IRAN

shape of despair

#51001 Re: IRAN

Post by shape of despair »

⚡️ Kanal Al-Arabiya: Rok koji je postavio predsjednik Trump ističe u nedjelju. Iran je povukao crvene linije i odbacuje neke od zahtjeva Sjedinjenih Američkih Država. Osim toga, Iran odbija da se zauvijek obaveže na nulto obogaćivanje urana i da demontira postojeća nuklearna postrojenja poput Forda, Natanza i Isfahana.
Čitalac

#51002 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Araghchi zadovoljan...
"U ovih nekoliko intenzivnih sati postigli smo dobar napredak u nuklearnom području i sankcijama. Ovo je bio jedan od najozbiljnijih krugova naših pregovora. Postigli smo dobar napredak i ozbiljno smo ušli u elemente sporazuma. Tehnički timovi započet će tehničke razgovore u ponedjeljak. Odlučeno je da će se sljedeći krug naših pregovora održati vrlo brzo, već sljedeći tjedan. Grossijeva prisutnost bila je dobra u smislu tehničkih pitanja i postigli smo dobar napredak...
swanfilter

#51003 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Al ja nikako jednu stvar dokuciti.

U slucaju dogovora i potpisanog sporazuma, kako ce to Izraelci preko usta prevaliti ...

Znaci, i samog Trumpa bi glave moglo doci ...
Last edited by swanfilter on 26/02/2026 21:21, edited 1 time in total.
Danguba

#51004 Re: IRAN

Post by Danguba »

Razoruzajte ih ili pregovorima ili silom je Izraelski zahtjev.
Ameri se tu malo pitaju.
swanfilter

#51005 Re: IRAN

Post by swanfilter »

dembele wrote: 26/02/2026 18:56 Može li i besplatna eksploatacija iranske nafte i plina, uz ove uslove?
Zavisnost i pokunjenost u svakom pogledu-resursi, nauka, tehnologija i drzavno uređenje. To su uslovi koje treba ispuniti da bi Iran bio prihvatljiv i da bi narod konacno docekao svijetlo na kraju tunela.
Bosanski_kralj

#51006 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

Kakve proturječne informacije o pregovorima
skupljac_zeljeza

#51007 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

Danguba wrote: 26/02/2026 21:19 Razoruzajte ih ili pregovorima ili silom je Izraelski zahtjev.
Ameri se tu malo pitaju.
Oni dižu motku zahtjeva i kroz svoje medije.
Izvor koji citira Channel 12 kaže da su Witkoff i Kushner napustili prvu rundu razgovora razočarani onim što su Iranci predstavili, naglašavajući dubinu preostalih neslaganja.
Danguba

#51008 Re: IRAN

Post by Danguba »

skupljac_zeljeza wrote: 26/02/2026 21:23
Danguba wrote: 26/02/2026 21:19 Razoruzajte ih ili pregovorima ili silom je Izraelski zahtjev.
Ameri se tu malo pitaju.
Oni dižu motku zahtjeva i kroz svoje medije.
Izvor koji citira Channel 12 kaže da su Witkoff i Kushner napustili prvu rundu razgovora razočarani onim što su Iranci predstavili, naglašavajući dubinu preostalih neslaganja.
Ma ne smijem reci za ovu americku administraciju da su prefrigani u pregovorima.
Ovo je sve sastavljeno skoca i konopca ili kako vec. Pogledajte ko im vodi najvaznije agencije tako da su i ovi pregovaraci ''sirovi''.
Hajmo postaviti zahtjeve i kada ovi ispune ili se priblize ovi dizu ljestvicu pa ako prodje dobro je.
Brodovima koji su prisutni rade pritisak na pregovore. Sve mi lici na najgoru svjetsku mafiju i nacine rjesavanja problema.
Izraelu i cionistickom rezimu treba slab Iran bez mogucnosti da se odbrani od njihove agresije. Isto sto je Liban, Sirija... pa ih raketiraju kada god pozele.
Trazice upravo ono sto je procurilo, SVE u zamjenu za NISTA.
Čitalac

