SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drug_profi

#104926 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

DaysleepeR wrote: 25/02/2026 13:53 A zašto je grijeh sad već čak i pomisliti da bi vozač mogao biti glavni krivac?
Koje to činjenice uopšte govore u njegovu korist?

Imamo video na kojem se jasno vidi da je tramvaj išao apsolutno prevelikom brzinom i ništa više.
Nemamo nalaza vještaka da se desila anomalija u pogonu, ili u kočionom sistemu.
Zbog čega je zabremedet napisati da je vozač glavni osumnjičeni?
A vidi moje naprđivanje sa par njih ovdje...
mali_balon

#104927 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

moimoi wrote: 25/02/2026 13:51
mali_balon wrote: 25/02/2026 13:20
moimoi wrote: 25/02/2026 11:50 Iz svega izrecenog moze se zakljuciti da se vozac tereti kao glavni krivac?
Po cemu si to zakljucila
Osim vozaca na pitanje-da li je jos neko opetuzen?
Odgovara da nije… u stilu “ako bude potrebe, istraga ce se prosiriti”?

Takav sam ja dojam stekla.
Niko nije jos optuzen, jer je istraga u toku, vozac se po zakonu zadrzava u pritvoru jer je bio smrtni ishod nesrece, sud ga je pustio na slobodu, jer je misljenje suda da nije namjerno prouzrokovao nesrecu, vozac je jedini koji je "vidljiv" u istrazi sto je i logicno a vodi se obimna istraga u cijelom tom lancu, sto ce se reci od mehanicara koji je ikad pipnuo taj tramvaj do ministarstva....salsusano 50 svjedoka, izuzeti snimci sa svih kamera osim ambasade a I to ce dobiti.....a isto tako je rekla da se nece donoati zakljuci samo na osnovu snimka I izjava nego na osnovu svih cinjenica...tj izjave, snimci, vjestacenja, ce biti neke od stavki koje ce tuzilasrvo dovesti do zakljucka tj optuznice
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#104928 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

moimoi wrote: 25/02/2026 11:50 Iz svega izrecenog moze se zakljuciti da se vozac tereti kao glavni krivac?
Po cemu si to zakljucila

pa sumnjati da je tramvaj neispravan nije dovoljno za terećenje, čak ni utvrđivanje kvara. tek kada se utvrdi ko je odgovoran za taj kvar onda se može razgovarati o sumnjičenju konkretnih ljudi, a za to realno da treba vremena. e sad, koliko će ovima trebati, vidjećemo. svakako da su ljudi skeptični.
darius_maximus

#104929 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Generalno je glupo pricati da je neko optuzen.
Neko moze biti osumnjicen, ali optuznica se ne moze dici dok se ne utvrde sve cinjenice.
Stoga, vozac je trenutno jedan od osumnjicenih, skupa s ljudima koji su odrzavali vozilo, itd. barem po meni.

Mislim da je trenutno nemoguce utvrditi koliku ko krivicu snosi.
drug_profi

#104930 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Znaš kako to hoda. Mrtvi i invalidi. Ne može bez zatvora proći.
A da bi dokazao da je serviser i odgvorono lice namjerno pustio neispravno vozilo u saobraćaj, moraćeš se dobro namučiti da dokažeš.
Ako ne dokažeš, ostaje samo na sumnji bez optužnice.
I sve opet pada na vozača, kojem se može uvažiti da je u datom momentu imao peh tehničkog kvara, ali i dalje je kriv.
HelaS

#104931 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

last mohicans wrote: 25/02/2026 13:04
HelaS wrote: 24/02/2026 21:37
dječak sa šibicama wrote: 24/02/2026 13:35 Irfanove sminkerske gratalicice su u starom gradu gore po uskim sokacima dosta dobro uradile posao, koliko sam ja vidio po svjedocenjima gradjana odozgo. Bilo je i slika na FB grupama, do Irfanovih grtalicica tamo nikad grtalica nije ni ulazila. Mislim gore na Bostarice, Bogusevac, Mahmutovac.

