Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#57151 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

JohnnyS wrote: 05/03/2026 21:46 Ja sam strogo protiv toga da ljudi koji ne žive negdje da glasaju na izborima za ta mjesta tako da se nadam, da se ne lažemo, da će vam sve to propast.

Ja se slažem s američkim revolucionarima: no taxation without representation.

I ne, ne glasam na izborima u Hrvatskoj i mislim da trebaju ukinuti listu za dijasporu.
Pa to je ok ako si dosljedan.

I mene zivcira to glasanje kad ne zivis tu, ali ovo sto Gandalf ganja poprilicno je specificno. Ljudi koji su otjerani i koji se sikaniraju i sistematski onemogucava povratak, zaista nemam nista protiv toga da se organizuju i glasaju.

Tu je svakako i benefit povezivanja nasih ljudi u dijaspori.
JohnnyS

#57152 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JohnnyS »

GandalfSivi wrote: 05/03/2026 22:09
JohnnyS wrote: 05/03/2026 21:46 Ja sam strogo protiv toga da ljudi koji ne žive negdje da glasaju na izborima za ta mjesta tako da se nadam, da se ne lažemo, da će vam sve to propast.

I ne, ne glasam na izborima u Hrvatskoj i mislim da trebaju ukinuti listu za dijasporu.
Hajde sto ti ne glasas, ali sto kolone prelaze granicu sto sa Srbijom sto sa Hrvatskom (u oba pravca) po potrebi, to je mnogima izgleda okay… Svaki gradjanin ima pravo i obavezu glasati na izborima.

Bukvalno sad pokupio postu, zeni stigli listici za glasanje na regionalnim izborima u Italiji. Ako mogu oni, sto ne bi mi?

Image
Pa možete, zakon je takav, ne znači da ja trebam oduševljeno gledati na to i želiti vam uspjeh. Čvrsto vjerujem da sa mnom treba glasati samo onaj tko dijeli moju sudbinu, pa za koga god on bio.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#57153 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Slazem se sa Dzonijem ali podrzavam Gandalfa
Ozimician

#57154 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

Da li je fkt istina da su ovi nasi influenseri dobili besplatnu evakuaciju iz Dubaija na racun poreznih obveznika BiH?
JohnnyS

#57155 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JohnnyS »

Chmoljo wrote: 05/03/2026 22:11

I mene zivcira to glasanje kad ne zivis tu, ali ovo sto Gandalf ganja poprilicno je specificno. Ljudi koji su otjerani i koji se sikaniraju i sistematski onemogucava povratak, zaista nemam nista protiv toga da se organizuju i glasaju.

Misliš da se netko želi iz Saint Louisa se vratiti u Grmeč, ali mu se opstruira povratak? To je imalo smisla sve pet šest godina poslije rata, ne 30. Imali smo i još jedan val iseljavanja, ovo prije 15-ak godina, hoćemo li njima uskratiti glasanje jer nisu otjerani nego su sami otišli?
JohnnyS

#57156 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JohnnyS »

Ozimician wrote: 05/03/2026 22:20 Da li je fkt istina da su ovi nasi influenseri dobili besplatnu evakuaciju iz Dubaija na racun poreznih obveznika BiH?
Pa svaka država, osim očito Amerike, vraća svoje državljane iz ratnih zona. Ja stvarno ne bih od toga aferu pravio.
zposao

#57157 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by zposao »

Ako se ne varam Gandalf je iz Sarajeva. Ko to Gandalfu sitematski onemogucava povratak u Sarajevo da živi svoj na svome?

JohnnyS je u pravu ali to se ovdje izvrće. I ja sam za to da samo rezidenti imaju pravo glasa. I ne dvostruko i ne trostruko. Ko živi ima pravo birati sebi život. A ne da peto koljeno koje zivi na drugom kraju planete odabire ljudima ovdje parametre za život.

Tvoj stav nije dosljedan. Protiv si dvostrukog prava glasa za hrvate i srbe a nisi za bošnjake. Ima li i njih koji su protjerani iz svojih domova?
Njih ne treba animirati da izađu na izbore?
Nema sagovornika među pravoslavcima, katolicima, protestantima, hidnusima, ateistima, nego eto sasvim slučajno samo sa IZ.
Ovi drugi se ne grupišu po hramovima? Nemaš čovjeka koji voli BiH među njima?

