IRAN

JovicSA

#54376 Re: IRAN

Post by JovicSA »

lajkujMe wrote: 02/03/2026 15:54
pici wrote: 02/03/2026 15:52
Zelenski je odmah po početku napada podržao napade i svrgavanje iranskog vodstva, podsjetivši da je Rusija, strateški partner Irana, od 2022. u napadima na Ukrajinu upotrijebila više od 57.000 dronova tipa Šahed. Iskustvo koje je Ukrajina stekla u obrani od oružja iranske proizvodnje sada se može iskoristiti za pomoć saveznicima.

"Situacija na Bliskom istoku pokazuje koliko je teško osigurati stopostotnu zaštitu od projektila i šaheda... Svi sada vide da je naše iskustvo u obrani uvelike nezamjenjivo", rekao je Zelenski. Dodao je da Ukrajina "pozorno prati" razvoj događaja u ratu između SAD-a, Izraela i Irana te da se koordinira sa saveznicima.
Zeleni jebeš ti nas opasno :mrgreen:
On za razliku od Amera makar ima opravdanje
Svaki dan bar 100 Iranskih dronova bombarduje Ukrajinu.
A za to su iranci krivi.
Znači ona municija koju mi proizvedemo i ode Ukrajni i završi na glavama Rusa mi smo krivi za to? Pogrešna logika. Iran je prodao Rusiji, šta oni dalje rade sa tim to nije problem Irana, jednostavno je kao i u našem slučaju. To što su Shehadi učinkoviti i tako jednostavni nije krivica Iranaca.
SaraFina

#54377 Re: IRAN

Post by SaraFina »

JovicSA wrote: 02/03/2026 15:54
Dugarry wrote: 02/03/2026 15:51
SaraFina wrote: 02/03/2026 15:43

Ma to su usporedbe. Ja mislim da su se preracunali kad su unutarnja previranja u pitanju. I da su očekivali mnogo vise, kad su započeli agresiju. Zato se išlo prvo na ajatolaha. Da obezglave režim i da lakše izazovu unutarnja previranja za promjenu režima.
Ne znam da li im je cilj to ili generalno slabljenje cijele regije.
Ovaj rat bi mogao imati veliki tuicaj na ekonomije zaljevskih zemalja.
Osim toga, postoji mogucnost direktnog rata izmedju Irana i Arapa. Bilo kako bilo, odnosi izmedju ovih drzava ce se pogorsati.

Sve u svemu veliki plus za Izrael.
Nije ovo rat Irana i Arapa ali jeste Irana i sluganskih vlada u tim državama i to Arapi znaju. Ova sekta koja je na vlasti u tim monarhijama oni svakako ni nisu muslimani već neka sekta.
Desetkovan bi ih Iran do aksama i to kolektivno.
zigzag

#54378 Re: IRAN

Post by zigzag »

konektovan
Vozim: Francusku kantu

#54379 Re: IRAN

Post by konektovan »

Zelenskom ne treba nista zamjeriti
Dugarry

#54380 Re: IRAN

Post by Dugarry »

SaraFina wrote: 02/03/2026 15:55
Dugarry wrote: 02/03/2026 15:51
SaraFina wrote: 02/03/2026 15:43

Ma to su usporedbe. Ja mislim da su se preracunali kad su unutarnja previranja u pitanju. I da su očekivali mnogo vise, kad su započeli agresiju. Zato se išlo prvo na ajatolaha. Da obezglave režim i da lakše izazovu unutarnja previranja za promjenu režima.
Ne znam da li im je cilj to ili generalno slabljenje cijele regije.
Ovaj rat bi mogao imati veliki tuicaj na ekonomije zaljevskih zemalja.
Osim toga, postoji mogucnost direktnog rata izmedju Irana i Arapa. Bilo kako bilo, odnosi izmedju ovih drzava ce se pogorsati.

Sve u svemu veliki plus za Izrael.
Ma kakvi Arapi. Oni su otupjeli od bluda i nemorala, raskalašenog života i dokonosti. Njih bi Iran satrao do neprepoznatljivosti. Beduinski smećari nisu sposobni ni za šta. Osim ušutkavanja USA i Izraela.
Izrael ne može ništa Oranu bez pospite USA.
Ne radi se o tome da su Arapi vojna sila i kao takva prijetnja Iranu.

