Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PixelDrifter

#1476 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Dozer wrote: 04/03/2026 16:01
dječak sa šibicama wrote: 04/03/2026 15:56 Drevna plemena su vjerovala u stosta, recimo Azteci su se toliko plasili pomracenja sunca koje su nekad vidjeli, da su na onim piramidama ljudima cupali srca dok jos kucaju, vjerujuci da tako hrane boga sunca i on nece nestati jer dobija hranu.

Oni su od svega sto su vidjeli a ne pripada njihovom tadasnjem shvataju prostora i vremena, dakle sator koplje strijela vatra bizon pecina odrana zivotinja, mislili da je to nesto nadnaravno.

Vanzemaljci prosto nemaju logicno ni fizicko objasnjenje, da neko jurca svemirom nama nepoznatim brzinama, pri tome fizicki nemoguce jer koliko god mi ne mozemo pojmiti tu neku brzinu mozemo pojmiti fiziku svemira jer i isli smo gore. I dojurca do nas i onda smanji brzinu, vreba nas iz mraka, vozi se nasim brzinama od 50 ili 120 kmh, i onda ta nesalomljiva letjelica koja rusi zakone svemira, padne u pustinju i ovi ih zarobe u novom Mexicu i skrivaju od ljudi.

A i da smo nesto zarobili, zar ne bi dosla spasilacka misija iz svemira.
Znas za famozni snimak autopsije vanzemljaca jz Rozvela, iz 1947.?
Ljudi su to pokusali debunkirati, cini mi se 1990., pa se to onda pretvorilo u rekonsteukciju jer na tim BW snimcima nisu mogli naci fule.
Imas dosta o tome na netu.
Da li to, mozda, znaci da nam je u stvari sve pokazano jos davno, a onda povuceno i pretvoreno u "mit"?
Pa i sam Marcell je givorio da su bila i tijela tamo.
Pa, stvarno! Neistina za neistinom. Pa, ta autopsija je smijesna, to su odmah provalili, sjecam se toga. Dobro da dijete vjeruje u to, ali odrastao covjek? Pa Stonehenge kao navodno podignut od vanzemaljaca...Isti je gradjen u fazama od otprilike 2900. do 1600. nove ere, koristeci jelenje rogove za kopanje, te transportirajući goleme plave stijene (4 tone) iz Walesa (220 km) i pjescane blokove iz okolice. Kompleks je uključivao drvene grede, koncentricne krugove i trilite (lukove od tri kamena). I na kraju, dovoljno vidjeti Stonehenge, onako primitivan, pa zakljuciti da su to gradili ljudi iz tog perioda. Samo sijes neistine i teorije zavjere.
no_sekirli

#1477 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by no_sekirli »

Dozer wrote: 04/03/2026 16:05
no_sekirli wrote: 04/03/2026 16:00 A Dozeru, lipi si moj ćovik, prestani se provaljivati vise. Skaces sa 5 na 10, pozivas se na sve i svja, od zapisa iz epova do zapisa sa YT, koje predstavljas kao cvrste dokaze, pa kad ti ljudi demaskiraju nesto, samo skocis na desetu stvar.

Pa @drag_gost ti napravio seminarski rad za 2 videa, ti ni da kazes da si pogrijesio, nego se prebacis na nestanke na Aljasci.
Tipicni si teorijas zavjera svih vrsta sa YT i History channela koji sad koristi i LLM kao neku argumentaciju.
Zar je njegova zadnja analjza pokazala da ne vjdeo fake...? Ja skontah da se nw moze to tvrsiti sa sigurnoscu, ili sam neato fulio...?

O onoj dvojici koji stapom i pticicom "dokazuju" kako je nastai snimak, pri cemu ocigledno sve pokazuju u kontra smjerovima od onoga sto je na vojnom snimku, a ni ne potrudise se da, kao eksperti, rekreiraju stvari o kojoma su pricali vezano za blende...sta trebam reci?

