Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tokio25
#49301 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
pa ljudi kontaju svi glupi i naivni
proslo im vjerovatno 99 puta
proslo im vjerovatno 99 puta
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#49302 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja ovom dozeru nista ne vjerujem...
- Idemedosumom
#49303 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja gore Kramariću ne vjerujem 
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#49304 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nije
Ali su 99% kola imala neki feler
Popravljana i slicno
Uostalom otidjite do par tih placeva, samo na slikama to izgleda fino
-
mali_balon
#49305 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
racunica je jednostavna, vani se danas namota 100 150km bez problema to za 5g dodje oko 320000 i onda dodje prodaje 15g starog passeratija sa 230000 na satu...kako ono kazu baba isla samo u crkvu i lidl
- Optimist
#49306 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Dacia, odnosno RenoL ima na rucici zmigavaca prekidac koji se okrece za zapaljenje svjetala, a nize na iatoj rucici za maglenke.
Okrenes prema naprijed, pale se prednje, prema sebi, pale se zadnje.
I da, rade neovisno jedna od druge.
- drug_profi
#49307 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja čuh da su gazde turbo trade i eurocentar nekakva familija, braća šta li.
-
artur morgan
#49308 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Polovna auta koje kod nas uvoze do 5-6 godina starosti su 99% auta koja su vracena sa lizinga sa stvarnom kilometrazom. Stanja vozila su razlicita...dobro ih treba pregledat, ima dobrih auta kao i losih. Obavezno koristiti car vertical kod tih vozila moze biti od velike pomoci.
- Dozer
#49309 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Naravno da je glupo, ali 90% ljudi to ne ode provjeriti u ovlasteni.artur morgan wrote: ↑27/02/2026 18:09Vrlo bi glupo bilo tek tako smanjiti kilometrazu i onda sa tri klika na displeju vidjeti drugu vecu kilometrazu na zapisima od servisa koje mogu unijeti samo ovlasteni servisiDozer wrote: ↑27/02/2026 11:07 Ja male servise na svakom autu radim na svakih 10.000 km. Sve se pise u fizicku ili elektronsku servisnu knjizicu, tako da je uvijek sve cisto.
Cim kaze - ma joj, knjizica negdje, nesto, ja kupio tako, ovo, ono - to je odmah znak da nesto u prici ne stima.
Tada auto odvesti u ovlasteni servis na provjeru postojece evidencije.
Jaran tako kupio BMW-a kod Kramara, 4 g. star, na satu 160.000 km. BMW na oko lutka, M, koza, blabla. Reko', jesi mu provjerio tu kilometrazu u ovlastenom, kaze nije, sta ce provjeravat 160.000 za 4 g., taman.
Reko - OK. Ali, crv sumnje, i ode kod Tomica, ispadne zadnja registrovana kilometraza u ovlastenom servisu 290.000.![]()
Ode u Kramar s tim papirom, napravi haos, daju mu da uzme nesto drugo. Uzme Passata, 3 g., 140.000 km.
Reko' - provjerio u ovlastenom? Napade me - neka te ba, vazda sumnjas nesto, vako, nako. Al' opet crv, i ode u Quatro na provjeru. Zadnja registrovana u ovlastenom servisu 260.000![]()
Ode i opet napravi haos, hoce da vrati auto i uzme pare nazad. Vrate mu, ali 2.000 manje jer je, kao, vozao auta mjesec dana![]()
Na kraju me poslusa i uzme novog Passata.![]()
Ne bi ni on da mu ne ubacih bubu.
Pa poznat je slucaj mecke kod Kramara koja je kod njih bila oglasena s ispod 200K km, ne sjecam se tacno koliko, a ljudi isti auto nasli na auto.de, cak i ista slika bila kod Kramara samo zabijeljenih tablica, ali je na auto.de bila sa, cini mi se, 380K km.
