Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
melac wrote: ↑14/03/2026 09:00
Vrli poznavaoci EV trebam pomoc oko izbora:
- Volvo XC60 - Plug in hybrid
- Volvo EX60
- BMW iX3
- Polestar 4
- VW ID.7 - njega sam eliminisao
- KIA EV5 - nepregledan - eliminisan iz racunice.
ili Lexus NH 450h+.
Svaki u nekoj srednjoj opremi, uz neke dodatke kao kuka i rezervne zimske gume.
Zašto si eliminisao ID7?
Ogroman ekran, i previse nadzidzan. Ali taj ekran mi toliko odvlacio paznju dok sam imao probnu voznju, da sam jedva cekao da ga vratim. A pored toga funkcije su negdje "duboko" u meniu, sve moras roviti i traziti na ekranu i za najuobicajene funkcije.
Trenutno vozim KIA Sportage, i isto tako sve je manje vise na dodir, i nije intuitivno i sada nakon 3 godine jedva cekam da se toga rijesim. Pa zato i ID.7 eliminisan kod mene.
Peacean wrote: ↑14/03/2026 09:05
Plug in hibridi su najgora opcija, iX3 mi je tu najbolja opcija mada održavanje nije jeftino.
Slazem se da su plug in hibrid sranje, ali vise nema obicnog Volvoa ni kupiti, svaki je plug in hibrid ili potpuno elektricno.
Svidio mi se XC60, ima tank od 70 litara, za voznju je odlican ali bas odlican, mnogo bolji od VW i KIA koje sam vozao pa i od Lexusa, i kud i kamo pregledniji. Ono sto mi se jos jako dopalo kod XC60 je ekran, koji je bas ono intuitivan i jednostavan, te ne odvlaci paznju. Sve je dostupno na prvom meniu, od temperature, radio stanice i sl.
EX60 i BMW iX3 nisam jos vozio, ovaj prvi jos nije ni dostupan za probnu voznju. Ali iduce hefte planiram probati iX3.
Ovaj Lexus je odlican, ali nekako mi ne lezi ta Japanska filozofija, ne znam ni objasniti. Mada vozilu nista ne nedostaje i kontam da je do mene.
Audi sam probao, i mogu reci da mi kao ni Mercedes nije legao haman nikako. I ni jedan od modela koje sam zagledao a koji su u mom budzetu.
Meni su rekli da je xc60 facelift mild hybrid nikako full elktricni koji je zapravo ex60, nema diziela nikako.
Po meni najbolja opcija xc60 B4 plus oprema
Nema mild hybrid niti dizel, samo plug in hibrid ili struja. Dopao mi se pravo auto, i udobnost i vozne karakteristike, ali prije svega ta intuitivnost funkcija i preglednost. Recimo sad na toj vec spomenutoj KIA sportage, ovaj B nosac nekako zaklanja mi skroz pregled prema desno, da na semaforu i ne vidim pjesak dok nije pred autom, pa su uvijek negdje izvlacim i pogledam ima li pjesak. A to kod XC60 nije slucaj, dok je cak i kod ID.7 slucaj da B nosac izrazito zaklanje pogled prema desno i eventualno pjesacima na raskrsnicama.
Posto firma kupuje, onda ima odredjene brendove koji su hajmo reci dozvoljeni, a to nije Geely niti ijedan od Kineza ( iako je i Polestar kineski, ali hajde da ja sad ne dubim, jer ne znam ni sam zasto Polestar jest opcija a ostali kinezi nisu ), iako je vlasnik Volvoa.
- Volvo EX60
- BMW iX3
- Polestar 4
ili Lexus NH 450h+.
Zašto si eliminisao ID7?
Ogroman ekran, i previse nadzidzan. Ali taj ekran mi toliko odvlacio paznju dok sam imao probnu voznju, da sam jedva cekao da ga vratim. A pored toga funkcije su negdje "duboko" u meniu, sve moras roviti i traziti na ekranu i za najuobicajene funkcije.
Trenutno vozim KIA Sportage, i isto tako sve je manje vise na dodir, i nije intuitivno i sada nakon 3 godine jedva cekam da se toga rijesim. Pa zato i ID.7 eliminisan kod mene.
Cekaj, eliminisao si id7 zbog prevelikog displaya, ali su ti ostali u kombinaciji auti kod kojih je display veci nego u id7 (izuzev xc60)?
Cekaj, eliminisao si id7 zbog prevelikog displaya, ali su ti ostali u kombinaciji auti kod kojih je display veci nego u id7 (izuzev xc60)?
Da, jer kad sjedim ekran mi strsi i visi je od sofersajbe i to mi smeta i odvlaci paznju. I u Polestar 4 je isto velik, ali je polozaj nekako nizi i kad sjedis gledas vozis, gornji dio ekrana nije u zoni sofersajbe kada gledas, a dok kod ID.7 jeste.
Da, jer kad sjedim ekran mi strsi i visi je od sofersajbe i to mi smeta i odvlaci paznju. I u Polestar 4 je isto velik, ali je polozaj nekako nizi i kad sjedis gledas vozis, gornji dio ekrana nije u zoni sofersajbe kada gledas, a dok kod ID.7 jeste.
Da, nedavno sam golfa 8.5 gti imao na probnoj voznji, i meni je taj utisak bio da je displej previsoko i da smeta.
Velicina je standardna kao kod svih auta u danasnje vrijeme, zato me iznenadi da si velicinu istakao..
