IRAN

Čitalac

#61551 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Doktor Pezeshkian...

dale cooper

#61552 Re: IRAN

Post by dale cooper »

Odličan članak na Klixu vezano za američko iranske odnose i začetci animoziteta između ove dvije države. Mislim, većina nas zna ove informacije
ali nije zgoreg za ponoviti gradivo.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/zast ... /260310067
Rockefeller

#61553 Re: IRAN

Post by Rockefeller »

dale cooper wrote: 13/03/2026 12:30 Odličan članak na Klixu vezano za američko iranske odnose i začetci animoziteta između ove dvije države. Mislim, većina nas zna ove informacije

:thumbup:
Billy The Pljuc

#61554 Re: IRAN

Post by Billy The Pljuc »

Čitalac wrote: 13/03/2026 12:29 Doktor Pezeshkian...

A jes' "režim" omražen u Iranu nemrem se načuditi.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#61555 Re: IRAN

Post by arman1 »

Billy The Pljuc wrote: 13/03/2026 12:34

Sad će sendvičari s teme i ostali podguznjaci reči AI
AleksoMKD

#61556 Re: IRAN

Post by AleksoMKD »

Dangubic wrote: 13/03/2026 11:50
Sami Iranci objavili 3000 mrtvih ,ovaj izvor cesto djelite,istu pricu prosipas kao cetnici o Srebrenici, zamo me zaobidji.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-g ... 54323.aspx
Siguran sam da je poginulo hiljade ljudi no broj od 30.000 je preuzet od jedne modne blogerke.

https://thegrayzone.com/2026/02/01/guar ... t-doctors/

Meet the former fashion blogger and shady doctor behind the ‘30,000 dead’ Iran psy-op

Western officials seized on a dubious death toll of 30,000 protesters to escalate against Iran. The number originates with a single, clearly compromised source. But a zealously pro-war Guardian reporter is doing her best to legitimize it.

Factnameh is not actually a neutral factchecking organization, but instead another node in the vast network of US government-sponsored entities seeking to depose the government in Iran. Public records show that between 2022 and 2023 alone, ASL19 received nearly $2.9 million from the US State Department.
arman1

#61557 Re: IRAN

Post by arman1 »

AleksoMKD wrote: 13/03/2026 12:55
Sami Iranci objavili 3000 mrtvih ,ovaj izvor cesto djelite,istu pricu prosipas kao cetnici o Srebrenici, zamo me zaobidji.

Siguran sam da je poginulo hiljade ljudi no broj od 30.000 je preuzet od jedne modne blogerke.

https://thegrayzone.com/2026/02/01/guar ... t-doctors/

Meet the former fashion blogger and shady doctor behind the ‘30,000 dead’ Iran psy-op

Western officials seized on a dubious death toll of 30,000 protesters to escalate against Iran. The number originates with a single, clearly compromised source. But a zealously pro-war Guardian reporter is doing her best to legitimize it.

Factnameh is not actually a neutral factchecking organization, but instead another node in the vast network of US government-sponsored entities seeking to depose the government in Iran. Public records show that between 2022 and 2023 alone, ASL19 received nearly $2.9 million from the US State Department.
Dovoljno je snimaka na kojima se vidi da je u tzv protestima za koje zvaničnici Iranske vlade kažu da razumiju razloge bilo ubačenih cia/mossad terorista.
DaysleepeR

#61558 Re: IRAN

Post by DaysleepeR »

arman1 wrote: 13/03/2026 12:50

Dragi polupismeni kolega, nećemo. Samo ćemo za AI snimke reći da je AI.
Billy The Pljuc

#61559 Re: IRAN

Post by Billy The Pljuc »

arman1 wrote: 13/03/2026 12:50

Garant al' me njihovo mišljenje svakako zaobilazi zbog lijepe foe opcije, da nije nekolicine entuzijasta koja ih kvota fakat bi ostali u mraku gdje objektivno i pripadaju.
Ironmen

#61560 Re: IRAN

Post by Ironmen »

NJEMAČKI kancelar Friedrich ​Merz izjavio je danas da je ublažavanje sankcija Rusiji pogrešno, nakon što je SAD izdao 30-dnevnu dozvolu za kupnju ruske nafte i naftnih derivata koji su trenutno zadržani na moru.

