IRAN

Dead Man Walking

#61751 Re: IRAN

Post by Dead Man Walking »

geralt wrote: 13/03/2026 19:52
Dead Man Walking wrote: 13/03/2026 18:40 Normalno, i kad Trump proglasi pobjedu trebaju reci prolaz ostaje zatvoren dok se ne ispune nasi uslovi sada, a vi bujrum pa ga otvorite :izet:
On ne moze proglasiti pobjedu i time vratiti stvari u normalu, situacija vise nije pod njegovom kontrolom. Sve i da danas kaze "mir mir mir niko nije kriv", sljedece stvari se moraju dogoditi:

1. Mora se nagovoriti Izrael da prestane sa svojim napadima i bombardovanjem.

2. Iran bi morao pristati na takav mir i odreci se svojih proglasenih ratnih ciljeva (ukidanje sankcija, reparacije, zatvaranje baza koje ih okruzuju). Oni to po sadasnjem stanju stvari nece uraditi.

3. Prolaz se mora ocistiti od mina.

4. Arapske zemlje koje su obustavile proizvodnju nafte je trebaju opet pokrenuti. To moze trajati sedmicama.

Cak i nakon sto se sve vrati u normalu, zakasnjele ekonomske posljedice ce se osjecati jos mjesecima nakon.

Uglavnom ko moze uzeti elektricno auto neka uzme, ko ne moze neka uzme biciklo. I brasna i rize naravno.
Normalna osoba ne moze, ali Trump moze, i vjerujem da hoce. Bas zato ga Iran treba odyebati kad to uradi i nastaviti dok se ne ispune njihovi zahtjevi.
dale cooper

#61752 Re: IRAN

Post by dale cooper »

Prpa.ba wrote: 13/03/2026 20:06 Ne vidim da je slucajni prolaznik sa zida placa nesto posebno novo rekao. :?

Postupio po instrukcijama vladajuceg proustaskog rezima i tzv. americke ambasade, sto se i ocekuje od slucajnog prolaznika njegovog profila. :mrgreen:
Razumljivo je vaše kmečanje vezano za Lagumdžiju. Prvo što niste vi bili oni koji su na vlasti kad se izgurala rezolucija o Srebrenici, i drugo što niste bili na vlasti da spriječite da se takvo što uopšte izgura.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#61753 Re: IRAN

Post by Chmoljo »

Prpa.ba wrote: 13/03/2026 20:06 Ne vidim da je slucajni prolaznik sa zida placa nesto posebno novo rekao. :?

Postupio po instrukcijama vladajuceg proustaskog rezima i tzv. americke ambasade, sto se i ocekuje od slucajnog prolaznika njegovog profila. :mrgreen:
Interesantan stav za jednog bosnjackog nacionalistu.

Obraz prije drzave?
breuer

#61754 Re: IRAN

Post by breuer »

Chmoljo wrote: 13/03/2026 20:05
GungodessMissFortune wrote: 13/03/2026 20:00
Chmoljo wrote: 13/03/2026 19:58

Ma sve je od pocetka bilo jasno. Ono sto je meni novo ali nije neocekivano, jeste ponasanje naseg zlatnog ljiljana.

Vizionar iz Hrasnog.
Ja i dalje odgovorno tvrdim da smo trebali biti suszdržani. Mnogo pametnije nego birati stranu. Dodik će i ovakvoj situaciji naći načina da blati Bošnjake na vjerskoj osnovi tako da taj razlog okači mačku o rep.
I suzdrzanost je ovdje bilo biranje strane. Nismo li upravo suzdrzanost zamjerili i emiratima?
i onda smo morali glasati njima u korist, baš logično :D
Dozer

#61755 Re: IRAN

Post by Dozer »

S pjesadijom se, ako uspiju uci na iransku teritoriju, pravila igre mijenjaju.

1. US pjesadija za sobom uvijek vuce oklopnu, artiljerijsku i vazdusnu podrsku, to im je doktrina. Posto nemaju artiljerijsku ni oklopnu, ostaje vazdusna, a za to ce im trebati dosta sporih letjelica, tj. helikoptera. Ukoliko zaista dodje do ovoga, predvidjam im velike i brze gubitke u ljudstvu i tehnici. Mislim da necu pretjerati ako kazem da ce izgubiti 50% ljudstva za par dana na kopnu.

2. Ako se obistini pod 1., bice potrebno izvlacenje, a to izvlacenje ce sigurno biti kvalitetno poklopljeno, tako da ce tu biti jos gubitaka. Ovdje je moguce da Zutalj zatrazi prekid vatre.

