Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

skupljac_zeljeza

#33126 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by skupljac_zeljeza »

Digla_da_kreci wrote: 22/02/2026 00:03
Ako neko gleda Muzej nevinosti na Netflixu neka javi kakva je, vicu po internetima da je dobra, ali dok je negdje uganjam za dz. posto nemam netflix.
Spoiler
Show
Odgledao po preporuci što znači da se nekome i dopada. Radnja spora u stilu Orhana Pamuka da prenese melanholiju Istanbula sredinom prošlog stoljeća. Pošto je njegov roman svaku stranicu scenarija je kontrolisao. Mislim da je ubačeno i iz priče o Lejli i Medžnunu, orijentalnoj verziji Romea i Julije pa ima malo i nerealnog romantičnog i obiluje metaforama. Fusun u koju je zaljubljen k'o budala se nigdje ne pojavljuje bez njega što može biti sugestija da je njegova fikcija. Da li je muzej stvarno muzej ili 'arhiv sjećanja'? Pojavljuje se često leptir, suncokreti....sve kao metafore. Htio sam odustati nakon 4. epizode, ali osoba koja mi preporučila kaže da najinteresantnije tek dolazi. Turska serija koja se nije uspjela skroz otrgnuti valjda od navika glumaca da ne snimaju sapunicu mada nije sapunica. Za nepopravljive romantičare možda i bude dobra. Meni nije legla.
SaraFina

#33127 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by SaraFina »

I meni nije legla. 6,5 - 10. Mladenačka ljubav i strast, patnja i čekanje, tragedija.
Digla_da_kreci

#33128 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Digla_da_kreci »

Bas cu veceras gledati, docepala sam se linka.

Hvala @skupljac_zeljeza na detaljnom osvrtu.
kakavdanakneiskustvu

#33129 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by kakavdanakneiskustvu »

3 epizode druge sezone Paradise su na torrentima
Haris033

#33130 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Haris033 »

Image

Irska mini serija. Može se pogledati, mada ništa posebno.
Ono što mi je bilo intersantno, jedna od glavnih glumica, Bronagh Gallagher, mi nevjerovatno liči na hrvatskog sportskog analitičara, Joška Jeličića.. :lol:

Image
dale cooper

#33131 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

Haris033 wrote: 24/02/2026 18:36 Image

Irska mini serija. Može se pogledati, mada ništa posebno.
Ono što mi je bilo intersantno, jedna od glavnih glumica, Bronagh Gallagher, mi nevjerovatno liči na hrvatskog sportskog analitičara, Joška Jeličića.. :lol:

Image
Da, nije loša. Malo me podsjeća na Yellowjackets, sa boljim smislom za humor.
Digla_da_kreci

#33132 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Digla_da_kreci »

Muzej nevinosti - odustala na prvoj, nije ono za mene.

Paradise, druga sezona, prva epizoda - ljubavna safunjača.
Nadam se da ce se vratiti na pravi put kakva je bila prva sezona, inace cu i od nje odustati.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#33133 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Velkoski »

Digla_da_kreci wrote: 24/02/2026 23:27 Muzej nevinosti - odustala na prvoj, nije ono za mene.

Nadam se da ce se vratiti na pravi put kakva je bila prva sezona, inace cu i od nje odustati.
Paradise definitivno ide u neki scifi - ovo pišem nakon treće :mrgreen:

spojleri
Spoiler
Show
kompletan razgovor profesora i Billyja aludira da profa misli, tj. zna, da smrt nije kraj. 50% sun. Billy je 'supposed to be there' bla bla. Ili neki time travel ili neki multiverse. Što će biti u neku ruku smiješno jer ništa nije impliciralo da će biti ovakva serija. I Sinatra govori na klupi kako će spasiti 'billions' :mrgreen:

ne bi me čudilo da je Link iz prve epizode zapravo iz budućnosti

vićemo jesam li u pravu
video

#33134 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by video »

kakavdanakneiskustvu wrote: 23/02/2026 08:07 3 epizode druge sezone Paradise su na torrentima
:thumbup:

Cu da pogledam
dale cooper

#33135 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

Velkoski wrote: 25/02/2026 03:58
Digla_da_kreci wrote: 24/02/2026 23:27 Muzej nevinosti - odustala na prvoj, nije ono za mene.

spojleri
Spoiler
Show
kompletan razgovor profesora i Billyja aludira da profa misli, tj. zna, da smrt nije kraj. 50% sun. Billy je 'supposed to be there' bla bla. Ili neki time travel ili neki multiverse. Što će biti u neku ruku smiješno jer ništa nije impliciralo da će biti ovakva serija. I Sinatra govori na klupi kako će spasiti 'billions' :mrgreen:

vićemo jesam li u pravu
Spoiler
Show
Pa činjenica da je profa govorio o superpoziciji i kvantnoj sprezi je jasna naznaka da ono na čemu je radio ima veze sa ovime što si spomenuo.
Eh sad za šta se sve može taj projekat iskoristiti je ključno pitanje u kontekstu serije. Jer po riječima onog lika koji je najavio da će se desiti
apokalipsa, ovo kroz što sada prolaze je samo faza 1 i to ona najlakša po svemu sudeći. Na duže staze svi su jebani ako ne pronađu način
da spriječe kuhanje planeta. Ali onaj profa što ga Billy roknu je definitivno znao šta mu se sprema i šta dolazi poslije i koliko je Link bitan.
dale cooper

