BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Moderator: anex
- studeni76
#901 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Ma ne bi ba ovdje niko slova napisao da kupovinu izvodi Telecom Srbije. Ovako se zabrinuti javljaju jer se širi probosanska firma.
-
upitan
#902 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Ja sam na pocetku oko kupovine pisao da nisam za kupovinu Telemacha,ne samo od strane BHT nego bilo kojeg od tri trenutna operatera u BiH jer je takva kupovina cisti monopol tako da nije tacno da se ne bi pisalo na ovoj temi..
Za mene isto MTel i Telecom Srbije,isti je vlasnik..
Cak je direktor BHT spominjao da postoji ponuda za Telemach iz regiona ali to nije Telecom Srbije.
Vidjet cemo sta ce korisnicima donjeti ovo preuzimanje, ja ocekujem povratak na period kada nije bilo Telemacha bar sto se tice cijena i nadam se da ce Telemach zadrzati ovu podrsku prema korisnicima koju trenutno ima..
Kod nas papir trpi cijeli sistem,bit ce zanimljivo na skupstini..
- Thorgerson
#903 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Dobro, a sta konkretno sad imamo?upitan wrote: ↑07/03/2026 21:44Ja sam na pocetku oko kupovine pisao da nisam za kupovinu Telemacha,ne samo od strane BHT nego bilo kojeg od tri trenutna operatera u BiH jer je takva kupovina cisti monopol tako da nije tacno da se ne bi pisalo na ovoj temi..
Cak je direktor BHT spominjao da postoji ponuda za Telemach iz regiona ali to nije Telecom Srbije.
Vidjet cemo sta ce korisnicima donjeti ovo preuzimanje, ja ocekujem povratak na period kada nije bilo Telemacha bar sto se tice cijena i nadam se da ce Telemach zadrzati ovu podrsku prema korisnicima koju trenutno ima..
Ok, nije monopol, mogu birati - ali sta? Kad su cijene u par deka.
Za prosjecnog korisnika, sve je tu negdje - isto.
Sta i kako Telemach moze postati gori? I sa uslugom i sa cijenom?
Ja imam Telemach od kad su dosli i preuzeli prvo GlobalNet pa dalje. Tad kad su dosli negdje 2010-ih, j sam placao 24 KM digitalnu/kablovsku sta je bilo i internet. Sad placam 56 KM. Nista nisam mijenjao. Tj. Nisam, nikad ja otisao kod njih i uzeo.veci paket. Nikad. Eto u ovih 15 godina. Al qrcina, znaju oni to. Pa su skontali, eh necete vi mijenjati? Hocemo mi. Pa tako svake godine kao poveca brzinu neta, pa hajmo povecaj broj kanala, pa haj ovo, pa hajd ono - mislim ok, poboljsanje usluge. Ali ti nemas izbor. Samo te nazovu i kazu, istice ugovor sad je taj paket toliko. Ili cak, samo posalju povecavamo cijenu za 4.50 KM, ako ne zelite mozete otkazati ugovor. Gledao druge providere, isti qrac. I tako godinama i dodjose sa 24 KM na 56 KM u eto 10ak godina. A ja gledam 5 kanala i jedino sto koristim internet.
Hocu da kazem, nece BHT nista gore sto se tice cijene uraditi, vec nego sto Telemach trenutno radi.
-
upitan
#904 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Pa nije isto jer je opet kakva-takva konkurencija..Thorgerson wrote: ↑08/03/2026 00:22Dobro, a sta konkretno sad imamo?upitan wrote: ↑07/03/2026 21:44Ja sam na pocetku oko kupovine pisao da nisam za kupovinu Telemacha,ne samo od strane BHT nego bilo kojeg od tri trenutna operatera u BiH jer je takva kupovina cisti monopol tako da nije tacno da se ne bi pisalo na ovoj temi..
Ok, nije monopol, mogu birati - ali sta? Kad su cijene u par deka.
Za prosjecnog korisnika, sve je tu negdje - isto.
Sta i kako Telemach moze postati gori? I sa uslugom i sa cijenom?
