IRAN
- Tony Soprano
- duminjo
#61604 Re: IRAN
U suštini, svi znamo da se sve svodi na resurse i lovu. Samim time, znamo da je prvi i osnovni cilj smjena rezima i postavljanje ljudi na vlast koji ce ustupiti resurse Amerima a, poslije Venecuele, zavrnuti pipu Kinezima.skupljac_zeljeza wrote: ↑12/03/2026 05:33Ovaj rat smatraju jednim od najskupljih ratova u historiji čovječanstva. Još se drži na 5. mjestu poslije Drugog svjetskog, rata u Iraku 2003., rata u Afganistanu 2001. i Vijetnamskog rata. Sada nam je gledati klatno koje će ići malo na jednu stranu pa malo na drugu, Jedni će ispaliti u 21h, ovi uzvratiti u 23h i očito po ovome do sada najviše će stradati gradovi poput Tel Aviva, Haife, Teherana, Bejruta....Iran prijeti svijetu barelom nafte od 200 dolara i sumnjam da će Trump ići do te cifre zbog ekonomije i sprečavanja ekonomskog haosa kod svojih saveznika, ali i u svijetu jer rezerve nafte koje su otvorene mogu potrajati još par sedmica. I teoretski da skinu sankcije Rusiji da nadoknade gubitke, šta je sa naftom iz Zaliva? Normalizacija stanja u tim zemljama i poslije završetka rata će potrajati mjesecima. Dolazi proljeće, valja sijati i saditi da bi se jelo, a ništa ne može bez nafte. Ako bude skupa nafta ne može biti jeftina hrana. Da li će poskupiti i struja? Iran neće u pregovore kao do sada što Amerika zna i sada je uglavnom na nepredvidivom Trupmu šta će ponuditi, a da kao fol izađe časno iz ovoga u šta je uvaljao par desetina država što je njegova trenutna slabost. Da li će se zadržati baš skroz isti odnosi kao i prije ovog rata zavisi od pameti Arapa iz Zaliva jer su lekciju dobili. Gori im svašta, a niko ih ne brani. Da sutra prestane rat Iran bi bio dobitnik, a Trump to neće. A kako će izaći iz ovoga, ja sam ubijeđen da ni on još nema pojma po izjavama koje izbacuje.
Kako je krenulo, cilj nece biti ostvaren a ko ce kakvu pobjedu proglasiti, manje je bitno. Bitno da ce opet Kinezi najbolje proci i, u odnosu na zapad, još više ojacati.
Uz njih, Putin isto trljat ruke. Ne samo zbog finansija, postace opet politicki relevanten faktor.
Kako ce EU i šta ce EU, pojma nemam. Cinjenica je da su ispalj volovi. Godinama se uspinju na sve 4 ko ce više sankcija putinu uvesti, ko ce mu više ruznih rijeci uputiti...sada valja sve polizati
Nagovorili su Ukrajinu da ne produzi ugovor pa sada moraju i Zelenskom lizat šupak da odvrne pipe.
Osim toga, eto neka svi hoce da im prodaju i neka imaju kako da dovedu resurse, pitanje je, ako ovo sve potraju i na BI sve bude razrušeno, hoce li doci do nestašice. Onda nece ni Japanci ni Koreanci ni Indijci ni Kinezi pitati pošto je. Bice samo daj.. i eto nabijanja cijena. Valja Evropljanima izjednaciti ponude, skupo platiti i onda znamo kako ide sve ostalo u nebesa.
Gas je vec problem..
Svijet, da je i malo normalan, izvrsio bi na Trumpa pritisak da se povuce nakon prvog ili drugog dana agresije. Da li su u talu, da li ne smiju, da li su glupi ili naivni, ne znam.. Znam samo da su se svi debelom zajebali a da cemo svi platiti debeo racun.
Iranci se predati nece. Izginuce ih 10 miliona ako treba, Ameri i Zidovi im nece nametnuti svoju vlast.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#61605 Re: IRAN
Mislim da je naranđasta budala izgubila rat ali ne može da u svojoj glavi još to uklopi, a kamoli nagals izgovori.