Tada su objavili demant u kojem su dali najgluplju izjavu ikada - dajemo dozivotnu garanciju na kilometrazu nasih vozila.
-
artur morgan
#49310 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ne moras ici u ovlasteni servis da to provjeris kod bmw-a, to mozes provjeriti u autu sa tri klika na displeju odnosno mozes pregledati sve zapise o servisnoj historiji u vozilu koji unose ovlasteni servisi. Zato mi je tvoja prica nelogicna. Da se smanji kilometraza na satu a da u servisnoj historiji pise druga kilometraza do koje mozes doci za par sekundi u voziluDozer wrote: ↑27/02/2026 22:12Naravno da je glupo, ali 90% ljudi to ne ode provjeriti u ovlasteni.artur morgan wrote: ↑27/02/2026 18:09Vrlo bi glupo bilo tek tako smanjiti kilometrazu i onda sa tri klika na displeju vidjeti drugu vecu kilometrazu na zapisima od servisa koje mogu unijeti samo ovlasteni servisiDozer wrote: ↑27/02/2026 11:07 Ja male servise na svakom autu radim na svakih 10.000 km. Sve se pise u fizicku ili elektronsku servisnu knjizicu, tako da je uvijek sve cisto.
Cim kaze - ma joj, knjizica negdje, nesto, ja kupio tako, ovo, ono - to je odmah znak da nesto u prici ne stima.
Tada auto odvesti u ovlasteni servis na provjeru postojece evidencije.
Jaran tako kupio BMW-a kod Kramara, 4 g. star, na satu 160.000 km. BMW na oko lutka, M, koza, blabla. Reko', jesi mu provjerio tu kilometrazu u ovlastenom, kaze nije, sta ce provjeravat 160.000 za 4 g., taman.
Reko - OK. Ali, crv sumnje, i ode kod Tomica, ispadne zadnja registrovana kilometraza u ovlastenom servisu 290.000.![]()
Ode u Kramar s tim papirom, napravi haos, daju mu da uzme nesto drugo. Uzme Passata, 3 g., 140.000 km.
Reko' - provjerio u ovlastenom? Napade me - neka te ba, vazda sumnjas nesto, vako, nako. Al' opet crv, i ode u Quatro na provjeru. Zadnja registrovana u ovlastenom servisu 260.000![]()
Ode i opet napravi haos, hoce da vrati auto i uzme pare nazad. Vrate mu, ali 2.000 manje jer je, kao, vozao auta mjesec dana![]()
Na kraju me poslusa i uzme novog Passata.![]()
Ne bi ni on da mu ne ubacih bubu.
Pa poznat je slucaj mecke kod Kramara koja je kod njih bila oglasena s ispod 200K km, ne sjecam se tacno koliko, a ljudi isti auto nasli na auto.de, cak i ista slika bila kod Kramara samo zabijeljenih tablica, ali je na auto.de bila sa, cini mi se, 380K km.
Tada su objavili demant u kojem su dali najgluplju izjavu ikada - dajemo dozivotnu garanciju na kilometrazu nasih vozila.![]()
- ZoomZoomKiwi
#49311 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa kad se vraća kilometraža obrišu se (ili preprave) i ti podaci.
Kilometraža je svakako zapisana na najmanje dvadesetak mjesta u raznim modulima, i to se tako radi, ne vraća se samo prikaz na tabli.
A to što ti vozilo pokazuje na ekranu multimedije je ono što mu ja zadam preko najobičnije dijagnostike. Nije povezana preko neta sa BMW serverom pa da ti daje realne podatke.
Moja univerzalna iCarsoft to može, bukvalno napišem datum, kilometre i šta je rađeno. Može i retroaktivno znači. Probano na pet komada F10.
Kilometraža je svakako zapisana na najmanje dvadesetak mjesta u raznim modulima, i to se tako radi, ne vraća se samo prikaz na tabli.
A to što ti vozilo pokazuje na ekranu multimedije je ono što mu ja zadam preko najobičnije dijagnostike. Nije povezana preko neta sa BMW serverom pa da ti daje realne podatke.