#33136 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

dale cooper wrote: 25/02/2026 22:43

spojleri
Spoiler
Show

vićemo jesam li u pravu
Spoiler
Show
Pa činjenica da je profa govorio o superpoziciji i kvantnoj sprezi je jasna naznaka da ono na čemu je radio ima veze sa ovime što si spomenuo.
Eh sad za šta se sve može taj projekat iskoristiti je ključno pitanje u kontekstu serije. Jer po riječima onog lika koji je najavio da će se desiti
apokalipsa, ovo kroz što sada prolaze je samo faza 1 i to ona najlakša po svemu sudeći. Na duže staze svi su jebani ako ne pronađu način
da spriječe kuhanje planeta. I šta ono reče da im treba, ali čega nemaju niti mogu dobiti? Vremena. Onaj profa što ga Billy roknu je definitivno znao
šta mu se sprema i šta dolazi poslije i koliko je Link bitan.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#33137 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Velkoski »

Spoiler
Show
nisam očekivao da će serija otići u ovom smjeru, to moram reći :mrgreen:
Digla_da_kreci

#33138 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Digla_da_kreci »

spojleri
Spoiler
Show

vićemo jesam li u pravu
Holy crap! Ja se ovome nisam nadala.
Spoiler
Show
Ovo je neki time travel. Zato je Billiju krvario nos, i Xavieru je isto. Ne vjerujem da je profesor ubio svoju zenu Alex, nego joj je dao nesto da je uspava.
Link iz prve epizode je od ovog profesora student i smatrao ga kao dio porodice/sina. Jao, ovo je predobro. :shock:
Last edited by Digla_da_kreci on 26/02/2026 17:38, edited 1 time in total.
karanana

#33139 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by karanana »

Spoiler
Show
ahaaaaa, jeste time travel 100%. jer sad u trecoj kad je sinatra u retrospektivi otisla na pice sa onim naucnikom koji je prognozirao erupciju vulkana i onda naknadno zatopljavanje i topljenje planete, on je rekao da ni milijarderi ne mogu kupiti jednu stvar - vrijeme.
ne znam sta da mislim o svemu. mozda je nepotrebno trpanje dodatnog sloja plota.
nisam skonto krvarenje iz nosa, ok billy mozda jesam jer je i onaj frajer znao da billy dolazi da ga ubije i da dolazi iz buducnosti. ako ste skontali moze li objasnjenje billyja i xaviera i krvarenja nosa?
black

#33140 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by black »

video wrote: 25/02/2026 21:51
kakavdanakneiskustvu wrote: 23/02/2026 08:07 3 epizode druge sezone Paradise su na torrentima

Cu da pogledam
ja cu sacekati sve epizode a u medjuvremenu podsjetiti se prve sezone
dale cooper

#33141 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

karanana wrote: 26/02/2026 16:33
Spoiler
Show
ahaaaaa, jeste time travel 100%. jer sad u trecoj kad je sinatra u retrospektivi otisla na pice sa onim naucnikom koji je prognozirao erupciju vulkana i onda naknadno zatopljavanje i topljenje planete, on je rekao da ni milijarderi ne mogu kupiti jednu stvar - vrijeme.
ne znam sta da mislim o svemu. mozda je nepotrebno trpanje dodatnog sloja plota.
nisam skonto krvarenje iz nosa, ok billy mozda jesam jer je i onaj frajer znao da billy dolazi da ga ubije i da dolazi iz buducnosti. ako ste skontali moze li objasnjenje billyja i xaviera i krvarenja nosa?
Spoiler
Show
Billy nije došao iz budućnosti, on je unajmljen u vremenu prije apokalipse da ubije profesora, tad je bio plaćenik. Ako je krvarenje iz nosa povezano sa projektom na kojem je ovaj profesor radio, onda je ta mašina već uveliko radila prije apokalipse i profesor ju je već koristio. Mislim da to krvarenje iz nosa ima neke veze sa preplitanjem multiversea ili vremenskih linija. Ima onaj momenat gdje Billy priča sa profesorom u baru i ovaj mu spomenu frazu "no bars in your town" koja kao da je na trenutak izazvala flashback kod Billya. Istu frazu je rekao i Xavier kada su u prvoj sezoni isto tako sjedili u baru i pili. Ali kako je moguće da se sjeti nečega što će se tek desiti? Osim ako...time fuckery. :mrgreen:
video

#33142 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by video »

black wrote: 26/02/2026 17:10
video wrote: 25/02/2026 21:51

Cu da pogledam
ja cu sacekati sve epizode a u medjuvremenu podsjetiti se prve sezone
Pametno, ja dosta pozaboravio
Digla_da_kreci

#33143 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Digla_da_kreci »

Spoiler
Show
Spoiler
Show
1. Link ima jake glavobolje i dva krvarenja kad prica o odlasku u bunker u Coloradu i ubijanju Alex. (je li code Alex eutanizirana zena i Sinatrin tajni project istva stvar?)