Žuti hitler "jedine demokracije na BI" se koprca dok sve više jevreja razmišlja: "jebala te obečana zemlja" i gleda kako da uzmakne. Masa ovih tamo rođenih nemaju dvojno državljanstvo. Neki su se i odrekli starog kad su doseljavali tamo kako bi pljačkali. BI četnici se hvataju za glavu.
Arapski ljigavci ne znaju šta ih je snašlo.
Žuti hitler "jedine demokracije na BI" se koprca dok sve više jevreja razmišlja: "jebala te obečana zemlja" i gleda kako da uzmakne. Masa ovih tamo rođenih nemaju dvojno državljanstvo. Neki su se i odrekli starog kad su doseljavali tamo kako bi pljačkali. BI četnici se hvataju za glavu.
Arapski ljigavci ne znaju šta ih je snašlo.
- arman1
- arman1
#61607 Re: IRAN
Zvali su ga šestoprsti

-
MinistarKulture
- Ironmen
-
putokaz1
#61610 Re: IRAN
Jedino na klixu
Iran vodi
NS ima vise mandata u KS od SBIH
Ova budala ipak ziva BN
Iran vodi
NS ima vise mandata u KS od SBIH
Ova budala ipak ziva BN
- skupljac_zeljeza
#61611 Re: IRAN
Situaciju u Bijeloj kući meni danas najbolje oslikava ovaj događaj. Čovjek je izašao sa sastanka i vidi se po govoru tijela da je ili nanerviran ili isprepadan ili je nešto ružno saznao....uglavnom ima neke blokade dok priča sa novinarom.
Nemamo puno vijesti sa terena, ali se mogu čitati između redova izjava sa kojima se šicaju.Američki ministar finansija vratio se pred kamere oko 12:07 sati, nakon gotovo dva sata provedena na sastanku s predsjednikom i sigurnosnim timom.
Po povratku je djelovao vidno uznemireno, a glas mu je bio primjetno potresen.
Govoreći o razvoju situacije, Bessent je izjavio da "iranska misija napreduje čak i brže nego što je planirano", dodajući da je predsjednik Trump "u odličnom raspoloženju".
Video na.. https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sef- ... /260313046

Amerika je trenutno u većim problemima nego Iran. Rusija i Kina uživaju u ovom haosu i neće Trumpu reći ništa, a iz EU, starog kontinenta kao stare babe ne smije niko ništa.
- arman1
- ladacoko
#61615 Re: IRAN
Idiot je blaga rijec
- skupljac_zeljeza
#61616 Re: IRAN
Hah.
- Dozer
#61617 Re: IRAN
Obojica znamo da bilo koja generalizacija nikad nije dobra, pa tako ni ovdje.arman1 wrote: ↑13/03/2026 14:16Hitler i njegovi nacisti su amateri za cioniste. Još gore je da ima ljiga koji nisu čak ni jevreji koji im vjerno služe. Uglavnom zbog interesa ili vjerske zaluđenosti. Par desetina kila eksploziva pomaže otrežnjenju.Dozer wrote: ↑13/03/2026 14:07Ako je istina - jako je.SpoilerShowarman1 wrote: ↑13/03/2026 13:14 IZVINJAVAM SE ZBOG LOŠEG PREVODA
ZAŠTO ĆE IZRAEL NESTATI
Pišem ovo u stanu u Tel Avivu. Napolju je noć, ali nebo nije mirno – već pola sata čujem eksplozije negdje na sjeveru. Moja djeca su se odavno navikla da spavaju u zaklonu. Moja unuka, koja ima sedam godina, juče me pitala: "Deda, zašto nas oni mrze?" Nisam joj znao odgovoriti.
Ali znam zašto ćemo nestati.
Nećemo nestati zato što su Iranci jaki. Jesu, jesu – probili su nam PVO, spalili naše baze, otjerali Amerikance da bježe iz regiona. Ali to nije razlog. Razlog je dublji, i mnogo strašniji.
