Ne bih ja bio tako siguran u ovo. Btw, prošle godine su neki ekonomisti analizirali Vučićeve ugovore sa Kinezima i de facto Kinezi od Srbije prave svoju koloniju, ali ne tako očito. Ugovori su takvog tipa (uslovi ugovora) da sve više i više ovisiš o Kini i na kraju padaš u ekonomsku ovisnost.Novi_Nick wrote: ↑11/01/2026 05:29Cuj nijedna banka nece finansirati mrezu autoputeva po entitetu Srpska? Kinezi sve finansiraju bez problema, cak daju i njihovu radnu snagu i materijal ako je potrebno. Kinezi osvajaju sva trzista njihovim finansiranjem projekata i radnom snagom ako je potrebno. Nije Kina, USA i Evropa da iskoristavaju kolonije po svijetu i da ih jos na sve to bombarduju ako im nesto nije po volji i ako se ustanu na lijevu nogu.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Laplace
#35076 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
- Laplace
#35077 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Kažu da su Srbiji (tj. Vučiću) dali kredite sa uslovima da njihove firme rade, njihove firme ubiru promet, a u slučaju da Srbija dođe u bilo kakve probleme sa isplatama ne mogu se vaditi kreditima od bilo koga drugog nego moraju preko Kineza. I još neke pravno-ekonomske zamke, nisam popamtio.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑11/01/2026 08:26 Jeste, kinezi su veliki humanitarci - dolaze da rade puteve koji nemaju ekonomsku opravdanost eto onako, iz merhametluka.
Ovdje se prigodno zaboravlja reci da ce RS placati kinezima sav minus koje ce te dionice generisati, ako bude mali promet vozila.
PS ti si mescini dosao da trolas ovdje.
- Haris.ba
#35078 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
A, sada smo neovisni? Sutra Nehru i Sadat dolaze.
Razlog zasto se sa Kinezima nije ulazilo u aranzman u FBiH je samo jer se i do sada fino copalo od zapadnjackih kredita. Skromni ovi nasi.
- Laplace
- Haris.ba
- Laplace
#35081 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Istina, novac je odavno obezbijeđen, ali se stoji. Za to vrijeme idu penali (zbog neiskorištavanje novca koji stoji na računu) i inflacije kod svake krize (novac gubi vrijednost).
-
username_here
-
zenicaje
#35085 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Zna li iko šta je sa tenderom Ozimice-Poprikuše? 
-
username_here
- moon_walker_90
#35087 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa zar je toliko tesko maknuti trenutnu upravu a postaviti novu, radi zadrzavanja EIBa kao glavnog i najpovoljnijeg kreditora, ako to traze? Eto kao ne mogu naci negdje drugo da ga postave kao direktora, i da makar malo tih puteva napravimo i da ne vozimo 100 kilometara po 2 sata.
Ma i ja sam budala sto se icemu nadam u ovoj korumpiranoj i prevarantskoj kvazidrzavi.
Al zato uzeti 40% od bruto plate, 17% pdva, akcize na gorivo, cigare, RSu davati stotine miliona godisnje(pa samo od tog novca sto je FBiH dala RSu mogli smo puteve pozlatiti).... to moze i mora.
Ja da sam na mjestu hdza ili snsda, ja bih sto puta gori bio. Kad sve prolazi. Ja bih uzeo sve i jos bih trazio. Sve bih uzeo. Pokenjam se na svaku od 123 stranake koje su B ili gradjanske opcije. Jedino hvala Steti sto makar ovu prugu popravi i tramvaje nabavi.
Ma i ja sam budala sto se icemu nadam u ovoj korumpiranoj i prevarantskoj kvazidrzavi.
Al zato uzeti 40% od bruto plate, 17% pdva, akcize na gorivo, cigare, RSu davati stotine miliona godisnje(pa samo od tog novca sto je FBiH dala RSu mogli smo puteve pozlatiti).... to moze i mora.
Ja da sam na mjestu hdza ili snsda, ja bih sto puta gori bio. Kad sve prolazi. Ja bih uzeo sve i jos bih trazio. Sve bih uzeo. Pokenjam se na svaku od 123 stranake koje su B ili gradjanske opcije. Jedino hvala Steti sto makar ovu prugu popravi i tramvaje nabavi.
- atmel
-
sgrm
#35089 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Da li jos netko ima problema da dopuni tag preko acc aplikacije? Na drugom stepu ima neki request error.
-
muki_muky
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- Porodice Foht
#35092 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Sta znaci ovo asfaltiranje Medakovo-Ozimice? Hoce li se moci pustiti u promet kad zavrse, ili ce kao kod Mostara cekati novi lot da nakaleme? 
-
Drugclanbiblioteke
#35093 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Jel realno da AC tag odvojeno treba registrirati za Autoceste RS-a?
Zar nije mogla neka mrtva integracija, kakvi separatisti
Zar nije mogla neka mrtva integracija, kakvi separatisti
-
izbjeglica_iz_besmisla
#35094 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
A na stranu nasa nakarada od drzave, imas slicne situacije u evropi vec. To su razlicite firme i ocito im nije do totalne integracije, dosta sto tagovi rade i tamo i ovamo kad uvezes racune.
