sale07 wrote: ↑08/03/2026 11:34 Samo da dodam jednu stvar nije bitno Jel Iran, venezuela, kuba, ukrajina, Vijetnam, Irak, Libija, Sudan, ako čovjeka onako kad je sam ne zaboli barem malo nepravda a ne trebaš biti neki analitičar da zbrojis dva i dva, onda se treba zapitati kakva moralna uvjerenja ima
IRAN
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#58551 Re: IRAN
- Čitalac
#58552 Re: IRAN
Balkanizacija...
Foad Izadi, a professor at the University of Tehran, has told Al Jazeera that the United States and Israel are “planning to disintegrate Iran”, pointing out Trump’s statement that suggested that Iran’s map may not look the same once the war ends. It shows, the professor said, the US and Israel plan to “Balkanise” the country.
“I think Trump is interested in separating the oil-rich sections of Iran, which is … [located on] the northern side of the Persian Gulf. He would probably put someone in charge of the oil-rich sections, and he wouldn’t have much use for the rest of Iran,” he said, referring to the Gulf, also known as the Arabian Gulf.
“So other parts of Iran could be taken over by neighbouring countries, or just left alone if they don’t have oil,” Izadi said. “Trump likes oil – he likes Venezuelan oil, he likes Iranian oil.
“And you need to have a government that is not functioning, without a leader. They [Israel and the US] would probably want to kill Iran’s president as well. So we would have the collapse of the Iranian government, and change Iran’s map,” he said.
- SmokingMan
#58553 Re: IRAN
Danas islamskom svijetu nedostaje kalibar kao što je bio Ibn Haldun. Koliko se sjećam jedini musliman unazad 100 godina koji je dobio neko ozbiljnije priznanje je bio je Abdus Salam.skupljac_zeljeza wrote: ↑08/03/2026 11:51Nije to poluostrvo nikada ni dalo neka zvučna imena na polju nauke pa čak i u vrijeme zlatnog perioda islama. Al-Horezmi je postavio temelje algebre, Ibn Sina napisao je Kanon medicine koji je stoljećima bio glavni medicinski priručnik u Evropi, dok je Al-Biruni dao značajne doprinose u astronomiji i geografiji. Itd...Više ih je bilo iz Uzbekistana i Perzije.SmokingMan wrote: ↑08/03/2026 11:45To zahtjeva multidisiplinarni pristup i nije baš da su svi arapi nepismeni i žive pod hladom kamena i stijene, ali genralno u S.Arabiji do nekog skorijeg perioda unazad možda 10.tak godina nije bilo pohvalno izučavati prirodne nauke, niti voditi javne filozofske rasprave. Iako su prirodne nauke ništa više doli dokučeni Božiji zakoni čije su se mudrusti odavno dočepali na zapada, kako funkcioniše svijet na mikroskoipskom nivou, govorim o atomima.
-
DebelinJoe
#58554 Re: IRAN
Sljedeće dvije sedmice su ključne
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... 68771.aspx
Tako su vojnicima koji su odlazili u Prvi svjetski rat govorili: Vratit ćete se kući do Božića
Nisu im rekli kojeg...
Tako su vojnicima koji su odlazili u Prvi svjetski rat govorili: Vratit ćete se kući do Božića
Nisu im rekli kojeg...
-
kinvart
#58555 Re: IRAN
Ne znam prijatelju, zasto mislis da je ova tema ista bolja-gora od drugih, ili od drugih mjesta, ako uzmemo u obzir neke od kriterija.DaysleepeR wrote: ↑08/03/2026 11:59 Tema je toliko kontaminirana navijanjem, wishful thinkingom i AI snimcima da je postala apsolutno irelevantna kao bilo kakav izvor informacija.
Nije mi dobro zbog svega sto se dole desava, i drago mi je da postoji mjesto gdje covjek moze osjetiti da nije sam.