Merz ispada teska magarcina.
Sefket007

#61561 Re: IRAN

Post by Sefket007 »

Sefket007 wrote: 13/03/2026 11:43
Dangubic wrote: 13/03/2026 11:36

Samo moralna policija je pobila desetine hiljada otkad su dosli na vlast i veoma si bezobrazan kad se mozes sprdati sa zrtvama,nikakve razlike sa onima koji Mladica velicaju.

Da cuo sam i ja to kazu tako bas na FOX NEWS i ostalim cionistickim genicidnim medijima, a sto ponavljaju i oni lazni iranci u USA dok slave ravnanje svoje zemlje...

Mora da je istina jer kako ce lagati nekakav cionista sto se raduje genocidu u Gazi i ravnanju škole sa 160 djevojcica i svih ostalih skola... USA, Izrael, Cionisti to je civilizacija i demokratija koja govori samo istinu. :-)

Ova prica o nekakvim ubijenim Irancima je bukvalno ista ona bolesna propaganda koju su plasirali o zaklanih 40 beba 7. Oktobra... samo laži i ništa više.

Idex.hr :-)

Cionisti su u Iran ubacili Hiljade zlocinaca sa ciljem da se destabilizuje drustvo... Ti cionosti po Iranu su zloupotrebljivali proteste i pucali i na policiju i na demonstrante...

Sve je to dio plana ove zlocinacke agresije na Iran, a dio plana je i ova pateticna propaganda kroz cionisticke i kupljene medije koje ti ovdje prenosis.

Destabilizacija drustva ubijanjem demonstranata i policije, placena cionisticka (ko fol) iransak dijaspora koja mase izraelakim zastavama i raduje se unistenju Irana... uz to ide potpuna agresija bombardovanjem svegaaaa i sve to uvijeno u gadljivu pricu o SLOBODI NARODA....

Mislim ko jos u to vjeruje... Sve ovo je dio agresije na Iran i ova tvoja prica ja dio agresije na Iran.

Iran se bukvalno bori za slobodu i trenutno je jedini na svijetu.
neon-x

#61562 Re: IRAN

Post by neon-x »

dale cooper wrote: 13/03/2026 12:30 Odličan članak na Klixu vezano za američko iranske odnose i začetci animoziteta između ove dvije države. Mislim, većina nas zna ove informacije

Standardna jeftina antiglobalisticka propaganda.
arman1

#61563 Re: IRAN

Post by arman1 »

IZVINJAVAM SE ZBOG LOŠEG PREVODA

ZAŠTO ĆE IZRAEL NESTATI
Pišem ovo u stanu u Tel Avivu. Napolju je noć, ali nebo nije mirno – već pola sata čujem eksplozije negdje na sjeveru. Moja djeca su se odavno navikla da spavaju u zaklonu. Moja unuka, koja ima sedam godina, juče me pitala: "Deda, zašto nas oni mrze?" Nisam joj znao odgovoriti.

Ali znam zašto ćemo nestati.

Nećemo nestati zato što su Iranci jaki. Jesu, jesu – probili su nam PVO, spalili naše baze, otjerali Amerikance da bježe iz regiona. Ali to nije razlog. Razlog je dublji, i mnogo strašniji.

Nestat ćemo zato što smo izgubili razlog postojanja.

1. Izgrađeni na laži
Rodio sam se 1965. Odrastao sam uz priču: "Konačno smo kod kuće. Konačno smo sigurni. Nikad više Aušvic." Vjerovao sam u to. Vjerovao sam da je ova zemlja odgovor na dvije hiljade godina progona.

Ali gledao sam kako se ta "sigurnost" gradi na tuđoj nesreći. Gledao sam 1967, 1982, 2006, 2008, 2014, 2023, 2024, 2025... Svaki put ista priča: "Mi se branimo." A svaki put sve više grobova, sve više djece bez roditelja, sve više palestinskih sela pretvorenih u prah.

A sad, 2026, gledam kako nam vlastita vojska laže o broju poginulih. Gledam kako nam cenzura briše snimke raketa koje padaju na Tel Aviv. Gledam kako se ljudi prave da je sve normalno, dok im komšije ginu.

Kad država mora da laže sopstveni narod da bi preživjela – ta država više nema pravo na postojanje.

2. Izgubili smo moralno tlo
Moji roditelji su bili socijalisti. Vjerovali su u rad, u pravdu, u jednakost. Danas je Izrael najnejednakija zemlja na svijetu. Religiozni fanatici vuku državu u srednji vijek. Naseljenici na Zapadnoj obali smatraju da im je Bog dao pravo da kradu zemlju i ubijaju one koji joj oduvijek pripadaju.

