IRAN

Stabilizator

#61176 Re: IRAN

Post by Stabilizator »

japin_mutapi wrote: 12/03/2026 18:47 podrska ministru konakovicu i ambasadoru lagumdziji

svako ko bi uradio i radi drugacije ne misli dobro drzavi bih
Nažalost tako je.

Naša guzica je bitnija od tuđe.

Politika je qrva.
last mohicans

#61177 Re: IRAN

Post by last mohicans »

SuperHans wrote: 12/03/2026 16:33 Odakle ove vehabije naše crpe podatak i vrte ko papagaji jedan za drugim po instrukcijama nekim da šije vjeruju da je Kur'an izmijenjen i da nije potpun. To je baš izmišljotina i namjerna podvala ovih tzv. daija. Razlikujemo se po pitanju Imamata i nasljedstva nakon Poslanikove smrti. Po pitanju vjere i Kur'ana smo isti apsolutno
Eno Pezić se žali da je dobio 20 poruka kako je cionista, prepada dzehennemom za riječi, a ni jedne kako su ljudi došli do toga da ga uopće nazovu cionistom. A priori se strpao na stranu beduina koji sluzbuju Izraelu, onda se brani hadisima.
Crvene_brigade

#61178 Re: IRAN

Post by Crvene_brigade »

Poznati trener Branko Ivanković o Iranu: Tamo žive divni ljudi, nisu ovo zaslužili. Sad su svi spremni za borbu, ekstremno vole Iran!‘ ‘Siguran sam da se iranskim nogometašicama koje su zatražile azil u Australiji neće ništa dogoditi kada se vrate u Iran‘…
„Za Iran sam emotivno vezan. Često kažem da mi je to druga domovina. Proveo sam tamo fantastičnih deset godina i uživao u sportskim uspjesima i radu s igračima koji strastveno žele postići sportske rezultate zbog sebe, svoje obitelji i države. Iran je zemlja predivnih ljudi koji su ljubazni i žele pomoći”, kaže u Briefingu nogometni trener Branko Ivanković koji je u razdoblju od 2001. do 2019. deset godina živio u toj zemlji i tamo uživa status sportske ikone, budući da je kao trener Persepolisa i izbornik nogometne reprezentacije postigao povijesne uspjehe.

„Tužan sam i razočaran da se ratovi događaju bilo gdje u svijetu. Sada je to u Iranu gdje imam mnogo prijatelja. Ne vidim ni jedan razlog da se to dešava u jednoj takvoj zemlji koja se kao i svaka druga zemlja u svijetu bori sa svojim problemima i koja nije zaslužila da se prema njoj odnosi na takav način. Jučer sam kratko kontaktirao sa svojim bivšim prevoditeljem u Iranu. Obavijestio me da je dobro. Ljudi vode račune da ne stradaju”, otkriva Ivanković. Dodaje da 21. ožujka, na prvi dan proljeća, počinje iranska nova godina što je tradicija stara više od 3000 godina do koje Iranci mnogo drže.

„Iran 50 godina živi pod sankcijama. Preživjeli su i napredovali. Ja sam bio u posebnom statusu i nisam osjetio neke probleme, ali gledao sam normalan život u Teheranu i drugim gradovima. Mladi ljudi su kao i kod nas imali društvene mreže koje nisu bile ograničene. I ja imam Instagram na kojem imam oko dva milijuna pratitelja, pretežno Iranaca. Nije se u običnom životu osjetio pritisak i prijetnja, koja se sada nažalost i ostvarila. Iranci su putovali po cijelom svijetu, avioni su bili puni”, govori Ivanković.

„Kao svugdje u svijetu postoje određena pravila, ali ne vidim da su ona takva da uzrokuju ljudima problema u svakodnevnom životu. Možda ja nisam objektivan jer sam bio u VIP statusu i nisam bio u doticaju sa stanovništvom u ruralnim područjima”, napominje Ivanković i tvrdi da se u krugovima u kojima se on kretao nije puno pričalo o politici.

„Oni su respektirali politiku i režim, ali nisam primijetio da im je to bila smetnja ili problem. Govori se da žene u Iranu nemaju prava, ali one sve idu u školu, studiraju, ogroman broj ih radi sve moguće poslove. Mlade žene su i modno osviještene. Nose izdrapane hlače. Marame su im više modni dodatak, osim u službenim uredima ili na televiziji gdje žene moraju imati određeni tip marame. Iranci ekstremno vole nogomet, od male djece do bakica. Žene znaju tko i kako igra.