- DaysleepeR
#58556 Re: IRAN
Sve u redu ali sam sokiran nemogucnoscu velikog broja ljudi da saberu 2+2 i prepoznaju sta je AI snimak, sta je stari snimak, danima se vjeruje da je Bibi mrtav, postavi se snimak lika, ovdje opsta nevjerica, AI je to i sl.Fanzi wrote: ↑08/03/2026 12:29Ne znam prijatelju, zasto mislis da je ova tema ista bolja-gora od drugih, ili od drugih mjesta, ako uzmemo u obzir neke od kriterija.DaysleepeR wrote: ↑08/03/2026 11:59 Tema je toliko kontaminirana navijanjem, wishful thinkingom i AI snimcima da je postala apsolutno irelevantna kao bilo kakav izvor informacija.
Nije mi dobro zbog svega sto se dole desava, i drago mi je da postoji mjesto gdje covjek moze osjetiti da nije sam.
Americi i Izraelu ne ide po planu ovaj rat, ali ni Iran ne pobjedjuje.
Treba biti realan, trenutno je tema na nivou parodije.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#58557 Re: IRAN
AUtobombe, gušenja, ubodi. Iranski agenti i vjerovatno agenti nekih od zemalja koje ih podržavaju izvršili su zadnjih 7 dana minimum 4 likvidacije na tlu zaljevskih zemalja. Žrtve, sve do jedne su agenti Mossada. Dvojica su bili "savjetnici" vlada, dok su dvojica radili u državnim ministrstvima (S. Arabija i Qatar).
Pretpostavlja se da su identifikaciju meta uradili Rusi.
Pretpostavlja se da su identifikaciju meta uradili Rusi.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#58558 Re: IRAN
Meni više liči na tragediju. Večina uopšte nije svjesna šta bi značilo da pobijedi osovina zla. Mislim za cijeli svijet. Naranđasti je UE i NATO već pomnožio s 0 na razne načine, a mi se kao uzdamo u EU i NATO.DaysleepeR wrote: ↑08/03/2026 12:32Sve u redu ali sam sokiran nemogucnoscu velikog broja ljudi da saberu 2+2 i prepoznaju sta je AI snimak, sta je stari snimak, danima se vjeruje da je Bibi mrtav, postavi se snimak lika, ovdje opsta nevjerica, AI je to i sl.Fanzi wrote: ↑08/03/2026 12:29Ne znam prijatelju, zasto mislis da je ova tema ista bolja-gora od drugih, ili od drugih mjesta, ako uzmemo u obzir neke od kriterija.DaysleepeR wrote: ↑08/03/2026 11:59 Tema je toliko kontaminirana navijanjem, wishful thinkingom i AI snimcima da je postala apsolutno irelevantna kao bilo kakav izvor informacija.
- skupljac_zeljeza
#58560 Re: IRAN
Nije nauka stala u muslimanskom svijetu samo ako se mjeri nobelovcima onda mnoge zemlje su u dekadenciji.SmokingMan wrote: ↑08/03/2026 12:17
Danas islamskom svijetu nedostaje kalibar kao što je bio Ibn Haldun. Koliko se sjećam jedini musliman unazad 100 godina koji je dobio neko ozbiljnije priznanje je bio je Abdus Salam.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#58561 Re: IRAN
DebelinJoe wrote: ↑08/03/2026 12:18 Sljedeće dvije sedmice su ključne
Nisu im rekli kojeg...
Ovo je tako jebeno istinito da je ono do bola. Milijarder zabrinut
- skupljac_zeljeza
#58562 Re: IRAN
Nevjerovatno koliko su neurotični ovi vojnici u Izraelu. Da li to zbog stalnih sirena, da li zbog straha gledajući ubijene kolege, da li što to traje od njihovog rođenja pa ne znaju šta je to opustiti ramena i uživati u miru. Uglavnom većina ih djeluje vrlo rastrojeno kada nalijeću na civile, posebno na ove na Zapadnoj obali.