I ne, ne skacem ja s jednog na drugo, jer je sve to zapravo jedan uvezani niz.
Ma druze, da ti kazem najjednostavnije, zabrijo si debelo. I sto je najgore, umjesto da se malo osvrnes, pogledas sta sve pises i o cemu te skuliras, ti ides deeper underground.

Vjerujes u svakakve budalastinei lazi. Za tvoje dobro, ohani malo.
Dozer

#1478 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

PixelDrifter wrote: 04/03/2026 16:07]

Pa, stvarno! Neistina za neistinom. Pa, ta autopsija je smijesna, to su odmah provalili, sjecam se toga. Dobro da dijete vjeruje u to, ali odrastao covjek? Pa Stonehenge kao navodno podignut od vanzemaljaca...Isti je gradjen u fazama od otprilike 2900. do 1600. nove ere, koristeci jelenje rogove za kopanje, te transportirajući goleme plave stijene (4 tone) iz Walesa (220 km) i pjescane blokove iz okolice. Kompleks je uključivao drvene grede, koncentricne krugove i trilite (lukove od tri kamena). I na kraju, dovoljno vidjeti Stonehenge, onako primitivan, pa zakljuciti da su to gradili ljudi iz tog perioda. Samo sijes neistine i teorije zavjere.
A jbt... jedna od najvecih svjetskih misterija i danas, ali - dame i gospodo!

Predstavljam vam g. PixelDriftera, covjeka koji zna sve o svemu, za kojeg ne postoje misterije i nepoznanice koje muce i razne naucnike!

G. Drifter, molim da se obratite publici.
Last edited by Dozer on 04/03/2026 16:23, edited 2 times in total.
PixelDrifter

#1479 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

no_sekirli wrote: 04/03/2026 16:00 A Dozeru, lipi si moj ćovik, prestani se provaljivati vise. Skaces sa 5 na 10, pozivas se na sve i svja, od zapisa iz epova do zapisa sa YT, koje predstavljas kao cvrste dokaze, pa kad ti ljudi demaskiraju nesto, samo skocis na desetu stvar.

Pa @drag_gost ti napravio seminarski rad za 2 videa, ti ni da kazes da si pogrijesio, nego se prebacis na nestanke na Aljasci.
Tipicni si teorijas zavjera svih vrsta sa YT i History channela koji sad koristi i LLM kao neku argumentaciju.
Zar je njegova zadnja analiza pokazala da ne video fake...? Ja skontah da se ne moze to tvrditi sa sigurnoscu, ili sam nesto fulio...?

O onoj dvojici koji stapom i pticicom "dokazuju" kako je nastao snimak, pri cemu ocigledno sve pokazuju u kontra smjerovima od onoga sto je na vojnom snimku, a ni ne potrudise se da, kao eksperti, rekreiraju stvari o kojoma su pricali vezano za blende...sta trebam reci?

A, ovo si preskocio frajeru da navedes:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qsEjV8DdSbs&t=1163s[/youtube]
Detaljno, fino, objasnio covjek, u detalje rastavio mit, ti predjes preko toga k'o 'ladno, pa postiras nesto deseto. Religiozni teoreticar zavjera koji vjeruje u svoju fantazije...
Dozer

#1480 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

no_sekirli wrote: 04/03/2026 16:09

Zar je njegova zadnja analjza pokazala da ne vjdeo fake...? Ja skontah da se nw moze to tvrsiti sa sigurnoscu, ili sam neato fulio...?

O onoj dvojici koji stapom i pticicom "dokazuju" kako je nastai snimak, pri cemu ocigledno sve pokazuju u kontra smjerovima od onoga sto je na vojnom snimku, a ni ne potrudise se da, kao eksperti, rekreiraju stvari o kojoma su pricali vezano za blende...sta trebam reci?

Ma druze, da ti kazem najjednostavnije, zabrijo si debelo. I sto je najgore, umjesto da se malo osvrnes, pogledas sta sve pises i o cemu te skuliras, ti ides deeper underground.

Ne znam koliko puta treba da ponovim da ne vjerujem ni u sta.

