Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#57201 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 06/03/2026 11:40
_BataZiv_0809 wrote: 06/03/2026 11:19
izvrsni direktor wrote: 06/03/2026 10:19

hocemo da volite da drzavu, jebemo vam sve ako odlucite da nastupate za druge reprezentacije, izdajice ste ako se identifikujete sa drzavom u kojoj zivite, hocemo da investirate u domovinu, da djecu ucite o njoj....ali nemoj da vam na pamet padne da odlucujete o bilo cemu u istoj, vi ste otisli i nemate pravo da se mijesate u procese u ovoj drzavi, odjebite i iskreno se nadam da ce vam svaki pokusaj angazmana propasti!!
Niko ovdje ne investira iz dobrocinstva.
radim u bosni u jednoj velikoj njemackoj kompaniji, rastem karijerno do regionalnog zastupnika, pa onda odem u centralu na vodece funkcije, obzirom da sam dio upravnog odbora i da sam zaduzen za razvoj i sirenje dolazim u situaciju da selimo proizvodnju iz skupe poljske i stvara se opcija bosne i makedonije, sta mislis gdje cu teziti i zbog cega?
isto tako trebam da nadjem dobavljaca sarafa, imam jednake ponude iz bosne i srbije, obje garantuju da mogu zadovoljiti moj trazeni nivo kvaliteta, sta mislis kojem dobavljacu cu teziti i zbog cega??
hakizi i dzoniji bi u tom momentu rekli, zavrsio si sa bosnom cim si zbog napretka u karijeri otisao iz bosne, sta hoces koji qurac dobavljaca iz bosne, idi onom iz srbije pa njemu placaj i utici na srpski novcani tok...meni to nije normalan stav. mnogi se bore za odrzavanje svih mogucih veza sa dijasporom, neke drzave imaju i "ministarstvo za dijasporu", ali eto, to u glavama hakiza i dzonija nije ispravan sistem.

da par hiljada glasova iz dijaspore odlucuje o rezultatima izbora u bosni je ubleha u rangu ove "postoje crkve u americi koje su pro BiH".
To su sad dvije krajnosti. Mislim da ima dosta sredine izmedju.

Ne treba dijasporu ni precjenjivati ni podcijenjivati.

Meni je ok glasanje na opstim izborima jer se glasa za one funkcije koje kreiraju politike koje se ticu i ljudi vani.

Ali na lokalnim ne. Sto bi neko iz Dujzburga odlucivao gdje ce biti ambulanta porodicne medicine u naselju Babina Rijeka u Zenici ili gdje ce se graditi vrtic na Grbavici ili gdje ce se graditi igraliste na Mejtasu?
SaraFina

#57202 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Hakiz wrote: 06/03/2026 10:07
SaraFina wrote: 06/03/2026 01:14
Hakiz wrote: 05/03/2026 22:54

Neka se vrate u Prijedor, "poprave" etničke procente.

Ako nemaju namjeru vratiti se, neka ne glasaju.

Suđenje ratnim zločincima nema veze sa glasanjem. Neće ratne zločince koji hodaju po Prijedoru hapsiti neko ih Sent Luisa, hapsit će ih neko ko je ovdje. Glasanje iz Štokholma za Bakira ili Elmedina neće uticati na hapšenje.

Niste više u ovom belaju, ne petljajte se u naš belaj.
Hakize, zaista griješiš. Upravo bi raja iz Prijedora, BL, Modrice, Bijeljine, Srebrenice i ostalih gradova trebala glasati. Oni i ne mogu glasati za Bakira ili Dinu, ali mogu pomoći da se u Rs manje zlo izabere. Mogu zadrzati pravo da uslove ove koji su na vlasti, da se ratni zločinci procesuiraju. Mogu biti jezičak na vagi i da se bez njih nijedna vlada u Rs ne može sastaviti. Mogu sebi osigurati da se bolje osjećaju kada se vrate kućama na odmor. Da im se stomak ne veze u čvor jer negdje u entitetskoj instituciji radi neprocesuirani ratni zločinac. Lako je iz Sarajeva docirati s visoka. Nisi fer.
Opet se vratimo na isto. Glasaju da pokušaju napraviti sistem u kojem sami neće živjeti. Pokušavaju određivati kako će drugi živjeti.

