IRAN

dječak sa šibicama

#52951 Re: IRAN

Post by dječak sa šibicama »

Bodkin wrote: 01/03/2026 13:30 Nego jel ok ovo gadjanje svih susjeda i poneki civilni cilj sto se pogodi?
Otprilike ko i oni Sadamovi SCUD-ovi. Oni su jos i vecu stetu radili Izraelu jer tad nije bilo ovih kupola, sjecam se velike panike u Izraelu a SCUD je samo Patriot mogao oboriti ali ne svaki.

Potezi ocajnika, sijanje terora u komsiluku ne bi li nekako natjerali ljude da pritisnu ove da stanu. Bolje i ne mogu realno, Iran nema oruzje da gadja nosace aviona i Washington recimo.

Ono sto Englezi tvrde da je gadjan Cipar, ima logike, na Cipru su engleske vojne baze koje i nisu Cipar vec suvereni engleski teritorijalni prostor. To su Englezi dzentlmenski proglasili Velikom Britanijom :D

Iako bi teoretski mogli nosace aviona, imaju Rusi hipersonicne rakete nego kontam da ih cuvaju za sebe. Zlu ne trebalo, sto nije fer ipak im je Iran saveznik. Daj im koji Cirkon, Oresnik ili Kinzal, ako vec onaj Vrabac nije jos razvijen do kraja.
skrbavi-admin

#52952 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

Crvene_brigade wrote: 01/03/2026 13:35 "Hoće u EU, a lože se na Hamas, Iran i mule"...

DŽESI DANIJALE JEBEM TE U PRKNO :lol:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#52953 Tomica Kristić

Post by arman1 »

