Trenutno su odsjeceni od Irana pa su u strategijskoj pricuvi. Ne sumnajm da bi djelovali da dobiju instrukcije iz Teherana. Oni su imali svoj rat sa US prosle godine Mart - Maj i nakon dva mjeseca Trump odusto.
IRAN
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#60902 Re: IRAN
nema krize
Ratu unatoč: Kapacitet iranske prehrambene industrije premašuje domaću potražnju
Nema nestašice hrane
Proizvodni kapacitet iranske prehrambene industrije oduvijek je, kako je dodao, bio značajan, zahvaljujući kapacitetima poljoprivredne proizvodnje i aktivnoj prisutnosti privatnog sektora.
"Od početka nametnutog rata nismo se ni u jednom trenutku suočili s nestašicom prehrambenih proizvoda", naglasio je Azizpour.
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/r ... u-20260311
- moonco
#60903 Re: IRAN
Pored nafte, plina, energenata ljudi proizvode hranu. Ne ko Arapi ovisni od zapada
-
Moenx
#60904 Re: IRAN
Da li je i Hezbollah odsijecen ili ne
Mislim kako tu stoje stvari
- moonco
#60905 Re: IRAN
Imaju podzemne fabrike raketa.Moenx wrote: ↑12/03/2026 00:58Da li je i Hezbollah odsijecen ili ne
Mislim kako tu stoje stvari
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#60906 Re: IRAN
pogledajte na mapi gdje je Jemen, od njih možete jedino očekivati da udare po saudijskoj nafti
- moonco
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#60908 Re: IRAN
Al bez zajebancije, zatvaranje morskog puta bi bio strasan udar za ekonomiju. Sjetiti se blokade sueca nedavno kada se brod preprijecio.
Problem je sto se tu lupa i po kini, a i pitanje je imaju li oni MTSa za te stvari.
- Danguba
#60909 Re: IRAN
Ljudi su pod sankcijama desetljecima i sve su prilagodili domacoj proizvodnji i razvoju.moonco wrote: ↑12/03/2026 00:51nema krize
Ratu unatoč: Kapacitet iranske prehrambene industrije premašuje domaću potražnju
Nema nestašice hrane
Proizvodni kapacitet iranske prehrambene industrije oduvijek je, kako je dodao, bio značajan, zahvaljujući kapacitetima poljoprivredne proizvodnje i aktivnoj prisutnosti privatnog sektora.
"Od početka nametnutog rata nismo se ni u jednom trenutku suočili s nestašicom prehrambenih proizvoda", naglasio je Azizpour.
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/r ... u-20260311
Arapi sve zivo uvoze i malo veci pljusak oni imaju problema.
-
Saul Alvarez
- moonco
#60912 Re: IRAN
Prpa guzi
U.S. President Trump says that the U.S. is showing restraint by not targeting Iran's energy infrastructure as heavily as they could.
"We can hit sections of Tehran and other places that if you do it, it'll be almost impossible for them to rebuild their country, and we don't want that.
But we can hit electric, or we could take apart their electric capacity within one hour, and it would take them twenty five years to rebuild it. So ideally, we're not gonna be doing that."
@wfwitness
- zulfikkar
#60913 Re: IRAN
"KAVEZ ISPRED KAPIJE: Javno izlaganje bivšeg predsednika na Lafayette Square-u!"
"LORETO U VAŠINGTONU"

"LORETO U VAŠINGTONU"

Last edited by zulfikkar on 12/03/2026 06:05, edited 2 times in total.
- Billy The Pljuc
#60916 Re: IRAN
Bez obzira što je UN sve manje i manje bitan u svjetskim okvirima Lagumdžija zbog mnogo toga nije trebao uopšte učestvovati u ovome sa Rezolucijom a kamoli činiti nešto na svoju ruku ukoliko je istina ovo što nam se plasira na relaciji on i predsjedništvo BiH. Pobornika ZA i PROTIV ima u određenim procentima kao i u mnogo čemu oko čega se ne slažemo, kako na forumu tako i u životu.