Mislim da ni ti ne bi željela da ti član porodice napusti kuću a onda pokušava određivati kako bi ste vi koji ste u kući ostali trebali živjeti.

Bez obzira na to je li kuću napustio zbog svađe, sam htio, istjerali ga itd.
Ljudi iz Rs nisu dobrovoljno napustili svoje kuce. Nego su etnicki očišćeni, prognani i zrtve su zločina i genocida i oni i njihove porodice. Stoga imaju sva prava glasati. Ako ce im to donijeti korist. A hoće. Rekoh ti u predhodnom upisu, da mogu se postaviti jako i uslovljavati bilo koju vlast u Rs u buducnosti, da se bez njih ne moze vlada sastaviti. Kad je tako stanje na terenu, a bilo bi, imaju pravo za sebe tražiti masu stvari. Pa i procesuiranje ratnih zločinaca. Koji nisu još kažnjeni.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#57203 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 06/03/2026 11:50
izvrsni direktor wrote: 06/03/2026 11:40
_BataZiv_0809 wrote: 06/03/2026 11:19

Niko ovdje ne investira iz dobrocinstva.
radim u bosni u jednoj velikoj njemackoj kompaniji, rastem karijerno do regionalnog zastupnika, pa onda odem u centralu na vodece funkcije, obzirom da sam dio upravnog odbora i da sam zaduzen za razvoj i sirenje dolazim u situaciju da selimo proizvodnju iz skupe poljske i stvara se opcija bosne i makedonije, sta mislis gdje cu teziti i zbog cega?
isto tako trebam da nadjem dobavljaca sarafa, imam jednake ponude iz bosne i srbije, obje garantuju da mogu zadovoljiti moj trazeni nivo kvaliteta, sta mislis kojem dobavljacu cu teziti i zbog cega??
hakizi i dzoniji bi u tom momentu rekli, zavrsio si sa bosnom cim si zbog napretka u karijeri otisao iz bosne, sta hoces koji qurac dobavljaca iz bosne, idi onom iz srbije pa njemu placaj i utici na srpski novcani tok...meni to nije normalan stav. mnogi se bore za odrzavanje svih mogucih veza sa dijasporom, neke drzave imaju i "ministarstvo za dijasporu", ali eto, to u glavama hakiza i dzonija nije ispravan sistem.

da par hiljada glasova iz dijaspore odlucuje o rezultatima izbora u bosni je ubleha u rangu ove "postoje crkve u americi koje su pro BiH".
To su sad dvije krajnosti. Mislim da ima dosta sredine izmedju.

Ne treba dijasporu ni precjenjivati ni podcijenjivati.

Meni je ok glasanje na opstim izborima jer se glasa za one funkcije koje kreiraju politike koje se ticu i ljudi vani.

Ali na lokalnim ne. Sto bi neko iz Dujzburga odlucivao gdje ce biti ambulanta porodicne medicine u naselju Babina Rijeka u Zenici ili gdje ce se graditi vrtic na Grbavici ili gdje ce se graditi igraliste na Mejtasu?
i tvoja tvrdnja je krajnost..

a bas ti sad odlucujes o tome, ili odlucuju oni koji su dobili mandat od vecine gradjana da odlucuju o lokaciji vrtica?
a zasto bi trebali glasati, pa valjda zato sto drzava zeli da odrzava vezu sa mnom i kasira eventualnu koristi od mog uspjeha u inostranstvu i sto smatra da i ja koji sam proveo veliki dio zivota u tom istom naselju imam pravo imati misljenje o tome sta je dobro? ili to, ili prema dzonijima i hakizima to vise nije moje naselje? postoje te dvije opcije odnosa, jedno je ispravno a drugo nije.
ok neka su dzonijevci u pravu, ali zasto onda citamo da je dino beganovic supak sto vozi pod svedskom zastavom, zbog cega je onda halilhodzic supak zato sto izmislja milion razloga da odbije preuzeti reprezentaciju bosne? ono, zar se nismo odrekli i ukinuli mu sva prava vezanja sa bosnom u trenutku kad je prekoracio "prag drzave" ?