Mozda sa probam na kineskom... 我不信任何事。

Diskusija, gospodo, diskusija. Osim ako vi zaista mislite da znamo sve o stvarima.o kojima ovdje pricamo?

Ako je tako, ne vidim razlog da budete na ovoj temi.
Ja, evo, priznajem da nemam pojma o stvarima o kojima pricamo, ali upravo zato valjda i pricamo o njima.
Last edited by Dozer on 04/03/2026 16:21, edited 2 times in total.
PixelDrifter

#1481 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Dozer wrote: 04/03/2026 16:10 A jbt... jedna od najvecih svjetskih misterija i danas, ali - dame i gospodo!

Predstavljam vam g. PixelDriftera, covjeka koji zna sve o svemu, za kojeg ne postoje misterije i nepoznanice koje muce i razne naucnike!

G. Drifter, molim da se obratite piblici.
Opet preskaces sa teme i premjestas paznju na nesto deseto. Covjek se tebi obraca. Ja ovdje nisam subjekt. Tipicno.
Dozer

#1482 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

PixelDrifter wrote: 04/03/2026 16:12

Zar je njegova zadnja analiza pokazala da ne video fake...? Ja skontah da se ne moze to tvrditi sa sigurnoscu, ili sam nesto fulio...?

O onoj dvojici koji stapom i pticicom "dokazuju" kako je nastao snimak, pri cemu ocigledno sve pokazuju u kontra smjerovima od onoga sto je na vojnom snimku, a ni ne potrudise se da, kao eksperti, rekreiraju stvari o kojoma su pricali vezano za blende...sta trebam reci?

Detaljno, fino, objasnio covjek, u detalje rastavio mit, ti predjes preko toga k'o 'ladno, pa postiras nesto deseto. Religiozni teoreticar zavjera koji vjeruje u svoju fantazije...
Nisam nista preskocio. Zaboravljas da je taj pilot to gledao svojim ocima - i komentarisao.
Dakle, ovo sto je ovaj objasnio je samo jedna od mogucnosti za eventualni nastanak takvog videa.
Ali, nadji originalni snimak i cut ces pilota kako komentarise to sto gleda.

Za onaj snimak kazes "nijednog vriska, fake", a gdje imas i glas i sve, onda ide nekakva "analiza". Smijesno.
Dozer

#1483 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

PixelDrifter wrote: 04/03/2026 16:14
Dozer wrote: 04/03/2026 16:10 A jbt... jedna od najvecih svjetskih misterija i danas, ali - dame i gospodo!

G. Drifter, molim da se obratite piblici.
Opet preskaces sa teme i premjestas paznju na nesto deseto. Covjek se tebi obraca. Ja ovdje nisam subjekt. Tipicno.
Nisam te kvotao gore. Eto sad jesam.
no_sekirli

#1484 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by no_sekirli »

Dozer wrote: 04/03/2026 16:13
no_sekirli wrote: 04/03/2026 16:09

Ne znam koliko puta treba da ponovim da ne vjerujem ni u sta.

Mozda sa probam na kineskom...

Diskusija, gospodo, diskusija. Osim ako vi zaista mislite da znamo sve o stvarima.o kojima ovdje pricamo?

Ako je tako, ne vidim razlog da budete na ovoj temi.
Ja, evo, priznajem da nemam pojma o stvarima o kojima pricamo, ali upravo zato valjda i pricamo o njima.
Kakva je to diskusija u kojoj ti pojedinci osobno sruse mit, i(li) ti daju primjere gdje je to pojasnjeno, ali ti i dalje guras svoj narativ, samo se prebacis na drugi slucaj?
Nemas ti pojma o dosta toga, kao ni ja, ali nam to ne daje za pravo da ono sta mi mislimo da je istina, poturamo kao istinu.
Zadnjih 10ak dana, ja mislim da nema teme koju nisi otvorio, od piramide na Aljasci do ljudi koji zive na dnu mora.

