Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Danguba
#58326 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa i min. ti je odmah spojen na sasiju tako da je ovako bolji kontakt.
- kabal1337
#58327 Re: Pitamo Mehanicare ?
zbog gasova koje akumulator proizvodi da se smanji mogucnost bumOptimist wrote: ↑07/03/2026 20:21Prema dijagramu, zasto 4 ide na masu a ne na minus klemu?Danguba wrote: ↑07/03/2026 20:07Nema tu spanskog sela colega.
Vjerovatno da dizelu treba vise struje za start i mislim da si u pravu sto se toga tice.
Inace, dizel se moze gurnuti a benzin ne smije.![]()
Oko ovih kablova, mislim da se tu ne moze pogrijesiti ali evo neke seme.
Bitno je da je akumulator davaoca dovoljno jak da pokrene ''prazno'' auto.
Ovaj sto kaze da je startovao auto sa manjim akumulatorom ALI ugradjenim na auto a ne klemanim.
Da, bitni su kvalitetni kablovi.
-
Al'din
#58328 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sta je ventilu? Da li se reparirati? Imas br, zovi.drug_profi wrote: ↑03/03/2026 01:17 Legla mi guma kojoj je vantil imao neko ostecenje i morao je svakih 15 dana dopuhivati. E sad je preko noci sisla na 1,2 bara.
Posto je ventil sa TPMS senzorom, koji je savjet forumaša? Uzeti ovaj univerzalni kod nekog vulkanizera ili nesto drugo?
Ima li možda @Al'din rješenje?
-
Al'din
#58329 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod menekonektovan wrote: ↑07/03/2026 19:10vrijeme mjenjati
![]()
Bosch AeroTwin Metlice brisaca brisaci original OEM kacenje (Na upit)
https://olx.ba/artikal/74215242
- drug_profi
#58330 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ih drug moj. Kasno se javljas. Nesto sam uradio, ali nije dobro. Naletim ti svakako uskoro pa cemo rjesavati.Al'din wrote: ↑08/03/2026 02:49Sta je ventilu? Da li se reparirati? Imas br, zovi.drug_profi wrote: ↑03/03/2026 01:17 Legla mi guma kojoj je vantil imao neko ostecenje i morao je svakih 15 dana dopuhivati. E sad je preko noci sisla na 1,2 bara.
Posto je ventil sa TPMS senzorom, koji je savjet forumaša? Uzeti ovaj univerzalni kod nekog vulkanizera ili nesto drugo?
-
Al'din
#58331 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma nisam cesto ovdje na forumu. Puno posla.drug_profi wrote: ↑08/03/2026 11:07Ih drug moj. Kasno se javljas. Nesto sam uradio, ali nije dobro. Naletim ti svakako uskoro pa cemo rjesavati.Al'din wrote: ↑08/03/2026 02:49Sta je ventilu? Da li se reparirati? Imas br, zovi.drug_profi wrote: ↑03/03/2026 01:17 Legla mi guma kojoj je vantil imao neko ostecenje i morao je svakih 15 dana dopuhivati. E sad je preko noci sisla na 1,2 bara.
-
QSuzi
#58332 Re: Pitamo Mehanicare ?
toliko mi je dosadno
Nadam se da nećete imati ni plina ni nafte ni struje
pa ću u miru spavati cijelu noć
i da će vam bicikli krepati
Nadam se da nećete imati ni plina ni nafte ni struje
pa ću u miru spavati cijelu noć
i da će vam bicikli krepati
-
Al'din
-
DylanD
#58334 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav, neko da preporuci prodavnicu autodijelova a da nije Auto Mx. Potrebna mi je karambolka za P 307
Hvala
Hvala
- drug_profi
- beco
#58336 Re: Pitamo Mehanicare ?
I ja sam to čuo ali ne mogu da vjerujem da je tolika razlika u kvaliteti.
- srce_ruke_lopata
#58337 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mijenjam vodenu pumpu na 2018 Ateon (2.0 TSI 280ks) i još gomilu nekih dihtunga itd. Stavio sam novu pumpu, novi remen i pri zavrtanju male zupčaste remenice koja pogoni pumpu, radilica mi se okrenula u kontra smjeru nekih 20-30 stepeni. Bila je ukočena sa ključem za držanje remenice radilice, ali je spala dok sam ja zavrtao remenicu od pumpe koja je navrnuta na balans vratilo, koje je spojeno sa radilicom preko lanca i zupčanika.
E sad, kod ovog EA888 TSI motora, kad se ovo desi, može se desiti da lančanik preskoči zub na lancu koji je povezan sa bregastim osovinama, jer strana lanca koja je obično zategnuta postane labava a strana koja je labava postane zategnuta i vrati španer lanca malo nazad..ručno sam okretao radilicu nekoliko puta i čini se da je sve OK ali nisam ga još upalio, imam još ventile da očistim. Jel neko imao slično iskustvo?