a da ne pricamo o specificnosti bosne, gdje sad kazemo, sta ti iz duizburga imas odlucivati hoce li se praviti dom zdravlja u potocarima, srbi su odlucili da te protjeraju, sta se ti sad imas njima petljati u odlucivanje...
JohnnyS

#57204 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JohnnyS »

Vahu neki smatraju šupkom jer sere da mu smeta ustroj saveza, a ne smetaju mu ustroji saveza po afričkim vukojebinama gdje stoluju raznorazni generali i vojne hunte. Ah da, oni plaćaju. Ljudi smatraju pipcima licemjere, a ne dijasporaša.

Kako Ibrahimovića nitko ne smatra šupkom? A prvi intervju na svom jeziku dao prije par mjeseci? Zato što nije nikom srao sa strane što treba, a što ne treba, bez da pokaže svojim primjerom.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#57205 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by izvrsni direktor »

JohnnyS wrote: 06/03/2026 12:07 Vahu neki smatraju šupkom jer sere da mu smeta ustroj saveza, a ne smetaju mu ustroji saveza po afričkim vukojebinama gdje stoluju raznorazni generali i vojne hunte. Ah da, oni plaćaju. Ljudi smatraju pipcima licemjere, a ne dijasporaša.

Kako Ibrahimovića nitko ne smatra šupkom? A prvi intervju na svom jeziku dao prije par mjeseci? Zato što nije nikom srao sa strane što treba, a što ne treba, bez da pokaže svojim primjerom.
pa dobro, za dzonijevce i hakize je vaha stranac cim je odlucio otici, zasto se trazi od stranca (vahe) da izabere bosnu umjesto para?
sinuhe

#57206 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sinuhe »

Pa eto danas je teško dobrog keramičara naći a i plate rastu.
JohnnyS

#57207 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JohnnyS »

izvrsni direktor wrote: 06/03/2026 12:11
JohnnyS wrote: 06/03/2026 12:07 Vahu neki smatraju šupkom jer sere da mu smeta ustroj saveza, a ne smetaju mu ustroji saveza po afričkim vukojebinama gdje stoluju raznorazni generali i vojne hunte. Ah da, oni plaćaju. Ljudi smatraju pipcima licemjere, a ne dijasporaša.

pa dobro, za dzonijevce i hakize je vaha stranac cim je odlucio otici, zasto se trazi od stranca (vahe) da izabere bosnu umjesto para?
Nije stranac nego je nerezident. Ne može otvoriti račun u banci, a može glasati. Neka se vrati u Mostar ili Jablanicu, prijavi na CIPS pa neka glasa
SaraFina

#57208 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaraFina »

Dobro poentirano.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#57209 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 06/03/2026 12:03
i tvoja tvrdnja je krajnost..

a bas ti sad odlucujes o tome, ili odlucuju oni koji su dobili mandat od vecine gradjana da odlucuju o lokaciji vrtica?
a zasto bi trebali glasati, pa valjda zato sto drzava zeli da odrzava vezu sa mnom i kasira eventualnu koristi od mog uspjeha u inostranstvu i sto smatra da i ja koji sam proveo veliki dio zivota u tom istom naselju imam pravo imati misljenje o tome sta je dobro? ili to, ili prema dzonijima i hakizima to vise nije moje naselje? postoje te dvije opcije odnosa, jedno je ispravno a drugo nije.
ok neka su dzonijevci u pravu, ali zasto onda citamo da je dino beganovic supak sto vozi pod svedskom zastavom, zbog cega je onda halilhodzic supak zato sto izmislja milion razloga da odbije preuzeti reprezentaciju bosne? ono, zar se nismo odrekli i ukinuli mu sva prava vezanja sa bosnom u trenutku kad je prekoracio "prag drzave" ?

a da ne pricamo o specificnosti bosne, gdje sad kazemo, sta ti iz duizburga imas odlucivati hoce li se praviti dom zdravlja u potocarima, srbi su odlucili da te protjeraju, sta se ti sad imas njima petljati u odlucivanje...
Umiksao si svega, sa necim se slazem sa necim ne.