Kako se povijest zna ponavljati, i to ponekad u svega nekoliko mjeseci, osjećam potrebu ponovno podijeliti objavu o Iranu koju sam napisao prije manje od godinu dana. Tada je izazvala dosta polemike i rasprava, a mnogi su zauzimali čvrste strane. No ovaj tekst nije o politici, ideologijama ni podjelama. Glavni fokus su ljudi. Lokalni ljudi. Iranci. U svim svojim putovanjima i susretima, rijetko sam doživio takvu razinu topline, gostoprimstva i iskrene ljudskosti. Bez obzira na okolnosti, sustav ili globalnu percepciju njihove zemlje, ono što nosim iz tih susreta jesu osmijesi, otvorena vrata domova i razgovori koji brišu granice. Iranci su, bez imalo zadrške, jedan od najdivnijih naroda s kojima sam imao priliku biti u kontaktu.
I upravo zato ovu objavu vrijedi ponoviti:
🇮🇷 IRAN – ZEMLJA O KOJOJ NAM LAŽU! 🇮🇷
"I nakon što je prošlo gotovo 10 godina od moje posjete te zemlje, još uvijek čvrsto tvrdim da nisam upoznao bolje i srdačnije ljude od Iranaca! Njihova srdačnost i gostoprimstvo je bilo toliko izraženo da sam se često pitao kako je to uopće moguće? Kako je moguće da takva dobrota uopće postoji na ovome svijetu?
Moj susret s tom zemljom dogodio se na mom Putovanju u Međuzemlje, autostoperskoj avanturi koja je trajala gotovo četiri godine. Početak tog putovanja bio mi je strahovito težak. Ne zbog činjenice što sam na samom početku morao prolaziti kroz zemlje Balkana gdje sam danima stajao na listopadskoj kiši i čekao da me netko pokupi, već zbog vlastitih preispitivanja svojih odluka. Puno toga sam ostavio iza sebe i život koji sam tada vodio srezao sam u korijenu. Prepustio sam se koliko sam mogao i očekivao da će mi kiša isprati tamne misli. Ali prevario sam se. Vrijeme se pogoršavalo, a s njime i moje misli. Međutim, prava agonija, patnja i muka zadesile su me u trenutku kad sam ušao u Tursku. Prvi koraci po Istanbulu, u kojemu se također slijevala kiša, pretvorili su se u pravu duševnu patnju. Upravo tada sam shvatio da je došao kraj moje tadašnje veze, i odjednom mi više ništa nije imalo smisla. Grižnja savjest i osjećaj krivnje porasli su mi na maksimum, a um mi se borio s pitanjima: Zašto Tomice, zašto? Kamo Ideš? Što želiš dokazati? Kome to želiš dokazati? Uslijedilo je mjesec dana izgubljenog i teškog lutanja po Turskoj, zemlji koja mi uopće nije sjela. Sjećam se da sam mrzio sve, i Turke, i džamije, i cestu, i kišu, i hladnoću. Sve.
A onda sam ušao u Iran, i sve se odjednom promijenilo! Njihov fenomenalan prijem i gostoprimstvo toliko su me iznenadili da sam počeo sumnjati kako znaju sve o meni, i da mi namjerno pružaju ono što mi trenutno treba. Kako su dani prolazili bio sam sve više iznenađen, štoviše zaprepašten njihovom dobrotom. I od tog trenutka je počelo moje pravo putovanje! U Iranu, a ne u Hrvatskoj. U Iranu je započelo moje Putovanje u Međuzemlje! Ljudi bi mi stajali na cesti i pozivali me k sebi, otvarali vrata svojih domova, nudili mi hranu, smještaj, prijevoz, ma sve. Kao da sam dar od samoga boga, a to mi mi često i rekli. Pričali bi o sebi i pokazivali mi videe kako plešu na glasnu glazbu, u pustinji, daleko od svijeta. Puštali bi mi glazbu koju vole slušati. Neki bi ispod sjedala svog auta izvukli ogromne boce domaće pive, pažljivo zamotane u plahtu, i stavili ih preda me: “Samo za ovu prigodu, Tomice, kao znak iskrene dobrodošlice."
I to je bio trenutak kada se u meni nešto počelo mijenjati. Ja sam se počeo mijenjati. Ne zbog pive već zbog nevjerojatnih ljudi s kojima sam bio okružen. Često sam na svojim predavanjima gdje sam predstavljao svoju prvu knjigu pričao da me je Iran promijenio. I to je istina. Iran je bilo mjesto gdje sam počeo otpuštati svoje predrasude koje sam tada imao, jednu po jednu, polako, sam bacao u vjetar. Tu sam se počeo otvarati i prepuštati svijetu, ljudima, putovanju...i rekao svemiru neka me vodi kroz ovaj Put. Rekao sam mu: “Svemire, ako držiš sav ovaj red i brineš se o svim tim zvijezdama i planetima koje međusobno kruže i savršeno funkcioniraju već milijardama godina, onda ćeš se bome pobrinuti i za mene!” I od tada sam mu se totalno prepustio. Zbog totalnog povjerenja, u ljude, u svijet, u zemlje, u svemir...na cilj (Novi Zeland) sam došao bez imalo problema. Malo sa zakašnjenjem, ali sam došao. I zato sam jako zahvalan predivnom Iranu koji je bio trigger, okidač, svemu tome. Da nisam prošao kroz Iran ne znam kako bi mi ovo putovanje izgledalo.
No, nakon tjedan dana boravka u toj zemlji u meni se je pojavila i navala bijesa. Bio sam jako ljut na zapadni svijet što nam tu zemlju prikazuje na najgori mogući način. Cijeli život sam slušao kako je Iran jako opasan i kako bi ga trebalo izbjegavati. Posjetivši ga ubrzo sam shvatio da je priča totalno dijametralno suprotna, i da je zapravo zapad (SAD) taj gdje moraš itekako paziti kako ne bi upao u neke nevolje, pogotovo kad padne noć u velikim gradovima. Čvrsto tvrdim da će te prije opljačkati usred LA-a ili San Franciska, nego usred Teherana. Niti Europa nije ništa bolja. Radi informacije — prije tri ljeta opljačkan sam na jugu Francuske. Usred noći, na jednom parkiralištu, netko je u kamper pustio plin za uspavljivanje. Dok smo spavali, ušli su unutra i odnijeli elektroniku i osobne stvari u vrijednosti oko 5.500 eura. Ne pišem ovo kako bih prozivao ili generalizirao. Pišem jer je lako stvarati sliku o “opasnim” i “sigurnim” zemljama, o “nama” i “njima”. A stvarnost je puno složenija.
Štoviše, u Teheranu bi mogao ostaviti svoj ruksak na najprometnijoj autobusnoj ili željezničkoj stanici, na klupici, i vjerujem da ćeš ga drugu dan naći na istom mjestu. Eventualno bi ga neki zaštitar možda maknuo i kasnije bi ti ga vratio. Gotovo sam siguran da bi ti ruksak u LA-u nestao i prije nego bi ušao u vlak. I uopće si ne mogu zamisliti da bi neki Iranac u pola 3 ujutro fizički nasrnuo na mene. Za Ameriku nisam baš siguran.
Hrvatska se smatra kao Zapadom i čitamo vijesti koja su nam servirane od njihove strane. Iran i dalje prikazuju na najgori mogući način. O politici ne mogu puno pričati ali zato mogu o ljudima zemlji, i o predivnim iskustvima koja sam imao tamo. I ne samo ja, gotovo svaki stranac koji je prošao kroz tu zemlju ima slična iskustva. A to je ono najvažnije! Po tome se mjeri pravo lice neke zemlje, a ne po politici. I zato ne moramo odmah na prvu vjerovati svemu što piše u novinama i na našim portalima. Moramo si dati malo više prostora kako bi uzeli to s nekom rezervom. Jer Iran je puno ljepše mjesto nego što ga tamo opisuju. Jer...Iran je zemlje o kojoj nam lažu.”
alijagoro