-
kinvart
#58563 Re: IRAN
Za AI se slazem, ali ne padnu samo ljudi ovdje na foru, vec citava X zajednica. Iskren da ti budem, nisam vidio puno AI snimaka ovdje, ili ih preskocim (barazno padanje raketa, ona raketa na Saud bazu). Da se razumijemo, sigurno cemo imat sve vise problema skontat sta je AI, a sta stvarnost.DaysleepeR wrote: ↑08/03/2026 12:32Sve u redu ali sam sokiran nemogucnoscu velikog broja ljudi da saberu 2+2 i prepoznaju sta je AI snimak, sta je stari snimak, danima se vjeruje da je Bibi mrtav, postavi se snimak lika, ovdje opsta nevjerica, AI je to i sl.Fanzi wrote: ↑08/03/2026 12:29Ne znam prijatelju, zasto mislis da je ova tema ista bolja-gora od drugih, ili od drugih mjesta, ako uzmemo u obzir neke od kriterija.DaysleepeR wrote: ↑08/03/2026 11:59 Tema je toliko kontaminirana navijanjem, wishful thinkingom i AI snimcima da je postala apsolutno irelevantna kao bilo kakav izvor informacija.
Kad je Satanyahu u pitanju, zaista je bilo nejasno gdje je do juce-prekjuce, plus sto zaista ne znamo sta je Iran pogodio u Jerusalemu, ako se na snimci vidjelo preko 10 ambulantnih kola i vatrogasaca. Ne saljes toliki broj, u uslovima neposredne opasnosti, da je sve ok.
[media]https://youtu.be/NJ3igN87GVg?si=7Y_BEZaJddrihK36[/media]
Pratimo ovaj rat s paznjom u uslovima ogromne cenzure. U Izraelu ljude trpaju u zatvor na 5 godina ako snime ista. Zaljevske zemlje su isto pocele autocenzurisat sve sto se kod njih zbiva.
S druge strane imas masu medijskih natpisa, poput ovog...
Spoiler
Show
Index.hr
prije 16 minuta
Iranski predsjednik: Neki misle da se, izražavajući žaljenje, zapravo ispričavamo
Iranski predsjednik zaprijetio je da će pojačati napade na američke ciljeve na Bliskom istoku.
"Kada smo napadnuti, nemamo izbora nego odgovoriti. Što veći pritisak na nas vrše, to će naš odgovor prirodno biti snažniji", rekao je Masud Pezeškijan u snimljenoj videoizjavi. Naš Iran, naša zemlja, neće se lako pokloniti pred zastrašivanjem, ugnjetavanjem ili agresijom, i nikada nije", poručio je.
"Neki možda misle da se, izražavajući žaljenje, zapravo ispričavamo. To nije slučaj. Jednostavno nam je žao dragih ljudi u regiji koji bi zbog ovog sukoba mogli biti zabrinuti. Ali oni koji su nas napali sa svog teritorija dobit će odgovor, i odgovorit ćemo snažno", najavio je.
"Prijatelji smo sa zemljama regije; oni su naša braća. Rekao sam to jučer, moramo pokušati, pružiti jedni drugima ruku i ne dopustiti da Izrael i Sjedinjene Države, obmanom i manipulacijom, dovedu do toga da zemlje regije stanu jedna protiv druge", ustvrdio je.
prije 35 minuta
Stanovnica Teherana: Ljudi bi radije poginuli u bombardiranju nego u zatvorima Islamrske Republike
"Nitko ne voli rat - on je zastrašujuć", rekla je jedna žena u Teheranu za BBC Perzija.
"Ali ta dva mjeseca bila su toliko strašna da ljudi to jednostavno više nisu mogli podnijeti", dodala je, misleći na nasilno gušenje prosvjeda od strane vlasti ranije ove godine.
Ljudi bi, kaže, "radije poginuli u bombardiranju nego u zatvorima Islamske Republike, gdje ima mučenja i seksualnog nasilja".
"Možda je to teško razumjeti ljudima koji nisu ovdje. Iranci nisu ratoborni niti nerazumni, samo su toliko patili da su dosegli svoju granicu i sve što žele je normalan život", napomenula je.
prije 16 minuta
Iranski predsjednik: Neki misle da se, izražavajući žaljenje, zapravo ispričavamo
Iranski predsjednik zaprijetio je da će pojačati napade na američke ciljeve na Bliskom istoku.
