Montažne kuće u BiH - iskustva?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

no_sekirli

#26 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by no_sekirli »

RJ57 wrote: 23/02/2026 08:23
no_sekirli wrote: 22/02/2026 21:00 Ako imas pare na kamari koje si spreman predati izvodjacu u roku cca 2-3 mjeseca, treba ti kuca tako brzo, onda u svakom slucaju montazna.

No, ukoliko nemas namjeru zivotnu ustedjevinu predati tako na ho-ruk, ili se zavaliti u kredit, imas dosta zivaca za majstore, viska vremena za nadzor i volju za neki samostalan rad, a kuca ti je dugorocni plan za mirnije dane, onda ti preporucujem klasiku.
Sto sam i sam napravio :D
ne dosta nego neograničeno puno živaca
moja sestra i muž stalno ponavljaju da su imali gram pameti kupili bi montažnu
Ma tko može platiti onaj osjećaj kad skontaš da ti majstor kaže da je slomio nogu i da će doći za 15 dana, a ti se vozaš autom i vidiš ga na drugoj baušteli i onda svratiš na pivu :D
Prolaznik

#27 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by Prolaznik »

Pozdrav,

Zanimljiva tema i dajem svoj doprinos. Već nekoliko godina razmišljam o takvoj kući. U startu ne bi bila 24/7 za život ali u perspektivi, da. Imam neke svoje zahtjeve i dosta sam istraživao na tu temu kod nas i vani. Vani sam posjetio nekoliko naselja koja su se gradila po tom sistemu tako da mogu reći da imam dosta znanja. Po struci sam građevinac što mi ide u prilog.

Svima je osnova ista: drvo. Ne bojte se, drvo je dobro zaštićeno, vlaga i paraziti ne ulaze, kontrukcija ne škripi, ne ljulja se i slično. Drvo je najbolji materijal kod potresa. Znam da će zvučati neobično i da ne ulazimo u struku, ali kod požara drvo je nevjerovatno otporan materijal iako uglavnom mislimo suprotno.

Izolacija je uglavnom kamena vuna. Treba izbjegavati staklenu vunu jer je opasna. Jedan proizvođač u BiH radi izolaciju na bazi prirodne ovčije vune i slame što onda daje certifikat zelene i samoodržive gradnje. Kuće koje idu u izvoz se grade od drveta koje se sječe iz certifikovanih i samoodrživih šuma gdje se svako posjećeno drvo mijenja novim nasadom... To su EU zahtjevi.

Montažne kuće se prave relativno brzo. Nakon što vlasnik pripremi teren i priključke, montaža traje nekoliko sedmica. Praktično, useljenje je u roku mjesec dana. Dobro planiranje znači pravovremena naruđba i čekanje na izradu pošto se čeka po pola godine da je urade. To znači da cijela stvar od “dobar dan”, do “doviđenja” traje oko godinu dana.

Neko će reći da toliko treba da se napravi i klasična. To je tačno ali računajte da kod klasične kuće treba da angažujete majstore raznih struka: zidar, tesar, armirač, električar, vodoinstalater... što je u današnje vrijeme skoro pa nemoguća misija. Kada pomislimo na kvalitet radova raznih “majstora”, kašnjenje jednog ruši dinamiku svim ostalim koji onda više ne mogu doći jer su uzeli neki drugi posao preko ljeta na Jadranu... klasična gradnja postaje horor. Onda tu ide hodanje po raznim stovarištima, kupovina materijala, čekanje na isporuku, potraga za prijevoznicima, ko će to utovariti, istovariti... Većina nas nema vremena i ne želi na to trošiti resurse.

Montažne kuće se grade na razne načine i prema različitim standardima. Moja preporuka je svakako da bude nisko energetska ili pasivna u razredu 5 litarska ili manje. Za to je više razloga: ogromne uštede u energiji, i troškovima grijanja i hlađenja. Uskoro, kada nam uvedu poreze (zbog EU) na potrošnju (sve skuplje) energije, dodatna investicija u izolaciju će se jako brzo isplatiti.