How yes no... Zovi ti to kako hoćeš ali i malo dijete vidi šta je na stvari. Tu od građanskog nema ni g.
Hakiz

#57158 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

Mene više čudi ta arogancija koja se ogleda u tome da iz svoje države odeš živjeti negdje drugo, a onda svojim glasom želiš onima koji su u državi ostali uticati na život.

To oni koji su ostali glupi, ovi koji su otišli bolje znaju, pa će oni to izabrati kako treba ili se samo igraju jer znaju da ko god dođe na vlast uz pomoć njihovih glasova, neće uticati na njihove živote? Glasam na izborima u BiH iz, šta ja znam, Australije za neku budalu koja dođe na vlast, uništi živote ljudima u BiH, a ja nastavim bezbrižno živjeti u Australiji, postupci te budale ne ne dotiču.

Ako si napustio državu, otišao s namjerom da se više ne vratiš (osim, možda, da te u "babovini" sahrane), ne miješaj se više u to kako je u njoj. Jedino to je pošteno.

Samo šaljite pare i stvari koje u BiH ne možemo kupiti na Amazonu i slično :lol:
Last edited by Hakiz on 05/03/2026 22:35, edited 1 time in total.
LSD

#57159 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by LSD »

Hakiz wrote: 05/03/2026 22:29 Mene više čudi ta arogancija koja se ogleda u tome da iz svoje države odeš živjeti negdje drugo, a onda svojim glasom želiš onima koji su u državi ostali uticati na život.

To oni koji su ostali glupi, ovi koji su otišli bolje znaju, pa će oni to izabrati kako treba ili se samo igraju jer znaju da ko god dođe na vlast uz pomoć njigovih glasova, neće uticati na njihove živote?

Ako si napustio državu, otišao s namjerom da se više ne vratiš (osim, možda, da te u "babovini" sahrane), ne miješaj se više u to kako je u njoj. Jedino to je pošteno.
Aha, ti znas zasto je neko otisao, pod kakvih okolnostima i sa kakvim najmerama :lol:
Ozimician

#57160 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

JohnnyS wrote: 05/03/2026 22:22
Ozimician wrote: 05/03/2026 22:20 Da li je fkt istina da su ovi nasi influenseri dobili besplatnu evakuaciju iz Dubaija na racun poreznih obveznika BiH?
Pa svaka država, osim očito Amerike, vraća svoje državljane iz ratnih zona. Ja stvarno ne bih od toga aferu pravio.
Da, ali evo Njemacka naplacuje evakuaciju svojim drzavljanima 500 € po osobi.

Po meni je to prihvatljivo.
Chmoljo

#57161 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

JohnnyS wrote: 05/03/2026 22:22

Misliš da se netko želi iz Saint Louisa se vratiti u Grmeč, ali mu se opstruira povratak? To je imalo smisla sve pet šest godina poslije rata, ne 30. Imali smo i još jedan val iseljavanja, ovo prije 15-ak godina, hoćemo li njima uskratiti glasanje jer nisu otjerani nego su sami otišli?
višegrad i zvornik nisu baš grmeč.

oni koji su otišli u posljednjoj turi, svakako teško da se mogu ikako nagovoriti da glasaju.
Hakiz

#57162 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

LSD wrote: 05/03/2026 22:34
Hakiz wrote: 05/03/2026 22:29 Mene više čudi ta arogancija koja se ogleda u tome da iz svoje države odeš živjeti negdje drugo, a onda svojim glasom želiš onima koji su u državi ostali uticati na život.

To oni koji su ostali glupi, ovi koji su otišli bolje znaju, pa će oni to izabrati kako treba ili se samo igraju jer znaju da ko god dođe na vlast uz pomoć njigovih glasova, neće uticati na njihove živote?

Aha, ti znas zasto je neko otisao, pod kakvih okolnostima i sa kakvim najmerama :lol:
Apsolutno je nebitno zašto je otišao i šta je planirao. Ako je ostao, radi, formirao porodicu i gradi život tamo gdje je otišao, neka ne glasa više na BiH izborima. Realno, više nema ništa sa događajima i životom u BiH.
Chmoljo

#57163 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

zposao wrote: 05/03/2026 22:23 Ako se ne varam Gandalf je iz Sarajeva. Ko to Gandalfu sitematski onemogucava povratak u Sarajevo da živi svoj na svome?

