IRAN
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#61728 Re: IRAN
Pa prijavi svaki post gdje vrijedjanje govor mržnje i psovke, samo nemoj selektivno ako se vrijedja druga strana nemoj preskočitiQSuzi wrote: ↑13/03/2026 19:40ok ne kvotama te lolBobi wrote: ↑11/03/2026 21:15 hej sad bez zajebancije, svako ima pravo na mišljenje, jel tako? Eh sad ako se nekom ne svidja nek pobije argumentima, nisu argumenti kad nekom je be i tako to, vrijedjanje vako nako ili ko ovaj Rothmans
mislim jel vam smetaju njjegovi postovi kao sto vam smetaju postovi s kojim se ne slazete?
Koji klinac vam objasnjavam kad cete vi sve po starom![]()
Ne kvotajta me...života vam.
kako se onda ovdje karakterizira pravo na mišljenje?
Da li onda pravdati i govor mržnje, vrijeđanje, psovke kao pravo na mišljenje?
Meni je ok neograničena sloboda koju si spomenuo u svom postu
javi ako ste primijetili forum pravila pa se možemo ljudski izvrijeđati
- anelsol
#61730 Re: IRAN
Prije svega da se zahvalim na izuzetno konstruktivnom radu na forumu. Hormuški tjesnac je ključna tačka u pozicioniranju zaraćenih strana. Ako ovo potraje još mjesec dana imat ćemo veliku ekonomsku krizu na globalnom nivou, a Iran ima asa u rukavu kod mogućih pregovora o kraju rata. Ti neće mnogo pomoći ni Ruska nafta. Ja vjerujem da će jedan od uslova prekida ratnih dejstva biti i uklanjanje sankcija. Ne treba zaboraviti da zaustavljanje rata ne ovisi samo o Trampu. I druga strana se tu nešto pita. Za sada, kako ja to vidim, iako Iran trpi strasne udare na infrastrukturu, strateški stoje puno bolje od protivnika. Moje viđenje je da su Iranci spremni trpiti udare i mjesecima da bi ostvarili svoje ciljeve. Da li je Zapad spreman da trpi cijenu nafte 150 -200 USD po barelu? Ja mislim da nije.Čitalac wrote: ↑13/03/2026 19:20 Alireza Rajaei, „Shargh“ (reformistički list): Hormuz kao prekretnica.
Ono što se dogodilo u vodama Perzijskog zaljeva i Hormuškog tjesnaca povijesna je prekretnica u prijenosu moći sa Zapada na Istok. Hormuški tjesnac sada se transformirao iz međunarodnog plovnog puta u zapovjednu sobu globalnog gospodarstva.
1. Ekonomska disekcija: Nafta od 100 dolara i pad "američkog sna". Trump, koji se vratio s obećanjem "superiornog gospodarstva", sada je uhvaćen u zamku koju je sam sebi postavio.
2. Geopolitička dimenzija: Jedno od najvećih iznenađenja je izdavanje 30-dnevne američke dozvole za kupnju ruske nafte. To znači formalno priznanje neuspjeha. Ovaj paradoks pokazuje da je Iran uspio stvoriti takvu slijepu točku na energetskom tržištu da je jedini način da se ona razriješi prijeći sve prethodne crvene linije Bijele kuće.
3. Sigurnost Perzijskog zaljeva: Kraj mita o "financijskom raju". Odlazak velikih tvrtki poput Deloittea, PwC-a i Citibanka iz Dubaija i Katara znači promjenu na svjetskoj poslovnoj karti. Dubai, koji se desetljećima predstavljao kao "Švicarska Bliskog istoka", sada gubi sigurnost pod sjenom iranskih dronova. Ciljanje financijskog centra u Dubaiju imalo je jasnu poruku: "Sigurnost u regiji je univerzalni paket, ili za sve, ili za nikoga."
4. Vojna ravnoteža: Američka vojska, sa svom svojom flotom nosača zrakoplova i sustava Patriot, sada je u stanju stagnacije.