"Kada smo napadnuti, nemamo izbora nego odgovoriti. Što veći pritisak na nas vrše, to će naš odgovor prirodno biti snažniji", rekao je Masud Pezeškijan u snimljenoj videoizjavi. Naš Iran, naša zemlja, neće se lako pokloniti pred zastrašivanjem, ugnjetavanjem ili agresijom, i nikada nije", poručio je.
"Neki možda misle da se, izražavajući žaljenje, zapravo ispričavamo. To nije slučaj. Jednostavno nam je žao dragih ljudi u regiji koji bi zbog ovog sukoba mogli biti zabrinuti. Ali oni koji su nas napali sa svog teritorija dobit će odgovor, i odgovorit ćemo snažno", najavio je.
"Prijatelji smo sa zemljama regije; oni su naša braća. Rekao sam to jučer, moramo pokušati, pružiti jedni drugima ruku i ne dopustiti da Izrael i Sjedinjene Države, obmanom i manipulacijom, dovedu do toga da zemlje regije stanu jedna protiv druge", ustvrdio je.
prije 35 minuta
Stanovnica Teherana: Ljudi bi radije poginuli u bombardiranju nego u zatvorima Islamrske Republike
"Nitko ne voli rat - on je zastrašujuć", rekla je jedna žena u Teheranu za BBC Perzija.
"Ali ta dva mjeseca bila su toliko strašna da ljudi to jednostavno više nisu mogli podnijeti", dodala je, misleći na nasilno gušenje prosvjeda od strane vlasti ranije ove godine.
Ljudi bi, kaže, "radije poginuli u bombardiranju nego u zatvorima Islamske Republike, gdje ima mučenja i seksualnog nasilja".
"Možda je to teško razumjeti ljudima koji nisu ovdje. Iranci nisu ratoborni niti nerazumni, samo su toliko patili da su dosegli svoju granicu i sve što žele je normalan život", napomenula je.
- Haris.ba
#58564 Re: IRAN
Mislim da je poenta da i za vrijeme Ibn Halduna su velika vecina naroda bili nepismeni. Ali, pojavio se Ibn Haldun.skupljac_zeljeza wrote: ↑08/03/2026 12:41 Nije nauka stala u muslimanskom svijetu samo ako se mjeri nobelovcima onda mnoge zemlje su u dekadenciji
Ima nauke, ima naucnika. Nema velikana. Odmah, nema ni velike nauke.
- SmokingMan
#58565 Re: IRAN
Naveo sam grub primjer šta sve nedostaje da muslimani budu istaknuti mislioci u moru neukusa, ne nužno laureati.skupljac_zeljeza wrote: ↑08/03/2026 12:41Nije nauka stala u muslimanskom svijetu samo ako se mjeri nobelovcima onda mnoge zemlje su u dekadenciji.SmokingMan wrote: ↑08/03/2026 12:17
Danas islamskom svijetu nedostaje kalibar kao što je bio Ibn Haldun. Koliko se sjećam jedini musliman unazad 100 godina koji je dobio neko ozbiljnije priznanje je bio je Abdus Salam.Danas je svijet globalno selo pa muslimani studiraju i u svojim zemljama, ali i na prestižnim univerzitetima. Moj rođak je nedavno završio na Heidelbergu gdje od 100 diplomira 25 u generaciji. Bilo je sa njim u generaciji još muslimana iz arapskih zemalja. Iran, Turska, Malezija... ima i svoje jake univerzitete. Problem su ove zemlje poput Afganistana gdje fakat je znanje stalo i gdje je visok procenat čak nepismenih.
Recimo, danas se fizika nije ništa znatno pomjerila prema nekom novom otkrići, sve što smo naslijedili od prethodnih generacija se manje više ponavlja. Univerziteti su postali pogoni za štancanje, bolje reći generisanje PhD kohorte, jer istaknutiji univerziteti su isto tako genratiori velikog novca, primamljiva meta bogatih investitora zbog inlplementacije vlastitih ideja u kurikulum, jer se tako prozivode generacije obrazovanih promotora. Sada je pitanje koliko agenda elite koristi drutšvu u globalu i šta privatni "školski sistemi" ciljano stvaraju, ljude ili socijalna čudovišta.
