SDA-All about

Gibraltar10

#90651 Re: SDA-All about

Post by Gibraltar10 »

Ma sta znaju amerikanci i ostali
Neki forumas koji pije zajecarsko ispred biMga je zakljucio da je Alija radio za srpske interese

Bivši visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown:
- Divim se i jako poštujem Aliju. Prvi put sam ga sreo u augustu 1992. godine. Tada sam posjetio Predsjedništvo BiH dok su okolo sipale minobacačke granate. Od trenutka kada sam se sreo s njim, imam taj duboki osjećaj divljenja i izuzetnog poštovanja prema njemu. Duboko sam uvjeren da bez njega ova zemlja ne bi postojala. i ništa drugo ne mogu osjećati prema njemu nego duboko divljenje i izuzetno poštovanje.

Bivši general SAD-a Wesley Clark:
- Izetbegović bio je veliki čovjek i državnik, ličnost s izrazitim integritetom i hrabrošću. Raditi sa njim na poslovima okončanja rata i početka izgradnje miroljubive i napredne BiH bilo je jedno veliko i časno iskustvo u mom životu. Izetbegović je bio nepokolebljivi advokat koji se borio za narod koji je predstavljao.

Bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan:
- Predsjednik Izetbegović ostat će upamćen po historijskoj ulozi u očuvanju jedinstva BiH i izgradnji bosanske države.

Glavni americki diplomata Richard Holbrooke:
- Mislim da ova zemlja danas ne bi postojala da nije bilo Izetbegovića. To je i Milošević kazao u Dejtonu. On je rekao da je Izetbegović pobijedio. Kazao je da je Izetbegović zaslužio cijelo Sarajevo, jer ga nikada nije napuštao. Da je Izetbegović napustio Sarajevo, BiH ne bi opstala.
.
tokio25

#90652 Re: SDA-All about

Post by tokio25 »

ako nadjemo neka imena koja velicaju milosevica hoce li to znaciti da je i milosevic bio velikan ili nemaju oni pojma?
howdy

#90653 Re: SDA-All about

Post by howdy »

palermo wrote: 28/02/2026 15:36
howdy wrote: 28/02/2026 15:31
palermo wrote: 28/02/2026 15:25

Nemam nikalve zelje ni potrebe da ulazim .u diskusiju o tome da li Alija Izetbegovic rayni zlocinac, SANU agent I slicno. Imas dovoljno jarana na ovom.forumu da o tome.drvite
Objasni mi zasto je sletio ravno u ruke četnicima iako je znao da su na aerodromu?
Nemaš želju ni potrebu da se suočiš sa istinom.
Nemam.
Sa tvojom I tvojih jarana.
Jok, istina je tvoja i tvojih jarana.
KOS-ovci bili i ostali.
palermo

#90654 Re: SDA-All about

Post by palermo »

howdy wrote: 28/02/2026 17:57

Objasni mi zasto je sletio ravno u ruke četnicima iako je znao da su na aerodromu?
Nemam.
Jok, istina je tvoja i tvojih jarana.
KOS-ovci bili i ostali.
Tacno. Moja I mojih jarana.
drug_profi

#90655 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Ljudi se fokusiraju na pojedinosti a ne gledaju siru sliku.
Sira slika govori da je SDA uradila sve da obesmisli Republiku BiH kao nezavisnu drzavu građana.

Ili su samo bili totalno nesposobni da urade bilo sta u interesu takve drzave.