5. Obrnuti inženjering energije i pametno filtriranje: Iran je prešao s fizičke i apsolutne blokade na "vladavinu prava i sigurnosti". To znači da će Teheran sada određivati koje će gospodarstvo u svijetu disati, a koje će se suočiti s moždanim udarom. Ovo filtriranje energije praktičniji je udarac od potpunog zatvaranja, jer stvara pukotinu u zapadno-arapskom ujedinjenom frontu i gura zemlje prema izravnim i bilateralnim pregovorima s Iranom, izvan kišobrana američke podrške.
6. Paradoks domaćeg tržišta: Za razliku od prethodnih desetljeća, kada je svaka vojna napetost uzrokovala skok tečaja, domaće tržište sada vjeruje da je "vojna nadmoć" sama po sebi jamac ekonomske stabilnosti. Ljudi i trgovci shvatili su da je neprijatelj u pasivnom položaju. Ovo "zatišje u oluji" najveća je pobjeda u psihološkom ratovanju.
7. Naftna diplomacija: Puštanje Strateške rezerve (SPR), koja je sada u najgorem stanju u 30 godina, nije rješenje, već strateško samopovređivanje kako bi se kupilo vrijeme. Ove zalihe, koje su trebale biti sačuvane za dane koji dolaze, sada se gutaju kako bi se kompenziralo Trumpovo loše upravljanje sukobom s Iranom.
8. Novi poredak ili svjetski bankrot: Ako se ova situacija nastavi još dva mjeseca (kako predviđa Bloomberg), nafta po cijeni od 130 do 150 dolara dezintegrirat će ekonomsku strukturu NATO-a i Europske unije iznutra. Prosvjedni pokreti u Europi uskoro će postati politička oluja koja će sa sobom odnijeti i sadašnje vlade. Svijet je na rubu prihvaćanja nove stvarnosti: Globalna energetska sigurnost je fatamorgana bez pristanka i sudjelovanja Irana.
- dale cooper
#61731 Re: IRAN
Trebalo je ovo pojašnjenje i drago mi je da je Lagumdžija to uradio. Da se razumijemo, ne sviđa mi se, ali mi je sad razumljivo zašto je to urađeno.
- video
#61733 Re: IRAN
Ja bi ti u par minuta sve ovo pobio svojim primjerom.lDaysleepeR wrote: ↑13/03/2026 18:49Ne izgleda to druze ko podjebavanje, izgleda kao da si toliko butthurt da ne mozes da podneses vec ta bol izbija iz tebe u svakoj prilici.
Nije sramota ostariti, ja znam da si ti bio specijalac i ratnik za primjer i ponos i ja ti se divim radi toga, ali vrijeme svakog stigne, covjek izgubi nit i sta ces...
Samo pazljivje gledaj i sve ok.
Ti ovih dana bas krenuo lajkum putem gledanja sa visine.
Ne tvrdi nesto sto 100% sigurno nije.
I da, dobro ti rece specijalni milicajac, lagano ba, opusteno, vidis da se zajebava na tvoje upise
- geralt
#61735 Re: IRAN
On ne moze proglasiti pobjedu i time vratiti stvari u normalu, situacija vise nije pod njegovom kontrolom. Sve i da danas kaze "mir mir mir niko nije kriv", sljedece stvari se moraju dogoditi:Dead Man Walking wrote: ↑13/03/2026 18:40 Normalno, i kad Trump proglasi pobjedu trebaju reci prolaz ostaje zatvoren dok se ne ispune nasi uslovi sada, a vi bujrum pa ga otvorite![]()
1. Mora se nagovoriti Izrael da prestane sa svojim napadima i bombardovanjem.
2. Iran bi morao pristati na takav mir i odreci se svojih proglasenih ratnih ciljeva (ukidanje sankcija, reparacije, zatvaranje baza koje ih okruzuju). Oni to po sadasnjem stanju stvari nece uraditi.
3. Prolaz se mora ocistiti od mina.
4. Arapske zemlje koje su obustavile proizvodnju nafte je trebaju opet pokrenuti. To moze trajati sedmicama.
Cak i nakon sto se sve vrati u normalu, zakasnjele ekonomske posljedice ce se osjecati jos mjesecima nakon.
