TV uređaji - sve o tome
Moderator: Benq
- HardCore
#26751 Re: TV uređaji - sve o tome
Šta bi tek govorio da gledaš na oled-u
formule bi izljetale iz TV-a 
- semirsar
#26752 Re: TV uređaji - sve o tome
Gledao sam, s obzirom na cijenu nekog sony oleda ili lg, pa sto ne reci i nekog samsunga, mada meni jedini tizen koji pase je tizen tube, niposto tizen os... mislim da je tlc miniled sasvim zadovoljavajuci ekvivalent.
Mislim, najjeftiniji oled tv od samsunga i sony su

O nekom lg c4 ili c5 je suvisno i pricati, a da ne spominjem neki g4, g5
Meni realno bolje od 65C7K ne treba, pogotovo sto za cijenu nekog od ova dva gore mogu imati i PS 5 pride i jos mi ostane koja markica za kahve.
-
zippoo87
#26753 Re: TV uređaji - sve o tome
Ma malo se i pretjeruje sa televizorima. Prvo,vecina sto gleda na tvu,je kvalitet slike SD ili max HD a to je opet kurac na dijagonalama od 55+ inca.
Onda dalje,morao bi bas ono zagledati se u bore,dlakice,kosu likova ako gledas i u FHD ili 4K nesto. Onda vecina ljudi i ne vidi dobro,pa se i tu gube detalji...skoro svi "progledaju" kada stave naocale ili zamijene dioptriju na starim.
Onda podesavanje televizora...na fabrickim podesavanjima nijedan TV ne daje dobar kvalitet a mnogi ne znaju podesiti i kalibrirati sliku. Pa i tu imas degradaciju kvaliteta boja.
Pa onda vrsta panela,pa pozicija TVa u kuci/stanu...da li je svijetao ili zamracen i jos kamaru faktora.
Tako da...haman je pa nemoguce pogoditi sve faktore i uslove da bi TV davao najbolju sliku koju moze davati.
Ima sacica ljudi koji ce iskoristiti mogucnosti i kupiti bas tv za svoje potrebe a ostali manje vise uzmu TV i najbitnije je da se ne kvari,sliku manje vise niko i ne spominje,posebno sa kvalitetom nasih IPTV provajdera.
Onda dalje,morao bi bas ono zagledati se u bore,dlakice,kosu likova ako gledas i u FHD ili 4K nesto. Onda vecina ljudi i ne vidi dobro,pa se i tu gube detalji...skoro svi "progledaju" kada stave naocale ili zamijene dioptriju na starim.
Onda podesavanje televizora...na fabrickim podesavanjima nijedan TV ne daje dobar kvalitet a mnogi ne znaju podesiti i kalibrirati sliku. Pa i tu imas degradaciju kvaliteta boja.
Pa onda vrsta panela,pa pozicija TVa u kuci/stanu...da li je svijetao ili zamracen i jos kamaru faktora.
Tako da...haman je pa nemoguce pogoditi sve faktore i uslove da bi TV davao najbolju sliku koju moze davati.
Ima sacica ljudi koji ce iskoristiti mogucnosti i kupiti bas tv za svoje potrebe a ostali manje vise uzmu TV i najbitnije je da se ne kvari,sliku manje vise niko i ne spominje,posebno sa kvalitetom nasih IPTV provajdera.
- semirsar
#26754 Re: TV uređaji - sve o tome
Upravo tako @zippoo87
Kad trazim novi tv, prevashodno se baziram na pretragu modela kod LG, Sony i Samsunga. LG nisam nikad licno imao, ali sam se pocesto susretao sa njim, pretezno sa OLED modelima, od C2 pa nadalje. Svi tv od 2010g kod mene su Sony, i tu nema zajeba. Samsung kao i LG radio sa njim, ali Tizen OS nije nesto sto bih volio u kuci plus sto nema DV. Sve ostalo tipa Vivax, fox... da ne nabrajam dalje ne bih uzeo u razmatranje. Nisam bogat materijalno i ne qrcim se, ali volim da imam naj za pare koje sam spreman potrositi na tv + sto imam volje i potrebu da sve istrazim o svim modelima koji trenutno postoje na trzistu. Tako i naletih na TCL kao brand.Na svakom tv mozes gledati analognu, digitalnu kablovsku, satelitsku tv, pustati streaming i uzivati, ali... Ipak je bitan dio kupovine hardware i software u pojedinim brandovima i modelima tv, jbg, tu sad dolazimo do onog, koliko para toliko muzike. Uglavnom, ko zna sto zeli i ima znanje i volje da trazi, istrazuje i na kraju uporedjuje moze dobro proci.
Da ne duljim, svaki proizvod ima svog kupca, i prodace se.
Svaki kupac moze biti zadovoljan s onim sto je kupio, ili se pokajati na kraju.
Kupac koji zna sta zeli, trazi i ceka dok ne naleti na proizvod koji ga zanima, ili uzme neki drugi na koji naleti a podrzava trazeno ili je cak bolji.