Tu treba da se malo angažujete pa da naučite šta je sistem za prozračivanje sa rekuperacijom, šta su toplotne pumpe, šta je to 5,4 ili 3 litarska kuća... jer ćete u razgovoru sa proizvođačem trebati bar osnovno znanje.

Birate završnu obradu, pločice, parkete... i onda se to uključi u cijenu tako da nema potrebe sami da angažujete svoje majstore i nabavljate materijal ako ne želite.

U razgovoru sa vlasnicima sam zaključio da su svi jako zadovoljni. Dizajn takvih kuća je lijep a proizvođači su uglavnom fleksibilni za neke promjene. Bio sam u kontaktu sa svim našim domaćim proizvođačima i imam jako različita iskustva ali ne bih o tome ovdje.

Dugovječnost mi nije bitna jer će svaka izdržati bar 50 godina uz osnovno održavanje. Više mi ne treba jer neću živjeti duže od još najviše 50 godina. U tom periodu će se stilovi, tehnologija... promijeniti pa će takva kuća biti prilično staromodna. Tada će biti vrijeme da se ukloni i na njenom mjestu napravi nova što više neće biti moj problem.
Toy

#28 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by Toy »

Prolaznik wrote: 23/02/2026 09:30 Pozdrav,

Zanimljiva tema i dajem svoj doprinos. Već nekoliko godina razmišljam o takvoj kući. U startu ne bi bila 24/7 za život ali u perspektivi, da. Imam neke svoje zahtjeve i dosta sam istraživao na tu temu kod nas i vani. Vani sam posjetio nekoliko naselja koja su se gradila po tom sistemu tako da mogu reći da imam dosta znanja. Po struci sam građevinac što mi ide u prilog.

Svima je osnova ista: drvo. Ne bojte se, drvo je dobro zaštićeno, vlaga i paraziti ne ulaze, kontrukcija ne škripi, ne ljulja se i slično. Drvo je najbolji materijal kod potresa. Znam da će zvučati neobično i da ne ulazimo u struku, ali kod požara drvo je nevjerovatno otporan materijal iako uglavnom mislimo suprotno.

Izolacija je uglavnom kamena vuna. Treba izbjegavati staklenu vunu jer je opasna. Jedan proizvođač u BiH radi izolaciju na bazi prirodne ovčije vune i slame što onda daje certifikat zelene i samoodržive gradnje. Kuće koje idu u izvoz se grade od drveta koje se sječe iz certifikovanih i samoodrživih šuma gdje se svako posjećeno drvo mijenja novim nasadom... To su EU zahtjevi.

Montažne kuće se prave relativno brzo. Nakon što vlasnik pripremi teren i priključke, montaža traje nekoliko sedmica. Praktično, useljenje je u roku mjesec dana. Dobro planiranje znači pravovremena naruđba i čekanje na izradu pošto se čeka po pola godine da je urade. To znači da cijela stvar od “dobar dan”, do “doviđenja” traje oko godinu dana.

Neko će reći da toliko treba da se napravi i klasična. To je tačno ali računajte da kod klasične kuće treba da angažujete majstore raznih struka: zidar, tesar, armirač, električar, vodoinstalater... što je u današnje vrijeme skoro pa nemoguća misija. Kada pomislimo na kvalitet radova raznih “majstora”, kašnjenje jednog ruši dinamiku svim ostalim koji onda više ne mogu doći jer su uzeli neki drugi posao preko ljeta na Jadranu... klasična gradnja postaje horor. Onda tu ide hodanje po raznim stovarištima, kupovina materijala, čekanje na isporuku, potraga za prijevoznicima, ko će to utovariti, istovariti... Većina nas nema vremena i ne želi na to trošiti resurse.

Montažne kuće se grade na razne načine i prema različitim standardima. Moja preporuka je svakako da bude nisko energetska ili pasivna u razredu 5 litarska ili manje. Za to je više razloga: ogromne uštede u energiji, i troškovima grijanja i hlađenja. Uskoro, kada nam uvedu poreze (zbog EU) na potrošnju (sve skuplje) energije, dodatna investicija u izolaciju će se jako brzo isplatiti.