Nestat ćemo zato što smo izgubili razlog postojanja.
1. Izgrađeni na laži
Rodio sam se 1965. Odrastao sam uz priču: "Konačno smo kod kuće. Konačno smo sigurni. Nikad više Aušvic." Vjerovao sam u to. Vjerovao sam da je ova zemlja odgovor na dvije hiljade godina progona.
Ali gledao sam kako se ta "sigurnost" gradi na tuđoj nesreći. Gledao sam 1967, 1982, 2006, 2008, 2014, 2023, 2024, 2025... Svaki put ista priča: "Mi se branimo." A svaki put sve više grobova, sve više djece bez roditelja, sve više palestinskih sela pretvorenih u prah.
A sad, 2026, gledam kako nam vlastita vojska laže o broju poginulih. Gledam kako nam cenzura briše snimke raketa koje padaju na Tel Aviv. Gledam kako se ljudi prave da je sve normalno, dok im komšije ginu.
Kad država mora da laže sopstveni narod da bi preživjela – ta država više nema pravo na postojanje.
2. Izgubili smo moralno tlo
Moji roditelji su bili socijalisti. Vjerovali su u rad, u pravdu, u jednakost. Danas je Izrael najnejednakija zemlja na svijetu. Religiozni fanatici vuku državu u srednji vijek. Naseljenici na Zapadnoj obali smatraju da im je Bog dao pravo da kradu zemlju i ubijaju one koji joj oduvijek pripadaju.
A mi, "liberalni" Jevreji, ćutimo. Jer je "opasno" reći istinu. Jer će nas nazvati izdajnicima. Jer je lakše praviti se da nas se to ne tiče.
Ali tiče nas se. Sve nas se tiče.
Kad si na strani nasilnika, kad braniš one koji bacaju bombe po bolnicama, kad opravdavaš ubistvo djeteta jer "je bilo u blizini teroriste" – ti gubiš ne samo bitku, nego i dušu.
A bez duše, narod ne može opstati.
3. Obećana zemlja – postala je groblje
Oni koji su nam obećali ovu zemlju – Britanci, UN, Amerikanci – odavno su pobjegli. Amerikanci danas povlače svoje PVO sisteme iz regiona. Njihovi nosači gore, njihovi avioni padaju. Kad više ne bude američkih vojnika da ginu za nas – ko će nas braniti?
Odgovor: niko.
Jer smo se sami pobrinuli da nemamo prijatelja. Arapi nas mrze. Evropa nas se stidi. Svijet nas gleda kao državu aparthejda koju treba ukinuti.
A mi i dalje vjerujemo da smo "svjetlost među narodima".
4. Ljudi bježe
Znaš li koliko mojih prijatelja je već otišlo? Njemačka, Kanada, Australija, čak i Indija. Njihova djeca ne žele da služe vojsku. Ne žele da ginu za "Veliki Izrael". Ne žele da budu dio ovog krvavog eksperimenta.
Ostaju samo fanatici, oni koji i dalje vjeruju da je Bog na njihovoj strani, i oni koji su previše siromašni da odu.
A fanatici ne grade državu – oni grade groblje.
5. Ova rečenica koju sam sinoć pročitao na internetu
Neki moj sunarodnik, običan čovjek, napisao je:
"Ako nam ko opet obeća neku zemlju – kulturno odbiti."
Ta rečenica me pogodila kao da je napisana za mene.
Jer shvatio sam: nije nas uništio neprijatelj. Uništila nas je glupost vlastitih lidera, pohlepa naseljenika i naša vlastita ćutnja.
Nestat ćemo ne zato što nas je neko pobijedio.
Nestat ćemo zato što smo sami sebe izdali.
Epilog
Moja unuka me sinoć pitala: "Deda, hoćemo li morati da idemo odavde?"
Nisam joj znao odgovoriti.
Ali znam jedno: ako i ode, ponijeće u srcu ono najbolje od nas – onu drevnu jevrejsku mudrost koja kaže: "Ne čini drugima ono što ne želiš da čine tebi."
