PreWiBa wrote: ↑09/03/2026 23:29
duminjo wrote: ↑09/03/2026 23:28
Benjo34 wrote: ↑09/03/2026 23:03
Kao sto rekoh ranije iskreno ali iskreno mi je zao civila na obe strane.
Na stranu fanatici, mislim da dobar dio ljudi u sebi i u Izraelu a i Iranu ne zeli nikakav rat. Ovo ce vrlo vjerovatno ostati nedovrsena epizoda koja ce se ponovo nastavit dok je Trump tu, jer malo se preracunao. Njegove izjave nisu vise ni smjesne.
Sjecate se da je prosle godine potpuno unistio nuk program Irana, isto tako sad evo kaze pobjedio ih je al ne dovoljno, mora to bolje pobjedit
Zapadu je najbolji plan za rusenje rezima taj da se dogovore, jer mislim da su Iranci zaista spremni na dogovor bili, otvori tu drzavu da ljudi osjete kroz trgovinu blagostanje, sto neko rece daj im i kurvanja i svega zapadnog i sigurno bi samo razmontirali rezim.
Ovako, jako jako tesko. Dobili su udarce ali su ih i zadali.
Dugorocno je rezim izgubio vrlo vjerovatno ali je izgubila i Amerika i Izrael. Zaljev je vidio da ih ameri nece branit a to utice na sam Izrael i njegovu sigurnost.
Uglavnom ogroman promasaj za zapad, a neminovno sto se tice irana da ne mogu opstati dugorocno na ovaj nacin. Bar ja je mislim da mogu
Ne odgovara ni Saudima da je Iran otvoren i da procvjeta.
Ici ce to jako teško, skoro pa nikako ili nikad.
Ovo jednostavno nije istina...
Zadnje što zaljevskim zemljama odgovara je neko ko im može u svakom momentu opet poslati dronove kao odmazdu za nešto što Amerika radi.
Dronove im uvijek neko moze poslati, neprijatelji su tamo sa svih strana.
Govorim o ukidanju sankcija Iranu, ekonomskom procvatu, mogucnosti prodaje iranskih resursa zapadu.
To sigurno Saudi ne zele jer sto su Iranci jaci, oni su lakše mete.
Osim toga i da nema prijetnje, opet im ne zele dobro jer ih jednostavno mrze samo malo manje od zidova.
I kada bi Iran dovoljno ojacao, ubijedjen sam da bi na istoku S.Arabije pokušali finansijski, oruzano i na druge nacine pogurati šiitsku manjinu pa cak pokušali i napraviti neko krilo tipa Hezbollah.. I Saudi to znaju jer ne bi bilo prvi put da Šiti tu nešto pokusavaju.
Uglavnom, što slabiji Iran, Saudi se osjecaju komotnije.