Uglavnom ko moze uzeti elektricno auto neka uzme, ko ne moze neka uzme biciklo. I brasna i rize naravno.
Last edited by geralt on 13/03/2026 19:57, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#61736 Re: IRAN
Ma moralo se malo ostrije, dobro se procistila tema.video wrote: ↑13/03/2026 19:51Ja bi ti u par minuta sve ovo pobio svojim primjerom.lDaysleepeR wrote: ↑13/03/2026 18:49Ne izgleda to druze ko podjebavanje, izgleda kao da si toliko butthurt da ne mozes da podneses vec ta bol izbija iz tebe u svakoj prilici.
Nije sramota ostariti, ja znam da si ti bio specijalac i ratnik za primjer i ponos i ja ti se divim radi toga, ali vrijeme svakog stigne, covjek izgubi nit i sta ces...
Samo pazljivje gledaj i sve ok.![]()
Ti ovih dana bas krenuo lajkum putem gledanja sa visine.
Ne tvrdi nesto sto 100% sigurno nije.
I da, dobro ti rece specijalni milicajac, lagano ba, opusteno, vidis da se zajebava na tvoje upise
Razumijem ja, emocije rade, ponese ljude.
Sve ok.
-
QSuzi
#61737 Re: IRAN
Nije to moj posalBobi wrote: ↑13/03/2026 19:49Pa prijavi svaki post gdje vrijedjanje govor mržnje i psovke, samo nemoj selektivno ako se vrijedja druga strana nemoj preskočitiQSuzi wrote: ↑13/03/2026 19:40ok ne kvotama te lolBobi wrote: ↑11/03/2026 21:15 hej sad bez zajebancije, svako ima pravo na mišljenje, jel tako? Eh sad ako se nekom ne svidja nek pobije argumentima, nisu argumenti kad nekom je be i tako to, vrijedjanje vako nako ili ko ovaj Rothmans
mislim jel vam smetaju njjegovi postovi kao sto vam smetaju postovi s kojim se ne slazete?
javi ako ste primijetili forum pravila pa se možemo ljudski izvrijeđati. Da ne bude kad ekipa A vrijedja ekipu B to je ok ali B da vridja A a eto je vec za prijavu
.
da prijavljujem dok vi ne obadate
uradila sam par puta i osjećala sam se ka oni doušnici iz partizanskih filmova
samo pitam koji su kriteriji, jer ste izgubili kurs
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#61738 Re: IRAN
Ma sve je od pocetka bilo jasno. Ono sto je meni novo ali nije neocekivano, jeste ponasanje naseg zlatnog ljiljana.dale cooper wrote: ↑13/03/2026 19:51Trebalo je ovo pojašnjenje i drago mi je da je Lagumdžija to uradio. Da se razumijemo, ne sviđa mi se, ali mi je sad razumljivo zašto je to urađeno.
Vizionar iz Hrasnog.
- GungodessMissFortune
#61739 Re: IRAN
Na kraju će se ispostaviti da ja AI ustvari dedžal.SmokingMan wrote: ↑13/03/2026 19:45Ma ja često sa drugom se zezam tipa AI je deždžal prije dedžažala. Sjećam se prije 3 godine kakva su bila videa, u poređenju sa današnjim vremenom i resursima koje generisanje HQ videa zahtjeva je astronomska. Ne mogu zamisliti šta će biti za 10. Ali ako ljudi isprava povjeruju u vjerodostojnost AI videao, pa deždždal će obrlatiti mase svojim podlim trikovima samo tako.Haris.ba wrote: ↑13/03/2026 18:30Ondje obrade ima. Ona zavjesa iza je racunarska grafika, a mozda i zastave. Vjerovatno je od toga sjena ili neki artefakt.SmokingMan wrote: ↑13/03/2026 17:33SpoilerShow
Evo i dalje u Premiere pro pregledavam frejm po frejm i stvarno se nazire efetkat "šestog prsta", i ja ne mogu reći da ovdje nema nekog AI utjecaja, najviše sumnjam u to da je u pitanju AI rendering videa koji se masovno koristi zbog bržeg post procesinga, glede snimka sam skeptičan da AI generisan. Inače AI ne može percipirati anatomiju kao što mi to činimo, AI zbunjuju česti i brzi pokreti ruku pa nekada ni sam ne može izračunati kako bi kompenzirao šum )prostor između prstiju) nastao tokom preklapanja frejmova, i onda odluči da interveniše tako što doda šesti magični prst.![]()
Ovo bi mogao definitivno biti uzrok.
