Laptop - šta kupiti?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
semirsar

#2251 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by semirsar »

Sanjarko wrote: 11/03/2026 09:45
Spoiler
Show
semirsar wrote: 11/03/2026 09:33
Sanjarko wrote: 11/03/2026 02:56
Spoiler
Show
Bolji je od mog. :mrgreen: Sad koliko je pouzdano ne bi ti znao reći. On topic i malo off topic vidite ovo raja:
Spoiler
Show
i taj je bolji od tvog. :zjev:
Znam, ali ne dam ja još ovaj svoj iako crkava izgleda ili mi je se sistem pokvario nedavno tokom skeniranja i pri dnu baterija bila, i nešto se desilo sada kao da crkava.

Ako mognem pokušam ga popraviti sam, ali ne vjerujem, nosim na servis možda ubrzo.
sto ti vise crnjaka o njemu to on duze radi :-)
Sanjarko

#2252 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

semirsar wrote: 11/03/2026 09:49
Spoiler
Show
semirsar wrote: 11/03/2026 09:33
i taj je bolji od tvog. :zjev:
Znam, ali ne dam ja još ovaj svoj iako crkava izgleda ili mi je se sistem pokvario nedavno tokom skeniranja i pri dnu baterija bila, i nešto se desilo sada kao da crkava.

Ako mognem pokušam ga popraviti sam, ali ne vjerujem, nosim na servis možda ubrzo.
Nije crnjak, desilo mu se neki dan nešto, ni sam ne znam šta, prazna baterija u sred skeniranja, izgasio se u sred skeniranja, i sada u kvaru, ovo sam ja nešto uspio popraviti, loše je, veoma loše.

Možda potrebno bude da kupim i ja neki novi. A odavno je imao nekih greški u radu.

Ako se mogne popraviti biti će super, ako ne novi ćemo nekako uzeti možda.
semirsar

#2253 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by semirsar »

Sanjarko wrote: 11/03/2026 09:56
Spoiler
Show
Spoiler
Show

Nije crnjak, desilo mu se neki dan nešto, ni sam ne znam šta, prazna baterija u sred skeniranja, izgasio se u sred skeniranja, i sada u kvaru, ovo sam ja nešto uspio popraviti, loše je, veoma loše.

Možda potrebno bude da kupim i ja neki novi. A odavno je imao nekih greški u radu.

Mozda da smanjis dozivljaj sa skeniranjem, ako vec imas listu koja radi ne trazi drugu. Jbt, gledajuci sebe mogu zamisliti tebe, prije sam znao i deset dana da ne gasim racunar zbog skeniranja, na kraju se mislim, jbt to, da nemam kvalitetnu alternativu pa i nekako, ali 'vako... nisam bio jasan sebi nikako i na kraju batalim skeniranje. ;-)
Sanjarko

#2254 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

semirsar wrote: 11/03/2026 11:33
Spoiler
Show

Mozda da smanjis dozivljaj sa skeniranjem, ako vec imas listu koja radi ne trazi drugu. Jbt, gledajuci sebe mogu zamisliti tebe, prije sam znao i deset dana da ne gasim racunar zbog skeniranja, na kraju se mislim, jbt to, da nemam kvalitetnu alternativu pa i nekako, ali 'vako... nisam bio jasan sebi nikako i na kraju batalim skeniranje. ;-)
Nije to skeniranje bilo u pitanju nego skeniranje redovno virusa i ostaloga.

Bila baterija na 6% samo i dok sam ja reagirao spade još na 5 ili 4 i izgasi se.
semirsar

#2255 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by semirsar »

Sanjarko wrote: 11/03/2026 15:14
Spoiler
Show
Spoiler
Show

Bila baterija na 6% samo i dok sam ja reagirao spade još na 5 ili 4 i izgasi se.
kud li se ti to smucas po darkweb dunjaluku 8-)
Sanjarko

#2256 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

semirsar wrote: 11/03/2026 16:26
Sanjarko wrote: 11/03/2026 15:14
Spoiler
Show

kud li se ti to smucas po darkweb dunjaluku 8-)
Ma ne redovno skeniranje bilo i nisam primjetio da je ovoliko spala baterija, a skeniranje trajalo predugo i bum, izgasi se i kuršlus nastade, još radi ali pravo je pokvaren, pravo, sreća igre preko emulatora rade, vidim u toku mjeseca na popravku da dam, čim mognem jer jbga spavam puno itd.

