IRAN

moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#52476 Re: IRAN

Post by moonco »

GandalfSivi wrote: 01/03/2026 00:40 Znaci Iranci opet puno lajali, malo grizli. I to napali Dubai, veze s vezom nema…
Vojna lica, špijuni i obavještajci sjede po hotelima izmješteni iz baza.
Haris.ba

#52477 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

SaraFina wrote: 01/03/2026 00:49 Neka pokrenu lavinu odlazaka. Prvi dan je ovog sr.. veliki % njih može otići u narednih nedelju dvije. Svi koji mogu neka to urade. Ja bih prva uradila, da sam tamo. Napravice i dobro djelo. I paralizirati vecinu poslova i usluga beduinsk smecarima. Koji misle da mogu sve kupiti.
Nema otici. Koliko se sjecam, moras imati izlaznu vizu. A, vecina Filipinaca, Pakistanaca i slicno to nema. Uglavnom se zapadnjacima daju te vize sa duzim vremenskim rokom da im je fleksibilno izaci. Sirotinja mora sacekati da im poslodavac podnese zahtjev po potrebi. Moderno ropstvo.
Last edited by Haris.ba on 01/03/2026 00:54, edited 1 time in total.
Leopard_SA

#52478 Re: IRAN

Post by Leopard_SA »

A_A_AKCIJA wrote: 01/03/2026 00:48
Leopard_SA wrote: 01/03/2026 00:30 Nesto se definitivno promijenilo u odnosu na proslogodisnji rat. Nebo iznad Irana je jos uvijek contested. USAF/IDF jos uvijek nisu ostvarili zracnu dominaciju nad Iranom. Iransk vojska bez problema ispaljuje val za valom raketa i dronova prema ciljevima.
Iran sada definitivno raspolaze sa vojnim resursima koje nisu imali prosle godine
Haj malo pogledaj mapu Irana.

Znaš li koliko puta treba da se dopuni bilo koji borbeni avion da bi pogodio Teheran?

Dva ili tri puta.

Da bi imali zračnu nadmoć, ti avioni moraju počistiti sve na tlu, da bi zračni tankeri mogli dopunjavati avione u borbenim akcijama iznad samog Irana. Danas to rade iznad Iraka i Sirije, jer ne smiju dalje.

Borbeni avioni možda jesu nevidljivi, ali su tankeri ogromni na radarima i može ih oboriti svaka ruska skula stara 50 godina, koje Iran ima dosta.

Dakle, da bi postigli ciljeve, prvo moraju kretatećim raketama gađati radare i PVO. I onda pomjerati zonu dokle mogu avioni dobaciti bez dopune.

Te SEAD i DEAD operacije traju jako dugo, a Iran je ogroman.

U Srbiji i Iraku je to trajalo 40+ dana.

Izrael je sve bacio na ubistvo Hamneija i nadu da će se sve nakon toga samo urušiti. Ispalili su 30 krstatećih raketa samo njega da ubiju. Kao što vidimo, ako je i mrtav, ništa nije promijenilo žestinu Iranskog odgovora.

Ovo ide u jako brz prekid vatre, ili jako bolan rat od preko mjesec dana, gdje će Iran nanijeti puno veću štetu UAE i bazama u regiji, nego će Izrael i USA njima.

Ne tvrdim da je Iran jači, nego samo njegovi protivnici ne mogu trpiti štetu kao Iran.

Iran je već odavno pod sankcijama, ovo je četvrti put da ih napadaju. Monarhije u zaljevu i Izrael sebi to ne mogu dopustiti..

Oni ni po koju cijenu ne žele da postanu stereotipni bliski istok, gdje svako malo puca. Za njihove ekonomije je to kraj.

Desiće se val iseljavanja koji će biti nepovratan.
U proslogodisnjem ratu, snage Izraela su imale uncoteated dominance nad iranskim nebom vec nakon drugog dana rata tako da cisto sumnjam da je velicina Irana imala neku veliku ulogu u ovome. Iste je velicine Iran sada kao i prosle godine.