U principu nema potrebe da diskutujemo kako funkcionise predstavnicka demokratija, to je valjda jasno. Smatram da onaj ko se nece lijeciti u toj ambulanti, koji nece svoje dijete slati u taj vrtic i tu skolu ne bi trebao odlucivati o tim stvarima.

Je li to tvoje naselje ili ne je emotivna kategorija, to neka svako za sebe kaze, ali ako ti u tom naselju ne ostvarujes svoje svakodnevne zivotne potrebe tokom veceg dijela godine, ti tu onda ni ne zivis. Zao mi je.

Da se razumijemo isto mislim i za sebe i za svoje naselje u Zenici gdje su moji i gdje sam odrastao. Volim ga i smatram dijelom sebe, ali moje dijete se nece igrati na tim igralistima gdje sam se ja nekad igrao osim kad dodje kod nane i dede, necemo se lijeciti u toj ambulanti, niti ce moje dijete ici u vrtic u koji sam ja isao kad ga i ako ga ikad Kasumovic obnovi.

Sto se tice Dine Beganovica, Zlatana Ibrahimovica i kompanije, ne smatram da su supci ali ni ne navijam za njih. Niti me pretjerano interesuju. Ne vidim da ih raja nesto posebno ne voli, vise izrazava zal sto ne igraju za nas. Iako ja npr mislim da bi Zlatan svojim ponasanjem i stavom bio poguban za nasu reprezentaciju, ali to je sad druga tema.

Ko igra i nastupa za BiH za njega a priori navijam. Da sam na njihovom mjestu vjerovatno bih i ja isto odlucio. Opet sa druge strane svi bi se oni sjetili svog porijekla da smo mi iole izgradili respektabilne reprezentacije koje ti garantuju medjunarodni uspjeh, da se ne lazemo :mrgreen: vidis kako se Hrvati po dijasporama sjete Hrvatske zato sto su dva puta bronzani i jednom srebreni. Ostalo je sve prica za sire narodne mase.

Sto se protjeranih tice, to je zavrsena stvar, pola Bijeljine je zamijenio kuce za Zenicu pocetkom milenija kad su one delozacije krenule po odluci visokog predstavnika. Ko se mislio vratiti-vratio se. Tih ljudi je svakim danom sve manje. Iz Dujzburga ce doci da se ovdje sahrane, a djeca ce im mozda dolaziti na ljeto. I to mozda. Unucad mozda samo na ostavinu, ako i to. Kome je Suceska privlacna poslije Dujzburga?

Opet ne krivim te ljude. Vlast RS se maksimalno potrudila da im ogadi svaku pomisao na povratak, a bogme ni vlasti SDA se nije gadilo stimulisati te ljude da ne idu nigdje. Sta se lopovluka tu napravilo, Mario Puzo bi mogao dva toma ispisati.
drug_profi

#57210 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Point. wrote: 06/03/2026 09:39
drug_profi wrote: 06/03/2026 01:54
Point. wrote: 06/03/2026 01:09

Zašto smatraš da su vehabije represent Islama pa si razvio islamofobiju?

Vjerujem da si je razvio na pogrešnim premisama. I Edin Džeko je npr represent islama u BiH. Kao i 90%+ Bošnjaka iz BiH. Više su oni represent Islama u BiH nego famozne vehabije, ne kontam zaista na osnovu čega si islamofob.

Kakav si sa ostale dvije dominantne religijo-fobije?
Gdje je kaznjivo smrtnom kaznom biti ateista?
Ili kaznom zatvora?
Ne znam gdje je ali znam da u BiH nije.
Odgovor na ovo pitanje je odgovor na svo tvoje lamentiranje.

Isto ovako kad nekog pitaš što se bojiš cuka? I taj se boji nekog imaginarnog psa kojeg sreće u noćnim morama, ili je čuo u vijestima da jede ljude.
Pa mu kažeš nisu sve cuke psihopate i agresivci. Pa taj kaže pusti ti to. Neću ja da istražujem ko je kakav.