Tu treba da se malo angažujete pa da naučite šta je sistem za prozračivanje sa rekuperacijom, šta su toplotne pumpe, šta je to 5,4 ili 3 litarska kuća... jer ćete u razgovoru sa proizvođačem trebati bar osnovno znanje.

Birate završnu obradu, pločice, parkete... i onda se to uključi u cijenu tako da nema potrebe sami da angažujete svoje majstore i nabavljate materijal ako ne želite.

U razgovoru sa vlasnicima sam zaključio da su svi jako zadovoljni. Dizajn takvih kuća je lijep a proizvođači su uglavnom fleksibilni za neke promjene. Bio sam u kontaktu sa svim našim domaćim proizvođačima i imam jako različita iskustva ali ne bih o tome ovdje.

Dugovječnost mi nije bitna jer će svaka izdržati bar 50 godina uz osnovno održavanje. Više mi ne treba jer neću živjeti duže od još najviše 50 godina. U tom periodu će se stilovi, tehnologija... promijeniti pa će takva kuća biti prilično staromodna. Tada će biti vrijeme da se ukloni i na njenom mjestu napravi nova što više neće biti moj problem.
Od cega su zidovi montaznih? Rigips i osb?
Danguba

#29 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by Danguba »

Ne znam da se neko plaho nazivio u montaznom objektu.
Ne znam od cega se danas prave zidovi odnosno paneli ali u svim kombinacijama spojevi tih panela ne obecavaju.
Ranije(Krivaja, Janj, Ilijas...) montazne kuce su radili od sendvica salonita(vanjska strana radi premaza fasade a unutrasnja ili gips ili iverica)
Stropna ploca koliko god izolovana ne moze mnogo nositi...
...sve ti to izgleda kao od papira. Moras uvijek gledati gdje busis rupu a o prosjecanju nema govora. Sto si dobio uticnica to tije jer su cijevi ugradjene u panele...1000 razloga da se takav objekat gradi iz nuzde radi brzine ili privremenog smjestaja a da se rjesava trajni smjesta, tesko.

Skoro sam bio u Danskoj i tamo toga ima bas puno ali nisu bas jeftine.
Udjes i osjetis kako se pod ponasa(skripi, nesto kao ljulja), obrada zidova tapete ili onaj ''flis'' pa prefarban.
Uglavnom, nista za pohvaliti kao trajno rjesenje.

Bolje je za cijenu tih montaznih nesto cvrsto napraviti makar manje ali kvalitetnije.
Forumerrer

#30 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by Forumerrer »

Koliko bi kostala prizemna montazna kuca od recimo 60 kvadrata?
Toy

#31 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by Toy »

Forumerrer wrote: 26/02/2026 12:48 Koliko bi kostala prizemna montazna kuca od recimo 60 kvadrata?
1200KM/m2
delina

#32 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by delina »

Danguba wrote: 25/02/2026 22:37 Ne znam da se neko plaho nazivio u montaznom objektu.
Ne znam od cega se danas prave zidovi odnosno paneli ali u svim kombinacijama spojevi tih panela ne obecavaju.
Ranije(Krivaja, Janj, Ilijas...) montazne kuce su radili od sendvica salonita(vanjska strana radi premaza fasade a unutrasnja ili gips ili iverica)
...sve ti to izgleda kao od papira. Moras uvijek gledati gdje busis rupu a o prosjecanju nema govora. Sto si dobio uticnica to tije jer su cijevi ugradjene u panele...1000 razloga da se takav objekat gradi iz nuzde radi brzine ili privremenog smjestaja a da se rjesava trajni smjesta, tesko.

Udjes i osjetis kako se pod ponasa(skripi, nesto kao ljulja), obrada zidova tapete ili onaj ''flis'' pa prefarban.