#51009 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Araghchi: Pripremamo dokumente, o sankcijama detaljnije naredne sedmice...
„U području ukidanja sankcija, vrlo smo jasno iznijeli naša očekivanja, koje mjere treba poduzeti, koje sankcije Sjedinjene Države trebaju ukinuti i koji proces treba slijediti u vezi s pitanjima pokrenutim u Vijeću sigurnosti. Odlučeno je da ćemo na sljedećem sastanku detaljnije i preciznije pristupiti tim raspravama.
U međuvremenu, dvije strane trebaju poduzeti neke mjere, pripremiti dokumente i, naravno, obaviti potrebne konzultacije u svojim glavnim gradovima“.
shape of despair

#51010 Re: IRAN

Post by shape of despair »

Kineski satelitski snimci visoke rezolucije prikazuju nosač aviona američke mornarice USS Gerald R. Ford kako napušta pomorsku bazu Souda Bay u Grčkoj.

De ce ovaj sad?

USA trosi koliko ono dnevno 50miliona na dole stacionirane nosace aviona, mislim camce, USA dronovi spremni,aviakacija spremna......
i da dode do dogovora i hajmo svi sad lijepo kuci.
Genocidasima ne vjerujem
Hendrix

#51011 Re: IRAN

Post by Hendrix »

Jao pa nisam ovo znao, Witkoff i Kushner, dva zidova glavni za pregovore sa Iranom. :-)

Jedan real estate developer trumpov pajdo, drugi predsjednikov zet. Ma nema dalje, Ramo Isak bi im pozavidio.
Bernardinac

#51012 Re: IRAN

Post by Bernardinac »

swanfilter wrote: 26/02/2026 21:13 Al ja nikako jednu stvar dokuciti.

U slucaju dogovora i sporazuma, kako ce to Izraelci preko usta prevaliti.

A šta ako su ameri dovukli masu oružja na BI ne radi Irana već zbog Izraela npr.? :D
Šta ako je cilj USA bio dogovor sa Iranom i stvarno se nešto dogovore?
Izraelu tj. Bibiju se to ne sviđa ali šta će ako se trenutno na BI nalazi najviše američkih resursa u zadnjih 35 godina?

Ameri će da glume, neku tampon zonu i garant "nekog lafo sporazuma"?

Ludo, malo vjerovatno ali Trump je pun obrata. :D
Da se razumijemo, mislim da je USA uvijek na strani Izraela ali neki lažnjak tog tipa je uvijek moguć.
Kao ono.... Pustite me (Izrel) da ga razbijem (Iran) a jaran (USA) kao rastavlja i drži ljuti Izrael da ne razbije Iran.
I eto, možda već sutra nekim dogovorom USA-Iran-Izreel, ameri ponovo dovukoše tolike vojne efektive na BI i ostaju mirni sve dok iznenada Iran ne napadne Izrel. :D
Trump je iz showbiza. Ko zna, možda Maduro i gospođa ispijaju negdje koktele u nekom apartmanu.
Žive amerčki san. 🤣
Možda nam se sve priviđa.
Danguba

#51013 Re: IRAN

Post by Danguba »

Hendrix wrote: 26/02/2026 21:52 Jao pa nisam ovo znao, Witkoff i Kushner, dva zidova glavni za pregovore sa Iranom. :-)

Jedan real estate developer trumpov pajdo, drugi predsjednikov zet. Ma nema dalje, Ramo Isak bi im pozavidio.
Haj to ali glavni pregovaraci o nuklearnom oruzju sa Iranom su bili isti takvi.
Doalzili, obilazili, dokumentovali...i gle cuda, vecina iranskih nuklearnih strucnjaka pobijena.

Koliko puta da te ujede zmija iz iste rupe?
Čitalac

#51014 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Naslovnica dnevnog lista "Iran" (vladino glasilo) i deklaracija koju potpisuje 350 uglednih pisaca, filozofa, sociologa, novinara...