E pa tako i ja tebi kad kažem u kojim zemljama se glava skida za ateizam, a u kojima se ide u zatvor, začudo ispadoše to samo ortodoksno muslimanske, vehabijske zemlje. I mene dalje ne zanima jel taj sad samo pritajen čeka da ojača pa da isto provodi ovdje ili je socijalizovan, vaspitan, dobronamjeran...
Uz to povežeš nekoliko životnih susreta agresivne vrste sa dotičnim jedinkama i sasvim jasno stvoriš animozitet i strah od njihove "logike".

Dakle neko se boji cuka, ja se bojim vehabija... i zato me titulišu kao islamofoba.
Ok, ako je to pravi naziv, u redu, prihvatam.
Mislim imam fobiju od svake religijske države, ali samo se u tim "nekim" prijeti smrću za negiranje boga, ili za izlazak iz islama.
palermo

#57211 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

Nemoje mi zamjeriti ( a gluho bilo da se pokusavam praviti najpametniji) al odavno nisam.pratio bezvezniju taspravu.

Mislim, svi ste vi ovdje u pravu, I Johhny I Hakiz sa svojim stavovima, a I direktor, gandalf sa svojim. Bolje reci, atgumenti svih strana su validni.

Meni se cini da osnovni problem u raspravi je sto nije poptuno iskrena. A nije iskrena zato sto niko ne spomine osnovni problem ovog glasanja a to je blizina Hrvatske I Srbije I dnevni glasaci koji dolaze.od tamo. I dobijamo da.nema ravnoteze u izbornom.procesu. Da Skandimavija granici sa BiH mozda bi I diskusija bila yecnija I tjesenje bilo lakse naci.
dr_Evil

#57212 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 06/03/2026 13:03

Ili kaznom zatvora?

Isto ovako kad nekog pitaš što se bojiš cuka? I taj se boji nekog imaginarnog psa kojeg sreće u noćnim morama, ili je čuo u vijestima da jede ljude.
Pa mu kažeš nisu sve cuke psihopate i agresivci. Pa taj kaže pusti ti to. Neću ja da istražujem ko je kakav.

E pa tako i ja tebi kad kažem u kojim zemljama se glava skida za ateizam, a u kojima se ide u zatvor, začudo ispadoše to samo ortodoksno muslimanske, vehabijske zemlje. I mene dalje ne zanima jel taj sad samo pritajen čeka da ojača pa da isto provodi ovdje ili je socijalizovan, vaspitan, dobronamjeran...
Uz to povežeš nekoliko životnih susreta agresivne vrste sa dotičnim jedinkama i sasvim jasno stvoriš animozitet i strah od njihove "logike".

Dakle neko se boji cuka, ja se bojim vehabija... i zato me titulišu kao islamofoba.
Mislim imam fobiju od svake religijske države, ali samo se u tim "nekim" prijeti smrću za negiranje boga, ili za izlazak iz islama.
De drug profi, ohani malo, nece ti nigdje niko skinut - makar sistem, glavu jer si ateista. Druga je stvar ako ti odlucis da propagiras nesto - mimo zakona.
zposao

#57213 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by zposao »

Chmoljo wrote: 06/03/2026 09:06
zposao wrote: 06/03/2026 07:14
Pokušavaš pilu okrenuti naopako.
Neko ko ukazuje na nedosljednosti i manjkavosti nečega bi sada po tebi ispao kriv za to isto. Smiješna ti je priča.

Ja sam bio vrlo jasan da nemam ništa protiv njegovog povezivanja sa IZ dok nije počeo truniti ovdje svako malo da nema druge opcije..., da on inače nebi ali eto, da su mu političari sugerisali da se poveže jače sa IZ, da je on šokiran kako je IZ jaka organizacija, da bez IZ nema pro-BiH itd...

Još malo ubjedit će nas da je IZ za sekularnu građansku državu. :lol:

Ponavljam opet, nije problem, svako ima pravo na udruživanje, asocijacije i djelovanja sa istomišljenicima.
Ali nemoj tretirati ljude oko sebe kao maloumne.
Nije na meni da ja ko bez duše tražim spisak svih bosanskih organizacija u USA i nudim ih Gandalfu. Nisam ga povezivao ni sa IZ. Pa ko što je se povezao sa islamskom zajednicom niko mu ne brani da se poveže i sa ostalim vjerskim zajednicama.
Barem je naglašavao da mu nije bitno za koga će ljudi glasati :D nego bitno mu je da se registruju i da glasaju.