2. Xavier dobije krvarenje u avionu dok prolijece kroz oluju i kad ima viziju da on i Link hodaju hodnikom iako se jos nisu upoznali.

3. Billy dobije krvarenje odmah nakon sto se odluci da NE ubije Linka. Profesor mu minut prije kaze: ''Today, I am choosing to believe that it all worked. That you are supposed to be here.'' - kao da je radio eksperiment koji podesava ko ce se gdje i kad pojaviti i cinjenica da mu pruzi maramicu prije krvarenja izgleda kao da vec zna ishod jer ga je ''vidio'' kroz to vrijeme/kvantni sistem.

Znaci, njima se to javlja kad ih ta masina/projekat gura izmedju razlicitih vremenskih linija ili multiuniverzuma, tzv. temporal displacement.
Kad se promijeni tok dogadjaja od ocekivanog (Billy je trebao ubiti Linka ali ga ne ubije-znaci promijenio je tok, Xavier srusi avion, Link stize prema bunkeru), onda ta vremenska linija/projekat mora da se prilagodi promjeni i kao da ''skljocne'' u drugu mogucnost i onda njihovo tijelo reaguje i fizicki osjete simptome, kao krvarenje iz nosa ili glavobolje jer su na neki nacin razapeti izmedju stare i nove verzije stvarnosti.
karanana

#33144 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by karanana »

tenk you. oh time fuckery, dark i tako taj zanr....nemam ja iq kapacitet da to sve skontam ali hajde probacu.
dale cooper

#33145 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

Digla_da_kreci wrote: 26/02/2026 17:35
Spoiler
Show
Spoiler
Show
1. Link ima jake glavobolje i dva krvarenja kad prica o odlasku u bunker u Coloradu i ubijanju Alex. (je li code Alex eutanizirana zena i Sinatrin tajni project istva stvar?)

2. Xavier dobije krvarenje u avionu dok prolijece kroz oluju i kad ima viziju da on i Link hodaju hodnikom iako se jos nisu upoznali.

3. Billy dobije krvarenje odmah nakon sto se odluci da NE ubije Linka. Profesor mu minut prije kaze: ''Today, I am choosing to believe that it all worked. That you are supposed to be here.'' - kao da je radio eksperiment koji podesava ko ce se gdje i kad pojaviti i cinjenica da mu pruzi maramicu prije krvarenja izgleda kao da vec zna ishod jer ga je ''vidio'' kroz to vrijeme/kvantni sistem.

Znaci, njima se to javlja kad ih ta masina/projekat gura izmedju razlicitih vremenskih linija ili multiuniverzuma, tzv. temporal displacement.
Kad se promijeni tok dogadjaja od ocekivanog (Billy je trebao ubiti Linka ali ga ne ubije-znaci promijenio je tok, Xavier srusi avion, Link stize prema bunkeru), onda ta vremenska linija/projekat mora da se prilagodi promjeni i kao da ''skljocne'' u drugu mogucnost i onda njihovo tijelo reaguje i fizicki osjete simptome, kao krvarenje iz nosa ili glavobolje jer su na neki nacin razapeti izmedju stare i nove verzije stvarnosti.
Spoiler
Show
Nešto kao timeline rewriting itself? I to je moguće. Samo da ne bude neki paradoks, pa da stvar za koju misle da će pomoći da se spriječi
katastrofa ne izazove katastrofu. :mrgreen:
dale cooper

#33146 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

karanana wrote: 26/02/2026 17:48 tenk you. oh time fuckery, dark i tako taj zanr....nemam ja iq kapacitet da to sve skontam ali hajde probacu.
Pa sumnjam da će baš toliko biti kompleksno i komplikovano. :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#33147 Re: Gledate seriju - preporučite je

to bi bilo vrlo vrlo teski nadmasiti, što bi @johnnykola napisao, to bi bilo za zapaljenja mozdane opne, ili tako nesto
dale cooper

#33148 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

kakavdanakneiskustvu wrote: 26/02/2026 18:36 to bi bilo vrlo vrlo teski nadmasiti, što bi @johnnykola napisao, to bi bilo za zapaljenja mozdane opne, ili tako nesto
Johnny Tito! :lol: :D
kakavdanakneiskustvu

#33149 Re: Gledate seriju - preporučite je

dale cooper wrote: 26/02/2026 18:37
kakavdanakneiskustvu wrote: 26/02/2026 18:36 to bi bilo vrlo vrlo teski nadmasiti, što bi @johnnykola napisao, to bi bilo za zapaljenja mozdane opne, ili tako nesto
Johnny Tito! :lol: :D
jasta je

gay ss-ovac ili kako je već imao nadimak za sebe
Point.

#33150 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Point. »

Iz dosade upalim ovu seriju i sad se navuko ko horsaš. Meni odlična serija, ima šarma, Hamm odličan a tu je i moja stara simpatija Amanda Peet, malo me tuga ufatila kad sam vidio da je ostarila, podsjeti me da i ja starim, ali dobra je ko dobro vino.

Image
Post Reply