Sta je od toga istinito i dokazivo? Evo sad se vracas na Rosewell i autopsiju. Pa to bila svjetska sprdnja kad je provaljeno, ti sad pises da je to nekakva rekonstrukcija prave, jer naravno NLO je pao, vanzemaljci su nadjeni, autopsija je snimana, sve je to istina, ali ovo je bila rekonstrukcija auopsije, a ne pokusaj teoreticara zavjere da slazu cijeli svijet :D
PixelDrifter

#1485 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Dozer wrote: 04/03/2026 16:18
PixelDrifter wrote: 04/03/2026 16:12

Nisam nista preskocio. Zaboravljas da je taj pilot to gledao svojim ocima - i komentarisao.
Dakle, ovo sto je ovaj objasnio je samo jedna od mogucnosti za eventualni nastanak takvog videa.
Ali, nadji originalni snimak i cut ces pilota kako komentarise to sto gleda.

Za onaj snimak kazes "nijednog vriska, fake", a gdje imas i glas i sve, onda ide nekakva "analiza". Smijesno.
Pa, tip je objasnio da su vojni piloti gledali objekt kao i mi, na monitoru, golim ocima nisu nista mogli vidjeti jer je objekt bio preko 30 km daleko (vjerovatno avion). Drugi snimak, koji ti je objasnio, razjasnio i analizirao drag_ gost, video klip od 21 sec. koji dolazi iz totalno nepouzdanog izvora - pokazuje super ostar snimak necega sto nije sa ove planete i ni rijec, u stilu, vidi ovo, pogledaj sta leti, nevjerovatno, uzdah, bilo sta. Apsolutna tisina, naravno, jer je snimak CGI. I ko je ovdje smijesan? Dozer koji je postirao milion smijesnih videa, piramida pod Antartikom, spomenuo Maje i Sumerce koji su bili u kontaktu sa drvenim astronautima i poslije ni tocak nisu napravili, a za konjanike mislili da su kentauri. Meni je zao sto nisi u stanju da shvatis koliko budalasto djelujes, odrastao covjek, a pise i iznosi bedastoce.
Dozer

#1486 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Tocak je jos iz kamenig doba, koliko znamo...Ono, porodica Kremenko i to

U principu, kako sam vec i rekao - ti ne bi vjerovao ni da ti sleti nesto takvo pred kucu.

Neko je prije par stranica ispricao svoje licno iskustvo. Cinilo mi se iskreno.
Last edited by Dozer on 04/03/2026 16:34, edited 2 times in total.
PixelDrifter

#1487 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Dozer wrote: 04/03/2026 16:31 Tocak je jos iz kamenig doba, koliko znamo...Ono, porodica Kremenko i to
Kakve to veze ima? Maje i drevne civilizacije Juzne i Centralne Amerike nisu znali za tocak. Porodica Kremenko je vec na nivou tvog narativa, postujem. To je tvoj nivo dozivljavanja realnosti.
Dozer

#1488 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

PixelDrifter wrote: 04/03/2026 16:34
Dozer wrote: 04/03/2026 16:31 Tocak je jos iz kamenig doba, koliko znamo...Ono, porodica Kremenko i to
Kakve to veze ima? Maje i drevne civilizacije Juzne i Centralne Amerike nisu znali za tocak. Porodica Kremenko je vec na nivou tvog narativa, postujem. To je tvoj nivo dozivljavanja realnosti.
Provalio si me, konacno :thumbup:
Dozer

#1489 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

PixelDrifter wrote: 04/03/2026 16:34
Cisto radi debunka...Naravno da su znali za tocak, ali...
Is it really true that the Mayans never invented the wheel ...?
The ancient Maya did not use the wheel for transportation or labor, despite likely understanding the concept and using it for toys. The lack of suitable domesticated pack animals, combined with dense jungle terrain, rendered wheeled vehicles impractical compared to human-powered transport.
Key Details About the Maya and the Wheel:
No Practical Use: No archaeological evidence exists for Maya wheels on carts or heavy machinery.
Toys and Artifacts: Wheeled toys (such as dogs or animals on rollers) have been found, indicating they knew the mechanism.
Missing Infrastructure: They lacked large, strong draft animals like horses or oxen to pull wagons.
Terrain: The rugged, hilly, and dense jungle terrain was unsuitable for wheeled transport, notes
PixelDrifter

#1490 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Provalio si me, konacno :thumbup:
Nije mi to bila namjera. Ovo nije na licnom nivou, ne poznajem te. Moji postovi sluze za suzbijanje neistina, teorija zavjere i slicnih narativa. Zbog toga odgovaram, nista na licnom nivou.
PixelDrifter

#1491 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Dozer wrote: 04/03/2026 16:31

U principu, kako sam vec i rekao - ti ne bi vjerovao ni da ti sleti nesto takvo pred kucu.