#52954 Re: IRAN

Post by alijagoro »

skupljac_zeljeza

#52955 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

Vjecita_zavrzlama wrote: 01/03/2026 13:42
sinuhe wrote: 01/03/2026 13:38 Hadžović :D
Izrazili bi Denis i Komšo saučešće ali ne smiju.
Sve pratim hocel IZ dzenazu klanjat u odsustvi
Pa slao nam je oružje kada nam je bilo najteže što mogu iz Hrvatske posvjedočiti jer su naplaćivali 'drumarinu'. Hvala na podsjećanju da to treba.
alijagoro

#52956 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Americki drekavci uniste svaki pogodak :D
Vjecita_zavrzlama

#52957 Re: IRAN

Post by Vjecita_zavrzlama »

skupljac_zeljeza wrote: 01/03/2026 13:50
sinuhe wrote: 01/03/2026 13:38 Hadžović :D
Izrazili bi Denis i Komšo saučešće ali ne smiju.
Pa slao nam je oružje kada nam je bilo najteže što mogu iz Hrvatske posvjedočiti jer su naplaćivali 'drumarinu'. Hvala na podsjećanju da to treba.
Da vidimo hocel imat m.. da to urade.Klanjali su u odsustvu za neke manje ”kontraverzna” tipa Arafat
kinvart

#52958 Re: IRAN

Post by kinvart »

Crvene_brigade wrote: 01/03/2026 13:35 "Hoće u EU, a lože se na Hamas, Iran i mule"...

Prijatelju, Danijal je na platnom sistemu američkih liberalnih think-tankova. Željeti u EU i biti anticionista je isto što i željeti u EU, i biti protiv bilo kojeg drugog pojavnog oblika političkog ili militantnog agresivnog nacionalizma. Moguće je. Danijal je novinarski kočijaš. U mnogo stvari sam se složio s njim, ali ovdje fula. Upitna mu je i neutralnost.
adnante

#52959 Re: IRAN

Post by adnante »

Denijal je kretencina, no sve sto je rekao je tacno.
skupljac_zeljeza

#52960 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

Vjecita_zavrzlama wrote: 01/03/2026 13:52

Da vidimo hocel imat m.. da to urade.Klanjali su u odsustvu za neke manje ”kontraverzna” tipa Arafat
Nije to do m... nego kako uspjeti pomiriti sve. I Katar napiše uvijek nekakav ček.

Image
P.Starck

#52961 Re: IRAN

Post by P.Starck »

Alphabet I Microsoft kontrolišu svijet danas. Full stack intelligence! Svaki log svaki uređaj i svaki zapis koji skoro u realnom vremenu analizira AI je obezglavio Iran. AI koji oni razvijaju nije samo text procesor za mase.
Od glupih operacija tipa pager koji eksplodira na primeljnu poruku do izrazito složene obrade mase podataka I prepoznavanja obrazaca ponašanja koji su vodili do ovoga jučer. Izreal čak i javno kao potpisuje ugovore za upotrebu clouda kako bi maltene u realnom vremenu analizirao svaki razgovor i poruku u npr. Gazi. I šta prosječan korisnik android ili apple telefona misli o tome. Ništa. Kad ništa ne misle ni vazali širom svijeta osim što se nadaju da neće biti sljedeći.
liyf

#52962 Re: IRAN

Post by liyf »