Ne treba biti genije da bi se uvidjelo koliko je ovo pogrešno taman sutra Iran i njegovi stanovnici prestali da postoje kako ne bi nedajBože došlo do situacije da se neko može zastidjeti pred istima. S obzirom na Lagumdžijinu prošlost jasno je da on već ima aferima koji ga nikako ne mogu svrstati u pozitivne osobe pa vjerujem da njega lično i nije stid niti će biti danas-sutra da se sretne licem u lice sa nekim iz Irana.
Mene je iskreno stid većine onih koji su me i koji me još uvijek kao predstavljaju negdje, makar to bilo i na nivou mjesne zajednice a kamoli na nekim možebitno "važnim mjestima".
I manite se molim vas patetike o geopolitici i našoj "dobrobiti" u priklanjanju nečemu što nije ispravno ni pod jednim ljudskim ili ako vam se više dopada prirodnim ili Božijim zakonom.
Koliko nam je dobro od višedecenijskog tretmana licemjernog svijeta i politike istih prema nama samima može svako ponaosob zaključiti, dovoljno je da se pogleda u ogledalu i napravi svojevrsnu retrospektivu sopstvenog života. Eto kao biti će nam bolje danas-sutra, NE, neće.
Ne treba biti genije da bi se uvidjelo koliko je ovo pogrešno taman sutra Iran i njegovi stanovnici prestali da postoje kako ne bi nedajBože došlo do situacije da se neko može zastidjeti pred istima. S obzirom na Lagumdžijinu prošlost jasno je da on već ima aferima koji ga nikako ne mogu svrstati u pozitivne osobe pa vjerujem da njega lično i nije stid niti će biti danas-sutra da se sretne licem u lice sa nekim iz Irana.
Mene je iskreno stid većine onih koji su me i koji me još uvijek kao predstavljaju negdje, makar to bilo i na nivou mjesne zajednice a kamoli na nekim možebitno "važnim mjestima".
I manite se molim vas patetike o geopolitici i našoj "dobrobiti" u priklanjanju nečemu što nije ispravno ni pod jednim ljudskim ili ako vam se više dopada prirodnim ili Božijim zakonom.
Koliko nam je dobro od višedecenijskog tretmana licemjernog svijeta i politike istih prema nama samima može svako ponaosob zaključiti, dovoljno je da se pogleda u ogledalu i napravi svojevrsnu retrospektivu sopstvenog života. Eto kao biti će nam bolje danas-sutra, NE, neće.
- skupljac_zeljeza
#60917 Re: IRAN
Ovaj rat smatraju jednim od najskupljih ratova u historiji čovječanstva. Još se drži na 5. mjestu poslije Drugog svjetskog, rata u Iraku 2003., rata u Afganistanu 2001. i Vijetnamskog rata. Sada nam je gledati klatno koje će ići malo na jednu stranu pa malo na drugu, Jedni će ispaliti u 21h, ovi uzvratiti u 23h i očito po ovome do sada najviše će stradati gradovi poput Tel Aviva, Haife, Teherana, Bejruta....Iran prijeti svijetu barelom nafte od 200 dolara i sumnjam da će Trump ići do te cifre zbog ekonomije i sprečavanja ekonomskog haosa kod svojih saveznika, ali i u svijetu jer rezerve nafte koje su otvorene mogu potrajati još par sedmica. I teoretski da skinu sankcije Rusiji da nadoknade gubitke, šta je sa naftom iz Zaliva? Normalizacija stanja u tim zemljama i poslije završetka rata će potrajati mjesecima. Dolazi proljeće, valja sijati i saditi da bi se jelo, a ništa ne može bez nafte. Ako bude skupa nafta ne može biti jeftina hrana. Da li će poskupiti i struja? Iran neće u pregovore kao do sada što Amerika zna i sada je uglavnom na nepredvidivom Trupmu šta će ponuditi, a da kao fol izađe časno iz ovoga u šta je uvaljao par desetina država što je njegova trenutna slabost. Da li će se zadržati baš skroz isti odnosi kao i prije ovog rata zavisi od pameti Arapa iz Zaliva jer su lekciju dobili. Gori im svašta, a niko ih ne brani. Da sutra prestane rat Iran bi bio dobitnik, a Trump to neće. A kako će izaći iz ovoga, ja sam ubijeđen da ni on još nema pojma po izjavama koje izbacuje.