- Volvo EX60
- BMW iX3
- Polestar 4
ili Lexus NH 450h+.
Zašto si eliminisao ID7?
Ja bih ga uzeo zbog dometa i male potrošnje, ca. 18,5kWh/100km.
Ekran je veliki ali ima u opciji manji. Ali radi top. Ne znam šta toliko trebaš da ga koristiš?
Prikačiš car play, ide google maps a klima je uvijek na 22 stepena
- Volvo EX60
- BMW iX3
- Polestar 4
ili Lexus NH 450h+.
Polestar 4 ili XC60. EX60 ima probleme sa baKterijom/softverom (googlaj). Polovan NH 450h+ je dugorocno vjerovatno najjeftiniji u eksploataciji.
Sto se tice kuke: svi gore navedeni auti su teski. Ne znam gdje zivis ali ako imas B vozacku, mozes samo vuci "EURO prikolicu" (totalna tezina maksimalno 750kg). Ako hoces povuci teze, treba ti BE ili B96 kategorija vozacke.
Ma ta mi i treba prikolica, nemam ja nekih velikih prohtjeva. Ali posto zivim u Piteå-u, mozda uskoro budem pravi svensson i kupim snow scooter, pa ih budem vozikao. Ali za sada mi treba samo za manju prikolicu.
Kad ce imati probleme sa baterijom nije jos ni izasao...ali ko ce im znati.
melac wrote: ↑14/03/2026 21:14
Ista platforma/softver kao EX90, EX30. Oba su imala velike probleme. EX90 vecinom sa softverom. EX30 je imao/ima probleme cak i sa baterijom i u par trzista su cak morali mijenjati baterije. Ako ti se bas svidja EX60, pricekaj barem par mjeseci da vidis kako ce sve to biti. "Nikad ne kupuj verziju 1.0"
Ista platforma/softver kao EX90, EX30. Oba su imala velike probleme. EX90 vecinom sa softverom. EX30 je imao/ima probleme cak i sa baterijom i u par trzista su cak morali mijenjati baterije. Ako ti se bas svidja EX60, pricekaj barem par mjeseci da vidis kako ce sve to biti. "Nikad ne kupuj verziju 1.0"
EX30 je imao "problem s baterijom" koji je zanemariv, i odnosio se samo na dio azijskog tržišta. Povukli su te modele iz predostrožnosti, ono što recimo Stellantis ne bi uradio ni nakon kolektivnih tužbi, a nije registrovan nijedan jedini požar, iako se pričalo o tome kako se baterija može zapaliti.
Članci na Klixu su sugerisali drugačije, i naravno niko se nije udubio u cijelu priču.
Problemi sa softverom nisu pravi problemi, to se otkloni s nekoliko klikova.
Ja bih ga uzeo zbog dometa i male potrošnje, ca. 18,5kWh/100km.
Ekran je veliki ali ima u opciji manji. Ali radi top. Ne znam šta toliko trebaš da ga koristiš?
Prikačiš car play, ide google maps a klima je uvijek na 22 stepena
E ne znam ni ja sta ga trebam, ali svako malo nesto trebam na tom ekranu, a nikad nista naci, a u pola voznje. Ali najcesce samo promijeniti temperaturu ili radio stanicu.
Kad sam imao probnu voznju bilo je oko 22-23kWh/100km potrosnja, temperatura vani +2 C.
- Volvo EX60
- BMW iX3
- Polestar 4
ili Lexus NH 450h+.
Ma ništa se ne može porediti s Volvom.
Sad kad je izašao EX60 s ovim ludim dometom, ja ne bih ni razmišljao, a otkako su cijene goriva krenule opet u nebo, jebo više i hibrid, samo struja.
Slazem se, iako sam gledao EV u pocetku, ali kako nije bio EX60 dostupan za probnu voznju, uzmet XC60 i odmah mi legne. Ali ja i dalje nesto trazim i eliminisem ostale opcije koje sam imao u glavi, iako ce to zavrsiti sa Volvo-om.
Bez premca po pitanju, ugladjenosti i iskustva voznje, i nekako sve na ruku. Bas je odlicna zuca.
Polestar 4 ili XC60. EX60 ima probleme sa baKterijom/softverom (googlaj). Polovan NH 450h+ je dugorocno vjerovatno najjeftiniji u eksploataciji.
Sto se tice kuke: svi gore navedeni auti su teski. Ne znam gdje zivis ali ako imas B vozacku, mozes samo vuci "EURO prikolicu" (totalna tezina maksimalno 750kg). Ako hoces povuci teze, treba ti BE ili B96 kategorija vozacke.
Ma ta mi i treba prikolica, nemam ja nekih velikih prohtjeva. Ali posto zivim u Piteå-u, mozda uskoro budem pravi svensson i kupim snow scooter, pa ih budem vozikao. Ali za sada mi treba samo za manju prikolicu.
Kakav ono ti kosilicu vozas?
Koji ces djavo gore tako visoko, ko te natjera
Prilika za posao, i svidilo nam se ( citaj: svidilo se zeni ) i tako ostali tu.
Isporuke krajem godine ako sad narucis. A za ovaj sto je gledam P12 cak i 2027.
Znam da je najbolje sacekati barem pola godine dok se dobiju prvi update i testovi u stvarnom zivotu, ali kontam sluzbeni je, necu ja popravljati i placati servise.