I one bi htjele ići na utakmice i dobile su za to dozvolu. Kada smo igrali utakmicu s Bahreinom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo skupina žena došla je na utakmicu, kao i kada je Persepolis igrao finale Lige prvaka i kada je 600 žena bilo na utakmici, a među njima i moja žena i kći”, ističe Ivanković, koji se u Iranu, dodaje, uglavnom družio s mlađim ljudima rođenima nakon Islamske revolucije 1979. godine.

„Ova situacija će homogenizirati društvo u Iranu. Iranci ekstremno vole svoju zemlju, jako su emotivni i vezani uz svoje obitelji. Sigurno će zaštiti sebe i sve oko sebe. Spremni su braniti se. Imali su dugogodišnji rat s Irakom, spremni su na žrtve. Ni jedan rat ne može dobro završiti, nema pobjednika niti donosi dobro. Nadam se da će to brzo završiti i da će se život u Iranu i čitavom tom prostoru normalizirati. Dok rat traje u Iranu se neće ništa bitno promijeniti, a kasnije će sam iranski narod odlučiti kako će nastaviti dalje”, ocjenjuje Ivanković. Podsjeća da je u SAD-u brojna iranska dijaspora i da su svi njegovi igrači imali američke zelene karte.

„Oni su respektirali politiku i režim, ali nisam primijetio da im je to bila smetnja ili problem. Govori se da žene u Iranu nemaju prava, ali one sve idu u školu, studiraju, ogroman broj ih radi sve moguće poslove. Mlade žene su i modno osviještene. Nose izdrapane hlače. Marame su im više modni dodatak, osim u službenim uredima ili na televiziji gdje žene moraju imati određeni tip marame. Iranci ekstremno vole nogomet, od male djece do bakica. Žene znaju tko i kako igra. I one bi htjele ići na utakmice i dobile su za to dozvolu. Kada smo igrali utakmicu s Bahreinom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo skupina žena došla je na utakmicu, kao i kada je Persepolis igrao finale Lige prvaka i kada je 600 žena bilo na utakmici, a među njima i moja žena i kći”, ističe Ivanković, koji se u Iranu, dodaje, uglavnom družio s mlađim ljudima rođenima nakon Islamske revolucije 1979. godine.

„Ova situacija će homogenizirati društvo u Iranu. Iranci ekstremno vole svoju zemlju, jako su emotivni i vezani uz svoje obitelji. Sigurno će zaštiti sebe i sve oko sebe. Spremni su braniti se. Imali su dugogodišnji rat s Irakom, spremni su na žrtve. Ni jedan rat ne može dobro završiti, nema pobjednika niti donosi dobro. Nadam se da će to brzo završiti i da će se život u Iranu i čitavom tom prostoru normalizirati. Dok rat traje u Iranu se neće ništa bitno promijeniti, a kasnije će sam iranski narod odlučiti kako će nastaviti dalje”, ocjenjuje Ivanković. Podsjeća da je u SAD-u brojna iranska dijaspora i da su svi njegovi igrači imali američke zelene karte.

„Nisam imao negativnih iskustava s politikom. Kada sam bio izbornik bili su izbori za predsjednika države, pa je i bivši predsjednik Hatami došao na trening, kao i budući predsjednik Ahmedinedžad koji je nedavno poginuo”, kaže Ivanković.

Smatra da se teško može promijeniti odluka Irana da ne sudjeluje na Svjetskom nogometnom prvenstvu koje sredinom lipnja počinje u Americi jer je pitanje kada će rat završiti, a dok traje nema sportskih aktivnosti, pa nema smisla na veliko natjecanje doći nespreman. Ističe da Iran ima sjajnu reprezentaciju s brojnim igračima koji igraju u velikim europskim klubovima. U njegovo vrijeme, tvrdi, nije bilo slučajeva da se netko od sportaša ne vrati kući s reprezentacijom nego zatraži azil u inozemstvu kao što su ovih dana učinile iranske nogometašice u Australiji nakon što su u Iranu proglašene izdajicama jer nisu na utakmici htjele pjevati nacionalnu himnu.

„Siguran sam da te novinske prijetnje nisu objektivne i siguran sam da se tim djevojkama kada se vrate u Iran neće ništa dogoditi”, kaže Ivanković i pojašnjava da jedna od sedam nogometašica koja je odustala od azila neće biti kažnjena kada dođe u Iran.