Sta god da je odgovor, jednako je lose.
tokio25

#90656 Re: SDA-All about

Post by tokio25 »

vjerovatno i jedno i drugo ih krasi
i nesposobnost a i nije ih bolila briga za drzavu
njima je bitno da u svom toru vode kolo ostalo boli ih briga
zippoo87

#90657 Re: SDA-All about

Post by zippoo87 »

palermo wrote: 28/02/2026 15:25

Nemam nikalve zelje ni potrebe da ulazim .u diskusiju o tome da li Alija Izetbegovic rayni zlocinac, SANU agent I slicno. Imas dovoljno jarana na ovom.forumu da o tome.drvite
Nemam.
Kralju...nije da ti nemas volje,nego ti nemas ARGUMENATA.
To su drasticno razlicite stvari. :lol:
palermo

#90658 Re: SDA-All about

Post by palermo »

zippoo87 wrote: 28/02/2026 20:19

Nemam.
U pravu si, nemam.niti mogu imati argumente za ovo sto se ovdje pise. Po definiciji, glupost I argumentacija se ne srecu niti se mogu sresti na putu.
Jedini problem je sto se.ovdje ,osim.kod.korisnih idiota kao sto si ti, ne radi o gluposti nego svjesnom I sistemskom.rusenju temelja nad kojima je nastala Bosna I Hercegovina.

Nego, jel I ti mislis da je Alija bio igrac SANU ?
zippoo87

#90659 Re: SDA-All about

Post by zippoo87 »

palermo wrote: 28/02/2026 20:29

Nemam.
U pravu si, nemam.niti mogu imati argumente za ovo sto se ovdje pise. Po definiciji, glupost I argumentacija se ne srecu niti se mogu sresti na putu.
Jedini problem je sto se.ovdje ,osim.kod.korisnih idiota kao sto si ti, ne radi o gluposti nego svjesnom I sistemskom.rusenju temelja nad kojima je nastala Bosna I Hercegovina.

Nisam se nikada bavio Alijom licno...poslije Alije pratim SDA i ovo sto je SDA nakon rata,to samo teski hamelj kao sto si ti i pajdasi ti mogu podrzavati.
Ali i dalje nemas argumente ni zasto podrzavas a nemas ni argumente kada neko nesto napise.
Sve sto imas je sto si prije prvo hinjski bio za SDA a sada i otvoreno. Sjecam se ja tvog pisanja prije 5-6 pa i vise godina ,kada si bio "nisam za SDA ali..." :lol: :lol: :lol:
palermo

#90660 Re: SDA-All about

Post by palermo »

zippoo87 wrote: 28/02/2026 20:33
palermo wrote: 28/02/2026 20:29

Nisam se nikada bavio Alijom licno...poslije Alije pratim SDA i ovo sto je SDA nakon rata,to samo teski hamelj kao sto si ti i pajdasi ti mogu podrzavati.
Ali i dalje nemas argumente ni zasto podrzavas a nemas ni argumente kada neko nesto napise.
Sve sto imas je sto si prije prvo hinjski bio za SDA a sada i otvoreno. Sjecam se ja tvog pisanja prije 5-6 pa i vise godina ,kada si bio "nisam za SDA ali..." :lol: :lol: :lol:
Super sto se sjecas
Dozer

#90661 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

Kao i bar 10x do sad, opet pitam, i zaista bih zelio vjdjeti da bar 1 SDA fan napise bar 3 stvari koje je SDA dobro uradila u 4 osnovne sfere, a od cega su narod i drzava imali benefite.

Jos nikad nijedan ovo nije odgovorio.
Lug

#90662 Re: SDA-All about

Post by Lug »

Zasto Dodic trazi izvorni Dejton, sta se desilo, kakve izmjene su se desile?
Haris.ba

#90663 Re: SDA-All about

Post by Haris.ba »

Lug wrote: 01/03/2026 20:49 Zasto Dodic trazi izvorni Dejton, sta se desilo, kakve izmjene su se desile?
Dodan samo 1 amandman oko Brcko distrikta.

Samo, ne znam sto je uopce bitno sta Dodik prica. Gledaj sta radi, pusti suplju mu pricu.
drug_profi

#90664 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Dodo oduvjek trazi izvorni Dejton. Nije to nista novo. Ili to ili ocepljenje.
Zapravo samo hoce blokadu drzave.
talijan97

#90665 Re: SDA-All about

Post by talijan97 »

Nisu stigli ništa uraditi za sve ove godine. Ostavili su nas kao narod u banani i da strepimo, bez naoružanja, industrije, infrastrukture, firmi koji izvoze.