Bolje je za cijenu tih montaznih nesto cvrsto napraviti makar manje ali kvalitetnije.
nisam se naživio, ali živim već pet godina, i ne da nemam primjedbe, nego češće pomislim "jadni ljudi", kad vidim naš stil gradnje i ciglu, da ne govorim o betonskom bloku, da ne spominjem da 90% kuća nema izolaciju, pa ni fasadu ili žive ispod ploče. Imam zid od 30 centi, od čega je 25 centi izolacije, potrošio na grijanje 50 km struje u januaru. Pod i ništa ne škripi jer je dole naravno estrih i dobro postavljen parket. Vrijedi sve kao i za kklasičnu kuću, ako je cobro odrađena drenaža nema vlage, krov nema propuštanja, dodavao sam par utičnica prije dvije godine-nije bio problem jer je ostavljeno dosta mjesta u bužirima. Jedina stvarna razlika je kad kucneš u zid, ja više ne kuckam :)
Euphoria

#33 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by Euphoria »

delina wrote: 27/02/2026 09:32
Danguba wrote: 25/02/2026 22:37 Ne znam da se neko plaho nazivio u montaznom objektu.

nisam se naživio, ali živim već pet godina, i ne da nemam primjedbe, nego češće pomislim "jadni ljudi", kad vidim naš stil gradnje i ciglu, da ne govorim o betonskom bloku, da ne spominjem da 90% kuća nema izolaciju, pa ni fasadu ili žive ispod ploče. Imam zid od 30 centi, od čega je 25 centi izolacije, potrošio na grijanje 50 km struje u januaru. Pod i ništa ne škripi jer je dole naravno estrih i dobro postavljen parket. Vrijedi sve kao i za kklasičnu kuću, ako je cobro odrađena drenaža nema vlage, krov nema propuštanja, dodavao sam par utičnica prije dvije godine-nije bio problem jer je ostavljeno dosta mjesta u bužirima. Jedina stvarna razlika je kad kucneš u zid, ja više ne kuckam :)
Od koga si kupio kucu? Da li bi na nesto skrenuo paznju prilikom izbora i kupovine?
ElRe

#34 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by ElRe »

https://www.karmod.com/en/51-m2-prefab-houses/

8500 eura + PDV + prevoz 3000 eura

Image
holowey

#35 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by holowey »

ElRe wrote: 11/03/2026 09:53 https://www.karmod.com/en/51-m2-prefab-houses/

Cijena kuće 8500EUR, kome plaćam PDV? Turskoj? Ide u izvoz, dobijem li povrat? Ili je to pdv koji plaćam u BiH? U tom slučaju bi bilo cijena kuće+transport pa na to PDV... Kako inače ide plaćanje? Platim unaprijed prevoz i više mi se ne jave ili platim na kraju sve? Pretpostavljam čim znaš cijenu znaš i ostale detalje... tipa dobiješ li projekat kako bi pripremio ploču i instalacije?
ElRe

#36 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by ElRe »

U Turskoj platiš cijenu kuće bez PDVa. Na BiH carini platiš PDV državi BiH na 8500 eura (posao odradi špediter), a prevozniku platiš prevoz kad elementi dodju na adresu.
mirota

#37 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by mirota »

holowey wrote: 12/03/2026 09:19
ElRe wrote: 11/03/2026 09:53 https://www.karmod.com/en/51-m2-prefab-houses/

Cijena kuće 8500EUR, kome plaćam PDV? Turskoj? Ide u izvoz, dobijem li povrat? Ili je to pdv koji plaćam u BiH? U tom slučaju bi bilo cijena kuće+transport pa na to PDV... Kako inače ide plaćanje? Platim unaprijed prevoz i više mi se ne jave ili platim na kraju sve? Pretpostavljam čim znaš cijenu znaš i ostale detalje... tipa dobiješ li projekat kako bi pripremio ploču i instalacije?
sjajna cijena i slatka kucica
ElRe

#38 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by ElRe »

Vidjećemo na šta će to da ispadne nekad početkom ljeta aBd.
Sad ide proces sredjivanja papirologije, priključak za struju, pa onda glavni radovi.
Thorgerson

#39 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by Thorgerson »

Vjerovatno postoji neki razlog zasto gore skandinavci prave te montazne, i generalno po zapadu, a mi ih zidamo.