Pa eto neka kontaktira i upita ostale vjerske zajednice jesu li voljni pridružiti se akciji edukacije bosanaca i hercegovaca u dijaspori vezano za prava glasa na predstojećim izborima.

Ali vec znamo odgovor :thumbup:
šupljiraš i vadiš se, migoljiš...

a ono, stvari su vrlo jasne:

1. ako tvrdiš da nečega ima, onda znaš i šta je to i gdje je to. izvoli pokaži.
2. ako tvrdiš da nečega ima, a nemaš pojma da li toga ima, onda si reagovao samo jer se spomenulo nešto što organski ne podnosiš.

a i opcije su ti vrlo jasne:

1. uradiš ovo pod 1. gore, uradićeš nešto za proBiH stvar, a Gandalf kao i ja bićemo presretni što se mreža širi.
2. ako je ovo pod 2. gore, onda si samo mali ksenofobčić koji se upali na riječ islam.

odaberi šta ti je draže/mrže.
Kako ti znaš napraviti konstrukcije ni iz čega i zalijepiti nekom forumašu etiketu islamofoba to je baš izniman talent.

Nije islamofobija ako ja uočavam da se IZ pokušava upakovati i prodati kao jedina (najjača, ekskluzivna, kako god hoces) organizacija kojoj je na umu dobro Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda, vjera, nacija, kultura i šta god sve ne...

Ponavljam opet, nije sporna IZ. Nije sporno udruživanje sa IZ u svrhu zajedničkog djelovanja za predstojeće izbore, ali je sporno to uporno nama na forumu prodavati kao nešto prirodno i logično na putu građanske priče.

Ono biva ne bi vjerovali ljudi kako niko drugi ne želi glasati nego oni. Baš sam se iznenadio kako niko drugi ne voli i nije proBiH nego oni, niko drugi nema organizaciju nego oni... Bla bla bla

Čemu mazanje očiju?

I ovdje ne radim presumpcije ja, nego ti i Gandalf i još možda poneko a priori postavljate stvari da niko drugi osim IZ ne voli BiH a da svako ko misli suprotno mora to dokazati.

Okrećete pilu naopako.

Ponavljam, radite šta hoćete, ali nema potrebe stvsrno za laganjem. Vide i djeca šta je smisao toga.
drug_profi

#57214 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 06/03/2026 13:10 De drug profi, ohani malo, nece ti nigdje niko skinut - makar sistem, glavu jer si ateista. Druga je stvar ako ti odlucis da propagiras nesto - mimo zakona.
Ne, neće. Kao što nikom radi vjere nije glava skidana ovdje nikad.
Jel tako.
Sve je samo stvar odgovorajućih okolnosti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#57215 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Truba »

nikad ni s jednim vehabijom nisam imao problem niti iko moj
pola ih radi najcrnje fizičke poslove po gradu to niko ne vidi
vide onih 3 4 što žive od donacija ili čuvanja stada na selu
JohnnyS

#57216 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JohnnyS »

palermo wrote: 06/03/2026 13:09 Nemoje mi zamjeriti ( a gluho bilo da se pokusavam praviti najpametniji) al odavno nisam.pratio bezvezniju taspravu.

Mislim, svi ste vi ovdje u pravu, I Johhny I Hakiz sa svojim stavovima, a I direktor, gandalf sa svojim. Bolje reci, atgumenti svih strana su validni.

