Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hercegoviina

#2726 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by Hercegoviina »

dodao u google pay, top
malwarebyte

#2727 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by malwarebyte »

---
Last edited by malwarebyte on 17/03/2026 18:52, edited 1 time in total.
Dozer

#2728 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by Dozer »

starboy018 wrote: 12/03/2026 11:12
Dozer wrote: 12/03/2026 11:06 IBAN ne sluzi za uplate iz BiH, majka mu stara...
IBAN - International Banking
TRN je za interne uplate, IBAN za medjunarodne.
hvala sto si me poucio, ne mijenja sta sam rekao - ne moze iz inostranstva ako posiljalac nema Aircash, a iz BiH moze direktno bez potrebe da posiljalac ima AC
Drugim rijecima, nema/ne moze IBAN uplata.
dzenanalic22

#2729 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

malwarebyte wrote: 12/03/2026 11:42 Za ove što su dodalu u GPay.

Kako ste verifikovali ? Meni kaže stići će verifikacijski kod na broj tel. i inda ispod prikazuje neki broj koji završava sa 000 dakle nije moj.
Gledak sam u aircash app tamo mi je ukucan validan br. tel.
Jesi li išao na naredni korak? Trebao bi ti kod stići bez obzira na to #000 na Google Wallet (izgleda kao neki primjer broja).
Dzakozuki

#2730 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by Dzakozuki »

Vidjoh na klixu reklamu za Aircash pa pokušavam da shvatim za šta bih je mogao koristiti pa samo da me uputite jesam li dobro shvatio:

- Aircash novčanik napravimo preko mobilne aplikacije
- Ako želimo Mastercard fizičku karticu onda nju kupimu na trafici ili benzinskoj
*Maloprodajna cijena Aircash Mastercard kartice može biti različita ovisno o prodajnom mjestu (preporučena cijena kartice je 10,00 KM)
- Možemo maksimalno imati 5 Mastercard kartica na svom Aircash novčaniku/računu
- Kartice su generičke - ne piše ime i prezime na njima?
- Karticu možemo koristiti kao i svaku drugu Mastercard karticu za plaćanje, podizanje gotovine itd.
- Podizati gotovinu bez provizije možemo isključivo na bankomatima Nove banke?
(Ostale banke - *Redovna provizija iznosi 3,00 BAM + 2%. Promotivni period traje do 30.04.2026.) - na 100 KM provizija 5 KM
Koliko sam upratio ista je provizija za isplatu na svim bankomatima u BiH i EU 3,00 BAM + 2%.
- Uplatu na svoj Aircash novčanik vršimo tako što prebacujemo sa računa kojeg imamo u banci (Aircash ne uzima, ali vaša banka uzima proviziju) ili možemo uplatiti keš na Nestro pumpama (bez provizije) i valjda može direktno karticom u aplikaciji bez provizije?
- Možemo primati uplate sa računa u BH bankama, ali iz inostranstva je moguće samo sa Aircasha.

Jesam li ovo sve dobro pohvatao?

Eh sad imam par pitanja :-)

- Šta je potrebno od dokumenata tokom registracije Aircash novčanika i kupovine Mastercard kartica?
- Da li je kupovina Mastercard kartica jedini trošak koji ću imati ako ne budem koristio Aircash? Nema mjesečnog održavanja i slično?
- Ako uzmem 5 Mastercard kartica, da li su sve one vezane za 1 Aircash novčanik i dijele zajednički novac?
- Na koji period se izdaju Aircash Mastercard kartice? 4 godine kao i ostale kartice?
- Za šta ih vi koristite? Za sigurnu online kupovinu ili nešto drugo?
dzenanalic22

#2731 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

Dzakozuki wrote: 12/03/2026 13:04 Vidjoh na klixu reklamu za Aircash pa pokušavam da shvatim za šta bih je mogao koristiti pa samo da me uputite jesam li dobro shvatio:

- Aircash novčanik napravimo preko mobilne aplikacije
- Ako želimo Mastercard fizičku karticu onda nju kupimu na trafici ili benzinskoj
*Maloprodajna cijena Aircash Mastercard kartice može biti različita ovisno o prodajnom mjestu (preporučena cijena kartice je 10,00 KM)
- Možemo maksimalno imati 5 Mastercard kartica na svom Aircash novčaniku/računu
- Kartice su generičke - ne piše ime i prezime na njima?
- Karticu možemo koristiti kao i svaku drugu Mastercard karticu za plaćanje, podizanje gotovine itd.
- Podizati gotovinu bez provizije možemo isključivo na bankomatima Nove banke?
(Ostale banke - *Redovna provizija iznosi 3,00 BAM + 2%. Promotivni period traje do 30.04.2026.) - na 100 KM provizija 5 KM
Koliko sam upratio ista je provizija za isplatu na svim bankomatima u BiH i EU 3,00 BAM + 2%.
- Uplatu na svoj Aircash novčanik vršimo tako što prebacujemo sa računa kojeg imamo u banci (Aircash ne uzima, ali vaša banka uzima proviziju) ili možemo uplatiti keš na Nestro pumpama (bez provizije) i valjda može direktno karticom u aplikaciji bez provizije?
- Možemo primati uplate sa računa u BH bankama, ali iz inostranstva je moguće samo sa Aircasha.

Jesam li ovo sve dobro pohvatao?

Eh sad imam par pitanja :-)

- Šta je potrebno od dokumenata tokom registracije Aircash novčanika i kupovine Mastercard kartica?
- Da li je kupovina Mastercard kartica jedini trošak koji ću imati ako ne budem koristio Aircash? Nema mjesečnog održavanja i slično?
- Ako uzmem 5 Mastercard kartica, da li su sve one vezane za 1 Aircash novčanik i dijele zajednički novac?
- Na koji period se izdaju Aircash Mastercard kartice? 4 godine kao i ostale kartice?
- Za šta ih vi koristite? Za sigurnu online kupovinu ili nešto drugo?
Sve si gore dobro napisao i shvatio, osim ovog dijela za podizanje na bankomatima. Podizanje na bankomatima u BiH je besplatno na svim bankomatima u BiH, ne samo na bankomatima Nove Banke.

Što se tiče ovih pitanja, od dokumenata je potrebna LK ili pasoš, otvaranje računa traje 2-3 minute. Kupovina kartice je jedini trošak, nema nikakvog mjesečnog održavanja računa ni kartice, kao ni provizije za plaćanje karticom u bilo kojoj valuti. Koliko god povežeš kartica sve dijele isti novac, ali svakoj možeš postaviti različiti limit.
Kartice vrijede 6 godina.

Ja koristim za online kupovinu i kupovinu u inostranstvu jer nema naknada za konverziju valuta.

I da, najisplativije ti je nadopuniti Aircash svojom bankovnom karticom jer nema provizije ni od strane banke ni Aircasha.
izbjeglica_iz_besmisla

#2732 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Podizanje na bh bankomatima je besplatno samo privremeno, do 30.4.

Da ne ispadne da je stalno tako.
dzenanalic22

#2733 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 12/03/2026 13:18 Podizanje na bh bankomatima je besplatno samo privremeno, do 30.4.

Da ne ispadne da je stalno tako.
Privremeno je i za bankomate Nove Banke. Samo kažem da su to potpuno dvije odvojene opcije.

Iako, za očekivati je da se to opet produži kao što u Grčkoj u nedogled produžuju. I u BiH je ovo već treći put da su produžili.
starboy018

#2734 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by starboy018 »

besplatno podizanje gotovine im je jedan od glavnih aduta u ovom cash-dependent drustvu, to ce sigurno i ostati free kao sto je u HR konstantno placanje rezija besplatno i stalno se produzava promotivni period

pogotovo i zbog cinjenice da ciljaju dijasporu i slanje novca u BiH i samim tim besplatno podizanje
Dzakozuki

#2735 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by Dzakozuki »

starboy018 wrote: 12/03/2026 13:26 besplatno podizanje gotovine im je jedan od glavnih aduta u ovom cash-dependent drustvu, to ce sigurno i ostati free kao sto je u HR konstantno placanje rezija besplatno i stalno se produzava promotivni period

pogotovo i zbog cinjenice da ciljaju dijasporu i slanje novca u BiH i samim tim besplatno podizanje
Koliko Aircash naplaćuje proviziju za plaćanje režija?

Meni banka naplati 1-2 KM po računu/transakciji.
starboy018

#2736 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by starboy018 »

Dzakozuki wrote: 12/03/2026 16:15
starboy018 wrote: 12/03/2026 13:26 besplatno podizanje gotovine im je jedan od glavnih aduta u ovom cash-dependent drustvu, to ce sigurno i ostati free kao sto je u HR konstantno placanje rezija besplatno i stalno se produzava promotivni period

Koliko Aircash naplaćuje proviziju za plaćanje režija?