Ma, na osnovu cega zakljucujes? Ne poznajes me. Na osnovu toga sto ti razotkrivam tvoje populisticke zavjere?
belfy

#1492 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

drag_gost wrote: 04/03/2026 12:10
PixelDrifter wrote: 04/03/2026 10:02
drag_gost wrote: 04/03/2026 00:38

Imamo kvantnu teleportaciju, dokazana je na fotonima i kvantnim stanjima, cak i bitovima. Cak je moguce uraditi takvu vrstu teleportacije izmedju Zemlje i satelita, medjutim nista kompleksnije od toga. Virus je trenutno nemoguc izazov, jer postoji milijarda atoma koje treba rekonstruisati tacno. Dakle, u pitanju je protok informacija. I opet, i sama kvantna teleportacija ide sporije od brzine svjetlosti zbog mase. Sve naucne teoreme u relativnoj fizici, cak i najegzoticnije su trenutno ogranicene brzinom svjetlosti kao konstantom.
Upravo tako. No-cloning teorema, odnosno fundamentalna teorema kvantne fizike, tacnije temelj kvantne kriptografije. Kvantna stanja se ne mogu kopirati. Nije tema, ali bih volio da je imamo.
sve i da imamo tu temu o njoj ne bi imali puno reci. mogli bi samo pretpostavljati i teoretisati (ili se preseravati) jer ne vjerujem da na forumu ima kapaciteta za nesto vise osim naglabanja o istoj. i tu ubrajam i sebe. nije kvantna kriptografija stivo koje se procita kao lektira, a tek nije stivo ni koje ce razumjeti iko bez dobrog (i dubokog) poznavanja i matematike i fizike, a bogumi ni puta kako se doslo do iste. ja se prvi ne bih usudio dati ikakav ozbiljniji komentar na takvu temu, a ne smatram se totalnim laikom, nego samo laikom po pitanju iste...

P.S. i svaka ti cast na strpljenju. jer, kad te Dozer zamoli da uradis nesto i ti, zapravo, odvojis i svoje znanje i vreme za to, pa onda to sve i ispises ovdje, a on onda jednorecenicno zavrsi i predje na nesto drugo, bas kao sto je drug Pixel opisao. a ovo mu nije prvi put cak ni na zadnjih par strana. jer je dobio odgovor oko piramida (koje je do tada smatrao nerijesenim) od Pixela, pa odmah u drugom postu samo prebacio na iducu "teoriju".
PixelDrifter

#1493 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

belfy wrote: 04/03/2026 17:01
drag_gost wrote: 04/03/2026 12:10
PixelDrifter wrote: 04/03/2026 10:02

Upravo tako. No-cloning teorema, odnosno fundamentalna teorema kvantne fizike, tacnije temelj kvantne kriptografije. Kvantna stanja se ne mogu kopirati. Nije tema, ali bih volio da je imamo.
sve i da imamo tu temu o njoj ne bi imali puno reci. mogli bi samo pretpostavljati i teoretisati (ili se preseravati) jer ne vjerujem da na forumu ima kapaciteta za nesto vise osim naglabanja o istoj. i tu ubrajam i sebe. nije kvantna kriptografija stivo koje se procita kao lektira, a tek nije stivo ni koje ce razumjeti iko bez dobrog (i dubokog) poznavanja i matematike i fizike, a bogumi ni puta kako se doslo do iste. ja se prvi ne bih usudio dati ikakav ozbiljniji komentar na takvu temu, a ne smatram se totalnim laikom, nego samo laikom po pitanju iste...