Cijela ova regija da bi zaustavila Izrael, mora da krene saradjivati i zajednicki nastupati na velikoj sceni.
Ovo je udarac tom putu.
Mozes mrziti ili nemrziti vlasti u arapskim zemljama, ali svi oni moraju saradjivati, nemaju izbora. Evropa ke to davno skontala, pa imamo ovo sto imamo danas.
lajkujMe

#54381 Re: IRAN

Post by lajkujMe »

JovicSA wrote: 02/03/2026 15:56
pici wrote: 02/03/2026 15:52

Zeleni jebeš ti nas opasno :mrgreen:
A za to su iranci krivi.
Znači ona municija koju mi proizvedemo i ode Ukrajni i završi na glavama Rusa mi smo krivi za to? Pogrešna logika. Iran je prodao Rusiji, šta oni dalje rade sa tim to nije problem Irana, jednostavno je kao i u našem slučaju. To što su Shehadi učinkoviti i tako jednostavni nije krivica Iranaca.
Nije isto, drugo je municija drugo je tehnologija.
Iranci su prvu godinu dana aktivno snabdjevali Ruse Sahedima i pomogli im da naprave svoje tvornice i prenijeli tehnologije da ovi mogu sami praviti (sto do tad nisu mogli/imali)
Za uzvat su dobili vrlo malo od Rusa.
Iranci nisu morali ali ipak jesu dali Rusima Sehide tj Gerane kako ih Rusi sad zovu.
kinvart

#54382 Re: IRAN

Post by kinvart »

Joj, kad se sjetim onih prozivki arapskih zemalja, koje nisu pristizale u pomoć Palestini.
Raketirali bi Al Aqsu, koliko su nesposobni.
Toffee karamela

#54383 Re: IRAN

Post by Toffee karamela »

Haris.ba wrote: 02/03/2026 14:24
SaraFina wrote: 02/03/2026 14:20 Ima razlike itekako. Jedino su Saudijci od svih u “dobrim odnosima” sa USA. I njihova pomoć mogla je biti prosto “ucjena” da USA izvrši vojnu intervenciju u prvoj godini agresije. No niko se ni počešao nije u vezi toga. Tako da s pravom kažem da nismo nešto hajrovalj od njih,
Ne funkcionise tako geopolitika. Pa nije Saudija onda pogotovo bila u takvoj poziciji (nije ni sada).
Saudija konkretno je mnogo pomogla. I finansijski i diplomatski.
ne treba griješiti dušu što se saudijske pomoći tiče

kralj i njegova svita slali su desetke ako ne i stotine miliona dolara ka bosanskoj vladi. druga je stvar što je većina toga završila u džepovima mladih muslimana.

da ne spominjem običan narod, i niže i više kaste. ne znam da li se iko sjeća njihovih aukcija pomoći u live prijenosu na saudijskoj TV. Hanume skidaju nakit sa sebe, jedna mala princeza prodala je svog ponija za dobre pare i dala novac. voljela bih negdje iskopati te snimke.

naši borci i narod su ogorčeni hurmama i nakon 30 godina, imaju fiksaciju na te hurme, no vjerujem da su ih mnogi slali jer su za rat zahvalne, zasitne su, ne kvare se. ima ona izreka da su talibanima za tjeranje Rusa trebale samo tri stvari: AK-47, hurme i dobre sandale. ko ih je slao možda se rukovodio sličnom logikom.
Čitalac