Da je najveći uspjeh šine do hrasnice i par novih tramvaja. ( Nisu ni to uradili ).
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#90666 Re: SDA-All about

Post by izvrsni direktor »

Image

hajmo glasanje, koja verzija je bolja za ovogodisnju sda predizbornu kampanju?
Dozer

#90667 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

Onaj cetvrti s lijeva u drugom redu izgleda ispravan..
Na desnoj sliKi.
DaysleepeR

#90668 Re: SDA-All about

Post by DaysleepeR »

Pilav o zatečenom stanju na KCUS-u: Iako radim više od 30 godina, s ove pozicije je izgledalo zastrašujuće

Generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Alen Pilav oglasio se povodom isteka sedam mjeseci kako je na čelu ove zdravstvene ustanove uz poruku da je KCUS bolnica, a ne štedionica.
Iako je na KCUS-u proveo više od 30 godina, kaže da je tek kao direktor shvatio da se ova ustanova nalazi u stanju koje opisuje kao katastrofalno.

"Za mene, kao specijalistu opće i subspecijalistu torakalne hirurgije koji nikad nije napustio KCUS, to nije bilo ništa novo, jer sam u KCUS-u od 1992. godine, gdje sam na Ortopedskoj klinici kao apsolvent Medicinskog fakulteta započeo svoj radni staž, ali s ove pozicije je to izgledalo još više zastrašujuće", navodi Pilav.

S pravom mu se, smatra, može postaviti pitanje zbog čega tek sad govori o ovoj temi, ali ističe da je htio zaštititi pacijente i građane "od stvarnog zatečenog stanja koje je bilo jako loše".

Pohvalio je zalaganje radnika svih profila zahvaljujući kojima su "zakrpljeni" zatečeni nedostaci.

Respiratori koji nisu u upotrebi samo zauzimaju prostor
Kako je kazao, na dva primjera će objasniti zbog čega koristi riječ "zastrašujuće" kada govori o zatečenom stanju.

"Zastrašujuće jer sam zatekao više od 70 miliona KM na računima, a moja supruga (subspecijalistica zaposlena na Klinici za gastroenterohepatologiju KCUS-a, koja je, u neko svijetlo vrijeme, bila referalni centar, sada 'zgurana' u prizemlje zgrade stare 130 godina) u dežuri, tri dana pred moje imenovanje, zvala je našeg sina da ode kupiti antibiotik za pacijenta (od naših para i na njen recept – halal bilo) koji je u kasnim satima dežure došao iz Bihaća, a u apoteci toga nije bilo – nije nabavljeno. A KCUS ima preko 70 miliona na računu. Znaju pacijenti gastroenterologije kako im je u tim sobama, zna medicinsko osoblje kako im je raditi u tim podrumima. Da ne bude zabune i da neko ne pomisli da je u pitanju nepotizam, mi smo se vjenčali već kao uposlenici Kliničkog centra koji vole medicinu i KCUS, koji smatramo svojom drugom kućom u kojoj smo, u dežurama ili na operacijama i intervencijama, proveli više nego što smo proveli sa svojom djecom", ističe Pilav.

Objašnjava i da o svemu piše nakon sedam mjeseci jer mu je toliko trebalo da sa timom popravi dio stanja.