JohnnyS je u pravu ali to se ovdje izvrće. I ja sam za to da samo rezidenti imaju pravo glasa. I ne dvostruko i ne trostruko. Ko živi ima pravo birati sebi život. A ne da peto koljeno koje zivi na drugom kraju planete odabire ljudima ovdje parametre za život.

Tvoj stav nije dosljedan. Protiv si dvostrukog prava glasa za hrvate i srbe a nisi za bošnjake. Ima li i njih koji su protjerani iz svojih domova?
Nema sagovornika među pravoslavcima, katolicima, protestantima, hidnusima, ateistima, nego eto sasvim slučajno samo sa IZ.

How yes no... Zovi ti to kako hoćeš ali i malo dijete vidi šta je na stvari. Tu od građanskog nema ni g.
netačno, protiv sam svih onih koji ne žive tu. ali moje protivljenje neće smanjiti užarene aktivnosti na dane izbora u zapadnoj hercegovini ili istočnoj bosni koje su usput budi rečeno kudikamo organizovanije i masovnije od ovoga što gandalf radi ili bilo ko ko je pro BiH.

ja sam dosljedan u tome da ne treba biti vječno nagužen. principijelan ali nagužen - to ostaviti nekom drugom.

i sada ostaje pitanje ali i zadatak koji ste ti i novak natuknuli, de čovjeku fino bacite te reference da se javi tim pro BiH organizacijama koje organizuju katolička i pravoslavna crkva. budi dosljedan.

mislim vidim i ja šta guslate, ali vicevi o glupim bosancima su zaista samo vicevi.
LSD

#57164 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by LSD »

Hakiz wrote: 05/03/2026 22:38

Apsolutno je nebitno zašto je otišao i šta je planirao. Ako je ostao, radi, formirao porodicu i gradi život tamo gdje je otišao, neka ne glasa više na BiH izborima. Realno, više nema ništa sa događajima i životom u BiH.
Podsjecas me na Momcila Krajisnika.
I Momcilo je npr. poslije rata porucivao bosnjacima da se ne trebaju vracati u entitet RS...ko biva neka vas tamo u federaciji, mi smo se sve dogovorili, nema potrebe za povratkom, ionako nisu dobrodosli.
GandalfSivi

#57165 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GandalfSivi »

Apsolutno je bitno. Jebo mene, niti me je ko u logor stavio niti protjerao. Ali sta cemo sa svima onima koje znam iz Prijedora koji i dan danas kada ljeti dodju vide svoje strazare iz logora kako slobodni ulicom hodaju, da nikada nisu ni optuzeni ni osudjeni. Zbog njih jeste bitno.
zposao

#57166 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by zposao »

Chmoljo wrote: 05/03/2026 22:41
zposao wrote: 05/03/2026 22:23 Ako se ne varam Gandalf je iz Sarajeva. Ko to Gandalfu sitematski onemogucava povratak u Sarajevo da živi svoj na svome?

netačno, protiv sam svih onih koji ne žive tu. ali moje protivljenje neće smijeniti užarene aktivnosti na dane izbora u zapadnoj hercegovini ili istočnoj bosni koje su usput budi rečeno kudikamo organizovanije i masovnije od ovoga što gandalf radi ili bilo ko ko je pro BiH.

ja sam dosljedan u tome da ne treba biti vječno nagužen. principijelan ali nagužen - to ostaviti nekom drugom.

i sada ostaje pitanje ali i zadatak koji ste ti i novak natuknuli, de čovjeku fino bacite te reference da se javi tim pro BiH organizacijama koje organizuju katolička i pravoslavna crkva. budi dosljedan.

mislim vidim i ja šta guslate, ali vicevi o glupim bosancima su zaista samo vicevi.
Priča ti je "principijelan sam ja ALI evo zašto u ovom slučaju nisam..."

U strahu su velike oči i strah utiče na ljude da nerazborito razmišljaju, da se ne drže moralnih načela, uzusa, itd...

Evo vidimo šta se u svijetu dešava trenutačno a moglo bi se opisati kao iracionalan strah potiče ljude da čine iracionalne stvari. I onda se zapetlja u spiralnu koja vodi samo prema dole.