Moja univerzalna iCarsoft to može, bukvalno napišem datum, kilometre i šta je rađeno. Može i retroaktivno znači. Probano na pet komada F10.
- Dozer
#49312 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Koliko ljudi ovo zna? Evo, ja prvi nisam znao da to moze u BMW-u.artur morgan wrote: ↑27/02/2026 22:21
Ne moras ici u ovlasteni servis da to provjeris kod bmw-a, to mozes provjeriti u autu sa tri klika na displeju odnosno mozes pregledati sve zapise o servisnoj historiji u vozilu koji unose ovlasteni servisi. Zato mi je tvoja prica nelogicna. Da se smanji kilometraza na satu a da u servisnoj historiji pise druga kilometraza do koje mozes doci za par sekundi u vozilu![]()
U svemu sto sam vozao, a toga je gomila, nema takve opcije.
Slucaj koji sam opisao je bio prije nekih 7-8 g., sto znaci da je BMW bio 2014-15.
Last edited by Dozer on 27/02/2026 22:31, edited 1 time in total.
-
artur morgan
#49313 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
@ZoomZoomKiwi
Na F10
Mozeli na G serijama ?
Ovdje je u pitanju najvjerovatnije G serija. Na njoj obicna dijagnostika ne moze to raditi
Na F10
Mozeli na G serijama ?
Ovdje je u pitanju najvjerovatnije G serija. Na njoj obicna dijagnostika ne moze to raditi
- kabal1337
#49314 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
poneses kljuc u ovlasteni i sve ti ocitaju
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#49315 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Za bmw je dovoljno samo kljuc odnijeti u tomic i izlistaju ti sve
Edit: kabal bi brzi
Edit: kabal bi brzi
- nepass1
#49316 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Turbo trade su iz bihaca, eurocentar koliko znam je drzao sandzo dok su na ilidzi bili. Sad ne znam je li se sta mjenjalodrug_profi wrote: ↑27/02/2026 20:30Ja čuh da su gazde turbo trade i eurocentar nekakva familija, braća šta li.
- mobsterc
#49317 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
BMW stores mileage across multiple ECUs, including the DME/ECU, CAS4+, instrument cluster (e.g., 160DOWT chip), and even LCM (Light Control Module). Hackers use EEPROM programmers to read, decrypt, edit, and rewrite mileage data directly on chips like 5M48H in CAS4. Key programming devices like VVDI BMW, CG Pro, Yanhua ACDP2, or APPRO2 allow OBD or bench corrections on CAS, FEM/BDC, and clusters without full disassembly in some cases.
Service History Alteration
Digital service history in iDrive can show tampering via out-of-order entries or missing dealer IDs, but official BMW servers are harder to fake. Tools may sync or edit AIF (programming/mileage data) in ECUs during updates, overwriting old values.
G-Series Specifics
G-series uses BDC (Body Domain Controller) instead of CAS, with mileage in clusters (EEPROM 35128/35160) and ECUs requiring virginizing (VIN erase) before changes. Tools handle this by downgrading firmware or heating chips for secure erase, syncing across keys, DME, and dash.
Fake Servers Challenge
iDrive service history can be locally edited with ISTA or free software like Service History Manager, adding fake entries not synced to BMW’s central servers. Verification needs VIN checks against official BMW servers
Service History Alteration
Digital service history in iDrive can show tampering via out-of-order entries or missing dealer IDs, but official BMW servers are harder to fake. Tools may sync or edit AIF (programming/mileage data) in ECUs during updates, overwriting old values.
G-Series Specifics
G-series uses BDC (Body Domain Controller) instead of CAS, with mileage in clusters (EEPROM 35128/35160) and ECUs requiring virginizing (VIN erase) before changes. Tools handle this by downgrading firmware or heating chips for secure erase, syncing across keys, DME, and dash.