Ja razumijem sta zelis da kazes, ali Izrael raspolaze resursima da im velicina Irana ne predstavlja problem. Samo napad ovo jutro je ukljucivao dvije stotine borbenih aviona, a pazi govorimo samo o Izraelu. Bilo je sigurno jos nekoliko US eskadrila koje su poletile sa nosaca aviona. I opet govorimo samo o borbenim avionima. Moja neka procjena je da koalicija koja napada Izrael raspolaze sa preko 100 tankera u bliskoistocnom teatru. To je sasvim dovoljno da opsluzuje i vise od 200 borbenih aviona u operacijama nad Iranom
nusmir

#52479 Re: IRAN

Post by nusmir »

Sve ove drzave su itekako zasluzile da dobiju po nosu. Proteklih 20+ godina su poligoni i baze amerikanaca. Upozoreni su barem 50 puta .
Isto tako mi je zanimljivo da sad od njih niko nista ne radi izgleda cekaju da im pogode i koju naftnu platiformu pa da se onda oglase :D :D
To samo dokazuje kolike su pipi
toska

#52480 Re: IRAN

Post by toska »

talijan97 wrote: 01/03/2026 00:36
Jack Be Nimble wrote: 01/03/2026 00:35 Imal istine u izjavi da je onaj Komeni mrtav?
U modernom ratovanju izgleda da je vrlo lahko odraditi eliminaciju vođa, generala i ostalih lidera.

Mene samo zanima zašto rusi nisu zelenskog ukinuli?
Zato jer obje strane poštuju neke pricipe.

Nedavno su Rusi opružili Ukr da su htjeli ubiti Putina dronovima, a ovi se pravdali i govorili da nisu.
Rat sa nevjerovatnim žrtvama, ali jedini pravi rat za koji znam u životu da se vodi po nekim vojničkim pravilima.
Ovim ne oslobađam Rusiju krivice za agresiju.
skupljac_zeljeza

#52481 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

BarbaDue wrote: 01/03/2026 00:46
JovicSA wrote: 01/03/2026 00:39 Na informeru prvi snimak pada američkog aviona navodno oboren iznad Iraka.

https://www.facebook.com/share/r/1F4t8P3gVh/
Nešto kontam sad bi Srbijanci trebali biti zbunjeni za koga navijati, protiv muslimana za Amere koji su ih bombardovali ili ipak za Irance koji se bore protiv Amera njihovih mrskih neprijatelja. :mrgreen:
Nema dileme. U 'Operation Epic Fury' vide 'Milosrdnog anđela'. Uživanje slušati njihove analitičare kako hvale moć i slavu Irana.
Capajebo

#52482 Re: IRAN

Post by Capajebo »

Jos ni 24h nisu prosla, malo je glupo pricati o stanju na terenu.
Samo je jedna cinjenica, da ni jedna PVO ne moze zaustaviti krstarece, pa ni dronove.
Jedino je jos nepoznato da li bi PVO flote mogla zastiti sebe, a vjerujem da cemo i to kroz par dana saznati.
GandalfSivi

#52483 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

moonco wrote: 01/03/2026 00:51
GandalfSivi wrote: 01/03/2026 00:40 Znaci Iranci opet puno lajali, malo grizli. I to napali Dubai, veze s vezom nema…
Mjesto da se fokusiraju na Izrael, gdje pravi agresor sjedi i gdje bi svaka odmazda zastitila Iran 10 puta vise od Dubai. Je li sad ni Dubai ne valja dobrim Bosnjacima jer je, jebiga Dubai…
SaraFina

#52484 Re: IRAN

Post by SaraFina »

Haris.ba wrote: 01/03/2026 00:53
SaraFina wrote: 01/03/2026 00:49 Neka pokrenu lavinu odlazaka. Prvi dan je ovog sr.. veliki % njih može otići u narednih nedelju dvije. Svi koji mogu neka to urade. Ja bih prva uradila, da sam tamo. Napravice i dobro djelo. I paralizirati vecinu poslova i usluga beduinsk smecarima. Koji misle da mogu sve kupiti.
Nema otici. Koliko s esjecam, moras imati izlaznu vizu. A, vecina Filipinaca, Pakistanaca i slicno to nema. Uglavnom se zapadnjacima daju te vize sa duzim vremenskim rokom. Sirotinja mora sacekati da im poslodavac podnese zahtjev po potrebi. Moderno ropstvo.
Ako masovno okupiraju ambasade svojih država i konzularna predstavništva ne mogu ih spriječiti. Beduinski smecari u tom slučaju bi morali pucati po narodu. A cifra tih siromašnih je ogromna i oni su većina.
Pogrešno je kriviti Iran za ovo sto se desava, bez obzira na izhode tih napada. Pro židovski i pro USA režim dovodi te ljude u opasnost. Ne Iranci. Nego šta će nego napasti teritoriju i grad s kojih njih zidovi i USA napadaju. Pa to je pravo na odbranu. Ne može im ga Bog osporiti.
Sanjarko

#52485 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

Izgleda u Saudiji pogođena najveća rafinerija, ne znam da li je tačno jer je s X-sa o tome, a ja niti volim X, i uzimam ga sa rezervom.
GandalfSivi

#52486 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

toska wrote: 01/03/2026 00:56
Jack Be Nimble wrote: 01/03/2026 00:35 Imal istine u izjavi da je onaj Komeni mrtav?
U modernom ratovanju izgleda da je vrlo lahko odraditi eliminaciju vođa, generala i ostalih lidera.