3. Ako se desi pod 1., pa eventualno i 2., Zutalj ce sigurno direktno pokusati uvuci NATO partnere u sve. Ukoliko oni odbiju, to ce biti kako vec rekoh - pocetak kraja NATO-a, ali tada mu ostaju samo dvije opcije - ili TN ili potpuno povlacenje.
A posto se radi i ego manijaku....
Last edited by Dozer on 13/03/2026 20:17, edited 2 times in total.
duminjo

#61756 Re: IRAN

Post by duminjo »

last mohicans wrote: 13/03/2026 19:27
duminjo wrote: 13/03/2026 17:13
apsidejzi wrote: 13/03/2026 15:47
Hoce. Eno ih svi trce da izginu za novog ajatolaha i njegove ideale. U kakvim ti iluzijama zivis jbt. Obicni ljudi u Iranu su prepadnuti i pokusavaju skupiti sto vise hrane i nadaju se da iduca americko izraelska bomba koju budala posalje ne padne na njihovu kucu.
Ako ti tako kazes...
Hrane ima sasvim dovoljno, pogledaj reportazu CNN novinara, a bilo je i na klixu sa fotografijama. Nije to lazna sigurna oaza Dubai, gdje pored dronfulja sve uvoze, pa im je sad prpa guzi.
Normalno da imaju svega.
Nego, ne da mi se ubjedjivati.
On ako misli da nema, neka misli.
breuer

#61757 Re: IRAN

Post by breuer »

dale cooper wrote: 13/03/2026 20:10

Razumljivo je vaše kmečanje vezano za Lagumdžiju. Prvo što niste vi bili oni koji su na vlasti kad se izgurala rezolucija o Srebrenici, i drugo što niste bili na vlasti da spriječite da se takvo što uopšte izgura.
nismo naravno, i kad su nam
tad Emirati toliko pomogli, red je i da se odužimo jelde, fkt vam je logika ponekad potrula…
Saul Alvarez

#61758 Re: IRAN

Post by Saul Alvarez »

Ulaze i Huti

A_A_AKCIJA

#61759 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Hm, možda ipak već gori u džehenemu

Prpa.ba

#61760 Re: IRAN

Post by Prpa.ba »

Chmoljo wrote: 13/03/2026 20:11 ...
Imate solidnu argumentacijsku platformu. Sljedovale bi visoke pozicije, mozda cak i doglavnicke, cetrdesetih.
Chmoljo

#61761 Re: IRAN

Post by Chmoljo »

breuer wrote: 13/03/2026 20:12
Chmoljo wrote: 13/03/2026 20:05
GungodessMissFortune wrote: 13/03/2026 20:00
Ja i dalje odgovorno tvrdim da smo trebali biti suszdržani. Mnogo pametnije nego birati stranu. Dodik će i ovakvoj situaciji naći načina da blati Bošnjake na vjerskoj osnovi tako da taj razlog okači mačku o rep.
I suzdrzanost je ovdje bilo biranje strane. Nismo li upravo suzdrzanost zamjerili i emiratima?
i onda smo morali glasati njima u korist, baš logično :D
Za emirate u ovom trenutku nasa ruka nije bila bitna, tako da je ovo bilo u nasu korist.

Kazem, neki bi da smo cukice sa napoleonskim kompleksom. Ne ide to tako.
dale cooper

#61762 Re: IRAN

Post by dale cooper »

breuer wrote: 13/03/2026 20:14

tad Emirati toliko pomogli, red je i da se odužimo jelde, fkt vam je logika ponekad potrula…
Isto kao i vaše glumljenje pravednika.
zippoo87

#61763 Re: IRAN

Post by zippoo87 »

GungodessMissFortune wrote: 13/03/2026 19:58
SmokingMan wrote: 13/03/2026 19:45
Haris.ba wrote: 13/03/2026 18:30

Ondje obrade ima. Ona zavjesa iza je racunarska grafika, a mozda i zastave. Vjerovatno je od toga sjena ili neki artefakt.
Pricali su da je AI i onaj prijasnji video kada je posjetio ono selo. Valjda obradjen stari snimak. Nisam provjeravao.

Meni je vise zanimljivo sto nema snimka novog ajatolaha. Uglavnom Izraelci i Ameri ne lazu kada nekog roknu ili ozljede.

Nema mi smisla sa Izraelci kriju ubistvo premijera. Ali, sve je moguce. Mada, sumnjam.