Bio sam dva puta u garaži kad su njih trojica kao kamikaze sjurili unutra, a onda po parkingu krugovima između auta. I čišćenje snijega im je po istom ponašanju. Niti je Čengić osoba za načelnika Općine Stari Grad, niti su ova neiživljena djeca trebala dobiti na upravljanje ove zimske "grtalice". Ideja jeste dobra, šta više, ali provedba je tipična bosanska :(
Mlatite slamu, prvo to nisu nikakve gratalice, a općina nije ni duzna čistiti, samo je pokušala ublaziti nerad i nesposobnost Rada koji je obavezan čistiti 4 gradske općine. A kad je riječ o "grtalici" to je visenamjensko vozilo, više kvad koji moze prići nepristupačnim dijelovima općine i za to je i namijenjen, ne da zgrće snijeg, moze malo zguliti snijeg sto bi i lopatama mogli.
Ne pišem o opremi nego o ponašanju mladih ljudi koji "jašu" tu opremu. Čitaj kolega s pažnjom
Trappist

#104933 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Trappist »

Na alipasinom tramvaj prosao kroz crveno, policajac sa raskrsnice istrcao sprint i zaustavio tramvaj na stanici i izveo vozača. Vozac ga moli da ne pise. Policajac ljut haos, sa pravom, kakva je to pamet da kroz crveno prodjes sa tramvajem punim ljudi u 16:00 sati.
dječak sa šibicama

#104934 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Trappist wrote: 26/02/2026 16:32 Na alipasinom tramvaj prosao kroz crveno, policajac sa raskrsnice istrcao sprint i zaustavio tramvaj na stanici i izveo vozača. Vozac ga moli da ne pise. Policajac ljut haos, sa pravom, kakva je to pamet da kroz crveno prodjes sa tramvajem punim ljudi u 16:00 sati.
Mozda je opet nesto zalijepilo.

Trebalo je misliti ranije, kad su zaposljavali vozace kupusa i krompira sa pestera. Sad je kasno.
Ateista

#104935 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Ocekujemo proteste SDA mladih zato sto se pokusava prisiti vozacu kazna za prolazak na crveno. :lol:
NediM17

#104936 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Nema crvenog na tramvajskom semaforu, samo narandzasto. :mrgreen:
BadBoy

#104937 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

mali_balon wrote: 25/02/2026 14:05

Po cemu si to zakljucila

Niko nije jos optuzen, jer je istraga u toku, vozac se po zakonu zadrzava u pritvoru jer je bio smrtni ishod nesrece, sud ga je pustio na slobodu, jer je misljenje suda da nije namjerno prouzrokovao nesrecu, vozac je jedini koji je "vidljiv" u istrazi sto je i logicno a vodi se obimna istraga u cijelom tom lancu, sto ce se reci od mehanicara koji je ikad pipnuo taj tramvaj do ministarstva....salsusano 50 svjedoka, izuzeti snimci sa svih kamera osim ambasade a I to ce dobiti.....a isto tako je rekla da se nece donoati zakljuci samo na osnovu snimka I izjava nego na osnovu svih cinjenica...tj izjave, snimci, vjestacenja, ce biti neke od stavki koje ce tuzilasrvo dovesti do zakljucka tj optuznice
Moram i ja sada malo da cjepidlacim sa jezikom kad sve druge profesije to rade.

Vozač nije pušten na slobodu, nego mu nije određen pritvor i on se brani sa slobode. Sud "ne misli" još uvijek je li kriv ili nije, osim da ne postoje elementi za određivanje pritvora. Nema vidljivih i nevidljivih u istrazi, imaju osumnjičeni i na kraju optuženi i svi moraju biti poznati i mora se znati šta im se stavlja na teret.

Optužnica nije zaključak o krivici već više teza tužilaštva koja se u krivičnom postupku dokazuje a tek nakon pravosnazne presude možemo govoriti o krivici.

Do tada su svi nevini dok se ne dokaže suprotno.

Izvini što sam se nakacio baš na tvoj post, ti si korektan forumaš ali ovo su stvari koje vidim da se pravo puno miješaju i griješe u javnim diskusijama.
BadBoy

#104938 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

DaysleepeR wrote: 25/02/2026 13:53 A zašto je grijeh sad već čak i pomisliti da bi vozač mogao biti glavni krivac?

Imamo video na kojem se jasno vidi da je tramvaj išao apsolutno prevelikom brzinom i ništa više.
Zato što ako je vozač imalo kriv onda pada cijela SDA SBB SBIH i DF hajka protiv "sistema". Ovdje se sad sudi fantomskom sistemu što je u stvari SDA kampanja protiv trojke.