Ti kažeš da si principijelan ali da ovaj put ne možeš biti jer Srbi iz istočne Bosne i Hrvati iz zapadne hercegovine organiziraju autobuse preko granice da dolaze ljudi koji ne žive ovdje da glasaju. Ima li kakvih podataka na kojima baziraš te svoje pretpostavke? Postoje li negdje podaci vezano za nacionalnu pripadnost dijaspore i njihovu aktivnost vezanu za glasanje.
Ako mi pokažeš da je istina kako je bošnjačka dijaspora apatična a ove druge dvije agilne i da nadmašuju Bošnjake u glasanju poštom onda se ja javno tebi i Gandalfu ispričavam i podržavam šta zagovarate.
Hakiz

#57167 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

GandalfSivi wrote: 05/03/2026 22:47

Apsolutno je bitno. Jebo mene, niti me je ko u logor stavio niti protjerao. Ali sta cemo sa svima onima koje znam iz Prijedora koji i dan danas kada ljeti dodju vide svoje strazare iz logora kako slobodni ulicom hodaju, da nikada nisu ni optuzeni ni osudjeni. Zbog njih jeste bitno.
Neka se vrate u Prijedor, "poprave" etničke procente.

Ako nemaju namjeru vratiti se, neka ne glasaju.

Suđenje ratnim zločincima nema veze sa glasanjem. Neće ratne zločince koji hodaju po Prijedoru hapsiti neko ih Sent Luisa, hapsit će ih neko ko je ovdje. Glasanje iz Štokholma za Bakira ili Elmedina neće uticati na hapšenje.

Niste više u ovom belaju, ne petljajte se u naš belaj.
Sociolog

#57168 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sociolog »

Ima li barem jedna da se vratila s muzem, ili frajerom?

Eto samo to :mrgreen: :D :lol: :bih:
Chmoljo

#57169 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

zposao wrote: 05/03/2026 22:53

U strahu su velike oči i strah utiče na ljude da nerazborito razmišljaju, da se ne drže moralnih načela, uzusa, itd...

Evo vidimo šta se u svijetu dešava trenutačno a moglo bi se opisati kao iracionalan strah potiče ljude da čine iracionalne stvari. I onda se zapetlja u spiralnu koja vodi samo prema dole.

Ti kažeš da si principijelan ali da ovaj put ne možeš biti jer Srbi iz istočne Bosne i Hrvati iz zapadne hercegovine organiziraju autobuse preko granice da dolaze ljudi koji ne žive ovdje da glasaju. Ima li kakvih podataka na kojima baziraš te svoje pretpostavke? Postoje li negdje podaci vezano za nacionalnu pripadnost dijaspore i njihovu aktivnost vezanu za glasanje.
Ako mi pokažeš da je istina kako je bošnjačka dijaspora apatična a ove druge dvije agilne i da nadmašuju Bošnjake u glasanju poštom onda se ja javno tebi i Gandalfu ispričavam i podržavam šta zagovarate.
gdje sam napisao da sam ja principijelan u ovome što ti govoriš?

to prvo.

drugo, čekamo na imena tih udruženja i organizacija. nisam ironičan ni sarkastičan. zaista želim da se pomogne gandalfu.
Danguba

#57170 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

:-) :-)
Novak20

#57171 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

dr_Evil wrote: 05/03/2026 09:38
Novak20 wrote: 05/03/2026 00:05
GandalfSivi wrote: 04/03/2026 15:11

Fakat da je IZ ubjedljivo najbolje organizovana “probosanska” organizacija, govori vise o ostalima a manje o njima samima. Imam sastanak sa ambasadorom prije desetak dana i svi mi govore da ne spominjem niti jednu naciju/vjeru/religiju pa cak ni stranku posebno, i sjeli mi i u po frke govori Sven “moram te povezati sa IZ-om, oni su odlicno organizovani”. Ja mu kazem da sam izgubio glas objasnjavajuci ljudima da nam treba IZ ne zato sto su IZ, nego zato sto su organizacija…
:-)

Fkt su Srbi i Hrvati, ateisti, katolici, pravoslavci i Ostali koji u konačnici glasuju za ovakve "bosanske" organizacije poput IZ njihovi korisni idioti. :lol:

:run:
Veza izmedju IZ i SDA nije sporna, ali imas citav spektar pro-BH stranaka na koji IZ nema utjecaj. Mozes li reci to isto za stranke mimo HDZ-a sa H predznakom? Da li postoji neka stranak u BIH sa H predznakom koja ne ide po pamet u crkvu?
Pa da. DF n pr nema ništa sa IZ ali radi sa SDA ne samo protiv Hrvata nego i protiv pro-bh Trojke.