Ja sam vidio jedan snimak, i bas na 34 sekundi ide taj momenat sa rukom i nema 6 prstiju.
Ma ja često sa drugom se zezam tipa AI je deždžal prije dedžažala. Sjećam se prije 3 godine kakva su bila videa, u poređenju sa današnjim vremenom i resursima koje generisanje HQ videa zahtjeva je astronomska. Ne mogu zamisliti šta će biti za 10. Ali ako ljudi isprava povjeruju u vjerodostojnost AI videao, pa deždždal će obrlatiti mase svojim podlim trikovima samo tako. :mrgreen:
Na kraju će se ispostaviti da ja AI ustvari dedžal.
Pa iz ove perspektive,to upravo tako i izgleda.
Jer AI ustvari moze lazirati sve i stvoriti sliku koju neko hoce,koja u ocima izgleda jako realno. A dedzal je i najavljen da ce raditi upravo to...iskrivljivati ce istinu i stvarati haos na svijetu. A to upravo radi vec sada AI a jos AI nije u svom zenitu. To bi bas moglo biti to.
SmokingMan

#61764 Re: IRAN

Post by SmokingMan »

Nisam znao da se ipak zapravo svelo na borbu između Dodika i Lagumdžije, priča oko nekih ruskih lista je samo propadanje kroz strop jedne platforme ,sviju zajedno. Jer u sve ovome postoji dobro poznata jednostavna jednačina; Istok je istok - a zapad je zapad, višedecenijsko bukvalističko tumačenje nemgućeg odnosa, dok se svi zajedno drže za tanko uže demokratije. Hjde ipak da zaboravimo međunarodno pravo radi zajedničkih ciljeva u slijepoj ulici i pustimo neznalicama da predsjedavaju Vijećem UN.a
Last edited by SmokingMan on 13/03/2026 20:18, edited 1 time in total.
moimoi

#61765 Re: IRAN

Post by moimoi »

geralt wrote: 13/03/2026 19:52
Dead Man Walking wrote: 13/03/2026 18:40 Normalno, i kad Trump proglasi pobjedu trebaju reci prolaz ostaje zatvoren dok se ne ispune nasi uslovi sada, a vi bujrum pa ga otvorite :izet:
On ne moze proglasiti pobjedu i time vratiti stvari u normalu, situacija vise nije pod njegovom kontrolom. Sve i da danas kaze "mir mir mir niko nije kriv", sljedece stvari se moraju dogoditi:

1. Mora se nagovoriti Izrael da prestane sa svojim napadima i bombardovanjem.

2. Iran bi morao pristati na takav mir i odreci se svojih proglasenih ratnih ciljeva (ukidanje sankcija, reparacije, zatvaranje baza koje ih okruzuju). Oni to po sadasnjem stanju stvari nece uraditi.

3. Prolaz se mora ocistiti od mina.

4. Arapske zemlje koje su obustavile proizvodnju nafte je trebaju opet pokrenuti. To moze trajati sedmicama.

Cak i nakon sto se sve vrati u normalu, zakasnjele ekonomske posljedice ce se osjecati jos mjesecima nakon.

Uglavnom ko moze uzeti elektricno auto neka uzme, ko ne moze neka uzme biciklo. I brasna i rize naravno.
Auta su najmanji problem. Bez auta se moze.
Chmoljo

#61766 Re: IRAN

Post by Chmoljo »

Prpa.ba wrote: 13/03/2026 20:15
Imate solidnu argumentacijsku platformu. Sljedovale bi visoke pozicije, mozda cak i doglavnicke, cetrdesetih.
Na. Sasvim korektan upit na osnovu onoga sto si sam pisao odgovaras u stilu zahiragica.

Pljuvacki, nekorektno, neistinito i bezobrazno.

Hajde barem znamo ko su ti uzori.
dale cooper

#61767 Re: IRAN

Post by dale cooper »

Chmoljo wrote: 13/03/2026 20:18
Prpa.ba wrote: 13/03/2026 20:15
Na. Sasvim korektan upit na osnovu onoga sto si sam pisao odgovaras u stilu zahiragica.

Pljuvacki, nekorektno, neistinito i bezobrazno.

Hajde barem znamo ko su ti uzori.
Zar imaš uopšte sumnje što se toga tiče? :mrgreen: Bolji si čovjek od mene
Prpa.ba

#61768 Re: IRAN

Post by Prpa.ba »

Pa vidi, informativno je i ovo sto vi radite i pricate. Od stranke nasljednice partizanskog pokreta, do onih koji bi smekali sve teroriste iz sume jer svojim radikalnim stavovima i aktima nanose stetu svom narodu u modernom europskom poretku. :mrgreen:
moimoi

#61769 Re: IRAN

Post by moimoi »

breuer wrote: 13/03/2026 20:14

Nisu emirati jedini na tom spisku.
I zasto ne bi osudio agresiju na njihovu teritoriju?
Nemoj se ti bojati za njih.. oni su sa iranom u kontaktu. Zauzimati strane samo glup covjek moze trenutno.
Trust me
MarshalDodik

#61770 Re: IRAN

Post by MarshalDodik »

Ne volim ljude koji vole Zlatka Lagumdziju!