Da ja nešto probam ne bi smio, a ni znao. Kakav ja i darkweb i sl.
Rogie

#2257 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Rogie »

Sanjarko wrote: 11/03/2026 15:14 Bila baterija na 6% samo i dok sam ja reagirao spade još na 5 ili 4 i izgasi se.
Pa brate, baterija kad je na 6% (pogotovo pod nekim trenutnim 'opterecenjem', poput skeniranja virusa i sl.) nije nikakvo iznenadjenje ako tako 'odjednom' spadne i ugasi se. Laptop je (pretpostavljam) star godinu-dvije minimalno, vec xy ciklusa punjenja, mozda je i sami kapacitet baterije tog laptopa manji itd. Kod mene je 52,5 Wh (laptop star par mjeseci) i vec na 20-30% ga ukljucujem da me ne 'iznenadi' gasenjem, iako u 90% slucajeva radi preko punjaca.

Nema potrebe da bezveze dramis, odradi uz standardni scan virusa i scan s malwarebytes, sredi neke sitnice i to je to. A najbolje od svega toga da reinstaliras sistem, mali milion tutorijala da to sam bez ikakvih problema mozes odraditi.
Sanjarko

#2258 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

Rogie wrote: 11/03/2026 20:42
Sanjarko wrote: 11/03/2026 15:14 Bila baterija na 6% samo i dok sam ja reagirao spade još na 5 ili 4 i izgasi se.
Pa brate, baterija kad je na 6% (pogotovo pod nekim trenutnim 'opterecenjem', poput skeniranja virusa i sl.) nije nikakvo iznenadjenje ako tako 'odjednom' spadne i ugasi se. Laptop je (pretpostavljam) star godinu-dvije minimalno, vec xy ciklusa punjenja, mozda je i sami kapacitet baterije tog laptopa manji itd. Kod mene je 52,5 Wh (laptop star par mjeseci) i vec na 20-30% ga ukljucujem da me ne 'iznenadi' gasenjem, iako u 90% slucajeva radi preko punjaca.

Nema potrebe da bezveze dramis, odradi uz standardni scan virusa i scan s malwarebytes, sredi neke sitnice i to je to. A najbolje od svega toga da reinstaliras sistem, mali milion tutorijala da to sam bez ikakvih problema mozes odraditi.
Ma ne radi dosta toga kako treba, prilično ne radi, reinstalacija sistema treba, ali ja ne znam baš to odraditi niti imam alata za to, ali nabavim i probam, srećom uspio sam nešto da zaustavim da ne bi dalje se kvarilo.

Mašina je stara već skoro 4 godine ili tačno 4 godine. Odradio sam sken virusa poslije ali nije pronašlo ništa, a onaj prije nego se ugasio je pronašao 4 prijetnje.

Kažem veoma loše je stanje njegovo, reinstalacija sistema bi vjerojatno pomogla i sve popravila možda i to ćemo da odradimo ja i još neko ili samo oni.
zippoo87

#2259 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

Sanjarko wrote: 12/03/2026 02:54

Ma ne radi dosta toga kako treba, prilično ne radi, reinstalacija sistema treba, ali ja ne znam baš to odraditi niti imam alata za to, ali nabavim i probam, srećom uspio sam nešto da zaustavim da ne bi dalje se kvarilo.

Mašina je stara već skoro 4 godine ili tačno 4 godine. Odradio sam sken virusa poslije ali nije pronašlo ništa, a onaj prije nego se ugasio je pronašao 4 prijetnje.