E sad, kod ovog EA888 TSI motora, kad se ovo desi, može se desiti da lančanik preskoči zub na lancu koji je povezan sa bregastim osovinama, jer strana lanca koja je obično zategnuta postane labava a strana koja je labava postane zategnuta i vrati španer lanca malo nazad..ručno sam okretao radilicu nekoliko puta i čini se da je sve OK ali nisam ga još upalio, imam još ventile da očistim. Jel neko imao slično iskustvo?
- drug_profi
#58338 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zamjenski dio kad udariš on pukne. Fabrički se najčešće samo zgužva i onda se lako fenom ispravi.
To je pogotovo uočljivo kad su niske temperature.
Uz to fabrički se daju izvrsno upasovati, dok kod zamjenskih često ostaju gapovi ili nešto viri.
- B6Redhell
#58339 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako nisi diro lanac i spanere nebi trebalo nista preskakatisrce_ruke_lopata wrote: ↑09/03/2026 13:16 Mijenjam vodenu pumpu na 2018 Ateon (2.0 TSI 280ks) i još gomilu nekih dihtunga itd. Stavio sam novu pumpu, novi remen i pri zavrtanju male zupčaste remenice koja pogoni pumpu, radilica mi se okrenula u kontra smjeru nekih 20-30 stepeni. Bila je ukočena sa ključem za držanje remenice radilice, ali je spala dok sam ja zavrtao remenicu od pumpe koja je navrnuta na balans vratilo, koje je spojeno sa radilicom preko lanca i zupčanika.
Ne kontam. Ja sam skoro mjenjao vodenu pumpu i taj mali zupcasti kais na tom ea888 gen 3 motoru kao kod tebe.. Prilicno jednostavno i nisam koristio nikakav kljuc da zakljucam tu malu remenicu od V. Pumpe. Auto u brzini zakljucane bregaste nista se ne vrti kad se to radi.
Meni je bilo teze nabiti onaj pipak od zada sto ide u blok motora a da ulegne kako treba..
- kabal1337
#58340 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja imam zamjenski unutrasnji blatobran sa TüV certifikatom, prezivio 2 zime nista nije popucalo, a ima onaj dio sto visi nize da usmjerava zrak.
Generalno kazu da dijelovi sa Tuv certifikatom se bolje i uklapaju pa eto.
- Optimist
#58341 Re: Pitamo Mehanicare ?
Taman ce on trazit branik sa tuv certifikatom za p307 star 20 i nesto godina. Citavi auto vrijedi 2.500 KM.
-
DylanD
#58342 Re: Pitamo Mehanicare ?
Upravu je @drug_profi. Ovu karambolku sto mi je pukla, uzeo sam u Autocentru mX, ali kako je samo pukla, ovo kad je zapadao snijeg to je nevidjeno. Samo sto sam dotakao onu gomilu odlopatsnog snijega...
- drug_profi
#58343 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma samo pregledaj olx. Dostava ti donese. Ti lijepo sve lakireru, kao i taj iz Mx-a.
Ako imas srece, mozda na olx nadjes i svoju boju.
Ako imas srece, mozda na olx nadjes i svoju boju.
- srce_ruke_lopata
#58344 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne zaključava se remenica od vodene pumpe, već Ima ključ koji se koristi na remenici radilice, da se ne okrene slučajno dok se popusti onaj mali 12mm šaraf na maloj remenici koja goni pumpu - potraži VW T10355 ključ. Da ako ima kompresije u cilindrima i motor je u brzini, nema kuda ići, logično.B6Redhell wrote: ↑09/03/2026 18:00Ako nisi diro lanac i spanere nebi trebalo nista preskakatisrce_ruke_lopata wrote: ↑09/03/2026 13:16 Mijenjam vodenu pumpu na 2018 Ateon (2.0 TSI 280ks) i još gomilu nekih dihtunga itd. Stavio sam novu pumpu, novi remen i pri zavrtanju male zupčaste remenice koja pogoni pumpu, radilica mi se okrenula u kontra smjeru nekih 20-30 stepeni. Bila je ukočena sa ključem za držanje remenice radilice, ali je spala dok sam ja zavrtao remenicu od pumpe koja je navrnuta na balans vratilo, koje je spojeno sa radilicom preko lanca i zupčanika.
Ne kontam. Ja sam skoro mjenjao vodenu pumpu i taj mali zupcasti kais na tom ea888 gen 3 motoru kao kod tebe.. Prilicno jednostavno i nisam koristio nikakav kljuc da zakljucam tu malu remenicu od V. Pumpe. Auto u brzini zakljucane bregaste nista se ne vrti kad se to radi.
Meni je bilo teze nabiti onaj pipak od zada sto ide u blok motora a da ulegne kako treba..