Kao sto najavih prosli petak Izrael se prilicno prazni ljudstvom
tramvajtrojka

#61771 Re: IRAN

Post by tramvajtrojka »

Prpa.ba wrote: 13/03/2026 20:21 Pa vidi, informativno je i ovo sto vi radite i pricate. Od stranke nasljednice partizanskog pokreta, do onih koji bi smekali sve teroriste iz sume jer svojim radikalnim stavovima i aktima nanose stetu svom narodu u modernom europskom poretku. :mrgreen:
Eno sad prpa o submisivnosti hrvatima a jucer njegovi glasali za jacanje Hrvatske ruke nad federacijom zbacivanjem ratnog invalida Armije RBiH, ni invalidi od armije vam nisu sveti

Jedino pametno glasanje u UN-u je bilo ovo ako zelimo da se nesto i u nasu korist u budućnosti izglasa
video

#61772 Re: IRAN

Post by video »

Dozer wrote: 13/03/2026 20:13 S pjesadijom se, ako uspiju uci na iransku teritoriju, pravila igre mijenjaju.

1. US pjesadija za sobom uvijek vuce oklopnu, artiljerijsku i vazdusnu podrsku, to im je doktrina. Posto nemaju artiljerijsku ni oklopnu, ostaje vazdusna, a za to ce im trebati dosta sporih letjelica, tj. helikoptera. Ukoliko zaista dodje do ovoga, predvidjam im velike i brze gubitke u ljudstvu i tehnici. Mislim da necu pretjerati ako kazem da ce izgubiti 50% ljudstva za par dana na kopnu.

2. Ako se obistini pod 1., bice potrebno izvlacenje, a to izvlacenje ce sigurno biti kvalitetno poklopljeno, tako da ce tu biti jos gubitaka. Ovdje je moguce da Zutalj zatrazi prekid vatre.

3. Ako se desi pod 1., pa eventualno i 2., Zutalj ce sigurno direktno pokusati uvuci NATO partnere u sve. Ukoliko oni odbiju, to ce biti kako vec rekoh - pocetak kraja NATO-a, ali tada mu ostaju samo dvije opcije - ili TN ili potpuno povlacenje.
A posto se radi i ego manijaku....
Satrati ce ih Iranci dronovima.
USA i njena pjesadija NE ZNAJU se ponasati u ovim novim vremenima ratovanja.
Bila je negdje vijest od nedavno(evo je.
Katastrofa NATO-a na vježbi u Estoniji: Deset Ukrajinaca "uništilo" dva bataljona i dokazali smrt starih doktrina.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kata ... /260213163
sta bi ih otprilike snaslo.
Njema samo ostaje rokanje sa daljine, iz zraka dok se ima cime i to je to!
The end!
SmokingMan

#61773 Re: IRAN

Post by SmokingMan »

Ima jedna jako jezgrovita misao o štetnosti pragmatizma koja se provlači kroz različite drutšvene sisteme i nikako da je se otarasimo, a ona glasi; Pragmatizam često vodi do etičkog relativizma. Ako je jedino mjerilo istine ili ispravnosti praktična korist, granica između dopuštenog i nedopuštenog postaje zamućena
Prpa.ba

#61774 Re: IRAN

Post by Prpa.ba »

tramvajtrojka wrote: 13/03/2026 20:26 Eno sad prpa o submisivnosti hrvatima a jucer njegovi glasali za jacanje Hrvatske ruke nad federacijom zbacivanjem ratnog invalida Armije RBiH, ni invalidi od armije vam nisu sveti

Jedino pametno glasanje u UN-u je bilo ovo ako zelimo da se nesto i u nasu korist u budućnosti izglasa
UN je prevazidjena i nebitna institucija. Dok ste se uzivljavali u vlast, prespavali ste kraj poretka baziranog na UN-u. :mrgreen:

Sto se tice off topica, unutarrezimske bracne razmirice me ne zanimaju. Ja Miokovic, ja Stevandic, ja Covic, to je sve isto. :mrgreen:
dale cooper

#61775 Re: IRAN

Post by dale cooper »

tramvajtrojka wrote: 13/03/2026 20:26
Prpa.ba wrote: 13/03/2026 20:21 Pa vidi, informativno je i ovo sto vi radite i pricate. Od stranke nasljednice partizanskog pokreta, do onih koji bi smekali sve teroriste iz sume jer svojim radikalnim stavovima i aktima nanose stetu svom narodu u modernom europskom poretku. :mrgreen:
Eno sad prpa o submisivnosti hrvatima a jucer njegovi glasali za jacanje Hrvatske ruke nad federacijom zbacivanjem ratnog invalida Armije RBiH, ni invalidi od armije vam nisu sveti

Na kurac im možeš nabiti tu priču o submisivnosti Hrvatima dokle god im šef stranke govori o HDZ-u kao o fiksu u vlasti.
Što znači da nije problem šurovanja sa njima dokle god su oni ti koji šuruju.
Post Reply