Kažem veoma loše je stanje njegovo, reinstalacija sistema bi vjerojatno pomogla i sve popravila možda i to ćemo da odradimo ja i još neko ili samo oni.
Ako ti je windows 10 ili windows 11,ne treba ti nikakav "alat",mozes reinstalirati windows direktno iz windowsa i odrediti hoces li da ti sacuva podatke ili da sve obrises. Windows automatski skine najnoviju instalaciju i odradi sve sam. Bukvalno dva-tri klika imas...a opcija za to je u settings,windows update pa recovery i tu odaberes reinstalaciju.
-Chesterfield-

#2260 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by -Chesterfield- »

Image
Image

Naručio polovno za garaže, pa će rođak donijeti iz DE.
Dijagnostiku naručio sa Temu za 5-6 eura.
Mislio sam laptop koristiti samo za tu dijagnostiku, jer mi ne treba, odnosno nemam više ništa ni desktop ni laptop.
Zanima me ako bih povezao laptop na internet da li bi povuklo nadogradnju za aplikaciju od dijagnostike i uništilo ključ, jer je to lažnjak...
tokio25

#2261 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by tokio25 »

pa ogranicis da radi update
tj blokiras to i nece uraditi
u aplikaciji ja mislim ima da oznacis da ne radi update sam

zavisi vjerovatno i od proizvodjaca do proizvodjaca tj dijagnostike do dijagnostike
-Chesterfield-

#2262 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by -Chesterfield- »

tokio25 wrote: 12/03/2026 19:14 pa ogranicis da radi update
tj blokiras to i nece uraditi
u aplikaciji ja mislim ima da oznacis da ne radi update sam

zavisi vjerovatno i od proizvodjaca do proizvodjaca tj dijagnostike do dijagnostike
Evo pitao sam AI. Ne znam je li ovo dovoljno ili treba još nešto?
Ja kompjuter ne koristim već nekoliko godina tako da sam zaboravio i najosnovnije. :D
Koliko vidim ovo je windows 11 a ja sam koristio sedmicu.
.Prati ove korake polako, jedan po jedan, i ne spajaj kabal na laptop dok ti ne kažem u uputstvu.
​Evo kompletne procedure "od nule":
​1. Korak: Priprema laptopa (Da antivirus ne "pojede" program)
​Prije nego što uopšte ubaciš CD, moraš reći Windowsu da ne dira taj folder.
​Na C: disku napravi novi folder i nazovi ga npr. VCDS_Dijagnostika.
​Klikni na Start, kucaj Windows Security (ili Zaštita od virusa).
​Idi na Virus & threat protection settings -> Manage settings.
​Skrolaj do dna do Exclusions (Izuzeci) -> Add or remove exclusions.
​Klikni na Add an exclusion -> izaberi Folder i odaberi onaj folder VCDS_Dijagnostika koji si maloprije napravio na C: disku.
​2. Korak: Kopiranje podataka sa CD-a
​Nemoj instalirati direktno sa CD-a, jer ako čitač "štucne", instalacija neće valjati.
​Ubaci CD u laptop.
​Otvori CD, označi sve fajlove na njemu, desni klik -> Copy (Kopiraj).
​Uđi u onaj tvoj folder C:\VCDS_Dijagnostika i tu uradi Paste (Zalijepi).
​Sada možeš izvaditi CD, više ti ne treba.
​3. Korak: Instalacija programa
​Ugasi Wi-Fi (internet) na laptopu. Ovo je najsigurnije za prvi put.
​U folderu na C: disku nađi fajl koji se zove npr. VCDS-Release-25.3.0-Installer (ili sličan broj). Pokreni ga.
​Klikći Next, prihvati uslove, i kada te pita gdje da instalira, ostavi kako on nudi (obično C:\Ross-Tech\VCDS).
​Bitan detalj: Tokom instalacije će ti iskočiti prozor za instalaciju drajvera (FTDI drajveri). Obavezno klikni Install ili Extract. Bez toga laptop neće vidjeti kabal.
​Na zadnjem koraku, odznači (ugasi kvačicu) tamo gdje piše "Launch VCDS". Klikni Finish.
​4. Korak: Postavljanje "Lijeka" (Loadera)
​Ovo je najvažniji dio da bi kabal radio.
​Vrati se u onaj tvoj folder C:\VCDS_Dijagnostika.
​Potraži fajl koji se zove VCDSLoader.exe. (Ako ga nema tu, provjeri ima li podfolder "Crack" ili "Loader").
​Desni klik na VCDSLoader.exe -> Copy.
​Idi u folder gdje je program instaliran (obično C:\Ross-Tech\VCDS) i tu uradi Paste.
​Desni klik na taj Loader (u tom folderu) -> Send to -> Desktop (create shortcut).
​VAŽNO: Na radnoj površini (Desktopu) ćeš sad imati dvije ikonice. Jedna je originalni VCDS (nju slobodno obriši), a druga je VCDSLoader - Shortcut. Samo nju koristiš za paljenje dijagnostike.
​5. Korak: Prvo spajanje i testiranje (U autu)
​Odnesi laptop u auto. Internet neka i dalje bude ugašen.
​Ubaci kabal u USB port na laptopu. Sačekaj da Windows "odradi svoje" (čućeš onaj zvuk spajanja).
​Daj kontakt na autu (ne moraš paliti motor, ali neka svijetle lampice na tabli).
​Ubaci drugi kraj kabla u auto (OBD2 džek se kod Golfa 6 nalazi lijevo ispod volana). Na kablu bi trebala zasvijetliti lampica.
​Pokreni program preko VCDSLoader prečice.
​U programu klikni na dugme Options.
​Izaberi USB i klikni na dugme Test.
​Ako izbaci prozor "Interface: Found!", klikni na Save i to je to! Spreman si.
​6. Korak: Firewall (Da možeš koristiti internet poslije)
​Kada završiš sve gore, uradi ono što smo pričali za Firewall (Blokiraj VCDS.exe u Outbound Rules) kako bi mogao upaliti Wi-Fi i normalno koristiti laptop za druge stvari bez straha da će se program sam ažurirati.
Sanjarko