To je inače jedan od onako lijepih litmus testova za detekciju simpatizera gore navedenih stranki. Prekomjerna upotreba riječi sistem ih jako lijepo identificira a naredni korak je "nisam za SDA, ali"
Laplace

#104939 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Trappist wrote: 26/02/2026 16:32 Na alipasinom tramvaj prosao kroz crveno, policajac sa raskrsnice istrcao sprint i zaustavio tramvaj na stanici i izveo vozača. Vozac ga moli da ne pise. Policajac ljut haos, sa pravom, kakva je to pamet da kroz crveno prodjes sa tramvajem punim ljudi u 16:00 sati.
Šteta ostavka!!!
Last edited by Laplace on 26/02/2026 17:31, edited 1 time in total.
Laplace

#104940 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Ateista wrote: 26/02/2026 16:55 Ocekujemo proteste SDA mladih zato sto se pokusava prisiti vozacu kazna za prolazak na crveno. :lol:
:lol:
mali_balon

#104941 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

BadBoy wrote: 26/02/2026 17:08

Vozač nije pušten na slobodu, nego mu nije određen pritvor i on se brani sa slobode. Sud "ne misli" još uvijek je li kriv ili nije, osim da ne postoje elementi za određivanje pritvora. Nema vidljivih i nevidljivih u istrazi, imaju osumnjičeni i na kraju optuženi i svi moraju biti poznati i mora se znati šta im se stavlja na teret.

Optužnica nije zaključak o krivici već više teza tužilaštva koja se u krivičnom postupku dokazuje a tek nakon pravosnazne presude možemo govoriti o krivici.

Izvini što sam se nakacio baš na tvoj post, ti si korektan forumaš ali ovo su stvari koje vidim da se pravo puno miješaju i griješe u javnim diskusijama.
:thumbup:
Ma.nema veze sto si se nakacio I objasnio neke stvari....ja sam vise pokusao to malo obicim jezikom....zato je vozac ovo vidljiv pod navodnicima, jer se mehanicar kontrolor i ostali u lancu nisu hapsili nismo ih vidjeli, vidjeli smo samo vozaca, on je lice covjek koji je jedini osumnjiceni koji smo vidjeli.....zato se donose neki zakljuci...zato novinar pita ima li krivice vozaca a tuziteljica kaze da su pod istragom svi.....
BadBoy

#104942 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

mali_balon wrote: 26/02/2026 17:31
BadBoy wrote: 26/02/2026 17:08

:thumbup:
Ma.nema veze sto si se nakacio I objasnio neke stvari....ja sam vise pokusao to malo obicim jezikom....zato je vozac ovo vidljiv pod navodnicima, jer se mehanicar kontrolor i ostali u lancu nisu hapsili nismo ih vidjeli, vidjeli smo samo vozaca, on je lice covjek koji je jedini osumnjiceni koji smo vidjeli.....zato se donose neki zakljuci...zato novinar pita ima li krivice vozaca a tuziteljica kaze da su pod istragom svi.....
Znam znam, sve pet :thumbup:

Nego mi smeta kad nepismeni novinari prenose netacno i onda nas narod misli da je neko pušten na slobodu tri dana kasnije. Ne ide to tako baš.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#104943 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Pa hoce li te grasovske budale ikad nauciti
Ateista

#104944 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 26/02/2026 16:57 Nema crvenog na tramvajskom semaforu, samo narandzasto. :mrgreen:
Prosao na horizontalnu liniju, izvinjajem se. :mrgreen:
HelaS

#104945 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Čini se zaključak da policajac nije trčao za tramvajem, vozač se ne bi zaustavio na stanici. Policajag ga zaustavio. Ko je pisao, bravo!
benzapen

#104946 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by benzapen »

Rade sdp botovi 0-24 na odbrani druga štete, pardon druga Džeme.
tokio25

#104947 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Na onoj kazni moraju pisati registarske oznake
Sta ce pisati za tramvaj
Mujo mujic vozilom stadler prosao kroz crveno
Ateista

#104948 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 26/02/2026 17:13

Zato što ako je vozač imalo kriv onda pada cijela SDA SBB SBIH i DF hajka protiv "sistema". Ovdje se sad sudi fantomskom sistemu što je u stvari SDA kampanja protiv trojke.

To je inače jedan od onako lijepih litmus testova za detekciju simpatizera gore navedenih stranki. Prekomjerna upotreba riječi sistem ih jako lijepo identificira a naredni korak je "nisam za SDA, ali"
I jos da su svi isti, da treba dati sansu nekim novim i slicno... :-)
noviclan

#104949 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

:lol: ma jel' fakat ma daaj to ono kod asa-e gdje navlace one do pruge sto idu lijevo ili desno, mozda je driver svirao a ovaj ga uzeo na zub e svasta
mali_balon

#104950 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

benzapen wrote: 26/02/2026 18:29 Rade sdp botovi 0-24 na odbrani druga štete, pardon druga Džeme.
Ko je protreso kavez....makar imamo sta braniti za razliku od vas sda botova...
Post Reply