A to smo odavno zaboravili.
Zato ćemo nestati.
Jer smo zaboravili ko smo bili.
– David, Tel Aviv, noć 11. marta 2026.
I uzaludno.
Nisu ni oni svi naopaki. Ne pravdam ih, naravno, ali to naprosto jeste tako., u svemu i svugdje.
- apsidejzi
#61618 Re: IRAN
Hoce. Eno ih svi trce da izginu za novog ajatolaha i njegove ideale. U kakvim ti iluzijama zivis jbt. Obicni ljudi u Iranu su prepadnuti i pokusavaju skupiti sto vise hrane i nadaju se da iduca americko izraelska bomba koju budala posalje ne padne na njihovu kucu.
- duminjo
#61619 Re: IRAN
Nervoza je i u EU ogromna.skupljac_zeljeza wrote: ↑13/03/2026 15:28Situaciju u Bijeloj kući meni danas najbolje oslikava ovaj događaj. Čovjek je izašao sa sastanka i vidi se po govoru tijela da je ili nanerviran ili isprepadan ili je nešto ružno saznao....uglavnom ima neke blokade dok priča sa novinarom.
Nemamo puno vijesti sa terena, ali se mogu čitati između redova izjava sa kojima se šicaju.Američki ministar finansija vratio se pred kamere oko 12:07 sati, nakon gotovo dva sata provedena na sastanku s predsjednikom i sigurnosnim timom.
Govoreći o razvoju situacije, Bessent je izjavio da "iranska misija napreduje čak i brže nego što je planirano", dodajući da je predsjednik Trump "u odličnom raspoloženju".
Amerika je trenutno u većim problemima nego Iran. Rusija i Kina uživaju u ovom haosu i neće Trumpu reći ništa, a iz EU, starog kontinenta kao stare babe ne smije niko ništa.
Znaju kuda ovo ide, nisu ludi.
Gledaju u nebo i aminaju da samo stane.
Sto se Trumpa tice, kako se do sada sve ovo cini, bice da je najbliza ona kako je Bibi doceko magarca u bijeloj kuci i navuko ga.
Baš se zaletio ko magarac a siguran sam da SAD godinama široko i detaljno radi na preuzimanju Irana i rušenja rezima kako samo moze, iznutra.
U sav poso im se magarac posr'o
-
melac
#61620 Re: IRAN
Mogli bi i u Cemerici poceti iskakati kroz prozor...skupljac_zeljeza wrote: ↑13/03/2026 15:28Situaciju u Bijeloj kući meni danas najbolje oslikava ovaj događaj. Čovjek je izašao sa sastanka i vidi se po govoru tijela da je ili nanerviran ili isprepadan ili je nešto ružno saznao....uglavnom ima neke blokade dok priča sa novinarom.
- Dozer
- Haris.ba
#61624 Re: IRAN
Na istom principu mozes onda reci i da obicni gradjani u Izraelu su u istoj poziciji.
Naravno da obicni ljudi gledaju samo prezivjeti.
Ali, postoje znacajni dijelovi podrske naroda i jednom i drugom rezimu. Trazi se krv onog drugog.
Mnogi Izraelci su jedva docekali udar na Iran jer ih smatraju odgovornim sa napade Hamasa i Hezbolaha.
I, sada i mnogi Iranci ocekuju da udarima raketa i dronova izbace sve jedi od sankcija do ubijanja djevojcica u onoj skoli.
U momentu kad ti padne raketa na grad ti ne zelis mir, jer se jos misli da jedni druge mogu poraziti, i zeli se osveta. A, i Iran i Izrael imaju cime jos da se gadjaju.
Last edited by Haris.ba on 13/03/2026 15:57, edited 1 time in total.
- TAFKAP
#61625 Re: IRAN
Iran plots 'infrastructure warfare' against US tech giants
State news published a list of nearly 30 sites that could be targeted
https://www.theregister.com/2026/03/11/ ... companies/
State news published a list of nearly 30 sites that could be targeted
https://www.theregister.com/2026/03/11/ ... companies/