"Našli smo novac koji možemo zakonito koristiti, a po Zakonu o javnim nabavkama, koji KCUS, naravno, poštuje do u zarez i po kojem smo proveli i provodimo procedure. Raspetljali smo mnoge zavrzlame oko ranijih tendera koji su poništavani. Izgradnja novih spratova glavne velike zgrade KCUS-a, javna nabavka za PET-CT aparat, javna nabavka angiosale za koronarografije za liječenje infarkta – to je samo dio tendera koji su bili poništavani, a koje smo sada ponovo zakonito pokrenuli, a neke i završili. Dočekala me je centralna intenzivna njega Klinike za anesteziju i reanimaciju u grozno lošem stanju, a gdje se inače liječe najteži pacijenti KCUS-a za koje dišu respiratori, a u održavanju od 2016. godine 'nije šaraf zavrnut'. Za vrijeme korone za ovu intenzivnu njegu uspjeli su se nabaviti famozni 'Fadilovi respiratori', koje ne mogu da izbacim iz KCUS-a iako ničemu ne mogu da posluže i samo zauzimaju dragocjeni prostor", navodi dalje Pilav.

Dodaje da je razriješen tender kako bi se mogla renovirati Jedinicu intenzivne njege Klinike za anesteziju i reanimaciju, klinike u kojoj se liječe najteži pacijenti KCUS-a u devastiranim uslovima te su već izmjestili 22 najteža pacijenta sa svim medicinskim aparatima na dvije odvojene lokacije.

Navodi i da je započeta rekonstrukcija cijele intenzivne njege i centralnog dijela glavnog operacionog bloka.

Bit će pokrenut proces obnove zapuštenih dijelova
"Kada sam krajem 2023. godine došao na poziciju vršioca dužnosti, zatekao sam stanje u kojem su radnici bili oštećivani na osnovu neplaćanja uslova rada, neplaćanja dodataka na plaću koji su bili njihovo pravo, tako da me je dočekalo 312 tužbi iz radnog odnosa, od kojih smo, do sada, na sudu izgubili 98. KCUS je morao platiti 2.704.137 KM do kraja 2025. godine, a sve po osnovu tužbi za period do početka 2024. godine. Po nalogu porezne inspekcije morali smo dodatno platiti 908.048 KM jer KCUS, u periodu 2019–2023, nije plaćao doprinose na izvršenje tužbi iz radnog odnosa koje su i tada stizale", objašnjava Pilav.

Navodi i da je KCUS u 99 posto slučajeva izgubio parnice "zbog samovoljnog nepoštivanja prava radnika od strane starog menadžmenta".

"Dok sam ja na ovoj poziciji, niko neće ostati zakinut ni za jednu marku niti za jedno pravo koje mu pripada. Ja sam legalista i zato ću insistirati na utvrđivanju odgovornosti zašto i ko je naredio da se oštete radnici za ovoliko novca koji sada moramo da plaćamo po osnovu tužbi radnika. Neko mora biti kriv za zakidanje radničkih prava koja su radnicima zagarantirana zakonom", kaže Pilav.

Zatim navodi da KCUS nije imao potpisane ugovore o održavanju većine medicinske opreme.

"Zašto nije bila započeta izgradnja dva sprata centralne zgrade KCUS-a, gdje se trebaju preseliti četiri velike klinike KCUS-a? Da se izmjeste iz zgrade stare preko 100 godina, a za šta je Federalna vlada odvojila 30 miliona KM. Tadašnji menadžment je slavodobitno i 'velikodušno', od para koje je trebao potrošiti na liječenje pacijenta, uvukao u 'konsolidaciju' 33 miliona KM i na računu se stvorilo 'ušteđenih' preko 70 miliona maraka", tvrdi Pilav.

Kaže kako centralna sterilizacija nije obnovljena od 2002. godine, tako da je pokrenut projekat obnove ovog vrlo važnog segmenta za rad svih klinika KCUS-a.