Image
„Nasilje i rat najveća su zla politike. Rat ubija, unesrećuje, uništava infrastrukturu, osiromašuje, žrtvuje nevine, pogoršava probleme i krize, smanjuje sposobnost njihovog rješavanja i zamračuje horizont za razvoj demokracije, pravde i prosperiteta u Iranu. Cilj Netanyahua i drugih ratnih huškača u Washingtonu očito je sankcijama i prijetnjama slomiti naš Iran. Ni tuga žrtava iz siječnja 2026. i niti jedan drugi razlog ne mogu biti opravdanje za rat i gubitak još više naših sunarodnjaka i uništenje Irana. Mi, skupina zabrinutih ljudi u Iranu, sa svim našim političkim razlikama, protiv smo agresije na Iran bez oklijevanja. Moramo glasno reći NE destruktivnom putu rata. Podržat ćemo našu zemlju protiv svake agresije. Također pozivamo naše drage sunarodnjake i sve one s ugledom, utjecajem i moći da dignu svoj glas protiv agresije i rata.“
JovicSA

#51015 Re: IRAN

Post by JovicSA »

Čitalac wrote: 26/02/2026 22:29 Naslovnica dnevnog lista "Iran" (vladino glasilo) i deklaracija koju potpisuje 350 uglednih pisaca, filozofa, sociologa, novinara...

Image
„Nasilje i rat najveća su zla politike. Rat ubija, unesrećuje, uništava infrastrukturu, osiromašuje, žrtvuje nevine, pogoršava probleme i krize, smanjuje sposobnost njihovog rješavanja i zamračuje horizont za razvoj demokracije, pravde i prosperiteta u Iranu. Cilj Netanyahua i drugih ratnih huškača u Washingtonu očito je sankcijama i prijetnjama slomiti naš Iran. Ni tuga žrtava iz siječnja 2026. i niti jedan drugi razlog ne mogu biti opravdanje za rat i gubitak još više naših sunarodnjaka i uništenje Irana. Mi, skupina zabrinutih ljudi u Iranu, sa svim našim političkim razlikama, protiv smo agresije na Iran bez oklijevanja. Moramo glasno reći NE destruktivnom putu rata. Podržat ćemo našu zemlju protiv svake agresije. Također pozivamo naše drage sunarodnjake i sve one s ugledom, utjecajem i moći da dignu svoj glas protiv agresije i rata.“
100% ispravan stav. Nego je li Papa šta rekao o ovome, barem neke fraze o miru i tako to ako već neće otvoreno da digne svoj glas kao predstavnik religije mira i ljubavi na Zemlji. :roll:
talijan97

#51016 Re: IRAN

Post by talijan97 »

Ova administracija je cirkus i sije zlo po cijeloj zemaljskoj kugli.

Bave se mešetarenjem, te se za njih kače najpodliji imućni radikali.
swanfilter

#51017 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Bernardinac wrote: 26/02/2026 22:09

A šta ako su ameri dovukli masu oružja na BI ne radi Irana već zbog Izraela npr.? :D
Izraelu tj. Bibiju se to ne sviđa ali šta će ako se trenutno na BI nalazi najviše američkih resursa u zadnjih 35 godina?

Da se razumijemo, mislim da je USA uvijek na strani Izraela ali neki lažnjak tog tipa je uvijek moguć.
Kao ono.... Pustite me (Izrel) da ga razbijem (Iran) a jaran (USA) kao rastavlja i drži ljuti Izrael da ne razbije Iran.
I eto, možda već sutra nekim dogovorom USA-Iran-Izreel, ameri ponovo dovukoše tolike vojne efektive na BI i ostaju mirni sve dok iznenada Iran ne napadne Izrel. :D
Trump je iz showbiza. Ko zna, možda Maduro i gospođa ispijaju negdje koktele u nekom apartmanu.
Žive amerčki san. 🤣
Ma, Trump je kao prekidac sam po sebi. Jos kada kao takav za vratom imas Izraelce ciji diktat moras slusati. Al ima u glavi dovoljno za racunice koja je crno na bijelo za njega koji samo pare vidi-dogovor sa Iranom su prekretnica i milijarde od poslova kojim ce bukvalno on dirigirati ubuduce kao predsjednik ili biznismen nakon mandata.