Ja imam Telemach od kad su dosli i preuzeli prvo GlobalNet pa dalje. Tad kad su dosli negdje 2010-ih, j sam placao 24 KM digitalnu/kablovsku sta je bilo i internet. Sad placam 56 KM. Nista nisam mijenjao. Tj. Nisam, nikad ja otisao kod njih i uzeo.veci paket. Nikad. Eto u ovih 15 godina. Al qrcina, znaju oni to. Pa su skontali, eh necete vi mijenjati? Hocemo mi. Pa tako svake godine kao poveca brzinu neta, pa hajmo povecaj broj kanala, pa haj ovo, pa hajd ono - mislim ok, poboljsanje usluge. Ali ti nemas izbor. Samo te nazovu i kazu, istice ugovor sad je taj paket toliko. Ili cak, samo posalju povecavamo cijenu za 4.50 KM, ako ne zelite mozete otkazati ugovor. Gledao druge providere, isti qrac. I tako godinama i dodjose sa 24 KM na 56 KM u eto 10ak godina. A ja gledam 5 kanala i jedino sto koristim internet.
Hocu da kazem, nece BHT nista gore sto se tice cijene uraditi, vec nego sto Telemach trenutno radi.
Imas uvijek veci benefit kao novi korisnik..
I ja sam na Telemachu, iz razloga jer BHT ovdje kod mene nije proveo optiku i brzina bi mi bila kod njih 20/2 a imam 250/22...
Ne mogu se sloziti da Telemach nije nista povecavao kada znam za brzinu interneta da jeste..
Uglavnom dobijao sam razne benefite i popuste na Telemachu na svakom ugovoru.
Na posljednjem 15% nizu cijenu godinu dana+ dodatni stb,prosireni paket i pinkovi koje i ne gledam..
Jel mislis da ce meni i ostalim korisnicima ovo BHT ponuditi...
Telemach podrska prema meni kao korisniku je vrh,kvar se popravi u roku par sati ili sutra dan a zavisno samo od prijave kvara.
Sa druge strane znam njih dosta koji imaju patnju sa BHT i podrskom...
Tvoj je problem taj najmanji paket jer na njemu koliko znam nemas benefite..
U cemu je razlika, BHT ako preuzme Telemach moze za par mjeseci staviti cijenu najmanjeg paketa 100KM nama je platiti jer konkurencije nece biti+mozemo svi korisnici bilo kakav benefit zaboraviti...
Jedino Starlink bi mogao biti iznenadni faktor u bliskoj buducnosti...
- REDDEVILS
- escobar__
#906 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Nikad se ovo neće privest kraju, odnosno hoće ali će Telemach preuzet neko drugi. 
- semirsar
#907 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
kako je krenulo... sve su prilike si u pravu 
- studeni76
#908 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Ma bit će svi zadovoljni kad nas iz komsiluka poklope
-
starboy018
#909 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
eto bit ce bolje sa BH Telecomom
ja bih volio da dodju ili A1 ili Deutsche Telekom, da imamo vise izbora.
monopol nije dobar, sto je vec vidljivo u praksi u RS, gdje. god si osudjen si na mtel
monopol nije dobar, sto je vec vidljivo u praksi u RS, gdje. god si osudjen si na mtel
- studeni76
#910 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Znamo svi da nismo zanimljivi tim zapadnjacima. Znaci izbor je Vucic ili naši, monopol ti je svakako.starboy018 wrote: ↑23/03/2026 20:42 eto bit ce bolje sa BH Telecomom
-
kakaljin
#911 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Zna se ko bi koga izabrao, jer i vidimo do sada ko je za kogastudeni76 wrote: ↑23/03/2026 21:36Znamo svi da nismo zanimljivi tim zapadnjacima. Znaci izbor je Vucic ili naši, monopol ti je svakako.starboy018 wrote: ↑23/03/2026 20:42 eto bit ce bolje sa BH Telecomom
-
starboy018
#912 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
mtel ne moze, prevelik bi bio udio na trzisu, oni sto su preuzimali - preuzimali sustudeni76 wrote: ↑23/03/2026 21:36Znamo svi da nismo zanimljivi tim zapadnjacima. Znaci izbor je Vucic ili naši, monopol ti je svakako.starboy018 wrote: ↑23/03/2026 20:42 eto bit ce bolje sa BH Telecomom
-
upitan
#913 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Samo stranci dolaze u obzir koji nemaju dodir sa MTS.starboy018 wrote: ↑23/03/2026 21:43mtel ne moze, prevelik bi bio udio na trzisu, oni sto su preuzimali - preuzimali sustudeni76 wrote: ↑23/03/2026 21:36Znamo svi da nismo zanimljivi tim zapadnjacima. Znaci izbor je Vucic ili naši, monopol ti je svakako.starboy018 wrote: ↑23/03/2026 20:42 eto bit ce bolje sa BH Telecomom
Medjutim, bojim se upravo da MTS/Mtel ne kupe Telemach i to bi opet bio cisti monopol sto mi je losa opcija za korisnike.