Da se nadovezem na tv koji kupih, nakon ono malo sto pregledah... sad blizu jedan drugog, vidim da C7K ima daleko bolju obradu slike sa CAM modula na Telemach kablovskoj u odnosu na XE8577 iz 2017-te. Sa zvukom u globalu nisam zadovoljan, Onkyo na C765 je dosta bolji. Saltanje kanala je sekundama brze u odnosu na pomenuti sony
Analogni tv kanali su...
da Bog sacuva. Xiaomi box S 3gen leti, jedino mi smetalo sto se jednim daljinskim bilo od tv ili box-a upravlja i gase oba uredjaja, ali to se vec iskljucilo. Snimanje na usb nisam probao, ali jesam ustekao stick i pustio film od 120GB... dozivljaj je potpun, kao u IMAX kinu
jedino sto bi moglo zasmetati je zvuk, ipak bi bio pozeljan neki subwoofer min 2+1 ili bolje kucno kino.
Toliko od mene
P.S. Kalibracija iliti fino podesavanje slike vec odradjeno uz moje neke popravke, ipak moje oke najvise glede, ha ja.
P.P.S. Prvi put mi se desilo da ne zalijem novi tv
zero, nije to oto, jbg

Kad trazim novi tv, prevashodno se baziram na pretragu modela kod LG, Sony i Samsunga. LG nisam nikad licno imao, ali sam se pocesto susretao sa njim, pretezno sa OLED modelima, od C2 pa nadalje. Svi tv od 2010g kod mene su Sony, i tu nema zajeba. Samsung kao i LG radio sa njim, ali Tizen OS nije nesto sto bih volio u kuci plus sto nema DV. Sve ostalo tipa Vivax, fox... da ne nabrajam dalje ne bih uzeo u razmatranje. Nisam bogat materijalno i ne qrcim se, ali volim da imam naj za pare koje sam spreman potrositi na tv + sto imam volje i potrebu da sve istrazim o svim modelima koji trenutno postoje na trzistu. Tako i naletih na TCL kao brand.Na svakom tv mozes gledati analognu, digitalnu kablovsku, satelitsku tv, pustati streaming i uzivati, ali... Ipak je bitan dio kupovine hardware i software u pojedinim brandovima i modelima tv, jbg, tu sad dolazimo do onog, koliko para toliko muzike. Uglavnom, ko zna sto zeli i ima znanje i volje da trazi, istrazuje i na kraju uporedjuje moze dobro proci.
Da ne duljim, svaki proizvod ima svog kupca, i prodace se.
Svaki kupac moze biti zadovoljan s onim sto je kupio, ili se pokajati na kraju.
Kupac koji zna sta zeli, trazi i ceka dok ne naleti na proizvod koji ga zanima, ili uzme neki drugi na koji naleti a podrzava trazeno ili je cak bolji.
Da se nadovezem na tv koji kupih, nakon ono malo sto pregledah... sad blizu jedan drugog, vidim da C7K ima daleko bolju obradu slike sa CAM modula na Telemach kablovskoj u odnosu na XE8577 iz 2017-te. Sa zvukom u globalu nisam zadovoljan, Onkyo na C765 je dosta bolji. Saltanje kanala je sekundama brze u odnosu na pomenuti sony
Toliko od mene
P.S. Kalibracija iliti fino podesavanje slike vec odradjeno uz moje neke popravke, ipak moje oke najvise glede, ha ja.
P.P.S. Prvi put mi se desilo da ne zalijem novi tv
- semirsar
#26755 Re: TV uređaji - sve o tome
Prikopcah sad i racunar, windows glup k'o qrac mi razbacao ikone na sve strane, dok ZorinOs sve sam odradio i postavke ispadose k'o da sam ih sam sve stimao.
Jos da se safata malo vremena i neka se igrica pokrene, bilo sa PS4 ili PC pa da vidim kakva je to makina meni na zid zasjela
P.S. fali mi tajmer za samostalno ukljucivanje tv u odredjeno vrijeme.
P.S. fali mi tajmer za samostalno ukljucivanje tv u odredjeno vrijeme.
- tovarish
#26756 Re: TV uređaji - sve o tome
Šta preporučujete od ova tri:
https://olx.ba/artikal/73986439
https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 0-12-44280
https://www.bigbang.ba/tv-tcl-43p71k-10 ... le-tv.html
Nisam previše zahtjevan, bitno mi je da nije puno para, da ima 5 godina garancije, dijagonalu 40-43" i 4K rezoluciju, a ova tri to sve imaju.
Nisam previše zahtjevan, bitno mi je da nije puno para, da ima 5 godina garancije, dijagonalu 40-43" i 4K rezoluciju, a ova tri to sve imaju.
- semirsar
#26757 Re: TV uređaji - sve o tome
Sta za tebe znaci puno para, jbg, prvo od toga krecemo. Najbolje za toliko i toliko para, + - koji cenertovarish wrote: ↑01/03/2026 13:32 Šta preporučujete od ova tri:
Od ova 3 gore, po meni,philips niposto i djaba da ti ga daju, Hisenese je najjeftiniji, ako je po parama logican izbor, ali, vidaa os mu je minus, TCL bi bio moj izbor.
a i u googletu kazu 'vako
Ključne razlike
Sustav: Hisense koristi VIDAA OS, dok TCL koristi Google TV – što daje bolju aplikacijsku ekspoziciju, više aplikacija i bolji pristup Google Assistantu.