P.S. i svaka ti cast na strpljenju. jer, kad te Dozer zamoli da uradis nesto i ti, zapravo, odvojis i svoje znanje i vreme za to, pa onda to sve i ispises ovdje, a on onda jednorecenicno zavrsi i predje na nesto drugo, bas kao sto je drug Pixel opisao. a ovo mu nije prvi put cak ni na zadnjih par strana. jer je dobio odgovor oko piramida (koje je do tada smatrao nerijesenim) od Pixela, pa odmah u drugom postu samo prebacio na iducu "teoriju".
E, upravo tako. I vrijeme i znanje. I onda te tip ispreskace kao da nista nisi postirao i ubaci Maje, Stonehenge, kao da igra remija. Zasto? Pa, kao kod svake osobe koja "ima misiju" da "otkrije" istinu - ne uklapa mu se u narativ. Zivo mu se jebe za realnost, kada je on u dimenziji fantasticnih otkrovljenja kao Teodati, Zehran, itd.
PixelDrifter

#1494 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Kako su prenosili kamene blokove, Stonehendge, u detalje objasnjeno:

https://www.nature.com/articles/s43247-025-03105-3

Ali, ne. Previse komplikovano, daj mi svemirski brod i njegov vucni zrak, dodaj antigravitaciju i smjesti taj blok malo vise lijevo. :D :D :D
Dozer

#1495 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

PixelDrifter wrote: 04/03/2026 16:44
Dozer wrote: 04/03/2026 16:31

Ma, na osnovu cega zakljucujes? Ne poznajes me. Na osnovu toga sto ti razotkrivam tvoje populisticke zavjere?
Na osnovu svega sto pises ovdje.

Cuj - populisticke zavjere :lol:
belfy

#1496 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

opet dobra kovanica. ima ih dosta ostalih koje nisu toliko popularne, ali ti zaista jesi pokupio najpopularnije i najprosirenije. ili sto bi se krace reklo - populisticke. nije rekao nista pogresno...
drag_gost

#1497 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Laplace wrote: 04/03/2026 15:43
drag_gost wrote: 04/03/2026 00:28 Da, relativna fizika. Posljedica ne moze doci prije uzroka jer bismo onda imali paradoks, takozvani tahionski antitelefon. Sebi bismo mogli da posaljemo poruku u proslost da nesto ne radimo, to je paradoks. Arhitektura sistema, barem kako je mi sada znamo i objasnjavamo, je takva da su granice jasne. Brzina svjetlosti (c) je nosivi zid. Prostor i vrijeme se moraju prilagoditi, sto bi Ajnstajn rekao - specijalna relativnost. I gravitacioni talasi putuju c brzinom, sto znaci da prostor i vrijeme postuju c ne samo kao pravilo, nego i kao metriku. I to je zato sto svjetlost nema masu mirovanja, to je cini posebnom. Zato se i krece najvecom mogucom brzinom, sve ostalo sto ima masu mora ici sporije.
Limit brzine c može se (teorijski) prevariti na tri načina:

1. Stvaranje novog prostora između početne i krajnje tačke kretanja (ili tačke posmatranja i kretanja),čime se efektivno čini da se nešto udaljava brzinom v>c (u realnosti su to podsvjetlosne brzine). Zato imamo galaksije udaljene preko 30 milijardi svjetlosnih godina (https://www.astronomija.org.rs/galaksij ... -galaksija) iako je svemir star oko 13,78 milijardi godina.

2. Einstein-Rosenov most (https://hr.wikipedia.org/wiki/Crvoto%C4%8Dina) - potrebne su enormne količine energije i egzotična tvar - upitno je da li će ikad biti moguće formirati dovoljno stabilan Einstein-Rosenov most.