#54384 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Faisal Abbas, glavni urednik lista Arab News, u praksi glasnogovornik saudijske kraljevske porodice: Šteta je što je do ovoga došlo...
Iran je, nažalost, svojim neselektivnim odgovorom izgubio simpatije ili solidarnost koju je mogao steći. Čak su i najbliži regionalni prijatelji Teherana, Omanci, koji su do prije nekoliko dana pregovarali u njegovo ime i pokušavali ga poštedjeti smrtonosnog udarca, napadnuti od strane Irana. Neopravdani iranski napad na Oman nije ništa manje užasan od izraelskog napada na Katar prošlog ljeta, kada je Doha također pokušavala pomoći, dok je bila domaćin pregovora s Hamasom kako bi se pokušao okončati rat u Gazi...
Šteta je što je do ovoga došlo, nakon što smo svi vjerovali da Kraljevina i Iran mogu surađivati ​​kako bi stabilizirali regiju. Ostaje nada da će se Iran urazumiti i razlikovati svoje prijatelje od neprijatelja.
Sada se može reći samo da je ova neselektivna iranska agresija protiv zemalja Perzijskog zaljeva glavni autogol i rezultira samo povećanom izolacijom Teherana u kritičnom trenutku. Eskalacija Teherana samo potvrđuje strahove onih koji Iran vide kao glavni izvor opasnosti za regiju, a njegov raketni program kao trajni simbol nestabilnosti. Što se tiče prosvjeda unutar Irana, iako mnogi suosjećaju s iranskim narodom i teškim uvjetima u kojima žive, Rijad je jasno dao do znanja - za razliku od onoga što je Teheran činio u prošlosti kada su u pitanju unutarnji poslovi susjednih zemalja – da se ovo pitanje mora riješiti među samim Irancima.
Je li SAD bio u pravu što je napao Iran kada su Omanci bili optimisti po pitanju ishoda pregovora? Vrijeme će pokazati. Može li se Izraelu vjerovati kao partneru u ovom ratu? Pa, svi znamo da ova sadašnja izraelska vlada ima svoj vlastiti program. Dokazala je, iznova i iznova, da nema problema s time da zapali regiju. I iznova i iznova, Benjamin Netanyahu pronalazi načine da izbjegne odgovornost i suđenja u mnogim slučajevima, od optužbi za korupciju do neuspjeha izraelskih sigurnosnih snaga 7. listopada.
Ono što znamo jest da rat nije u interesu Saudijske Arabije - ili bilo koje zemlje Vijeća za suradnju u Zaljevu - i vjerujemo da nije u interesu Amerike. Nije ni u globalnom interesu dopustiti destabilizaciju cvjetajuće regije kakva je Zaljev. Ne govorim samo o globalnom zrakoplovstvu ili pomorskoj i energetskoj sigurnosti. Govorim o mirnom i prosperitetnom modelu Rijada, Dubaija, Dohe i drugih glavnih gradova Perzijskog zaljeva koji bi trebalo zaštititi i replicirati diljem regije.
Ne treba ni spominjati da su sve to američki saveznici, neki sa statusom "glavnog saveznika izvan NATO-a". Vlade Perzijskog zaljeva imaju puno pravo zaštititi se, jer je prva dužnost vlade učiniti sve što je potrebno kako bi zaštitila svoj narod, posebno od bilo kakve neizazvane agresije.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#54385 Re: IRAN

Post by sime_cipol »

Riddle wrote: 02/03/2026 15:39 "No stupid rules of engagement..." Ministar odbrane, dame i gospodo. :lol:
Ispravka krivog navoda.
Ministar rata.
:lol:
PixelDrifter

#54386 Re: IRAN

Post by PixelDrifter »

Ne moze Iran sam protiv Izraela i USA. Ide se na to da Izrael zauzme sve iz one Biblijske bajke, kako su vladali tim zemljama. Baziraju se kao i USA, na lazi i mitovima. Ne dopada mi se Iranski rezim, ali ponasanje Amera i Zidova je nedopustivo, krse sve. Amerika uvijek ista. Americki i Jevrejski imperijalizam nema granice, apsolutno. Da mogu, progutali bi cijelu planetu, pa se pitam kakva je razlika izmedju danasnje USA i Treceg rajha? Nikakva.
Dozer

#54387 Re: IRAN

Post by Dozer »

Izrael bez Amera ne bi izdrzao ni 2 dana protiv Irana, kao ni bilo koja druga podanicka arapska zemlja tamo.
Pa evo gledamo to. Izrael je na kraju snaga, i to ce se pokazati u narednih par dana. Da nema Amera, Izrael ne bi nista ni zappcinjao.
zigzag