- p206
#58566 Re: IRAN
Mislim da bi Iran trebao da objavi da su,pod pritiskom agresije,napravili atomsku bombu i da više nema potrebe da ih bombarduju s ciljem uništenja nuklearnog programa.
Mogu misliti reakcije Krampa hahahha
Mogu misliti reakcije Krampa hahahha
- tzipiripi
#58567 Re: IRAN
Legenda ih je lijepo opisala. I slobodno se umjesto indijanaca može staviti bilo koji narod u svijetu. Sami su poveli 80% ratova u svijetu od 1945 - 2001. Dodati one i nakon toga, cifra raste. 85-90% žrtava su bili civili. Kakva je bila priroda tih ratova pokazuje odnos žrtava u npr Vijetnamu, do 1.5 miliona vjetnamaca vs oko 55.000 njihovih vojnika. Ni jedan rat čak ni na svom kontinentu nisu vodili. Jedan im je bio protiv crvenih mundira, dugi se klali međusobno.arman1 wrote: ↑08/03/2026 11:36 Šta očekivati od naroda koji je slavio generala Custera kojem je najveći uspjeh bio što je pobio sve živo u par indijanskih sela. Jedini grijeh im je bio što su se žalili da su gladni jer im nije bio dopušten lov i odlazak u šumu da sakupljaju plodove. Šumu je prisvojila neka kompanija koja je izvlačila ugalj.
Plus svrgavanje, obaranje vlada, postavljanje diktatora koji njima služe.. I sve je to r'n'r
Marlon Brando wrote:We were the most rapacious, aggressive, destructive, torturing, monstrous, people who swept from one coast to the other murdering and causing mayhem among the Indians. That isn’t revealed, because we don’t like that image of ourselves. We don’t like to see us — we like to see ourselves, perhaps as John Wayne sees us.
And also, what we’ve learned about the Indians has been largely taught to us by Hollywood and by motion pictures. They have educated us. So we naturally believe that when the Indians came that the wagons circled and the Indians rode around and subjected themselves to terrible fire and died at a ratio died at a ratio of 65 to 1. (Cavett interjects for a few seconds, then Brando continues…)
Indians have been tragically misrepresented in films, and in our history books, in our attitudes, in our reporting…
So we must set about to re-educate ourselves. At a time when we say, especially, that ‘we are going o keep our treatises’ and that ‘we do keep my word’ and that ‘we above all people do keep our word,’ I think it’s important to mention there have been nearly 400 treaties written by the United States in good faith with the Indians, and every single one of them was abrogated.
- skupljac_zeljeza
#58568 Re: IRAN
Oko 90% tih zemalja su bile kolonije do unazad 70 godina kada su nekako izborile nezavisnost. Valjalo je krenuti od nule pa za veliko treba tu još vremena, ali vidimo evo po ovim svim ratovima od Iraka preko Libije, Afganistana, Sirije pa do Irana da neokolonijalizam nije izašao iz tih zemalja. Nije izašao ni iz Saudije, Kuvajta, Katara....na sve načine ih čine ovisnim o svom znanju i tehnologijama. I nikada neće dobiti najbolji avion i ako dobije tenk neće dobiti sve rezervne dijelove bez obzira što masno plati. Gadafi je pravio cjevovode da navodni dio pustinje i izašao je sa podatkom da bi imao 4 sjetve godišnje i mogao bi pšenicom hraniti cijelu Evropu. I nisu samo njega skinuli nego i porazbijali avionima sve te cijevi. Kako će onda dati Rijadu da uveze pamet tako što da dobre plate pametnim inženjerima i napravi svoju Silicijsku dolinu? Znamo iskustvo Huawei.
