drugi zove u 12, na poslu sam bi li dovukao auto, hocu. Čovjek kad je vidio, koja je zadnja, toliko, ok, pruzili ruke, sve do 1 zavrsili.
Zove ovaj sa sisanja, da si ziv i zdrav auto prodat.
Jedan iz BL trebao krenuti dan poslije, nazvao covjeka rekao ne dolazi, auto otisao
- nepass1
#49490 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Isao je on kod kramara. I znam da je govorio kako su mi starog audija, kojeg je dao za novog i doplatio, nasminkali zamalo ga ponovi ne kupih. Znam da mu niko nije rjesio problem i da je prodao auto sa tom manom. Mozda mu je kramar placao te servise, pojma nemam.drug_profi wrote: ↑16/03/2026 11:16 Jeste da se vozila prodaju u viđenom stanju, ali Kramar je firma i dužan je da ti proda ispravno i da garantuje da je ispravno ili će platiti opravku.
- fortaleza
#49491 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ova moja Mazda iz 2010 atmosferac benzin dijeli dosta dijelova sa Fordom tako da se može i tako riješiti.
- fortaleza
#49492 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
karmanepass1 wrote: ↑16/03/2026 07:53 Pricao mi covjek koji je imao c5, pocela elektronika da ga zeza. I nasao nekog lika na sokocu da mu uvali c5. I sve super, hoce covjek da pazari i haj jos jednom da upali kad nece, naravno ovaj odustane.
Jedva ga nekako upalio, krenuo nazad za sarajevo, zima bila, ne radi nikako grijanje u c5. Sledio se ko picka do kuce![]()
Bolje bi bilo da se samo vratio kod Kramara.nepass1 wrote: ↑16/03/2026 10:36Nije ovo na racun c5, nego kad se vec spomenulo auto.
Meni sega da je otisao da uvali neispravno auto i onda dobro najebao. Haj sto se smrznuo nego sto je to maglilo i ledilo, jedva se dovukao![]()
A drug mi kupio audi 5 s line u kramara, isao u ljubuski, bacilo ga u povratku u safe mode, ne moze auto 30 ili 40 da predje, pola dana se vozio do sarajeva
I znam da mu niko nikad taj problem nije rjesio, uvalio ga nekom iz banja luke ili okoline, nakom djetetu od 20g.
Primopredaja na benzinskoj bila.
-
BrkMrk
#49493 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Trazim auto star oko 10 godina, po mogucnosti karavan.Godisnje prelazim oko 8000 km,cesto vozim kratke relacije 5 do 10 km,rijetko duze relacije.Koji motor je bolji za moje potrebe dizel ili benzin,koju marku i model auta mi preporucujete ,zelim da ima dostupne dijelove i jeftino odrzavanje i da poslije mogu relativno lako da prodam auto,necu nesto nejacko da se pati pri preticanju i uzbrdo.Hvala na pomoci.
- semsasuljakovic
#49494 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jasno je iz tvog posta da želiš dobro a jeftino, zar ne?
- seno_bh
#49495 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Opel Astra J 1.7cdti 81kw *NOTARSKA GARANCIJA* (11 500 KM)
https://olx.ba/artikal/74961747
Nevezano za auto, ovo prvi put vidim "notarska garancija"
Ima li to kakvo uporiste kod nas, takva vrsta garancije
https://olx.ba/artikal/74961747
Nevezano za auto, ovo prvi put vidim "notarska garancija"
Ima li to kakvo uporiste kod nas, takva vrsta garancije
- drug_profi
#49496 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Benzin svakako. Ako nađeš kakvog turbaka ponajbolje.BrkMrk wrote: ↑16/03/2026 15:24 Trazim auto star oko 10 godina, po mogucnosti karavan.Godisnje prelazim oko 8000 km,cesto vozim kratke relacije 5 do 10 km,rijetko duze relacije.Koji motor je bolji za moje potrebe dizel ili benzin,koju marku i model auta mi preporucujete ,zelim da ima dostupne dijelove i jeftino odrzavanje i da poslije mogu relativno lako da prodam auto,necu nesto nejacko da se pati pri preticanju i uzbrdo.Hvala na pomoci.
- fortaleza
#49497 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Za tu kilometražu definitivno benzin.BrkMrk wrote: ↑16/03/2026 15:24 Trazim auto star oko 10 godina, po mogucnosti karavan.Godisnje prelazim oko 8000 km,cesto vozim kratke relacije 5 do 10 km,rijetko duze relacije.Koji motor je bolji za moje potrebe dizel ili benzin,koju marku i model auta mi preporucujete ,zelim da ima dostupne dijelove i jeftino odrzavanje i da poslije mogu relativno lako da prodam auto,necu nesto nejacko da se pati pri preticanju i uzbrdo.Hvala na pomoci.
- hopi
#49498 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Koliko love kolega?
Najbitnije pitanje
Benzin
Ili vala i dizel ako je izgrađen ili ćeš vaditi eger depef
Najbitnije pitanje
Benzin
Ili vala i dizel ako je izgrađen ili ćeš vaditi eger depef
-
Tabakmalac
#49499 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Samo benzinci, mani se gluposti tipa DPFovi, injektori i ostalo kod dizelaša, pogotovo na kratke relacije.
- ZoomZoomKiwi
#49500 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Benzinac 100%
E sad, čemu karavan ako si stalno loko? Može li kakav hatchback?
I koji ti je budžet?
E sad, čemu karavan ako si stalno loko? Može li kakav hatchback?
I koji ti je budžet?