Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Prvi dan bio je izraelski skalpel, sljedeći dan je američki čekić
Analiza vojne arhitekture nakon izraelskih napada na Iran: F-22, nosači zrakoplova, Tomahawki i B-2 bombarderi u mogućoj američkoj fazi operacije.
Prva 24 sata bila su izraelska. Sljedeća 24 sata su američka. Ovo je struktura snaga koja se sada aktivira i redoslijed u kojem je zamišljeno njezino djelovanje.
Prva faza već se dogodila. Jedanaest F-22 Raptora iz Ovde ušlo je u iranski zračni prostor nevidljivo za sve protuzračne sustave koji su preživjeli lipanj 2025. Njihova misija nije bila bombardiranje. Njihova misija bila je mapirati svako radarsko zračenje, uništiti svaku bateriju zemlja-zrak koja se aktivirala i stvoriti koridore potpune tišine kroz koje sve što slijedi može proći neotkriveno. To su F-22 učinili ruskim sustavima S-300 u Venezueli. Nije ispaljen nijedan presretač. Cijela mreža je utihnula. Iranska obnovljena protuzračna obrana vjerojatno je doživjela istu sudbinu u prvim minutama.
Druga faza traje sada. USS Gerald R. Ford nalazi se kod Haife. Njegova pozicija nije ofenzivna. Ona je okidač. Svaki iranski projektil koji prijeđe izraelski zračni prostor prolazi kroz radarski omotač sustava Aegis na Fordu. Napad na Izrael sada je automatski napad u neposrednoj blizini američke borbene skupine nosača zrakoplova. To nije slučajnost. To je pravni i operativni okidač za potpuno američko uključivanje pod okriljem samoobrane. USS Abraham Lincoln drži poziciju u Omanskom zaljevu, 850 kilometara od južne iranske obale, sa vojnim zrakoplovima i razaračima u pratnji koji zajedno nose više od 300 krstarećih projektila Tomahawk.
Last edited by SaraFina on 28/02/2026 19:44, edited 2 times in total.
Ja ocekujem eskalaciju. Nakon ubijanja 86+ djece raketiranjem skole, samo imbecil kakav je Trump moze iranskom narodu slati poruku da svrgne svoju vlast, jer je za to, kao, kriva upravo ta vlast.
Ocekujem rapidno raketiranje Izraela, mozda i US baza i brodova iza ponoci.
liyf wrote: ↑28/02/2026 19:39
Jel ima ikakvih novosti da je nesto unisteno ubijeno bombardovano ili proslo na teritoriju Izraela ili smo u fazi stagnacije
Ovog puta Izrael je naredio potpunu cenzuru odmah na početku.
Jel ima ikakvih novosti da je nesto unisteno ubijeno bombardovano ili proslo na teritoriju Izraela ili smo u fazi stagnacije
ocekivano, mada ako prodje nesto veliko javice se vjerujem
skafiskafsnjak wrote: ↑28/02/2026 19:22
Prvo Venecuela … Sad Iran, dva najveca izvoznika za Kinu
Oni Kini ne mogu nista
Pa nisu se dzaba presaltali na el vozila. Ne grade dzaba desetine TE i HE. Kinezi hoce da se skinu sa fosilnih goriva od kojih zavise od drugih
........
........
Nema od Kine ništa.
Opkoljeni su Tajvanom, Japanom, otocima i Korejom.
........
........
Spirala zla sada kreće, 51 najmanje curica ubijeno u školi to jeste internatu za djevojčice, i zet i kčerka Ajatolaha izgleda, mislite da će ostati na ovom samo? Varate se po meni, daj Bože mir da bude, a u hapsanu Tramp i Benjamin da odu.
Ali teško će do toga doći, povuči će nas sve u ambis, ne znaju s kim imaju posla, uopšte.
Sanjarko wrote: ↑28/02/2026 19:47
Spirala zla sada kreće, 51 najmanje curica ubijeno u školi to jeste internatu za djevojčice, i zet i kčerka Ajatolaha izgleda, mislite da će ostati na ovom samo? Varate se po meni, daj Bože mir da bude, a u hapsanu Tramp i Benjamin da odu.
Ali teško će do toga doći, povuči će nas sve u ambis, ne znaju s kim imaju posla, uopšte.
Iranci nisu arapska pascad i prodane duse. To je ipak mentalno perzijsko naslijedje. I ovo stalno ponavljam.
Mislim da ce se Ameri i cifuti dobro nagrditi ovaj put.
Last edited by Dozer on 28/02/2026 19:50, edited 1 time in total.
Te price o cenzuri su nigdje veze. Sta uopste mozes cenzurisati u 2026. godini, jedino mozda u drzavi bez interneta i sa jednim drzavnim medijem.
Nema nikakvih zrtava niti cega jer Iran gadja 20 lokacija sa po pet raketa. Taktika genijalna. Ne znam sta im je za nekakvim zgradama po jbenom Bahreinu.
Zastupnici obje američke stranke osudili su napade kao neustavne, dok je ratni zločinac Trump upozorio na potencijalne američke žrtve.
Dakle, opet Amerikanci umrli za tzv. Izrael.
Zastupnik Thomas Massie, republikanac iz Kentuckyja - česti kritičar Trumpove administracije koji je pozvao Kongres da ponovno potvrdi svoju ovlast objave rata - brzo je napade nazvao "ratnim činovima koje Kongres nije odobrio".
geoxx wrote: ↑28/02/2026 19:49
Te price o cenzuri su nigdje veze. Sta uopste mozes cenzurisati u 2026. godini, jedino mozda u drzavi bez interneta i sa jednim drzavnim medijem.
Nema nikakvih zrtava niti cega jer Iran gadja 20 lokacija sa po pet raketa. Taktika genijalna. Ne znam sta im je za nekakvim zgradama po jbenom Bahreinu.
Ko god objavi nesto dobije kucnu posjetu organa vlasti.
Pa samo sve izlazne servere iz drzave blokiras za slanje i upload videa i slika. Done za 3 min.
Sanjarko wrote: ↑28/02/2026 19:47
Iranci nisu arapska pascad i prodane duse. To je ipak mentalno perzijsko naslijedje. I ovo stalno ponavljam.
Mislim da ce se Ameri i cifuti dobro nagrditi ovaj put.
Iranci to jeste Perzija nema koga nije načepila, a i njih su načepili drugi, a Šija Muslimani su drugačiji od ostatka Muslimana, Sunija da tako kažem, i kažem nemaju pojma s kim imaju posla, mislim na Šija Muslimane i Irance.
Pa samo sve izlazne servere iz drzave blokiras za slanje i upload videa i slika. Done za 3 min.
SaraFina wrote: ↑28/02/2026 19:51
Gledam ovo žutog debila u nekom kacketu, poziva iranske snage na predaju. Lik je totalni idiot. Zasuo ljude a poziva ih na predaju.
Realno mu se može desiti kao što se desilo Putinu kada je upao u Ukrajinu. Putin je imao krive informacije da će Ukrajina vrlo brzo kleknut a to se nije desilo.
Vidićemo koliko su Izreal i USA obavještajno bili u pravu.