Imam dojam da "crkva" ide po pamet u stranke sa H predznakom. Da je obrnuto iz moje općine ne bi u trenu isparilo 17k Hrvata.
zposao

#57172 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by zposao »

Chmoljo wrote: 05/03/2026 22:56
zposao wrote: 05/03/2026 22:53

gdje sam napisao da sam ja principijelan u ovome što ti govoriš?

to prvo.

drugo, čekamo na imena tih udruženja i organizacija. nisam ironičan ni sarkastičan. zaista želim da se pomogne gandalfu.
I šta sad na mene spalo ako mu ja sada ne dadnem spisak udruženja bh katolika i pravoslavaca u americi on nije dužan nikoga osim IZ kontaktirati? :lol:

Taj stav baš obećava i puno govori.
Za mene to nije građanska priča kakvom se želi predstaviti i tu završavam svoje izlaganje. Mislim da je suvišno dalje raspravljati na tu temu.
Sasvim slučajno se uvezuje samo sa IZ. Ne bi on ali je primoran. Niko drugi ne želi glasati. Niko drugi ne voli BiH.
Bjaži ba...
Chmoljo

#57173 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

zposao wrote: 05/03/2026 23:02

I šta sad na mene spalo ako mu ja sada ne dadnem spisak udruženja bh katolika i pravoslavaca u americi on nije dužan nikoga osim IZ kontaktirati? :lol:

Taj stav baš obećava i puno govori.
Za mene to nije građanska priča kakvom se želi predstaviti i tu završavam svoje izlaganje. Mislim da je suvišno dalje raspravljati na tu temu.
Sasvim slučajno se uvezuje samo sa IZ. Ne bi on ali je primoran. Niko drugi ne želi glasati. Niko drugi ne voli BiH.
Bjaži ba...
pa ti si tvrdio da ih ima, dakle znaš koja su.

da te podsjetim na ono što si ti napisao
zposao wrote: 05/03/2026 21:29
Nije problem što se ti povezuješ sa IZ, dapače. Problem je što nam ovdje prodaješ priču da je IZ jedini partner/sagovornik/djelitelj stavova pro-BiH i građanskoj opciji u BiH.

Eto ko sasvim slučajno se ne povezuješ sa pravoslavnom, katoličkom, protestantskom itd crkvom.
Sasvim slučajno ti nisi tražio način da se povežeš sa njihovim predstavnicima da animiraš bosance i hercegovce i tih vjeroispovjesti da izađu na predstojeće izbore.

Hajde da se ne lažemo za početak. Nije ovdje na forumu a ni u real life toliko malouman. Zagovaraj brate svoje političke opcije imaš na to pravo. Svaka čast na zalaganju. Ali nemoj sagovornike tretirati kao debile.
zato te molim da se sad ne migoljiš nego da daš čovjeku smjernice kako doći do tih organizacija koje su proBiH. najozbiljnije kažem, a Gandalf će ti svakako biti zahvalan i samo ćeš mu jako pomoći u njegovoj misiji.

ili postoji druga mogućnost, a to je da pričaš iz guzice, onako, jer ti je zasmetala IZ pa samo da se nešto kaže.
drug_profi

#57174 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Jedino pravo rješenje za ovu zemlju jeste da ona postane laička i sekularna 100%.
Budi šta hoćeš, imaš pravo na to.
Sve religije, SVE - u svoja 4 zida. Svaka stranka koja se poveže sa religijskom organizacijom da automatski dobije zabranu djelovanja.
Novak20

#57175 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

Chmoljo wrote: 05/03/2026 21:39 :lol:

Inace preporuka forumasima da Gandalfu preporuce katolicke i pravoslavne organizacije i udruzenja koja su proBiH.

Umjesto sto pametujete o njegovim nijjetima izvolite pomozite covjeku da se poveze sa jos vise ljudi.

Presmijesno je sto gandalfa trpate u dzamijske miseve.
Jbg, nitko ne trpa Gandalfa u džamijske miševe zato što se po njegovom priznanju nada sa sa IZ dijeli isti cilj. Ali ako je taj cilj da "vlah ne vlada" kao što jednom izleti Reisu onda ne vidim razloga da se ja svojim glasom na izborima tom cilju priključim.

Inače, minimalno kontaktiram sa par rođaka i prijatelja u dijaspori. Nemam pojma o tim udrugama pa sam i napisao da mu ih preporuči Ivica Puljić kao što mu je preporučio Alkalaj.
Post Reply