Meni banka naplati 1-2 KM po računu/transakciji.
nema opcije za placanje rezija u BiH jos
nagibSA

#2737 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by nagibSA »

Kako ste verifikovali ? Meni kaže stići će verifikacijski kod na broj tel. i inda ispod prikazuje neki broj koji završava sa 000 dakle nije moj.
Meni je dosla poruka preko Whatsappa. Uredno dodao u Wallet i na telefon i na sat (wear os). Npr. NLB BL ne mogu dodati na sat.
azdralovic

#2738 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by azdralovic »

nagibSA wrote: 12/03/2026 16:49

Meni je dosla poruka preko Whatsappa. Uredno dodao u Wallet i na telefon i na sat (wear os). Npr. NLB BL ne mogu dodati na sat.
meni je prosao sms normalno, iako je pisao taj 000 broj u onoj notifikaciji
s0rr0vv

#2739 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by s0rr0vv »

meni je prosao sms normalno, iako je pisao taj 000 broj u onoj notifikaciji
Isto!
mirota

#2740 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by mirota »

nesto kontam posto nema u Srbiji aircash, mogu li cerki da uzmem BiH aircash mastercard, da ona skine app jer zivi u Beogradu i uplacujem joj novac a ona skida tamo na bankomatu ? koja je provizija, western me dere 10 %, da li uopste moze registrovati u SRB aircash nalog ???
tokio25

#2741 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by tokio25 »

prosao sms oba puta na 0000 jer sam aktivirao i na gpay i na sat gpay
tokio25

#2742 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by tokio25 »

mirota wrote: 13/03/2026 10:28 nesto kontam posto nema u Srbiji aircash, mogu li cerki da uzmem BiH aircash mastercard, da ona skine app jer zivi u Beogradu i uplacujem joj novac a ona skida tamo na bankomatu ? koja je provizija, western me dere 10 %, da li uopste moze registrovati u SRB aircash nalog ???
trebalo bi da moze regularno jedino ne znam oko te provizije
starboy018

#2743 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by starboy018 »

mirota wrote: 13/03/2026 10:28 nesto kontam posto nema u Srbiji aircash, mogu li cerki da uzmem BiH aircash mastercard, da ona skine app jer zivi u Beogradu i uplacujem joj novac a ona skida tamo na bankomatu ? koja je provizija, western me dere 10 %, da li uopste moze registrovati u SRB aircash nalog ???
moze se registrovati ako ima dokumente BiH

sto se tice provizije za podizanje van BiH i EU:

Image

provizija za slanje je uvijek 1%
mirota

#2744 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by mirota »

hvala oboma
Del_Boy1

#2745 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by Del_Boy1 »

Ne treba se ona registrovati, ti joj samo daj svoju karticu ili poveži još jednu na svoj račun i daj njoj. Ona će moći trošiti novac sa tvog računa normalno, ne treba njoj aplikacija i nema provizije.
tokio25

#2746 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by tokio25 »

da to je jos bolja fora jer na jedan racun moze 5 kartica
i samo nadopunjavas svoj aircash u biti
dzenanalic22

#2747 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by dzenanalic22 »

Ima i dalje provizija ako misli dizati pare u Srbiji na bankomatu.
Ako će trositi direktno s kartice, nema provizije za placanje karticom u Srbiji.
Ajdinn4

#2748 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by Ajdinn4 »

Kao što su rekli iznad, može se registrovati sa BiH dokumentima i brojem telefona. Proviziju za podizanje su napisali, ali može se plaćati bez provizije.

Mada, ako je važno podizanje gotovine u RSD, svakako je bolja opcija da otvori račun u nekoj od banaka u BiH koje omogućavaju podizanje gotovine na svojim bankomatima van BiH bez provizije (Intesa, Sparkasse, UniCredit BL...)
kao_kaoty

#2749 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by kao_kaoty »

Pitanje je kako ce banke gledati na uplate na svoj Aircash racun, obzirom da se Aircash prije uglavnom povezivao sa WWin kladionicom.
Da li ce uplata na Aircash biti smatrana kao online kladjenje? Ovo ne bi bilo dobro za osobe koje trebaju stambeni kredit.
starboy018

#2750 Re: Aircash - novčanik i dopunjiva Mastercard kartica

Post by starboy018 »

kao_kaoty wrote: 13/03/2026 13:34 Pitanje je kako ce banke gledati na uplate na svoj Aircash racun, obzirom da se Aircash prije uglavnom povezivao sa WWin kladionicom.
Da li ce uplata na Aircash biti smatrana kao online kladjenje? Ovo ne bi bilo dobro za osobe koje trebaju stambeni kredit.
iz tog razloga postoji opcija izvoda na Aircashu
ko se ne kladi, nema nikakvih problema
Post Reply