Pricali su da je AI i onaj prijasnji video kada je posjetio ono selo. Valjda obradjen stari snimak. Nisam provjeravao.
Meni je vise zanimljivo sto nema snimka novog ajatolaha. Uglavnom Izraelci i Ameri ne lazu kada nekog roknu ili ozljede.
Nema mi smisla sa Izraelci kriju ubistvo premijera. Ali, sve je moguce. Mada, sumnjam.
Ja sam vidio jedan snimak, i bas na 34 sekundi ide taj momenat sa rukom i nema 6 prstiju.![]()
- Dozer
#61740 Re: IRAN
Nisam ti ja bas lako uvredljiv, a ni povredljivDaysleepeR wrote: ↑13/03/2026 19:48Ma necu, zezam te malo ali poceo sam pretjerivati.Dozer wrote: ↑13/03/2026 19:29Haj ba ne pametuj, kad ti ovako moram reci. Hoces bedz?DaysleepeR wrote: ↑13/03/2026 18:49
Ne izgleda to druze ko podjebavanje, izgleda kao da si toliko butthurt da ne mozes da podneses vec ta bol izbija iz tebe u svakoj prilici.
Samo pazljivje gledaj i sve ok.![]()
Ja te fakat beskrajno postujem ko covjeka.
Izvini ako sam te uvrijedio.
Sve ok
- GungodessMissFortune
#61741 Re: IRAN
Ja i dalje odgovorno tvrdim da smo trebali biti suszdržani. Mnogo pametnije nego birati stranu. Dodik će i ovakvoj situaciji naći načina da blati Bošnjake na vjerskoj osnovi tako da taj razlog okači mačku o rep.Chmoljo wrote: ↑13/03/2026 19:58Ma sve je od pocetka bilo jasno. Ono sto je meni novo ali nije neocekivano, jeste ponasanje naseg zlatnog ljiljana.dale cooper wrote: ↑13/03/2026 19:51Trebalo je ovo pojašnjenje i drago mi je da je Lagumdžija to uradio. Da se razumijemo, ne sviđa mi se, ali mi je sad razumljivo zašto je to urađeno.
Vizionar iz Hrasnog.
-
QSuzi
#61742 Re: IRAN
tako vam se oni s obje strane smiju za rezoluciju o Srebrenici
kako sami sebi skačete u usta
kad si sam sebi neprijatelj i ne kontaš da je politika odvojena od emocija
- dale cooper
#61743 Re: IRAN
Da budem iskren nije mi skroz bilo jasno, vjerovatno zato što se odmah digla galama od dežurnih sumnjivaca iz tabora SDF-aChmoljo wrote: ↑13/03/2026 19:58Ma sve je od pocetka bilo jasno. Ono sto je meni novo ali nije neocekivano, jeste ponasanje naseg zlatnog ljiljana.dale cooper wrote: ↑13/03/2026 19:51Trebalo je ovo pojašnjenje i drago mi je da je Lagumdžija to uradio. Da se razumijemo, ne sviđa mi se, ali mi je sad razumljivo zašto je to urađeno.
Vizionar iz Hrasnog.
gdje se htjela zamutiti voda i Lagumdžijino djelovanje predstaviti kao djelovanje odmetnutog agenta u službi Cvijanovičke. Pa onda one Komšićeve izjave itd. Ali sada je jasno o čemu je zapravo riječ.
