To su sad dvije krajnosti. Mislim da ima dosta sredine izmedju.izvrsni direktor wrote: ↑06/03/2026 11:40radim u bosni u jednoj velikoj njemackoj kompaniji, rastem karijerno do regionalnog zastupnika, pa onda odem u centralu na vodece funkcije, obzirom da sam dio upravnog odbora i da sam zaduzen za razvoj i sirenje dolazim u situaciju da selimo proizvodnju iz skupe poljske i stvara se opcija bosne i makedonije, sta mislis gdje cu teziti i zbog cega?_BataZiv_0809 wrote: ↑06/03/2026 11:19Niko ovdje ne investira iz dobrocinstva.izvrsni direktor wrote: ↑06/03/2026 10:19
hocemo da volite da drzavu, jebemo vam sve ako odlucite da nastupate za druge reprezentacije, izdajice ste ako se identifikujete sa drzavom u kojoj zivite, hocemo da investirate u domovinu, da djecu ucite o njoj....ali nemoj da vam na pamet padne da odlucujete o bilo cemu u istoj, vi ste otisli i nemate pravo da se mijesate u procese u ovoj drzavi, odjebite i iskreno se nadam da ce vam svaki pokusaj angazmana propasti!!
isto tako trebam da nadjem dobavljaca sarafa, imam jednake ponude iz bosne i srbije, obje garantuju da mogu zadovoljiti moj trazeni nivo kvaliteta, sta mislis kojem dobavljacu cu teziti i zbog cega??
hakizi i dzoniji bi u tom momentu rekli, zavrsio si sa bosnom cim si zbog napretka u karijeri otisao iz bosne, sta hoces koji qurac dobavljaca iz bosne, idi onom iz srbije pa njemu placaj i utici na srpski novcani tok...meni to nije normalan stav. mnogi se bore za odrzavanje svih mogucih veza sa dijasporom, neke drzave imaju i "ministarstvo za dijasporu", ali eto, to u glavama hakiza i dzonija nije ispravan sistem.
da par hiljada glasova iz dijaspore odlucuje o rezultatima izbora u bosni je ubleha u rangu ove "postoje crkve u americi koje su pro BiH".
Ne treba dijasporu ni precjenjivati ni podcijenjivati.
Meni je ok glasanje na opstim izborima jer se glasa za one funkcije koje kreiraju politike koje se ticu i ljudi vani.
Ali na lokalnim ne. Sto bi neko iz Dujzburga odlucivao gdje ce biti ambulanta porodicne medicine u naselju Babina Rijeka u Zenici ili gdje ce se graditi vrtic na Grbavici ili gdje ce se graditi igraliste na Mejtasu?