Meni se cini da osnovni problem u raspravi je sto nije poptuno iskrena. A nije iskrena zato sto niko ne spomine osnovni problem ovog glasanja a to je blizina Hrvatske I Srbije I dnevni glasaci koji dolaze.od tamo. I dobijamo da.nema ravnoteze u izbornom.procesu. Da Skandimavija granici sa BiH mozda bi I diskusija bila yecnija I tjesenje bilo lakse naci.
Ma rasprava šuplja skoro ko svaka na forumu (kako može biti najgora pored one o španjolskoj nogometnoj ligi :D ). Zakon je takav kakav jest, ne radi Gandalf ništa nelegalno, samo da svi malo prozborimo o domaćoj politici u pauzi od komentiranja bjelosvjetskih događanja :D
dr_Evil

#57217 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 06/03/2026 13:24
dr_Evil wrote: 06/03/2026 13:10 De drug profi, ohani malo, nece ti nigdje niko skinut - makar sistem, glavu jer si ateista. Druga je stvar ako ti odlucis da propagiras nesto - mimo zakona.
Jel tako.
Odgovarajucih okolnosti - onda ti se to moze lako desiti i u USA, kao sto se i u nas skidala glava jer ti fali visak kozice na splovilu. Ali ne pricamo o odgovarajucim okolnostima nego o pravilu. Ako ukucas u google gdje ces izgubiti glavu jer si ateista, prvo ti je Saudijska i Iran - eh sad niti jedna od njih nije moj fildzan kafe-tuce, ali budimo realni tesko da ce ti se to desiti.
Point.

#57218 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

JohnnyS wrote: 06/03/2026 10:27
izvrsni direktor wrote: 06/03/2026 10:19
JohnnyS wrote: 05/03/2026 21:46 Ja sam strogo protiv toga da ljudi koji ne žive negdje da glasaju na izborima za ta mjesta tako da se nadam, da se ne lažemo, da će vam sve to propast.

Ja se slažem s američkim revolucionarima: no taxation without representation.

I ne, ne glasam na izborima u Hrvatskoj i mislim da trebaju ukinuti listu za dijasporu.
hocemo da volite da drzavu, jebemo vam sve ako odlucite da nastupate za druge reprezentacije, izdajice ste ako se identifikujete sa drzavom u kojoj zivite, hocemo da investirate u domovinu, da djecu ucite o njoj....ali nemoj da vam na pamet padne da odlucujete o bilo cemu u istoj, vi ste otisli i nemate pravo da se mijesate u procese u ovoj drzavi, odjebite i iskreno se nadam da ce vam svaki pokusaj angazmana propasti!!
Hoćemo da se vratite pa onda da osjetite posljedice svoga glasanja
Veće posljedice po BiH ima ćuran kad prdne na farmi u Maglaju nego što BiH osjeti od glasova dijaspore, koji je, da se ne lažemo zanemariv i mizeran. Niko nema pravo niti će ukinuti državljanima BiH koji žive van BiH univerzalno pravo da glasaju. Tako je svugdje u svijetu.

Haugh.
drug_profi

#57219 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 06/03/2026 13:30
drug_profi wrote: 06/03/2026 13:24
Jel tako.
Odgovarajucih okolnosti - onda ti se to moze lako desiti i u USA, kao sto se i u nas skidala glava jer ti fali visak kozice na splovilu. Ali ne pricamo o odgovarajucim okolnostima nego o pravilu. Ako ukucas u google gdje ces izgubiti glavu jer si ateista, prvo ti je Saudijska i Iran - eh sad niti jedna od njih nije moj fildzan kafe-tuce, ali budimo realni tesko da ce ti se to desiti.
Ja mislim da je stvar okolnosti uvijek. I u USA je stvar okolnosti.
I ovdje bi bila da ih se namnoži dvoljan broj da mogu zakone provoditi.
Point.

#57220 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

drug_profi wrote: 06/03/2026 13:03

Ili kaznom zatvora?

Ja ne znam da postoji i jedna država na svijetu koja je državno uređena kao vehabijska. Možda S Arabija, i to možda.

Vehabije su sekta, koji nemaju neko jako uporište u ostatku islamskog svijeta, nešto kao Jehovini Svjedoci. Druga stvar koja mi nije jasna je zašto tebe lično tangira što je ateizam nepoželjan i kažnjiv u, šta ja znam Iraku, Maleziji ili Sudanu? Ideš li tamo redovno pa imaš neka iskustva? Šta Bošnjaci u Sarajevu, u kojem živiš, imaju sa nekim državama dalekog istoka i juga, pa osjetiš strah da ćeš biti uveden u kazneni postupak samo zato što si ateista?