A mi, "liberalni" Jevreji, ćutimo. Jer je "opasno" reći istinu. Jer će nas nazvati izdajnicima. Jer je lakše praviti se da nas se to ne tiče.

Ali tiče nas se. Sve nas se tiče.

Kad si na strani nasilnika, kad braniš one koji bacaju bombe po bolnicama, kad opravdavaš ubistvo djeteta jer "je bilo u blizini teroriste" – ti gubiš ne samo bitku, nego i dušu.

A bez duše, narod ne može opstati.

3. Obećana zemlja – postala je groblje
Oni koji su nam obećali ovu zemlju – Britanci, UN, Amerikanci – odavno su pobjegli. Amerikanci danas povlače svoje PVO sisteme iz regiona. Njihovi nosači gore, njihovi avioni padaju. Kad više ne bude američkih vojnika da ginu za nas – ko će nas braniti?

Odgovor: niko.

Jer smo se sami pobrinuli da nemamo prijatelja. Arapi nas mrze. Evropa nas se stidi. Svijet nas gleda kao državu aparthejda koju treba ukinuti.

A mi i dalje vjerujemo da smo "svjetlost među narodima".

4. Ljudi bježe
Znaš li koliko mojih prijatelja je već otišlo? Njemačka, Kanada, Australija, čak i Indija. Njihova djeca ne žele da služe vojsku. Ne žele da ginu za "Veliki Izrael". Ne žele da budu dio ovog krvavog eksperimenta.

Ostaju samo fanatici, oni koji i dalje vjeruju da je Bog na njihovoj strani, i oni koji su previše siromašni da odu.

A fanatici ne grade državu – oni grade groblje.

5. Ova rečenica koju sam sinoć pročitao na internetu
Neki moj sunarodnik, običan čovjek, napisao je:

"Ako nam ko opet obeća neku zemlju – kulturno odbiti."

Ta rečenica me pogodila kao da je napisana za mene.

Jer shvatio sam: nije nas uništio neprijatelj. Uništila nas je glupost vlastitih lidera, pohlepa naseljenika i naša vlastita ćutnja.

Nestat ćemo ne zato što nas je neko pobijedio.
Nestat ćemo zato što smo sami sebe izdali.

Epilog
Moja unuka me sinoć pitala: "Deda, hoćemo li morati da idemo odavde?"

Nisam joj znao odgovoriti.

Ali znam jedno: ako i ode, ponijeće u srcu ono najbolje od nas – onu drevnu jevrejsku mudrost koja kaže: "Ne čini drugima ono što ne želiš da čine tebi."

A to smo odavno zaboravili.

Zato ćemo nestati.
Jer smo zaboravili ko smo bili.

– David, Tel Aviv, noć 11. marta 2026.
arman1

#61564 Re: IRAN

Post by arman1 »

............
Ironmen

#61565 Re: IRAN

Post by Ironmen »

DaysleepeR wrote: 13/03/2026 11:34 Ajatolah ne brani islam, on brani državu Iran i njen državni poredak.
Islam nije ni napadnut, niti će ga nestati, makar sutra narod svojom ili nametnutom voljom skinuo trenutni državni poredak u Iranu.
Zato je AI ilustracija promašila smisao.
Cinjenica je ta da su jedino Iran, Hezbollah i Huti koji su vecinom svi siti jedini pomogli i pomazu Plastini, Gazi i borbi protiv nacizma u vidu Izraela, to sto ti slusas selefijske pokrete i imas takav stav to je tvoj problem najstariji clanu ovog foruma.
zigzag

#61566 Re: IRAN

Post by zigzag »

arman1 wrote: 13/03/2026 13:14 IZVINJAVAM SE ZBOG LOŠEG PREVODA

ZAŠTO ĆE IZRAEL NESTATI
Pišem ovo u stanu u Tel Avivu. Napolju je noć, ali nebo nije mirno – već pola sata čujem eksplozije negdje na sjeveru. Moja djeca su se odavno navikla da spavaju u zaklonu. Moja unuka, koja ima sedam godina, juče me pitala: "Deda, zašto nas oni mrze?" Nisam joj znao odgovoriti.

Nećemo nestati zato što su Iranci jaki. Jesu, jesu – probili su nam PVO, spalili naše baze, otjerali Amerikance da bježe iz regiona. Ali to nije razlog. Razlog je dublji, i mnogo strašniji.

