Opet vam kazem da nisam fizičar, ali sam korisnik, i to već četvrtu sezonu.
Upalim inverter krajem oktobra, stavim fan na 1 i ne gasim ga do proljeća (osim dok čistim filtere). Rezultat, stan konstantno topao, dnevni boravak 24–25 °C, spavaća soba 22–23 C (što nam i odgovara za spavanje). Razlika od 2 stepena nije “hladno”, nego komfor.
Klima nikada neće zagrijati stan ako se pali/gasi i to je osnovna greška koju mnogi prave. Inverter radi tako da održava temperaturu, ne da startuje i staje kao TA peć. Zato meni u stanu nema hladnih hodnika ni kupatila, jer toplotu dopunjuje i topla voda na plin (tuširanje, vrš mašina/sušilica) koja direktno utiče na grijanje toaleta.
Ko na moru pali klimu povremeno ili ima neki jeftiniji model, naravno da će imati oscilacije i “hladne sobe”, pogotovo ako im je loša izolacija. Ja sam prije kupovine Mitsubishi LN Zubadana čitao iskustva ljudi iz Dalmacije, kontinenta i Skandinavije i upravo zbog tih iskustava sam se odlučio za premium. I nisam pogriješio, komfor, tišina i stabilnost u minusu su neuporedivi.
A što se tiče računa, da sam ostao na plinu, imao bih iste cifre kao što vi navodite. Prelaskom na invertere ostvario sam ogromne uštede i to svake sezone. Ista stvar kod roditelja koji su se grijali na TA pec. Sa 230-350KM, računi sada 100-120KM i to samo za decembar-januar, dok okrobar, novembar, februar, mart idu ispod 80KM, kao i kod mene.
Zato je moja poruka svima ko misli da lažem, neka slobodno nastavi da plaća plin i struju po starom. Ja ću i dalje uživati u toplom stanu i niskim računima.