Fake Servers Challenge
iDrive service history can be locally edited with ISTA or free software like Service History Manager, adding fake entries not synced to BMW’s central servers. Verification needs VIN checks against official BMW servers
- ZoomZoomKiwi
#49318 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Probam pa javim.artur morgan wrote: ↑27/02/2026 22:28 @ZoomZoomKiwi
Na F10![]()
Mozeli na G serijama ?
Ima kolega s posla G30.
Bitno je da dijagnostika ima protokole za BMW i to je to.
Nije to ništa specijalno.
Taj istiniti podatak iz baze podataka ovlaštenih servisnih centara ti može dati samo ovlašteni servisni centar s pristupom tim podacima i to je to.
I tačno je to, samo odneseš ključ u ovlašteni BMW servis.
To su jedini relevantni podaci.
To što piše u autu, se sve može promijeniti, lakše ili teže, ali nije nemoguće.
- nepass1
#49319 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa seha onaj mali sa ferarijem moneylord ili kako u dubaiu kupio ferarija sa vracenom kilometrazom. Tek kad je isao na servis rekli mu. Presao oko 90 a kupljen sa 30k
Da ne vracaju ove nase sklopocije sto vozamo
Da ne vracaju ove nase sklopocije sto vozamo
- mobsterc
#49320 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa sta ga imas nositi, mozes im reci i vin (u slucaju da je na kljucu mijenjano). Oni ce vidjeti sta je zadnji update bio na njihove servere
-
artur morgan
#49321 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nece jer nisi vlasnik vozila...to sto imas vin ne znaci da ce ti dati podatke...kad imas kljuc drugacije je iako i tad mogu traziti dokaz da si vlasnik
- mobsterc
#49322 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa poneses vlasnicku
Meni samo sega kao to neki feature, samo ‘poneses kljuc’ kada ti mogu ako hoce i samo preko vin to isto uraditi, bio vlasnik ili ne. Drugim rijecima u kljucu ima nfc ili nesto slicno cime lakse mogu skenirati vin ili neki drugi bmw unikatni kod bez da eventualno rucno ukucaju isti
Meni samo sega kao to neki feature, samo ‘poneses kljuc’ kada ti mogu ako hoce i samo preko vin to isto uraditi, bio vlasnik ili ne. Drugim rijecima u kljucu ima nfc ili nesto slicno cime lakse mogu skenirati vin ili neki drugi bmw unikatni kod bez da eventualno rucno ukucaju isti
-
izbjeglica_iz_besmisla
#49323 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jest, pa bi ih 10 ljudi dnevno zvalo da im "eto samo to provjere". Pogotovo za ta svapska auta. Dosta manje ljudi ce stvarno imati kljuc i jos otici.
A kad ste kod kramara, ja sam 3 auta tamo uzeo u zadnjih 11 godina i svakom se kilometraza poklapala s onom iz servisa poslije.
A kad ste kod kramara, ja sam 3 auta tamo uzeo u zadnjih 11 godina i svakom se kilometraza poklapala s onom iz servisa poslije.
- mobsterc
#49324 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa ko kaze da ih ne zove? I oni se zahvale i kazu dodjite sa vlasnickom kada budete u prilici, necemo preko telefona. Osim ako nemas poznanstvo i zavrsi ti preko poruke.
A mogu i da naplacuju provjeru i za neki iznos ti kazu zadnji upis kilometraze u bazu
A mogu i da naplacuju provjeru i za neki iznos ti kazu zadnji upis kilometraze u bazu
-
artur morgan
#49325 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Tomic ti nece reci da dodjes sa vlasnickom knjizicom, vec sa pismenom izjavom od vlasnika, da pristupe bmw bazi podataka i tebi saopste sta ima u bazi za to vozilo. To govorim jer sam trazio od njih podatke za dva vozila. Kad nekog licno znas u servisu mozda moze i bez toga....za to ne mogu 100 % tvrditi