Nedavno su Rusi opružili Ukr da su htjeli ubiti Putina dronovima, a ovi se pravdali i govorili da nisu.
Rat sa nevjerovatnim žrtvama, ali jedini pravi rat za koji znam u životu da se vodi po nekim vojničkim pravilima.
Gluposti pises…
A_A_AKCIJA

#52487 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Leopard_SA wrote: 01/03/2026 00:54 U proslogodisnjem ratu, snage Izraela su imale uncoteated dominance nad iranskim nebom vec nakon drugog dana
Nisu

Nema niti jedan snimak aviona iznad Irana.

Sve su bile sabotaže, Spike rakete I stand off oružje iz daljine.
moonco

#52488 Re: IRAN

Post by moonco »

Nema otici. Koliko se sjecam, moras imati izlaznu vizu. A, vecina Filipinaca, Pakistanaca i slicno to nema. Uglavnom se zapadnjacima daju te vize sa duzim vremenskim rokom da im je fleksibilno izaci. Sirotinja mora sacekati da im poslodavac podnese zahtjev po potrebi. Moderno ropstvo.
Crveni krst, izbjeglički karton, granična policija u Omanu/Saudiji, obavijest ambasadi čiji je državljanin. Može neko neki papir dati da se osoba pravno pokrije ako se nema ličnih dokumenata ili su oduzeti. Za emirate ne treba izlazna viza. Jer se bez problema predje granica sa Omanom i Saudijom. U vanrednim okolnostima sva se pravila mijenjaju.
GandalfSivi

#52489 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

Sanjarko wrote: 01/03/2026 00:58 Izgleda u Saudiji pogođena najveća rafinerija, ne znam da li je tačno jer je s X-sa o tome, a ja niti volim X, i uzimam ga sa rezervom.
Ako je ono sto sam ja vidio, zesci AI. Vatra veca jedno 30 puta od objekata…
SaraFina

#52490 Re: IRAN

Post by SaraFina »

GandalfSivi wrote: 01/03/2026 00:58
Mjesto da se fokusiraju na Izrael, gdje pravi agresor sjedi i gdje bi svaka odmazda zastitila Iran 10 puta vise od Dubai. Je li sad ni Dubai ne valja dobrim Bosnjacima jer je, jebiga Dubai…

Gandalfe, napadaju ih Zidovi i USA uz podrsku iz vojnih baza, diljem b.i
Nisu Iranci ofrljake napali nikoga. Niti nepotrebno. Nego gledaju da unište vojne baze koje su im u blizini i iz kojih trpe žrtve i štetu. Da mogu napasti USA i da su im u dometu, moralno bi imali pravo na to. Dzaba sto je vas 350.000 iz BiH mojih tamo.
GandalfSivi

#52491 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

Kakav odlazak, kakve vize? Niti aeorodrom radi, niti ikome pada pokrenuti kakav ozbiljan (ali bas ozbiljan) zracni most za ovu sirotinju. Mogu pokusati plivati, drugoh izlaska im nema (nazalost)…
moonco

#52492 Re: IRAN

Post by moonco »

Odjebali su ih nedavno Saudijci iz Jemena. Evo sad zakuhali sa Iranom. Dubai je pun špijuna i obavještajaca.

Bitna je infrastruktura na BI. A toga su dosta amerikenjci instalirali. Od radara baza nema šta nema.
GandalfSivi

#52493 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

SaraFina wrote: 01/03/2026 01:01

Gandalfe, napadaju ih Zidovi i USA uz podrsku iz vojnih baza, diljem b.i
Nisu Iranci ofrljake napali nikoga. Niti nepotrebno. Nego gledaju da unište vojne baze koje su im u blizini i iz kojih trpe žrtve i štetu. Da mogu napasti USA i da su im u dometu, moralno bi imali pravo na to. Dzaba sto je vas 350.000 iz BiH mojih tamo.
Ja vidjeh udare po zgradama i aerodromu u Dabaiu. O tome pricam…
toska

#52494 Re: IRAN

Post by toska »

GandalfSivi wrote: 01/03/2026 00:59
toska wrote: 01/03/2026 00:56

Gluposti pises…
Moraš pojasniti zašto ili preskoči.