#2263 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

zippoo87 wrote: 12/03/2026 18:19

Ako ti je windows 10 ili windows 11,ne treba ti nikakav "alat",mozes reinstalirati windows direktno iz windowsa i odrediti hoces li da ti sacuva podatke ili da sve obrises. Windows automatski skine najnoviju instalaciju i odradi sve sam. Bukvalno dva-tri klika imas...a opcija za to je u settings,windows update pa recovery i tu odaberes reinstalaciju.
Nije baš tada kako treba instaliran, ključ je bio krekovan, valjda se tako kaže, vidim s nekim ovdje u vezi toga svega, meni bitno igre da rade i malo forum i sl, piše vrati na Windows 7 samo da može.

Vidjeti ću, s obzirom da spavam puno itd, neću brzo vjerovatno.
zippoo87

#2264 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

Sanjarko wrote: 12/03/2026 19:56
zippoo87 wrote: 12/03/2026 18:19

Nije baš tada kako treba instaliran, ključ je bio krekovan, valjda se tako kaže, vidim s nekim ovdje u vezi toga svega, meni bitno igre da rade i malo forum i sl, piše vrati na Windows 7 samo da može.

Vidjeti ću, s obzirom da spavam puno itd, neću brzo vjerovatno.
Kralju,ti od tako banalne i jednostavne stvari,pocnes praviti neku nauku i nesto pisati u nedogled,sto veze nema sa temom. I svaki put ovako ,kada ti neko nesto napise...
Evo,sve na slici sto trebas uraditi i to je to...racunar sam sve odradi za tebe...ne treba nista skidati,ne treba usb,ne treba bootabilan usb,rufus,nista...tri klika i odradjeno sve samo. Dakle,lakse je ovo odraditi,nego odgovoriti na poruku na forumu. Eto koliki je to posao a vidim nije ti problem pisati po forumu.