„Želja mi je da Iranci svoju novu godinu dočekaju s obiteljima, da se situacija smiri i da nastave normalan život kao što je bio prije”, poručuje Ivanković navijačima u Iranu.

Cijelu emisiju možete pogledati na: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... jl_home_g1
Last edited by Crvene_brigade on 12/03/2026 19:24, edited 1 time in total.
alijagoro

#61179 Re: IRAN

Post by alijagoro »

last mohicans wrote: 12/03/2026 19:19
SuperHans wrote: 12/03/2026 16:33 Odakle ove vehabije naše crpe podatak i vrte ko papagaji jedan za drugim po instrukcijama nekim da šije vjeruju da je Kur'an izmijenjen i da nije potpun. To je baš izmišljotina i namjerna podvala ovih tzv. daija. Razlikujemo se po pitanju Imamata i nasljedstva nakon Poslanikove smrti. Po pitanju vjere i Kur'ana smo isti apsolutno
Eno Pezić se žali da je dobio 20 poruka kako je cionista, prepada dzehennemom za riječi, a ni jedne kako su ljudi došli do toga da ga uopće nazovu cionistom. A priori se strpao na stranu beduina koji sluzbuju Izraelu, onda se brani hadisima.
:lol:
alijagoro

#61180 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Plan je dakle bio u pripremi i ranije za Liban
skupljac_zeljeza

#61181 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

"Nedavno smo dobili informacije da je Iran početkom februara razmatrao izvođenje iznenadnog napada dronom sa neidentifikovanog plovila kod obale SAD na lokacije u Kaliforniji ako SAD napadnu Iran", navodi se u dokumentu FBI-a s kraja februara.
Tananarive

#61182 Re: IRAN

Post by Tananarive »

skupljac_zeljeza wrote: 12/03/2026 19:32
"Nedavno smo dobili informacije da je Iran početkom februara razmatrao izvođenje iznenadnog napada dronom sa neidentifikovanog plovila kod obale SAD na lokacije u Kaliforniji ako SAD napadnu Iran", navodi se u dokumentu FBI-a s kraja februara.
u ovo mogu samo ameri povjerovat, to je otprilike taj nicvo iq 40
geralt

#61183 Re: IRAN

Post by geralt »

Bukvalno su isti takav napad izveli Ukrajinci u Rusiji prije godinu, samo sto su koristili kamione umjesto broda.

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Spiderweb
Saul Alvarez

#61184 Re: IRAN

Post by Saul Alvarez »

Ironmen

#61185 Re: IRAN

Post by Ironmen »

japin_mutapi wrote: 12/03/2026 18:47 podrska ministru konakovicu i ambasadoru lagumdziji

Evo i podrzavaoca Isila, nusrica, HTŠ i ostalih paravojnih sljamova sa Kavkaza i sire da nam kaze kako BiH mora biti na strani zapadne demokratije cak kad ta ista demokratija ubije 165 djece i izvrsi agresiju iz cista mira a prije toga ubije krvnicki 70 000 civila razori i raseli komplet pojas Gaze od 2.5 miliona stanovnika na celu sa fasistickom spodobom Trumpom, uhhh ko te ne zna skupo bi te platio.
dembele

#61186 Re: IRAN

Post by dembele »

skupljac_zeljeza wrote: 12/03/2026 19:32
Pa ja bih na ovo još dodao da su odlučnom akcijom organa sigurnosti USA dronovi zaplijenjeni dok su na plovilu pronađeni pasoši nekoliko iranskih državljana kao i mapa ciljeva u Kaliforniji koji su trebali biti napadnuti Bilo bi dramatičnije pa jel'.
avetinja

#61187 Re: IRAN

Post by avetinja »

Saul Alvarez wrote: 12/03/2026 19:40
Samo rokaj :bih:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#61188 Re: IRAN

Post by Truba »

Lose šalovanje
-Chesterfield-

#61189 Re: IRAN

Post by -Chesterfield- »

Da je kakve minimalne pravde u svijetu pa podići optužnicu za masakr nad djevojčicama.
dembele

#61190 Re: IRAN

Post by dembele »

Treba stolariju mijenjati, vakat je
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#61191 Re: IRAN

Post by bordo gandalf »

dembele wrote: 12/03/2026 19:50
Treba stolariju mijenjati, vakat je
I fasada se mora raditi
SaraFina

#61192 Re: IRAN

Post by SaraFina »

Susjedi:

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... tid=952579

Ovo više nije fijasko, Amerika se sramoti kao rijetko kad
Last edited by SaraFina on 12/03/2026 19:54, edited 1 time in total.
Saul Alvarez

#61193 Re: IRAN

Post by Saul Alvarez »

Izraelci jebu majku Klempavom

Dangubic

#61194 Re: IRAN

Post by Dangubic »

Upravo tako,bar neko normalan na nasoj strani.
Saul Alvarez

#61195 Re: IRAN

Post by Saul Alvarez »

Ironmen

#61196 Re: IRAN

Post by Ironmen »

Ako se danasnji dogadjaji na Bliskom istoku posmatraju u sirem kontekstu, jasno je da se ne radi o izolovanom procesu koji je poceo nedavno. Naprotiv, mnogi smatraju da je trenutna situacija rezultat dugorocnih geopolitickih procesa koji su intenzivirani tokom perioda takozvanog arapskog proljeca.
U tom periodu doslo je do destabilizacije vise drzava u regionu. Egipat i Libija bili su medju prvim zemljama koje su prosle kroz duboke politicke potrese.
Egipat je relativno brzo stabilizovan, uz zadrzavanje politickog sistema koji je ostao u okvirima saradnje sa zapadnim drzavama i koji odrzava postojece odnose sa Izraelom. Time je ocuvana regionalna ravnoteza koja je za zapadne interese imala znacajnu vaznost.
Libija je, s druge strane, dozivjela mnogo dramaticniji rasplet. Pad vlasti Muamera Gadafija doveo je do dugotrajne nestabilnosti i fragmentacije drzave. Nakon tog perioda Libija je usla u fazu unutrasnjih sukoba, rivaliteta milicija i znacajnog stranog uticaja.
Nakon Libije, fokus regionalnih sukoba prebacio se na Siriju. Gradjanski rat u Siriji trajao je vise od jedne decenije i ukljucivao je veliki broj lokalnih i medjunarodnih aktera. U sukobu su ucestvovale razlicite oruzane grupe uz podrsku razlicitih drzava, ukljucujuci zapadne zemlje, regionalne sile i Iran. Rat je imao dalekosezne posljedice, ukljucujuci znacajno slabljenje drzavnih institucija i promjene u regionalnoj bezbjednosnoj strukturi.
Jedna od posljedica rata u Siriji bilo je i ogranicavanje logistickih i operativnih kapaciteta Hezbollaha, kao i povlacenje ili smanjenje uticaja pojedinih siitskih milicija iz sirijskog prostora.
Istovremeno, pitanje Golanske visoravni, koju je Izrael anektirao 1981. godine, ostalo je jedno od trajnih geopolitickih pitanja regiona.
U regionalnom kontekstu znacajnu ulogu imaju i drzave poput Jordana, Saudijske Arabije, Katara, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje predstavljaju vazne politicke i bezbjednosne aktere na Bliskom istoku.
U takvom okruzenju Iran se danas nalazi pod snaznim politickim, ekonomskim i bezbjednosnim pritiscima. Medjutim, za razliku od nekih drugih drzava u regionu, Iran predstavlja veliku i istorijski ukorijenjenu drzavu sa snaznim identitetom, dugom drzavnom tradicijom i znacajnim regionalnim uticajem.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#61197 Re: IRAN

Post by moonco »

SaraFina wrote: 12/03/2026 19:53 Susjedi:

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... tid=952579

Ovo više nije fijasko, Amerika se sramoti kao rijetko kad
ima i tamo pametnog i normalno naroda...nije sve ustaša
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#61198 Re: IRAN

Post by moonco »

Saul Alvarez

#61199 Re: IRAN

Post by Saul Alvarez »

Ode jos jedan

Rejhana

#61200 Re: IRAN

Post by Rejhana »

Ironmen wrote: 12/03/2026 19:43
Evo i podrzavaoca Isila, nusrica, HTŠ i ostalih paravojnih sljamova sa Kavkaza i sire da nam kaze kako BiH mora biti na strani zapadne demokratije cak kad ta ista demokratija ubije 165 djece i izvrsi agresiju iz cista mira a prije toga ubije krvnicki 70 000 civila razori i raseli komplet pojas Gaze od 2.5 miliona stanovnika na celu sa fasistickom spodobom Trumpom, uhhh ko te ne zna skupo bi te platio.
:thumbup:

Otkrivaju se talmudisti, ko pacovi izlaze iz kanalizacije.
Post Reply