1. Izgrađeni na laži
Rodio sam se 1965. Odrastao sam uz priču: "Konačno smo kod kuće. Konačno smo sigurni. Nikad više Aušvic." Vjerovao sam u to. Vjerovao sam da je ova zemlja odgovor na dvije hiljade godina progona.

Ali gledao sam kako se ta "sigurnost" gradi na tuđoj nesreći. Gledao sam 1967, 1982, 2006, 2008, 2014, 2023, 2024, 2025... Svaki put ista priča: "Mi se branimo." A svaki put sve više grobova, sve više djece bez roditelja, sve više palestinskih sela pretvorenih u prah.

A sad, 2026, gledam kako nam vlastita vojska laže o broju poginulih. Gledam kako nam cenzura briše snimke raketa koje padaju na Tel Aviv. Gledam kako se ljudi prave da je sve normalno, dok im komšije ginu.

Kad država mora da laže sopstveni narod da bi preživjela – ta država više nema pravo na postojanje.

Moji roditelji su bili socijalisti. Vjerovali su u rad, u pravdu, u jednakost. Danas je Izrael najnejednakija zemlja na svijetu. Religiozni fanatici vuku državu u srednji vijek. Naseljenici na Zapadnoj obali smatraju da im je Bog dao pravo da kradu zemlju i ubijaju one koji joj oduvijek pripadaju.

A mi, "liberalni" Jevreji, ćutimo. Jer je "opasno" reći istinu. Jer će nas nazvati izdajnicima. Jer je lakše praviti se da nas se to ne tiče.

Kad si na strani nasilnika, kad braniš one koji bacaju bombe po bolnicama, kad opravdavaš ubistvo djeteta jer "je bilo u blizini teroriste" – ti gubiš ne samo bitku, nego i dušu.

Oni koji su nam obećali ovu zemlju – Britanci, UN, Amerikanci – odavno su pobjegli. Amerikanci danas povlače svoje PVO sisteme iz regiona. Njihovi nosači gore, njihovi avioni padaju. Kad više ne bude američkih vojnika da ginu za nas – ko će nas braniti?

Jer smo se sami pobrinuli da nemamo prijatelja. Arapi nas mrze. Evropa nas se stidi. Svijet nas gleda kao državu aparthejda koju treba ukinuti.

4. Ljudi bježe
Znaš li koliko mojih prijatelja je već otišlo? Njemačka, Kanada, Australija, čak i Indija. Njihova djeca ne žele da služe vojsku. Ne žele da ginu za "Veliki Izrael". Ne žele da budu dio ovog krvavog eksperimenta.

Ostaju samo fanatici, oni koji i dalje vjeruju da je Bog na njihovoj strani, i oni koji su previše siromašni da odu.

Jer shvatio sam: nije nas uništio neprijatelj. Uništila nas je glupost vlastitih lidera, pohlepa naseljenika i naša vlastita ćutnja.

Epilog

Ali znam jedno: ako i ode, ponijeće u srcu ono najbolje od nas – onu drevnu jevrejsku mudrost koja kaže: "Ne čini drugima ono što ne želiš da čine tebi."

Zato ćemo nestati.

da boldamo za primusa.
Dimu1927

#61567 Re: IRAN

Post by Dimu1927 »

SuperHans wrote: 13/03/2026 11:29
Dangubic wrote: 13/03/2026 11:27
arman1 wrote: 13/03/2026 10:35 Image
Jao sad brani Islam,covjek koji je 10000 svojih ljudi pobio jer su samo protestovali i koji ljude po ulici vjesa da ne nabrajam dalje ,ako ti je to branitelj Islama ,nista nisi naucio o Islamu.Sve su im sve unistili ,mornaricu avijaciju, kasarne, vratili ih 50 godina unazad i sad je on faca sto poneka raketa prodje prema Izraelu :mrgreen:
ma 300.000 ba pobio... Joj propagande i suplje isto ko zaklane bebe
Aha treba vjerovat onima kojih je ubijeno 6 od mogucih 2.5 miliona
Ironmen

#61568 Re: IRAN

Post by Ironmen »

Sjećate li se banjalučkog restorana "Putin"? Blizu njega uskoro se otvara kafić posvećen Donaldu Trumpu
Evo za Sumira, Lajka i ostalu ekipu ekstra nova mjesta za izlazak.
Ironmen

#61569 Re: IRAN

Post by Ironmen »

Sad ćemo kupovati (skuplju) rusku naftu od Amera. Rusi će imati novaca za nastaviti agresiju, Ameri će imati novaca za nastaviti agresiju, a mi nećemo imati novaca.