Možda znaš za neki drugi rat koji se vodio samo vojno, a civili gotovo uvijek kolateralna šteta?
Navedi koji.
GandalfSivi

#52495 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

moonco wrote: 01/03/2026 01:04

Odjebali su ih nedavno Saudijci iz Jemena. Evo sad zakuhali sa Iranom. Dubai je pun špijuna i obavještajaca.

Bitna je infrastruktura na BI. A toga su dosta amerikenjci instalirali. Od radara baza nema šta nema.
Imaju Iranci barem isto spijuna kao i Izrael u Dubaiu. Bukvalno Lisabon naseg doba. Niko nije bombardovao Lisabon…
BarbaDue

#52496 Re: IRAN

Post by BarbaDue »

Hanzala:
Kao odgovor na otvorenu izdaju vladara Jordana prema frontu Otpora, zatvorili smo sve benzinske pumpe u toj zemlji.

Trenutno nijedan automobil nije u mogućnosti da se opskrbi gorivom.

:izet: Ajetolah pa rastura :mrgreen:
Leopard_SA

#52497 Re: IRAN

Post by Leopard_SA »

A_A_AKCIJA wrote: 01/03/2026 00:59
Leopard_SA wrote: 01/03/2026 00:54 U proslogodisnjem ratu, snage Izraela su imale uncoteated dominance nad iranskim nebom vec nakon drugog dana
Nisu

Nema niti jedan snimak aviona iznad Irana.

Sve su bile sabotaže, Spike rakete I stand off oružje iz daljine.
Izvor?
SaraFina

#52498 Re: IRAN

Post by SaraFina »

GandalfSivi wrote: 01/03/2026 01:03
Kakav odlazak, kakve vize? Niti aeorodrom radi, niti ikome pada pokrenuti kakav ozbiljan (ali bas ozbiljan) zracni most za ovu sirotinju. Mogu pokusati plivati, drugoh izlaska im nema (nazalost)…
Iran ne snosi nikakvu moralnu krivnju za bilo šta. Nakaradno ste počeli postavljati teze. Iran ne gadja svjetsku sirotinju koja skuzi beduinske smecare nego eliminira opasnost koja nu dolazi od tamo. I to je jedina istina. Niko im ne može oduzeti pravo na odbranu. Apsolutno niko. Bez obzira na izhod.
Capajebo

#52499 Re: IRAN

Post by Capajebo »

Svako malo ti gadjam kucu, pucam ti po kuci, gledam kako da ti djecu sacekam ispred kuce da dobiju koji kamen u glavu. Kad ti izadjes da se obracunas sa mnom izadje taj tvoj komsija me brani.
A kod tvog komsije lagerujem kamenje, video nadzor i palice. Al ti ne smijes pokucati tom komsiji na vrata, jer ti je to komsija i on ima dijete.

Jbga.
last mohicans

#52500 Re: IRAN

Post by last mohicans »

Haris.ba wrote: 01/03/2026 00:36
last mohicans wrote: 01/03/2026 00:17
Ne bulazni, eto trebo je donijeti fetvu jel? Reci to ovim hiljadama sto sad paradiraju neuplaseni po Teheranu. Pa sto ga obogaćuju ako nije cilj bomba? Eto nisu zbog fetve!
Ma ja. Cim se dirne u istinu...

Iran je mogao imati bombu otprilike u isto vrijeme ko Sjeverna Koreja. Zbog odredjenih okolnosti valjda svima poznatima sta se desavalo u tom periodu - nije.

Koliko obogacuju uran do sada su mogli obogatiti ga 1000%, a ne to sto jesu. Tehnicku ekspertizu imaju, cista je politicka odluka Hamneia zasto nisu priveli kraju. Zato Kim iz Koreje gleda i ne vjeruje, a u Iranu rastavljenu djecu po rusevinama traze.
Ubio si me istinom, nema št. Eto ti znaš dokle su mogli i kako su mogli razviti. Ljudi se borili protiv sankcija, procionostičko lazne agencije za atomsku energiju i svih drugih sabotaza..Oni glupi pa nisu znali da im je to jedini garant da ih nece dirati, pa zato i nisu dovoljno obogatili a sve zbog neke fetve. Ti to plastično predstavi kao da je neka turbina na Mošćanici koje smo u ratu pravili, jbt.
Post Reply