#54388 Re: IRAN

Post by zigzag »

lajkujMe wrote: 02/03/2026 15:59
JovicSA wrote: 02/03/2026 15:56

A za to su iranci krivi.
Nije isto, drugo je municija drugo je tehnologija.
Iranci su prvu godinu dana aktivno snabdjevali Ruse Sahedima i pomogli im da naprave svoje tvornice i prenijeli tehnologije da ovi mogu sami praviti (sto do tad nisu mogli/imali)
Za uzvat su dobili vrlo malo od Rusa.
Iranci nisu morali ali ipak jesu dali Rusima Sehide tj Gerane kako ih Rusi sad zovu.
Sve što su im dali ,cijelu tehnologiju šehida,je otplaćivanje kredita za zračnu podršku oko Halepa, Palmire, Homsa, Deir ezZora.
Iranci su pokušavali održati indirektnu kontrolu nad Sirijom jer su tako držali jevrejski režim dalje od Irana.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#54389 Re: IRAN

Post by Bobi »

našta liči britanska pvo na Kipru mogu zamislit :D.
BarbaDue

#54390 Re: IRAN

Post by BarbaDue »

Brale moj nema prolaza

Još jedan brod gori, koji je pokušao je neovlašteno proći kroz Hormuški tjesnac, pogođen je i trenutno tone.

#perzijski_zaljev

lajkujMe

#54391 Re: IRAN

Post by lajkujMe »

Bobi wrote: 02/03/2026 16:17 našta liči britanska pvo na Kipru mogu zamislit :D.
Nikakva eto kakva.
Ukrajinski rat je raskrinkao mnogo toga a pogotovo sposobnost Natoa da se brani od vazdusnih udara. Pogotovo Dronova i balistickih raketa.
Mislim da Britanija cak nema nista sto moze Balisticke rakete skidati.
GungodessMissFortune

#54392 Re: IRAN

Post by GungodessMissFortune »

Image
Problemi u raju izgleda???
Sanjarko

#54393 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

16 milijardi svojevremeno vs ?, Amerika oko 900, +kompanjoni?
T4h

#54394 Re: IRAN

Post by T4h »

Ako bombarduju lokalne policijske stanice po Iranu sigurno da će pokušati sa pokretanjem nemira na terenu. Vjerovatno je to plan.
dembele

#54395 Re: IRAN

Post by dembele »

BarbaDue wrote: 02/03/2026 16:20 Brale moj nema prolaza

Još jedan brod gori, koji je pokušao je neovlašteno proći kroz Hormuški tjesnac, pogođen je i trenutno tone.

#perzijski_zaljev

No smoking a uveliko dimi :gunjastajl:
Sanjarko

#54396 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

dembele wrote: 02/03/2026 16:23
BarbaDue wrote: 02/03/2026 16:20 Brale moj nema prolaza

#perzijski_zaljev

No smoking a uveliko dimi :gunjastajl:
Ko u nas u Bosni.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#54397 Re: IRAN

Post by Bobi »

arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#54398 Re: IRAN

Post by arman1 »

JovicSA wrote: 02/03/2026 15:49
sime_cipol wrote: 02/03/2026 15:43 Mislim da Amerikanci sd detaljno snimaju odakle Iran ispaljuje rakete. U narednim danima ide njihov jaci odgovor da pokušaju to polupati
Te rakete su uglavnom mobilni sistemi tako da nikada u pravilu se ne ispaljuje sa iste lokacije. Ako bi mogli polupati im zalihe raketa e to bi već bilo nešto, ovako...može Iran dugo izdržati. Plus nisu ni Iranci glupi, na hiljade i hiljade maketa je napravljeno i postavljeno ili se postavlja.
Potraži moj zadnji ili predzadnji post. Lik koji pravi makete plače jer su ih ameri i cio nacisti razvalili.
biske

#54399 Re: IRAN

Post by biske »

sime_cipol wrote: 02/03/2026 16:06
Riddle wrote: 02/03/2026 15:39 "No stupid rules of engagement..." Ministar odbrane, dame i gospodo. :lol:
Ispravka krivog navoda.
Ministar rata.
:lol:
Ispravka ispravke
Boldrik
dembele

#54400 Re: IRAN

Post by dembele »

GungodessMissFortune wrote: 02/03/2026 16:21 Image
Problemi u raju izgleda???
Srčika u najavi, iskreno se nadam.
Post Reply