-
kinvart
#60918 Re: IRAN
Iran i Hezbollah ne cekaju. Sinoc su mozda najvise ispalili od pocetka sukoba.
- MarshalDodik
#60919 Re: IRAN
Ljigavi Lagumdzija
Na pomen njegovom imena mi se povraca.
Kad cujem Fadil, Niksic, Bakir i sl to mije jos i probavljivo.
Ovaj Zlatko mi je rang Covica, Genjca i tako tih starih prdohana.
Na pomen njegovom imena mi se povraca.
Kad cujem Fadil, Niksic, Bakir i sl to mije jos i probavljivo.
Ovaj Zlatko mi je rang Covica, Genjca i tako tih starih prdohana.
- Ludzak
#60920 Re: IRAN
Najgore što mi mislimo da smo geopolitički važni, u sve se miješamo. Čak i oko ovih rezolucija.Billy The Pljuc wrote: ↑12/03/2026 05:26 Bez obzira što je UN sve manje i manje bitan u svjetskim okvirima Lagumdžija zbog mnogo toga nije trebao uopšte učestvovati u ovome sa Rezolucijom a kamoli činiti nešto na svoju ruku ukoliko je istina ovo što nam se plasira na relaciji on i predsjedništvo BiH. Pobornika ZA i PROTIV ima u određenim procentima kao i u mnogo čemu oko čega se ne slažemo, kako na forumu tako i u životu.
- moonco
#60921 Re: IRAN
Gledaj spomenika u Sarajevu.Ludzak wrote: ↑12/03/2026 06:31Najgore što mi mislimo da smo geopolitički važni, u sve se miješamo. Čak i oko ovih rezolucija.Billy The Pljuc wrote: ↑12/03/2026 05:26 Bez obzira što je UN sve manje i manje bitan u svjetskim okvirima Lagumdžija zbog mnogo toga nije trebao uopšte učestvovati u ovome sa Rezolucijom a kamoli činiti nešto na svoju ruku ukoliko je istina ovo što nam se plasira na relaciji on i predsjedništvo BiH. Pobornika ZA i PROTIV ima u određenim procentima kao i u mnogo čemu oko čega se ne slažemo, kako na forumu tako i u životu.

- Ludzak
#60922 Re: IRAN
Zahvaljuju im se što su otvorili koridor četnicima da gađajumoonco wrote: ↑12/03/2026 06:40Gledaj spomenika u Sarajevu.Ludzak wrote: ↑12/03/2026 06:31Najgore što mi mislimo da smo geopolitički važni, u sve se miješamo. Čak i oko ovih rezolucija.Billy The Pljuc wrote: ↑12/03/2026 05:26 Bez obzira što je UN sve manje i manje bitan u svjetskim okvirima Lagumdžija zbog mnogo toga nije trebao uopšte učestvovati u ovome sa Rezolucijom a kamoli činiti nešto na svoju ruku ukoliko je istina ovo što nam se plasira na relaciji on i predsjedništvo BiH. Pobornika ZA i PROTIV ima u određenim procentima kao i u mnogo čemu oko čega se ne slažemo, kako na forumu tako i u životu.
Koliko nam je dobro od višedecenijskog tretmana licemjernog svijeta i politike istih prema nama samima može svako ponaosob zaključiti, dovoljno je da se pogleda u ogledalu i napravi svojevrsnu retrospektivu sopstvenog života. Eto kao biti će nam bolje danas-sutra, NE, neće.![]()
![]()
- moonco
#60923 Re: IRAN
Mekenzii , Miteran , UNPROFOR Srebrenica ,Holandjani , Sarajevo, Embargo...
Zaboravilo se sa kakvim kurvama se ima posla
- Ludzak
- moonco
#60925 Re: IRAN
Onaj Akaši Japanac...Grčki dobrovoljci u Srebrenici, Ukrajinci u Žepi...
Nedaj Bože pasti u njihove ruke...e to ti je medjunarodna zajednica