HDMI: TCL nudi HDMI 2.1 s podrškom za VRR i ALLM, što je korisno za igru.
Zvučni sustav: Oba imaju slične zvučne karakteristike, ali TCL ima Dolby Atmos, što može poboljšati iskustvo u zvuku.
Tako bi ti ja rekao, pa ti vidi sta ti je najbolje.
- kabal1337
#26758 Re: TV uređaji - sve o tome
slab je backlight na tcl-u
- semirsar
- semirsar
#26761 Re: TV uređaji - sve o tome
Takva igra rijeci moze nekog, ko ne zna, dovesti u zabludu pa na kraju izabere losiju opciju.
Ni sam ne poznam ove modele i ne mogu, osim u slucaju philipsa, reci da je neki bas los.
Philips je... ma necu, nema smisla, i on ima svoje kupce i njihov izbor treba postovati.
- kabal1337
#26762 Re: TV uređaji - sve o tome
ma dobar je tv, brz je. Moze instalirati kodi, svast nesto. Imaju i ti google tv kanali. Mikrofon da pretrazuje bez da tipka.
Al bio bi plus da ima malo jace pozadinsko osvjetljenje.
Moje iskustvo sa par philipsa da su rage, traju i traju.
Inace uspio sam popraviti pozadinsko na samsungu, 91 dioda, svega crklo 5 kom... tuga sta ucini da je tv beskoristan
Al bio bi plus da ima malo jace pozadinsko osvjetljenje.
Moje iskustvo sa par philipsa da su rage, traju i traju.
Inace uspio sam popraviti pozadinsko na samsungu, 91 dioda, svega crklo 5 kom... tuga sta ucini da je tv beskoristan
- tovarish
#26763 Re: TV uređaji - sve o tome
Što se tiče para koje bih izdvojio, to je u rangu 450-550. Ne bih jeftinjaru neku, ali ni ništa skuplje.
Pored ovih, ima li nešto drugo da bi preporučili?
Edit: A šta je problem sa Vidaa OS?
Pored ovih, ima li nešto drugo da bi preporučili?
Edit: A šta je problem sa Vidaa OS?
- semirsar
#26764 Re: TV uređaji - sve o tome
nije kazu nagodno ko google tv odnosno android tv po pitanju dostupnosti raznih aplikacija, sporost i tako. Ne govorim iz svog iskustva, vec drugih. meni bi recimo bio problem da ne mogu instalirati neke app koje cesto koristim na tv.
Mozda bi ti bio zadovoljan, ne znam, mozda da odes u prodavnicu i vidis na licu mjesta kako to izgleda.
- mc-twin
- mist
#26766 Re: TV uređaji - sve o tome
@semirsar gdje si kupio taj C7K 
- nepass1
#26767 Re: TV uređaji - sve o tome
Meni je tv tako blizu kad igram da unatoc 4k vidim pixelezippoo87 wrote: ↑01/03/2026 11:42 Ma malo se i pretjeruje sa televizorima. Prvo,vecina sto gleda na tvu,je kvalitet slike SD ili max HD a to je opet kurac na dijagonalama od 55+ inca.
Ima sacica ljudi koji ce iskoristiti mogucnosti i kupiti bas tv za svoje potrebe a ostali manje vise uzmu TV i najbitnije je da se ne kvari,sliku manje vise niko i ne spominje,posebno sa kvalitetom nasih IPTV provajdera.![]()
- tovarish
#26768 Re: TV uređaji - sve o tome
S obzirom da imam mibox sa google tv-om, onda ni hisens nebi trebao biti problem.semirsar wrote: ↑01/03/2026 16:57nije kazu nagodno ko google tv odnosno android tv po pitanju dostupnosti raznih aplikacija, sporost i tako. Ne govorim iz svog iskustva, vec drugih. meni bi recimo bio problem da ne mogu instalirati neke app koje cesto koristim na tv.
Mozda bi ti bio zadovoljan, ne znam, mozda da odes u prodavnicu i vidis na licu mjesta kako to izgleda.
- semirsar
#26769 Re: TV uređaji - sve o tome
tovarish wrote: ↑01/03/2026 18:25S obzirom da imam mibox sa google tv-om, onda ni hisens nebi trebao biti problem.semirsar wrote: ↑01/03/2026 16:57nije kazu nagodno ko google tv odnosno android tv po pitanju dostupnosti raznih aplikacija, sporost i tako. Ne govorim iz svog iskustva, vec drugih. meni bi recimo bio problem da ne mogu instalirati neke app koje cesto koristim na tv.
- tovarish
#26770 Re: TV uređaji - sve o tome
@semirsar
Hvala
Hvala
- semirsar
- semirsar
- semirsar
#26775 Re: TV uređaji - sve o tome
ako mislis kupiti, prvo se raspitaj za garanciju, minimum 2+3 sa registracijom na https://tcl-promotion.com/ba/ , umalo ne uzeh u imelu gdje je samo 3godine.