Ok, ima tu do finansija. Lakse je zidati u smislu, namaknes malo para pa digni zid. I tako godinama. Kod montazne moras pljunuti sve odmah. Ili nebitno, mozes dici i kredit pa isplavivati. Ali nasi ljudi nisu na to navikli.

Ali mora biti jos nesto. Ovdje je druga klima. Treba na te stvari obratiti paznju.

Mene samo brinu glodari i te stvari. Imao sam drvene prozore, i morao sam ih baciti. Unutra se uvuklo nema cega nije, crvi, termiti, baje ne snam sta su. Pa kad to krene da rovi po noci. Po danu ti ne cujes. Al kad je noc i tisina, ne mozes opstat. I onda samo mi na pameti da mi je cijela kuca takva i to se desi. Zapalio bi je.
Peacean

#40 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by Peacean »

Zbog para ih oni grade, mislim da je kod njih dosta skuplja klasična gradnja od montažne nego kod nas. A valjda im je i lakše dozvole potrebne izvaditi.
mirota

#41 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by mirota »

ja kad sam vidio od cega je napravljena milionska kuca u LA nisam vjerovao, masa gipsa i drveta, medjutim, ta gradnja se pokazala sjajna radi cestih potresa
probook

#42 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by probook »

ElRe wrote: 12/03/2026 12:12 U Turskoj platiš cijenu kuće bez PDVa. Na BiH carini platiš PDV državi BiH na 8500 eura (posao odradi špediter), a prevozniku platiš prevoz kad elementi dodju na adresu.
Dažbine plaćaš na 8500 + 3000, jer i trošak prevoza ide u ukupne troškove? Placa li se carina 10%?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#43 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by Bobi »

nemamo mi s Turskom carinu, 1 % ide samo. Treba uzet onda ovako nešta ako su takve cijene :D
Image
xPaco1337

#44 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by xPaco1337 »

Ko će sastavit to :|
mirota

#45 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by mirota »

Bobi wrote: 13/03/2026 17:00 nemamo mi s Turskom carinu, 1 % ide samo. Treba uzet onda ovako nešta ako su takve cijene :D
Image
aiiiiiiiii, toppppp
ElRe

#46 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by ElRe »

probook wrote: 13/03/2026 16:30
ElRe wrote: 12/03/2026 12:12 U Turskoj platiš cijenu kuće bez PDVa. Na BiH carini platiš PDV državi BiH na 8500 eura (posao odradi špediter), a prevozniku platiš prevoz kad elementi dodju na adresu.
Dažbine plaćaš na 8500 + 3000, jer i trošak prevoza ide u ukupne troškove? Placa li se carina 10%?
8500 eura + PDV + špediter + 3000 eura prevoz
PDV se plaća na izvoznu fakturu
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#47 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by Bobi »

xPaco1337 wrote: 13/03/2026 17:14 Ko će sastavit to :|
Majstor :mrgreen: .
Danguba

#48 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by Danguba »

Dobra vikend kuca ili za nuzdu stanovanje.
ElRe

#49 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by ElRe »

ElRe wrote: 13/03/2026 17:26
probook wrote: 13/03/2026 16:30
8500 eura + PDV + špediter + 3000 eura prevoz
PDV se plaća na izvoznu fakturu
Ispravka:
(8500 eura + 3000 eura) + PDV. Na fakturi je i stavka za prevoz.
Špediter je cca 140 KM.
delina

#50 Re: Montažne kuće u BiH - iskustva?

Post by delina »

Euphoria wrote: 11/03/2026 09:50
Od koga si kupio kucu? Da li bi na nesto skrenuo paznju prilikom izbora i kupovine?
lokalni mali proizvođač, jer sam htio ključ u ruke, na kraju sam ga potjerao. Pažnju treba obratiti na sve, nadzor dnevni i pismenog čovjeka za nadzor obavezno, ja sam uzimao svoju stolariju i podove, pa izbio iz cijene, neke su stvari loše odrađene pa sam popravljao, posebno obrati pažnju da je drvo dobro obrađeno, drenaža kvalitetno postavljena, ne štedjeti na hidro i termo izolaciji, ma mogu knjigu napisati...
Post Reply