Eto prva hrvatska - istarski ipsilon, cesta do macelja i ostatak hrvatske nisu pod istom firmom.
Kad hoces ENC tagom u istru, fino izadjes na naplatnim pred pulom da ti uvezu accounte na jedan tag. Isto kao u RSu maltene.
Eto prva hrvatska - istarski ipsilon, cesta do macelja i ostatak hrvatske nisu pod istom firmom.
Kad hoces ENC tagom u istru, fino izadjes na naplatnim pred pulom da ti uvezu accounte na jedan tag. Isto kao u RSu maltene.
-
username_here
- Cossack
#35096 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Guraju ljudi. Cilj je da se spoje sa Beogradom pa makar slamu jeli 5 generacija.
- Novi_Nick
#35097 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Povezivanje Bijeljine
RS se zadužuje kod Kineza: Za dvije dionice autoputa treba im 299 miliona eura
Piše: N. V.

Ilustracija: A. L./Klix.ba
Vlada Republike Srpske je dala saglasnost za izdavanje garancija za kreditna zaduženja javnog preduzeća Autoputevi RS-a, a s ciljem izgradnje dvije dionice autoputa od Vukosavlja preko Brčkog do Bijeljine.
Kako su izvijestile Nezavisne novine, riječ je o projektu vrijednom 299 miliona eura koji podrazumijeva dvije dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko - Bijeljina, a krediti će biti podignuti u kineskim bankama.
Dionica od Vukosavlja do Brčkog je duga 33 kilometra i planirano je zaduženje od 180 miliona eura kod Export-Import Bank of China. Ovaj kredit ima rok otplate 15 godina, uz grace period od četiri godine.
Dionica od Brčkog do Bijeljine je duga 17 kilometara, a za njenu izgradnju će biti potrebno 119 miliona eura. Krediti će biti podignuti u dvije kineske banke: 71,4 miliona eura kod Export-Import Bank of China i 47,6 miliona eura kod China Construction Bank. Otplata kredita je na 15 godina, uz trogodišnji grace period.
Kredite će podići Autoputevi RS-a, a Vlada RS se davanjem garancija obavezala da će iz budžeta entiteta izmiriti sve neplaćene obaveze u slučaju da ih javno preduzeće ne bude moglo servisirati.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/rs- ... /260318148
RS se zadužuje kod Kineza: Za dvije dionice autoputa treba im 299 miliona eura
Piše: N. V.

Ilustracija: A. L./Klix.ba
Vlada Republike Srpske je dala saglasnost za izdavanje garancija za kreditna zaduženja javnog preduzeća Autoputevi RS-a, a s ciljem izgradnje dvije dionice autoputa od Vukosavlja preko Brčkog do Bijeljine.
Kako su izvijestile Nezavisne novine, riječ je o projektu vrijednom 299 miliona eura koji podrazumijeva dvije dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko - Bijeljina, a krediti će biti podignuti u kineskim bankama.
Dionica od Vukosavlja do Brčkog je duga 33 kilometra i planirano je zaduženje od 180 miliona eura kod Export-Import Bank of China. Ovaj kredit ima rok otplate 15 godina, uz grace period od četiri godine.
Dionica od Brčkog do Bijeljine je duga 17 kilometara, a za njenu izgradnju će biti potrebno 119 miliona eura. Krediti će biti podignuti u dvije kineske banke: 71,4 miliona eura kod Export-Import Bank of China i 47,6 miliona eura kod China Construction Bank. Otplata kredita je na 15 godina, uz trogodišnji grace period.
Kredite će podići Autoputevi RS-a, a Vlada RS se davanjem garancija obavezala da će iz budžeta entiteta izmiriti sve neplaćene obaveze u slučaju da ih javno preduzeće ne bude moglo servisirati.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/rs- ... /260318148
-
RJ57
#35098 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
super zvuči, a obzirom da trasa ide po ravnici kroz kukuruze možda i novca bude dovoljno, mada to kod nas uvijek zavisi od toga koliko završi po raznoraznim lopovskim džepovima
naravno problem je, ako integral bude radio, da njima treba 10-15 godina da urade 50km
naravno problem je, ako integral bude radio, da njima treba 10-15 godina da urade 50km
-
Dr Arsla
#35099 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ipak kolko god da oduže brže će biti od ovog prčvoljka oko Ponirka što rade skoro deceniju
- escobar__
#35100 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Tako to ozbiljni narodi rade. Kratkoročno možda i zijaniš finansijski ali dugoročno svakako dobiješ.
Kod nas bi našli hiljadu razloga za ne izgradit: nema dovoljno prometa, težak teren, loša ekonomska slika, you name it... Uvjeren sam da će ovi uvezat svoje strateški bitne lokacije prije nego hrpa govana iz ACF završe A1 (o novim autocestama da ne pričam, to u narednih 50 godina neće maknut dalje od skica).