Nema mi logike BHTelecom moze kupiti Telemach a Mtel ne moze radi toga sto je kao "prevelik" udio na trzistu a veci udio na trzistu od Mtela ima BHTelecom.
-
Ajdinn4
#914 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Pa bili smo zanimljivi jer je Telekom Austrija (današnji A1) htio prije 20 godina kupiti Telekom Srpske ali su namjestili kupovinu Telekomu Srbija. Da se to desilo vjerujem da bi tržište bilo mnogo drugačje.studeni76 wrote: ↑23/03/2026 21:36Znamo svi da nismo zanimljivi tim zapadnjacima. Znaci izbor je Vucic ili naši, monopol ti je svakako.starboy018 wrote: ↑23/03/2026 20:42 eto bit ce bolje sa BH Telecomom
- escobar__
#915 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
To je za vakta Boris Nemšića koji je tada bio direktor Mobilkoma Austrija. Bili su zainteresovani i za naš Telekom, a svako malo se provlačila i priča o preuzimanju kontrolnog paketa Eroneta od strane HT-a Zagreb (Deutsche Telekom), no tu smo đe smo. 
- ElRe
#916 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Za Telemach BiH su bili zainteresovani i 4iG iz Madjarske (One) i Yettel RS.
Biće ovo zavšeno u korist BH Telecoma.
Biće ovo zavšeno u korist BH Telecoma.
-
benki2
-
starboy018
- nivla
#919 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
nek preuzme telekom ali za 100 miliona, 700 je nekako previse za firmu koja treba da se ugasi
-
tuitamo
- nivla
#921 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
s obzirom na prikazanu dobit telemaha, nelogicno je platiti nesto za sta ti trebaju decenije da dodjes na nulu
ovo da ne serem, evo upravo ti se serem na biznis logiku
-
tuitamo
#922 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
- nivla
#923 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
jel ovo amel licno brani svoju odluku
nisam ja protiv da telekom to kupi, ali sam protiv da se liku koji je nelegalno uspostavio kablovsku infrastrukturu uruci nagrada od 700 miliona km, u trenutku kad se isti rjesava tog biznisa jer mu dolazi naplata kredita koje je dizao
-
benki2
#924 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
i meni nesto puno tih 700 miliona za jednu ovakvu firmu. Ok, shvatam vjerovatno je skupa licenca za ligu sampiona, englesku ligu i uz to dolazi dobar goodwill, ali ne vjerujem da je bas toliko skupo. Kao sto neko pise, realno je nekih 300 miliona
-
Alkos
#925 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Mi koji smo na Telemachu cemo dobiti karinu izgleda, jer BHT blokira sve vrijeme da se Arene zavrte i na TM. Cilj je bio kada se finalizira kupoprodaja da onda puste signal i da kazu "evo ovo smo vam mi omogucili". Arene su trebale biti pustene jos prosle godine, to znaju svi u TM - kampanja je bila spremna, radnici podrske najavljivali na sva zvona po forumu, a i koristilo se kao benefit uz potpis ugovora i onda STOP!