Trump vec sada moze zaliti zbog pisanja po dogovoru koji je bio fakat historijski. Umjesto da kupi kajmak, on ide putem kojim se mnogo veci maheri od njega nisu usudili ici-izravan napad na Iran. Al je ocito da nisu sigurni u sebe i krajnji ishod. Jer je za Izrael ono bila prilika kao nikada do sada da zavrse sa Iranom i nema sanse da bi tek tako Amerima dozvolili povlacenje.
BarbaDue

#51018 Re: IRAN

Post by BarbaDue »

Čitalac wrote: 26/02/2026 22:29 Naslovnica dnevnog lista "Iran" (vladino glasilo) i deklaracija koju potpisuje 350 uglednih pisaca, filozofa, sociologa, novinara...

Image
Može li mi neko objasniti na koji način ovi ugledni nisu za rat. Pa njihova država nikoga prva nije napala!? Nikada neće prvi početi, nikada neće ugroziti drugi narod.

Eh sad ako ovom deklaracijom žele vršiti pritisak na svoju vladu onda ovu nije dobro.
ladacoko

#51019 Re: IRAN

Post by ladacoko »

Žive amerčki san. 🤣
Veca je sansa da ti opalis Kim K nego ovo napisano :)
swanfilter

#51020 Re: IRAN

Post by swanfilter »

BarbaDue wrote: 27/02/2026 00:25

Image
Može li mi neko objasniti na koji način ovi ugledni nisu za rat. Pa njihova država nikoga prva nije napala!? Nikada neće prvi početi, nikada neće ugroziti drugi narod.

Eh sad ako ovom deklaracijom žele vršiti pritisak na svoju vladu onda ovu nije dobro.
Valjda su jasni kada kazu da su protiv agresije na svoju drzavu.

Jer su intelektualci, pokusavaju smiriti strasti ne spominjuci aktere, nego drzavu i narod kao bitne.
Quaresma

#51021 Re: IRAN

Post by Quaresma »

Meni je malo degutantno kad neko Benjamina Netayahua zove Bibi.
skrbavi-admin

#51022 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

ladacoko wrote: 27/02/2026 00:31

Žive amerčki san. 🤣
Veca je sansa da ti opalis Kim K nego ovo napisano :)
da ti kaem iskreno to je jedna opcija kojom moze da skine Epstajnovu listu sa vrata za sva vremena :mrgreen: i bio bi svjetski heroj :mrgreen:
inace lajk za satiricnu teoriju :mrgreen:
Last edited by skrbavi-admin on 27/02/2026 06:51, edited 1 time in total.
skrbavi-admin

#51023 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

Quaresma wrote: 27/02/2026 00:58 Meni je malo degutantno kad neko Benjamina Netayahua zove Bibi.
to je ono kad oces da se uvuces nekom u supak do palca pa ostanu i pertle cisto da se vidi da si zavrsio rektalni pothvat xD
Haris.ba

#51024 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

BarbaDue wrote: 27/02/2026 00:25

Image

Kazu da se historija ponavlja ko rima.

https://nap.ba/post/740060/kako-je-peja ... tavimo-rat
Kako je Pejaković govorio 1992.: Izađimo na ulice i rukama zaustavimo rat
Rat se ne zaustavlja apelima i golim rukama. Ali, eto.

Iranci imaju pravo na svoje zablude. Ko i mi.
SmokingMan

#51025 Re: IRAN

Post by SmokingMan »

Izrael je najgora država koja se pojavila početkom 20.st. Niko nije učestvovao aktivnije u podrivanju BI od njih.
Post Reply