Liftovi se nalaze u lošem stanju
"Dovršili smo nabavku, montažu i puštanje u rad druge sale za kateterizaciju srca. Sada KCUS napokon ima dvije interventne sale koje mogu da zadovolje potrebe za zbrinjavanjem. Započeli smo i završili prvu fazu rekonstrukcije vodovodne mreže na kojoj smo gubili značajne količine vode, ali i novca, ali nikoga nije bilo briga. Sada započinjemo drugu fazu, čime ćemo otkloniti sve gubitke vode i pokazati kako se prave uštede. Voda je curila zadnjih osam godina. Uveli smo kartično elektronsko prijavljivanje dolaska i odlaska s posla, ne da bismo špijunirali radnike, nego da bismo imali tačnu evidenciju svakog prekovremenog minuta koji želimo da platimo. Do sada je bilo i neradnika koji su se provlačili kroz primitivne sveske i papire u koje su se radnici upisivali pri dolasku i odlasku s posla. Novim elektronskim sistemom napravili smo da je za sve radnike jednako – svi se moraju prijavljivati i odjavljivati na identičan način, a elektronski se obračunava svaka minuta provedena na poslu. Naša radiologija radi prekovremeno subotom i nedjeljom. Tako smanjujemo liste čekanja", zaključuje Pilav.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/pilav-o ... /260304013
DaysleepeR

#90669 Re: SDA-All about

Post by DaysleepeR »

tramvajtrojka

#90670 Re: SDA-All about

Post by tramvajtrojka »

Dozer wrote: 04/03/2026 11:24 Onaj cetvrti s lijeva u drugom redu izgleda ispravan..
Na desnoj sliKi.
Al najgore je sto je vjestica govorila o ustedi naseg novca u bolnici i to sto nije potrosila 30 miliona KM koje je dobila da izmjesti cetiri klinike iz logorskih uslova u CMB :-) :-)

To je taj plus ista racunarska zvrcka koju je i Fadil ostavio :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#90671 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

Jao statusa Sebije na fb :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#90672 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

_BataZiv_0809 wrote: 04/03/2026 18:44 Jao statusa Sebije na fb :lol:
Da li odgovoriti nekome ko, očigledno, nema pojma o poslu koji bi tebalo da radi, pitanje je?
Ipak da.
Alen Pilav nametnut je od nametnute Trojke. Nazalost, nametnut na važnu poziciju direktora KCUS i to prije 2,5 godine. Prekršili su Statut i ostale zakonske propise. On sa nekim napabirčenim potvrdama koje su mu skupljali jer nije imao uslova za izbor. (nadamo se da nisu magistarski morali svijećom tražiti :lol: ) Kako god, za 2,5 godine je tebalo da uradi sve ovo što sad nabraja, imao je novac koji smo ostavili, jer sam ja to započela dok me nisu, kradjom dokumenata, nasilno smijenili. (štekala pa će tek onda u kupovinu :D)
Do sad bi bila završena dva sprata u CMB , 4 lamele, preseljeni bolesnici, kupljen Pet Ct i jos mnogo toga. 2,5 godine je bilo dovoljno.
Aparat, za kontrolu dolaska uposlenika na posao, je skupo platio s obzirom na činjenicu da isti prečesto nije u funkciji. Takodjer, radnicima plaća prekovremeno jer ne zna organizirati rad sa propisanim brojem radnih sati a, prekovremeno se plaća i nekim privilegovanim. Zašto prekovremeni sati kad su zaposlili stotine novih u KCUS? Pacijenti ponovo čekaju po 6- 9-12 mjeseci nalaze i preglede, doktori rade za privatnike, a zastupnik SDP nam objasni da je " papa bris potreban za grlić materice a ne za štitnjaču"
🤣 epohalno saznanje iz SDP, nešto u rangu BRČKO GAS poslovnice BH GASa🤣
To su stručnjaci nametnuti.
Što se tiče popravki u operacionom bloku, rekla bih da se vratio na " mjesto zločina". To je sve ono što je baš on nabavljao i radio sa izvodjačima i u zvaničnom izvještaju piše: " Popisom nije obuhvaćena medicinska oprema nabavljena od strane ZZO KS u vrijednosti 65.056.940KM. Postupci javnih nabavki u 2014-2015 godini nisu provedeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama."- što je vodio Alen Pilav.
To što nije redovno servisirao liftove, i sve ostalo je možda zbog toga što puno putuje, treba para za putovanja i smještaj, ručkove i pića?
I to što nije kupio antibiotik, nego to njegova supruga " pošalje sina da kupi", nakon 2,5 godine od mog odlaska, je jasna slika kolika je on nesposobna neznalica. Još ističe da je " halal". Može li žena da kupi i Urbason amp, Dexamethason, Glukosalina otopinu za infuziju, bebama kapi za oči, nastavke za aspirator u porodjajnim salama da ne zaraze zdravu novorodjenčad sa Enterobacter cloacae, jer toga ničega nema u KCUS, a ipak joj je muž zaposlio i rodicu bez konkursa? Da kupi pelene, sapune i ubruse za bolesnike kad muž već ne zna? Sreća da je i sin zaposlen u KCUS, da je blizu, uvijek ga mama može poslati da trkne u " halal" kupovinu antibiotika za bolesnike. Posaljite i tu rodicu nekad, nije fol da gnjavite samo sina a, ona sjedi besposlena ili se slika u liftu koji ne radi ( ako ti ona ove gluposti piše stvarno ti je bolje da je salješ u kupovinu).
Jedno je sigurno: u KCUS udje više ćevapa, pljeskavica, pita, hamburgera i sličnih dostava nego lijekova. Zatrpani kontejneri smećem.
Sve smrdi na hranu i cigarete. Opšti nered, neznanje i javašluk Trojke vratio se u KCUS.