8 mrtvih
Čitalac

#52963 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Kako su juče izgledale ulice Teherana, izvještaj lista „Etemad“:
Petnaest minuta prije 10 sati, u dijelovima Teherana čule su se tri eksplozije. Nekoliko minuta kasnije, objavljena je izjava izraelskog ministra obrane: "Pokrenuli smo preventivni napad protiv Irana." Potom su iranske novinske agencije izvijestile o izraelskim i američkim napadima na pokrajine Teheran, Qom, Alborz, Khuzestan, Ilam, Sistan i Baluchestan, Istočni Azerbajdžan, Bushehr, Kermanshah, Zapadni Azerbajdžan, Isfahan, Lorestan, Hormozgan, Hamedan i Qazvin. Oko podneva, dok su se eksplozije čule iz svih dijelova grada, teheranski metro bio je prepun.
Stanice poput Shahid Beheshti, Shahr Theatre, Vali-e-Asr Square, kao i stanice u blizini osjetljivih vladinih centara, bile su pune putnika jer su i vladine agencije evakuirane.
Dva sata nakon prvog napada, na dvije benzinske postaje u centru, red automobila i motocikala bio je duži od kilometra. Zbog ogromne gužve, motocikli su bili zauzeti prijevozom putnika, a od putnika su tražili nekoliko puta veću cijenu od uobičajene. Ako ste htjeli stići od raskrižja ulica Taleghani i Vali-e-Asr do parka Saei, morali ste platiti 600.000 tomana (3,5 dolara). Dan prije, za istu rutu ste plaćali 200.000 tomana.
Sve trgovine koje prodaju odjeću, obuću, kućanske aparate i knjižare bile su zatvorene, a na ulicama nije bilo prodavača. S početkom izraelskih i američkih napada na glavni grad i druge gradove Irana, zatvorene su sve škole i sveučilišta u Teheranu. Na ulicama Vali-e-Asr i Enghelab, gdje se nalazi nekoliko studentskih domova povezanih sa Sveučilištem Amir Kabir i Sveučilištem u Teheranu, mogao se vidjeti veliki broj studenata kako s koferima u rukama hodaju prema stanici podzemne željeznice ili autobusnom kolodvoru kako bi se vratili u svoja mjesta stanovanja. Kretanje svih zaposlenika, studenata, istraživača i profesora po kampusu Tehnološkog sveučilišta Sharif potpuno je zabranjeno do daljnjega.
Na trgu Enghelab bilo je stacionirano nekoliko kola hitne pomoći, zajedno s crnim kombijima sigurnosnih agencija. U jedan sat poslijepodne, prolaznici, ulični prodavači i vlasnici trgovina unutar trga Enghelab čuli su još jednu eksploziju koja je, činilo se, dolazila s istoka Teherana, te je odmah aktivirana protuzračna obrana u blizini. Ono što smanjuje mogućnost pogreške u otkrivanju zvuka eksplozije je let golubova koji odmah bježe nekoliko kilometara dalje i mijenjaju putanju leta. Jučer poslijepodne, let prestravljenih golubova uvjeravao je prolaznike i prodavače unutar trga da je napadnut još jedan dio Teherana...
Timscho

#52964 Re: IRAN

Post by Timscho »

A što te to zanima, jel ti imaš želju da klanjaš dženazu ajatollahu Hamneiu? Šta te osim toga motiviše da se raspituješ da li neko nekoga ispraća na onaj svijet?
Crvene_brigade

#52965 Re: IRAN

Post by Crvene_brigade »

Fanzi wrote: 01/03/2026 13:53

Prijatelju, Danijal je na platnom sistemu američkih liberalnih think-tankova. Željeti u EU i biti anticionista je isto što i željeti u EU, i biti protiv bilo kojeg drugog pojavnog oblika političkog ili militantnog agresivnog nacionalizma. Moguće je. Danijal je novinarski kočijaš. U mnogo stvari sam se složio s njim, ali ovdje fula. Upitna mu je i neutralnost.
Odakle ti znaš da je on na “platnom spisku”? Zašto odmah difamiraš ljude čim iznesu svoje stajaište?

E to je problem i zato se brane/podržavaju totalitarni i antinarodni režimi.

Smeta sloboda, to je zapravo najveći problem.