- tzipiripi
#58569 Re: IRAN
Mlati vlast ove židove anticioniste godinama. Mlate ih jednako kao arape. A ovi ne priznaju tu državu, smatraju je sotonističkom tvorevinom. Neće u vojsku. Na protestima npr pale lutke obučene u izraelske vojnikeskupljac_zeljeza wrote: ↑08/03/2026 12:47Nevjerovatno koliko su neurotični ovi vojnici u Izraelu. Da li to zbog stalnih sirena, da li zbog straha gledajući ubijene kolege, da li što to traje od njihovog rođenja pa ne znaju šta je to opustiti ramena i uživati u miru. Uglavnom većina ih djeluje vrlo rastrojeno kada nalijeću na civile, posebno na ove na Zapadnoj obali.
- skupljac_zeljeza
#58570 Re: IRAN
Ovi što furaju judaizam, a protiv cionizma su za mene isto heroji. Hoće ljudi da žive zajedno kao nekada jer praksa od Španije do otomanske imperije je pokazala da mogu. Na dvoru Haruna er Rašida u administraciji ej bilo dosta jevreja i hrišćana nekada čak u tolikoj mjeri da su mu muslimani znali roncati. Piše o tome Filip Hiti u svojoj Historiji Arapa. Bilo im je bolje nego u Evropi gdje su ih slali u četvrti i smatrali ih kužnim u to isto vrijeme. Evropa ih nekako nikada nije voljela. Vrhunac je sa Hitlerom. Znaju to ovi ortodoksni rabini.tzipiripi wrote: ↑08/03/2026 13:03Mlati vlast ove židove anticioniste godinama. Mlate ih jednako kao arape. A ovi ne priznaju tu državu, smatraju je sotonističkom tvorevinom. Neće u vojsku. Na protestima npr pale lutke obučene u izraelske vojnikeskupljac_zeljeza wrote: ↑08/03/2026 12:47Nevjerovatno koliko su neurotični ovi vojnici u Izraelu. Da li to zbog stalnih sirena, da li zbog straha gledajući ubijene kolege, da li što to traje od njihovog rođenja pa ne znaju šta je to opustiti ramena i uživati u miru. Uglavnom većina ih djeluje vrlo rastrojeno kada nalijeću na civile, posebno na ove na Zapadnoj obali.
- dembele
#58572 Re: IRAN
Kad se napravi usporedba izjava iranskog predsjednika pa i iranskih ministara, diplomata u odnosu na američku stranu uočava se da ovi prvi posjeduju tu izražajnu diplomatsku crtu. Izjave su jasne, shvatljive, upeglanije da tako kažem, imaju glavu i rep, nema tog verbalnog huliganstva, za razliku od američko-cionističke strane.
Na drugoj strani Trump kao oni likovi iz Ćelave pjevačice što redaju besmisleni i bizarni niz riječi i rečenica dok razgovaraju. Mislim šta kad jednog dana narandžasta budala sjaše s vlasti, ima li barem jedna rečenica u nizu budalaština, bizarnosti i laži da je vrijedi zabilježiti i citirati?
Na drugoj strani Trump kao oni likovi iz Ćelave pjevačice što redaju besmisleni i bizarni niz riječi i rečenica dok razgovaraju. Mislim šta kad jednog dana narandžasta budala sjaše s vlasti, ima li barem jedna rečenica u nizu budalaština, bizarnosti i laži da je vrijedi zabilježiti i citirati?
-
zippoo87
#58573 Re: IRAN
Kontrolisu cijeli internet a da ne kontrolisu jedan servis kao grok. Ja sinoc bas na tweeteru gledam i citam i grok za isti video,jednom kaze da je tacno a drugi put da je lazan hahaha. Dv aupita od dva razlicita accounta.Porodice Foht wrote: ↑08/03/2026 09:52 Ima ovdje malo vise proiranskih upisa, ali s razlogom jer su ljude napali (i ja sam taj donekle) dok je upadljivo da grok na X mrezi, recimo negira skoro sve video zapise o rusevinama i razaranjima posljednjih dana od balistickih raketa Iranaca po Izraelu. Malo cudno, zar ne?![]()
-
kinvart
#58574 Re: IRAN
Izgledalo je ovako, posto nema slika:
bub bub bub bub bub bub bub bub bub bub bub bub bub bub bub