Slijedi raspad kakav smo i zatekli 2016g.
Žale se bolesnici da ne vide doktore po 10 dana.
Ne zna on ni da vrati respiratore tamo gdje treba. Njih je dostavila Civilna zastita FBIH, nisu vlasništvo KCUS, nazoveš i pitaš koja je procedura vraćanja robe koja KCUS nije potrebna jer je pandemija odavno prošla. Ali, treba znati raditi.
Treba znati i govoriti, ne lupetati.
Svi vide da uništavate KCUS.
Bolnica a ne kradionica.
:lol:

izgleda da je sad službena priča da su joj ukrali dokumente :lol: bilesi su ukrali matičnu evidenciju :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#90673 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

Sebija Izetbegovic da si znala ti bi vaspotala svoju kćerku , preljuba , droga, nemoral i slično nisu krasili porodicu Alije Izetbegovica . Ti da si znala završila bi regularno školu , ti da si znala igrala bi se sa unucima a ne trovala sve oko sebe , ti da si znala imala bi pravog muškarca pored sebe a ne šonju, ti da si znala nebi pala tako nisko da te po fb narod pljuje , pogledaj komentare šta narod misli o tebi . Da si znala nebi trajno zgadila porodicu Izetbegovic u koju su ušla , i još da si znala nebi radi tebe SDA i u narodnom ciklusu kao najveća stranka ostala u opoziciji
što joj se lik nagovori :lol:
moimoi

#90674 Re: SDA-All about

Post by moimoi »

Ukrali joj dokumente… niko u njenu odbranu od prof nema da svjedoci, niko od bivsih studenata, jbne kafe kuharice.. niko je se ascare ne sjeca
kabal1337

#90675 Re: SDA-All about

Post by kabal1337 »

tramvajtrojka wrote: 04/03/2026 18:39
Dozer wrote: 04/03/2026 11:24 Onaj cetvrti s lijeva u drugom redu izgleda ispravan..
Na desnoj sliKi.
Al najgore je sto je vjestica govorila o ustedi naseg novca u bolnici i to sto nije potrosila 30 miliona KM koje je dobila da izmjesti cetiri klinike iz logorskih uslova u CMB :-) :-)

To je taj plus ista racunarska zvrcka koju je i Fadil ostavio :lol:
Ma ja ne znam kako ima obraza da se javi nakon svega ciljam najvise na diplomu i respiratore.
+ participacija, zavlacenje pacijenata kako nema reagensa itd.

Pojedine odjele treba renovirati barem stolariju.
Najgore je sto je otislo dosta strucnog i iskusnog kadra zbog nje.
Post Reply