- Haris.ba
#61744 Re: IRAN
Prihvatam i ja.dale cooper wrote: ↑13/03/2026 19:51Trebalo je ovo pojašnjenje i drago mi je da je Lagumdžija to uradio. Da se razumijemo, ne sviđa mi se, ali mi je sad razumljivo zašto je to urađeno.
-
QSuzi
#61745 Re: IRAN
NE PRATImuha_sa wrote: ↑11/03/2026 21:23PratimBobi wrote: ↑11/03/2026 21:15 hej sad bez zajebancije, svako ima pravo na mišljenje, jel tako? Eh sad ako se nekom ne svidja nek pobije argumentima, nisu argumenti kad nekom je be i tako to, vrijedjanje vako nako ili ko ovaj Rothmans
![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#61746 Re: IRAN
I suzdrzanost je ovdje bilo biranje strane. Nismo li upravo suzdrzanost zamjerili i emiratima?GungodessMissFortune wrote: ↑13/03/2026 20:00Ja i dalje odgovorno tvrdim da smo trebali biti suszdržani. Mnogo pametnije nego birati stranu. Dodik će i ovakvoj situaciji naći načina da blati Bošnjake na vjerskoj osnovi tako da taj razlog okači mačku o rep.Chmoljo wrote: ↑13/03/2026 19:58Ma sve je od pocetka bilo jasno. Ono sto je meni novo ali nije neocekivano, jeste ponasanje naseg zlatnog ljiljana.dale cooper wrote: ↑13/03/2026 19:51
Trebalo je ovo pojašnjenje i drago mi je da je Lagumdžija to uradio. Da se razumijemo, ne sviđa mi se, ali mi je sad razumljivo zašto je to urađeno.
Vizionar iz Hrasnog.
- Prpa.ba
#61747 Re: IRAN
Ne vidim da je slucajni prolaznik sa zida placa nesto posebno novo rekao.
Postupio po instrukcijama vladajuceg proustaskog rezima i tzv. americke ambasade, sto se i ocekuje od slucajnog prolaznika njegovog profila.
Postupio po instrukcijama vladajuceg proustaskog rezima i tzv. americke ambasade, sto se i ocekuje od slucajnog prolaznika njegovog profila.
- GungodessMissFortune
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#61749 Re: IRAN
Šta misliš kako na FB IM ili x pregledavaju postove? Imaju milion Indijaca koji čitaju svaki postQSuzi wrote: ↑13/03/2026 19:57Nije to moj posalBobi wrote: ↑13/03/2026 19:49Pa prijavi svaki post gdje vrijedjanje govor mržnje i psovke, samo nemoj selektivno ako se vrijedja druga strana nemoj preskočitiQSuzi wrote: ↑13/03/2026 19:40
ok ne kvotama te lol
javi ako ste primijetili forum pravila pa se možemo ljudski izvrijeđati. Da ne bude kad ekipa A vrijedja ekipu B to je ok ali B da vridja A a eto je vec za prijavu
.
da prijavljujem dok vi ne obadate
uradila sam par puta i osjećala sam se ka oni doušnici iz partizanskih filmova
samo pitam koji su kriteriji, jer ste izgubili kurs![]()
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#61750 Re: IRAN
Ja sam odavno smuČka pomnožio s nulom. Koji bi glupan bio da sam kada se razišao sa JAzlaJA pristupio DF-u. Danas kada vidim ko je u DF-u i kako smučko to vodi. Mislim da bi izvrsio harakiriii.Chmoljo wrote: ↑13/03/2026 19:58Ma sve je od pocetka bilo jasno. Ono sto je meni novo ali nije neocekivano, jeste ponasanje naseg zlatnog ljiljana.dale cooper wrote: ↑13/03/2026 19:51Trebalo je ovo pojašnjenje i drago mi je da je Lagumdžija to uradio. Da se razumijemo, ne sviđa mi se, ali mi je sad razumljivo zašto je to urađeno.
Vizionar iz Hrasnog.
Slučajni prolaznik je iznenadio zreloscu situacije. Upravo i objasnio. Bili bi jedina zemlja u Europi koja bi bila u ruskoj grupi i jos bi navukli bijes arapskih zemalja. smučko je populista i ko ga jebe.