Kad ga zavrćeš nazad, ovaj mali vijak ima lijevi navoj i ide u kontra smjeru, a okretni moment preko balans vratila ide na radilicu u isto vrijeme…kod mene je bila skinuta usisna grana i svijećice, tako da kompresije nije bilo u cilindrima i onda se radilica malo okrenula nazad kako sam dotegao ovaj mali vijak na remenici od pumpe. Ne vjerujem ni ja da je lančanik mogao preskočiti tek tako zbog kontra okretanja, ali onako prošlo mi kroz glavu. Nisa, dirao lanac ni španere, sve stoji, imam još neke dihtunge da zamijenim i PCV pa onda paljenje
- B6Redhell
#58345 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne znam ja nisam diro nista tamo oko lanca i spanera niti sam otvarao to,srce_ruke_lopata wrote: ↑10/03/2026 03:15Ne zaključava se remenica od vodene pumpe, već Ima ključ koji se koristi na remenici radilice, da se ne okrene slučajno dok se popusti onaj mali 12mm šaraf na maloj remenici koja goni pumpu - potraži VW T10355 ključ. Da ako ima kompresije u cilindrima i motor je u brzini, nema kuda ići, logično.B6Redhell wrote: ↑09/03/2026 18:00Ako nisi diro lanac i spanere nebi trebalo nista preskakatisrce_ruke_lopata wrote: ↑09/03/2026 13:16 Mijenjam vodenu pumpu na 2018 Ateon (2.0 TSI 280ks) i još gomilu nekih dihtunga itd. Stavio sam novu pumpu, novi remen i pri zavrtanju male zupčaste remenice koja pogoni pumpu, radilica mi se okrenula u kontra smjeru nekih 20-30 stepeni. Bila je ukočena sa ključem za držanje remenice radilice, ali je spala dok sam ja zavrtao remenicu od pumpe koja je navrnuta na balans vratilo, koje je spojeno sa radilicom preko lanca i zupčanika.
Kad ga zavrćeš nazad, ovaj mali vijak ima lijevi navoj i ide u kontra smjeru, a okretni moment preko balans vratila ide na radilicu u isto vrijeme…kod mene je bila skinuta usisna grana i svijećice, tako da kompresije nije bilo u cilindrima i onda se radilica malo okrenula nazad kako sam dotegao ovaj mali vijak na remenici od pumpe. Ne vjerujem ni ja da je lančanik mogao preskočiti tek tako zbog kontra okretanja, ali onako prošlo mi kroz glavu. Nisa, dirao lanac ni španere, sve stoji, imam još neke dihtunge da zamijenim i PCV pa onda paljenje![]()
Nisam ni usisne skidao Skinuo propeler hladnjaka i ispod,
Kod tebe lakse sa izduvnom vani usput ocisti ventile kad si tu..
- srce_ruke_lopata
#58346 Re: Pitamo Mehanicare ?
O da ventili izgledaju ko sulunar na smederevcuB6Redhell wrote: ↑10/03/2026 05:13Ne znam ja nisam diro nista tamo oko lanca i spanera niti sam otvarao to,srce_ruke_lopata wrote: ↑10/03/2026 03:15Ne zaključava se remenica od vodene pumpe, već Ima ključ koji se koristi na remenici radilice, da se ne okrene slučajno dok se popusti onaj mali 12mm šaraf na maloj remenici koja goni pumpu - potraži VW T10355 ključ. Da ako ima kompresije u cilindrima i motor je u brzini, nema kuda ići, logično.B6Redhell wrote: ↑09/03/2026 18:00
Ako nisi diro lanac i spanere nebi trebalo nista preskakati
Kad ga zavrćeš nazad, ovaj mali vijak ima lijevi navoj i ide u kontra smjeru, a okretni moment preko balans vratila ide na radilicu u isto vrijeme…kod mene je bila skinuta usisna grana i svijećice, tako da kompresije nije bilo u cilindrima i onda se radilica malo okrenula nazad kako sam dotegao ovaj mali vijak na remenici od pumpe. Ne vjerujem ni ja da je lančanik mogao preskočiti tek tako zbog kontra okretanja, ali onako prošlo mi kroz glavu. Nisa, dirao lanac ni španere, sve stoji, imam još neke dihtunge da zamijenim i PCV pa onda paljenje![]()
Nisam ni usisne skidao Skinuo propeler hladnjaka i ispod,
Kod tebe lakse sa izduvnom vani usput ocisti ventile kad si tu..![]()
- B6Redhell
#58347 Re: Pitamo Mehanicare ?
Super onda. Odu ti dihtunzi brzo. Jer kad se mjenja filter ulja svi dotežu vise nego sto treba. I s vremenom ode dihtung
Ja sam mjenjao komplet kuciste na ranoj verziji tfsi motora EA113 eno 150k km kasnije suho ko barut..
Ja sam mjenjao komplet kuciste na ranoj verziji tfsi motora EA113 eno 150k km kasnije suho ko barut..
- srce_ruke_lopata
#58348 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa ovi EA888 motori su mnogo bolji nego originalne starije verzije, imaju par mana, ali ništa strašno…kao i svaki njemački motor, eventualno ulje podje negdje da curi 
- kabal1337
#58349 Re: Pitamo Mehanicare ?
mnogo bolji, uradio mu restauraciju 
- Laplace