Image
Sanjarko

#2265 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

Evo @zippoo87 šta ima samo, treba odraditi clean install, totalno reinstalirati sistem.

Image

A kucam i ostalo jedva.
zippoo87

#2266 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

Sanjarko wrote: 12/03/2026 20:31 Evo @zippoo87 šta ima samo, treba odraditi clean install, totalno reinstalirati sistem.

Image

A kucam i ostalo jedva.
Pa kliknes na to "get started" i tu bi trebalo da ti izadje da odaberes hoces li "clean reset" ili da ostavis licne fajlove a da ti zamijeni sve sistemske dadoteke...to je isto clean reset,samo ne obrise podatke (data).
You can reset your PC from that screen in Windows 10 by doing this:

1️⃣ Start the reset

Click Get started under Reset this PC.

2️⃣ Choose what to keep

Windows will ask you to choose one of two options:

Keep my files

Removes apps and settings

Keeps your personal files (Documents, Pictures, etc.)

Remove everything

Deletes all files, apps, and settings

Full clean reset (like new Windows install)

3️⃣ Choose reinstall method

You may see:

Cloud download – downloads fresh Windows from the internet (needs good internet).

Local reinstall – uses files already on the PC.

4️⃣ Confirm reset

Click Next

Click Reset

The PC will:

restart several times 🔄

reinstall Windows automatically

take 20–60 minutes usually.
Sanjarko

#2267 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

zippoo87 wrote: 12/03/2026 20:45
Sanjarko wrote: 12/03/2026 20:31 Evo @zippoo87 šta ima samo, treba odraditi clean install, totalno reinstalirati sistem.

Image

A kucam i ostalo jedva.
Pa kliknes na to "get started" i tu bi trebalo da ti izadje da odaberes hoces li "clean reset" ili da ostavis licne fajlove a da ti zamijeni sve sistemske dadoteke...to je isto clean reset,samo ne obrise podatke (data).
You can reset your PC from that screen in Windows 10 by doing this:

1️⃣ Start the reset

Click Get started under Reset this PC.

2️⃣ Choose what to keep

Windows will ask you to choose one of two options:

Keep my files

Removes apps and settings

Keeps your personal files (Documents, Pictures, etc.)

Remove everything

Deletes all files, apps, and settings

Full clean reset (like new Windows install)

3️⃣ Choose reinstall method

You may see:

Cloud download – downloads fresh Windows from the internet (needs good internet).

Local reinstall – uses files already on the PC.

4️⃣ Confirm reset

Click Next

Click Reset

The PC will:

restart several times 🔄

reinstall Windows automatically

take 20–60 minutes usually.
Vidjeti ću, ako šta pokvarim, pokvarim.
zippoo87

#2268 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

Nema se sta pokvariti. Mozes jedino za svaki slucaj,skinuti i na usb stick windows i preko rufusa napraviti bootabilan usb ,u slucaju da nesto ne uradis dobro,da imas sa cega ponovo instalirati windows.
Sanjarko

#2269 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

zippoo87 wrote: 12/03/2026 21:42 Nema se sta pokvariti. Mozes jedino za svaki slucaj,skinuti i na usb stick windows i preko rufusa napraviti bootabilan usb ,u slucaju da nesto ne uradis dobro,da imas sa cega ponovo instalirati windows.
To ja ne znam kako odraditi. Ako šta se pokvari kako sistem vratiti. Vidim s nekim ovdje još čim mognem.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#2270 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by moonco »

Sanjarko wrote: 12/03/2026 22:26
zippoo87 wrote: 12/03/2026 21:42 Nema se sta pokvariti. Mozes jedino za svaki slucaj,skinuti i na usb stick windows i preko rufusa napraviti bootabilan usb ,u slucaju da nesto ne uradis dobro,da imas sa cega ponovo instalirati windows.
To ja ne znam kako odraditi. Ako šta se pokvari kako sistem vratiti. Vidim s nekim ovdje još čim mognem.
Ne znaš skinuti ISO fajl i kopirati na USB Stick? To ti je 4-5 klikova da napraviš bootabilni USB. Možeš ga milion puta koristiti. Kad dižeš sistem pališ pritisneš F2-F12 šta već da bootuješ USB Stick. I odmah ti se pali instalacija. Bezveze ništa strašno.