3. Alcubierreov pogon (https://www.bug.hr/fizika/podsvjetlosni ... zuri-19138) - slično kao tačka 2.

Za tačke 2 i 3 bi bio potreban tehnološki razvoj od bar nekoliko hiljada godina od tačke leta na najbližu planetu ili satelit (kao naš let na Mjesec) do međuzvjezdanih putovanja, a sve pod uslovom da je to uopšte moguće ostvariti. Nevolja je u tome što se čini da tehnološki razvijene civilizacije kratko traju. Vjerovatno bi se uništile mnogo prije nego što razviju ove tehnologije.

Sve u svemu, lijepo je maštati, ali realnost je takva kakva je.
Sve tacno. Ako ikada prevarimo limitaciju koju imamo brzinom svjetlosti, onda ce to biti manipulacijom prostor-vrijeme, a ne klasicnim kretanjem.

E sada, ima i kvantna zapletenost (entaglement). Znamo da dvije kvantne cestice mogu postojati istovremeno na razlicitim dijelovima galaksije. One cine jedan zajednicki sistem i udaljenost nije faktor. Problem je prenos informacija i uvijek padamo na istome.
Zamisli zapleten par fotona. Jedan ostane kod tebe na Zemlji, drugi ode daleko na kraj galaksije. Kada izmjeris taj svoj foton mozes dobiti samo spin up ili spin down vrijednosti. Medjutim, ne mozes birati rezultat. Kvantna mehanika kaze da on mora biti nasumincan. Enter superpozicija. Znamo da je superpozicija kombinacija mogucih stanja istovremeno, u ovom slucaju spin up i spin down. Mjerenje ce nasumicno izabrati jedno od tih stanja. To znaci da se ne moze tacna informacija garantovati. Ti ces izabrati A (spin up), a postoji vjerovatnoca da ce na drugi kraj galaksije doci B (spin down). Vjerovatnoce smo definisali Bornovim pravilom, koje kaze da je vjerovatnoca jednaka kvadratu amplitude talasne funkcije. Dakle, mze biti 50 / 50, 90 / 10, 70 / 30 ili bilo koji drugi odnos. Ovo je samo analogija, pojednostavio sam, mnogo je kompleksnije od toga i nije slicno nicemu sto nam je poznato. Ajnstajn je dokumentovao davno da je to "jezivo djelovanje na daljinu".

Na osnovu toga imamo teorije o paralelnim univerzovima i one koje pokusavaju da pobijaju to. Istina je da ne znamo, ali ucimo i istrazujemo. Odoh predaleko od teme, sorry.
drag_gost

#1498 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 04/03/2026 15:35 Evo sta AI kaze za 37. paralelu.

The 37th parallel north is often called the "UFO Superhighway" or a "magnetic anomaly" line, known for a high concentration of reported UAP sightings, livestock mutilations, and mysterious, often debated, "ancient" or out-of-place artifacts. It passes through significant, sometimes archaeologically charged locations like Area 51, Aztec, NM, and various Native American sacred sites. (Brooklyn Public Library)

Key elements associated with this, and nearby, locations include:
- UFO/High-Strangeness Sites: The 37th parallel passes through or near many high-profile, allegedly anomalous, sites in the U.S., including Roswell, NM, and Area 51, NV.
- Controversial Artifacts: While not strictly "ancient objects" in a traditional archaeological sense, this region is a magnet for, or alleged site of, claims about, unusual, potentially non-human or pre-historic technology.
- Ancient Sites: The line passes through or near areas of significant, ancient Native American, and in some cases, other civilizations' sites in the American Southwest.
Stani malo, prvo si ovo napisao:
Dozer wrote: 04/03/2026 15:35 ...
A onda, imamo i desetine lokacija sirom planete na kojima se nalaze vise hiljada godina stare gradjevine, koje jednostavno ne mozemo objasniti (Stonehage, Moai, Maje, Nazca, Gobekli Tepe, kineske pecine, Puna Punku, itd.itd.).
Jos interesantnije, mnoge od njih se nalaze na 37. paraleli, ili vrlo blizu nje.
...
Sto nije tacno, samo je Gobepli Tepe na 37. paraleli (oko 25 kilometara od, ali hajde), ostale ni blizu. Koja je metrika "blizu"? 2 stepena gore-dolje, 100 kilometara? I onda mi saljes ovo iznad, sto je nepovezano sa tvojom prethodnom tvrdnjom da se mnoge od "Stonehage, Moai, Maje, Nazca, Gobekli Tepe, kineske pecine, Puna Punku, itd.itd" nalaze na 37. paraleli ili "vrlo blizu nje". Sta je onda "vrlo blizu"? Nije tacno.