Stalno si tepaju da su neki pragmatisti i veliki političari, ali na kraju krajeva su ovi EU birokrati samo debili na celu sa malim fasistom Merzom.
DaysleepeR

#61570 Re: IRAN

Post by DaysleepeR »

Ironmen wrote: 13/03/2026 13:21
DaysleepeR wrote: 13/03/2026 11:34 Ajatolah ne brani islam, on brani državu Iran i njen državni poredak.
Islam nije ni napadnut, niti će ga nestati, makar sutra narod svojom ili nametnutom voljom skinuo trenutni državni poredak u Iranu.
Zato je AI ilustracija promašila smisao.
Cinjenica je ta da su jedino Iran, Hezbollah i Huti koji su vecinom svi siti jedini pomogli i pomazu Plastini, Gazi i borbi protiv nacizma u vidu Izraela, to sto ti slusas selefijske pokrete i imas takav stav to je tvoj problem najstariji clanu ovog foruma.
Ja i selefije - nismo se sreli na mapi.
Ovo je više problem što bošnjaci imaju problem u tome da im je država i pripadnost državi na drugom mjestu, a vjera je na prvom i sve se gleda kroz vjeru.
To je realan politički problem kod bošnjaka o kojem se itekako piše i govori. Krivac za to je SDA kojoj je to način da dođe i ostane na vlasti. Sve ide kroz vjeru, državu ko šiša, ona se može potkradati, njeni zakoni se mogu posmatrati selektivno, možemo uništavati vlastite prirodne resurse zarad privatnih interesa, samo u vjeru ne diraj.
Teško nam je pojmiti da neka država, iako ima predznak islamske, opet stvari gleda prvobitno kroz nacionalni ponos i da prvenstveno brani svoju državu pa onda svoju vjeru - pod uslovom da je ista napadnuta što ovdje nije slučaj.
Iranski narod je otkako je počeo rat, zanemario svoje unutrašnje razlike i ujedinjeno stao iza onoga što predstavlja njihovu državu.
Čak ni Alatolah nije poginuo u nekom komandnom centru, niti na frontu već u svojoj kući, što će reći da je odbranu države prepustio organima te države čiji je to posao. Nije se gurao na TV, oprostio se na neki način prije nego je počeo rat i tako je i dočekao smrt.

Dakle morate posvetiti malo pažnje na postove forumaša čiji postovi inače nisu u stilu "hehe ocam'" nego malo pokušajte mućnuti glavom o tome šta se hoće reći.
dembele

#61571 Re: IRAN

Post by dembele »

arman1 wrote: 13/03/2026 13:14 IZVINJAVAM SE ZBOG LOŠEG PREVODA

ZAŠTO ĆE IZRAEL NESTATI

1. Izgrađeni na laži

4. Ljudi bježe

Epilog

Zato ćemo nestati.

Ma šta piše ovaj kako ne funkcioniše PVO u Tel Avivu kad bolji poznavaoci prilika na klix forumu kažu da prođe samo poneka granata? :D
sumirprimus

#61572 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Arman i armanovi izvori, trust me bro cuo u tramvaju, ili imam kolegu bio u iranu :mrgreen:
dembele

#61573 Re: IRAN

Post by dembele »

Ubrzo će narandžasta budala proglasiti " pobjedu" i uzeti palicu za golf.
skupljac_zeljeza

#61574 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

Ironmen wrote: 13/03/2026 13:27
Sjećate li se banjalučkog restorana "Putin"? Blizu njega uskoro se otvara kafić posvećen Donaldu Trumpu
Evo za Sumira, Lajka i ostalu ekipu ekstra nova mjesta za izlazak.
Multietničke kosmopolite kojima se omakne neki genocid ili mazanje stolica po stadionu svinjskom mašću. Toliko im dobro ide da nemaju pametnija posla.
zigzag

#61575 Re: IRAN

Post by zigzag »

Ironmen wrote: 13/03/2026 13:30 Sad ćemo kupovati (skuplju) rusku naftu od Amera. Rusi će imati novaca za nastaviti agresiju, Ameri će imati novaca za nastaviti agresiju, a mi nećemo imati novaca.

Stalno si tepaju da su neki pragmatisti i veliki političari, ali na kraju krajeva su ovi EU birokrati samo debili na celu sa malim fasistom Merzom.
:lol: :lol: :lol:

Šta je bre ovo. Orban će ostati ljubomoran
Post Reply