Image

https://www.tecmint.com/linux-bootable-usb-creators/
zippoo87

#2271 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by zippoo87 »

Ma nas Sanjarko pise po forumu samo da nesto napise...vecinom nema logike sto pise.
Kuka svako malo na nesto a kada mu kazes kako moze rijesiti neki problem,odmah ide prica,ne zna on,bolestan on,spava puno,ne moze,vidjeti ce,pitati ce,mozda ce ...do slijedeceg kukanja.
Ja necu vise nikada nesto napisati u smislu da mu pokazem nesto...ako je cuo za google,neka sam istrazuje ako mu sta treba. Ili neka placa drugim,ako ga ne zanima.
Sanjarko

#2272 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

moonco wrote: 12/03/2026 23:37
Ne znaš skinuti ISO fajl i kopirati na USB Stick? To ti je 4-5 klikova da napraviš bootabilni USB. Možeš ga milion puta koristiti. Kad dižeš sistem pališ pritisneš F2-F12 šta već da bootuješ USB Stick. I odmah ti se pali instalacija. Bezveze ništa strašno.

Image

Ma nisam ovo nikad radio. Pogotovo ne Windows sistem. Probam, nadam se da na stick bude dosta mjesta za sve, backup nečega i za ovo.
Sanjarko

#2273 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

zippoo87 wrote: 13/03/2026 02:20 Ma nas Sanjarko pise po forumu samo da nesto napise...vecinom nema logike sto pise.
Kuka svako malo na nesto a kada mu kazes kako moze rijesiti neki problem,odmah ide prica,ne zna on,bolestan on,spava puno,ne moze,vidjeti ce,pitati ce,mozda ce ...do slijedeceg kukanja.
Ja necu vise nikada nesto napisati u smislu da mu pokazem nesto...ako je cuo za google,neka sam istrazuje ako mu sta treba. Ili neka placa drugim,ako ga ne zanima.
Pa tako je kako je 12 i više sati znam spavati i ne znam nisam ovo nikada radio, ako šta i pokvarim valjda će se moći popraviti.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#2274 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by moonco »

Sanjarko wrote: 13/03/2026 03:34

Image

Ma nisam ovo nikad radio. Pogotovo ne Windows sistem. Probam, nadam se da na stick bude dosta mjesta za sve, backup nečega i za ovo.
Za backup eksterni hard disk ili uzmeš obični hdd i kupiš kućište. Pa nauči se. Bitno je da imaš pravi ISO fajl sistema. To ti je najbitnije. Mislim kad se radi reinstaliranje Windowsa automatski ti radi old.Windows direktorij.
Sanjarko

#2275 Re: Laptop - šta kupiti?

Post by Sanjarko »

moonco wrote: 13/03/2026 04:24
Sanjarko wrote: 13/03/2026 03:34

Image

Za backup eksterni hard disk ili uzmeš obični hdd i kupiš kućište. Pa nauči se. Bitno je da imaš pravi ISO fajl sistema. To ti je najbitnije. Mislim kad se radi reinstaliranje Windowsa automatski ti radi old.Windows direktorij.
👍 Teško ću ja ovo sam. Treba aktivirati i u valjda bios kako to već se zove tpm 2 kako već i to se zove. Kod mene je uvijek bilo naštimano sve skoro odmah, ja samo finese odradim. Ali probam, s nekim ovdje da ovo uradim.

Problem je i nije nikad servisirana mašina uopšte. Ono sve mijenjano šta treba i sl, od kako se zove termalne paste pa nadalje.

Plug and play bilo uvijek, a katastrofa su mi refleksi, pažnja i sl, zbog bolesti itd.

Uglavnom probam barem prebaciti na 11 sa 10.

Hvala vam.
Post Reply