Meni je žao, da si u BiH, pored toliko dobrih i plemenitih sekularnih Bošnjaka, razvio islamofobiju. Po mom mišljenju iracionalan strah, jer as we speak juče u Bijeloj Kući evangelistički pastori se mole za pedofila, rasistu, silovatelja, lažova, ratnog zločinca i profitera Donalda J. Trumpa kao poslanog od Isusa i Boga da otvori put Armagedona i sudnjeg dana.

Taj religiozni fanatizam koji drže ruke na crvenom dugmetu, druže, bi trebalo da bude svakog strah.
drug_profi

#57221 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Tako isto i ja kad čujem da se neko boji cuka.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#57222 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

zposao wrote: 06/03/2026 13:19 Kako ti znaš napraviti konstrukcije ni iz čega i zalijepiti nekom forumašu etiketu islamofoba to je baš izniman talent.

Nije islamofobija ako ja uočavam da se IZ pokušava upakovati i prodati kao jedina (najjača, ekskluzivna, kako god hoces) organizacija kojoj je na umu dobro Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda, vjera, nacija, kultura i šta god sve ne...

Ponavljam opet, nije sporna IZ. Nije sporno udruživanje sa IZ u svrhu zajedničkog djelovanja za predstojeće izbore, ali je sporno to uporno nama na forumu prodavati kao nešto prirodno i logično na putu građanske priče.

Ono biva ne bi vjerovali ljudi kako niko drugi ne želi glasati nego oni. Baš sam se iznenadio kako niko drugi ne voli i nije proBiH nego oni, niko drugi nema organizaciju nego oni... Bla bla bla

Čemu mazanje očiju?

I ovdje ne radim presumpcije ja, nego ti i Gandalf i još možda poneko a priori postavljate stvari da niko drugi osim IZ ne voli BiH a da svako ko misli suprotno mora to dokazati.

Okrećete pilu naopako.

Ponavljam, radite šta hoćete, ali nema potrebe stvsrno za laganjem. Vide i djeca šta je smisao toga.
čuj ne radi prezumpciju a od gandalfa napravi vehabiju :D čitaš li ti sebe? malo samorefleksije ne bi škodilo.

i naravno, još čekamo na imena tih organizacija, ali osim kukanja kako ti je nalijepljena etiketa na osnovu onoga što si ti napisao, ništa drugo ne vidimo.
dr_Evil

#57223 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 06/03/2026 13:59
zposao wrote: 06/03/2026 13:19 Kako ti znaš napraviti konstrukcije ni iz čega i zalijepiti nekom forumašu etiketu islamofoba to je baš izniman talent.

Čemu mazanje očiju?

Okrećete pilu naopako.

čuj ne radi prezumpciju a od gandalfa napravi vehabiju :D čitaš li ti sebe? malo samorefleksije ne bi škodilo.

i naravno, još čekamo na imena tih organizacija, ali osim kukanja kako ti je nalijepljena etiketa na osnovu onoga što si ti napisao, ništa drugo ne vidimo.
Ma ima tih organizacija u Argentini i Chicagu koliko hoces :D samo treba popricati sa ljudima, prici im na neki nacin :D
Chmoljo

#57224 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

palermo wrote: 06/03/2026 13:09 Nemoje mi zamjeriti ( a gluho bilo da se pokusavam praviti najpametniji) al odavno nisam.pratio bezvezniju taspravu.

doslovno sam to rekao.
netačno, protiv sam svih onih koji ne žive tu. ali moje protivljenje neće smanjiti užarene aktivnosti na dane izbora u zapadnoj hercegovini ili istočnoj bosni koje su usput budi rečeno kudikamo organizovanije i masovnije od ovoga što gandalf radi ili bilo ko ko je pro BiH.

ja sam dosljedan u tome da ne treba biti vječno nagužen. principijelan ali nagužen - to ostaviti nekom drugom.
Chmoljo

#57225 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

dr_Evil wrote: 06/03/2026 14:00

Ma ima tih organizacija u Argentini i Chicagu koliko hoces :D samo treba popricati sa ljudima, prici im na neki nacin :D
sa ručnim bacačem? :D
Post Reply