Nika
Last edited by Crvene_brigade on 01/03/2026 14:03, edited 1 time in total.
ovo_malo_duse

#52966 Re: IRAN

Post by ovo_malo_duse »

Ovaj se priprema da ragzguli. Skontao nacin da dobije Azil. Ocekujem u toku 7 dana ispaljenje I onda zivot mu ugrozen.
Vjecita_zavrzlama

#52967 Re: IRAN

Post by Vjecita_zavrzlama »

Timscho wrote: 01/03/2026 14:02

A što te to zanima, jel ti imaš želju da klanjaš dženazu ajatollahu Hamneiu? Šta te osim toga motiviše da se raspituješ da li neko nekoga ispraća na onaj svijet?
Imam razloge zelim vidjet koliko je IZ hrabra ustvari, ne radi se o tome vec koliko su spremni Bosnjake u probleme da dovode
JovicSA

#52968 Re: IRAN

Post by JovicSA »

ovo_malo_duse wrote: 01/03/2026 14:02

Ovaj se priprema da ragzguli. Skontao nacin da dobije Azil. Ocekujem u toku 7 dana ispaljenje I onda zivot mu ugrozen.
Tako je ona Lejla otišla što je bila u LGBT pokretu pa trabunjala nešto dildo na glavi i slam. Za par dana otišla u Englesku i dobila azil kao ugrožena od islama. Sjeća li se neko toga, je li se kučka vratila?
JovicSA

#52969 Re: IRAN

Post by JovicSA »

Crvene_brigade wrote: 01/03/2026 14:02

Odakle ti znaš da je on na “platnom spisku”? Zašto odmah difamiraš ljude čim iznesu svoje stajaište?

Nika
Jok eto nije. Podržavati Epstein koaliciju i djecojebe moraš biti ili poremećen ili na platnom spisku, trećeg nema.
liyf

#52970 Re: IRAN

Post by liyf »

Kad je dzenaza bez zezancije, hoce li se ovdje klanjati
Crvene_brigade

#52971 Re: IRAN

Post by Crvene_brigade »

Izgleda da je atmosfera u Teheranu "malo drugačija" od one kakvu nam pojedine pristaše ajatolahovog režima žele prikazati ovdje... Dakle, nije sve crno niti bijelo...

Last edited by Crvene_brigade on 01/03/2026 14:13, edited 1 time in total.
Hakiz

#52972 Re: IRAN

Post by Hakiz »

JovicSA wrote: 01/03/2026 14:06
ovo_malo_duse wrote: 01/03/2026 14:02

Tako je ona Lejla otišla što je bila u LGBT pokretu pa trabunjala nešto dildo na glavi i slam. Za par dana otišla u Englesku i dobila azil kao ugrožena od islama. Sjeća li se neko toga, je li se kučka vratila?
Boli, baš boli, zar ne :lol:
Capajebo

#52973 Re: IRAN

Post by Capajebo »

Crvene_brigade wrote: 01/03/2026 14:09 Izgleda da je atmosfera u Teheranu "malo drugačija" od one kakvu nam pojedine pristaše ajatolahog režima žele prikazati ovdje... Dakle. nije sve crno niti bijelo...

Koliko ti samo voliš slagati i smutnju posijati. Valja ti umrijeti jednog dana. Fkt ti nebi bio u koži.
kinvart

#52974 Re: IRAN

Post by kinvart »

Crvene_brigade wrote: 01/03/2026 14:02

Nika
Zato što je činjenica:
Danijal je predsjednik Liberalnog foruma kojeg kao i Multi.ba finansira između ostalih Atlas fondacija. Obrati pažnju, nisam napisao platnom spisku, već sistemu. Dakle, udruženje je finansirano od nevladine USA organizacije. To što oni rade, nije loše samo po sebi, ali im ne daje neutralnost.

Ako sam dokazao odakle znam, da li je tebi problem da razguliš sa paušalnim kritikama mene ili bilo kog, jer fulaš? Fulaš konstantno.
Timscho

#52975 Re: IRAN

Post by Timscho »

Vjecita_zavrzlama wrote: 01/03/2026 14:06
Timscho wrote: 01/03/2026 14:02

Imam razloge zelim vidjet koliko je IZ hrabra ustvari, ne radi se o tome vec koliko su spremni Bosnjake u probleme da dovode
Ako si član IZ to se rješava van foruma. Ako nisi, zdravije ti ke da se baviš svojom zajednicom.
Post Reply