E sada, vezano za ovo iznad, to sto se od stotina hiljada UFO prijava Rozvel, Area 51 nalaze blizu 37. paralele, ima svoj naziv. Zove se Apofenija. Ljudski mozak voli da pronalazi obrazce. Povuci neku drugu paralelu, uzmi u obzir veliki broj UFO "vidjanja" i naci ces mozda i vise dogadjaja. To apsolutno nista ne znaci, to je tapkanje u mraku i daleko, daleko je od nauke. Zaista sam imao strpljenja, medjutim, ovo je vec neozbiljno. Uostalom, Rozvel je negdje izmedju 33 i 34 stepeni. Oko 400 kilometara od 37 stepeni. Otprilike kao Sarajevo i Beograd udaljenost. "Blizu" je jako relativno, ja se bavim ozbiljnom naukom, pa koristim tacne rijeci. "Blizu" i "daleko" samo ostavlja mogucnost za sivu zonu gdje teorije zavjera najbolje prolaze. Area 51 je oko 30 kilometara daleko od 37. paralele, mislim 27 ili 28, da sada ne gledam.
toska

#1499 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by toska »

1. Stvaranje novog prostora između početne i krajnje tačke kretanja (ili tačke posmatranja i kretanja),čime se efektivno čini da se nešto udaljava brzinom v>c (u realnosti su to podsvjetlosne brzine). Zato imamo galaksije udaljene preko 30 milijardi svjetlosnih godina (https://www.astronomija.org.rs/galaksij ... -galaksija) iako je svemir star oko 13,78 milijardi godina.

...
Al objasniše, a i ti malo zapetlja, na šta misliš sa ovim podvučenim?...objasnili smo već na Astronomiji, mislim na razliku između starosti svemira i udaljenosti galaksija.

@drag_gost već spomenu širenje prostora koje je veće od c, ne znamo koliko, milion puta brže? sitnica.
Kao posljedicu imamo i udaljavanje galaksija međusobno u tom prostoru brže od c, galaksija XY udaljava se od našeg Mliječnog puta 10,000 puta brže od svjetlosti? nikakav problem.

Zamislimo snažnu lampu ili laser, možemo svjetlo prebacivati sa galaksije na galaksiju u sekundi, a one udaljene milion ly. moguće naravno.
Problem, nema koristi od toga jer se ne prenosi nikakva informacija, komunikacija.
Laplace

#1500 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Laplace »

toska wrote: 05/03/2026 00:15

...
Al objasniše, a i ti malo zapetlja, na šta misliš sa ovim podvučenim?...objasnili smo već na Astronomiji, mislim na razliku između starosti svemira i udaljenosti galaksija.

@drag_gost već spomenu širenje prostora koje je veće od c, ne znamo koliko, milion puta brže? sitnica.
Kao posljedicu imamo i udaljavanje galaksija međusobno u tom prostoru brže od c, galaksija XY udaljava se od našeg Mliječnog puta 10,000 puta brže od svjetlosti? nikakav problem.

Zamislimo snažnu lampu ili laser, možemo svjetlo prebacivati sa galaksije na galaksiju u sekundi, a one udaljene milion ly. moguće naravno.
Problem, nema koristi od toga jer se ne prenosi nikakva informacija, komunikacija.
Otprilike to što si i napisao. Materija se (koliko znamo) ne može kretati brže od svjetlosti u vakuumu. Ali, evolucija svemira i dlaje traje, između galaksija se stvara novi prostor i kad sabereš ta dva faktora (kretanje galaksija i stvaranje prostora) ispada da se najdalje galaksije od nas odmiču brže od svjetlosti.
Post Reply