Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#49201 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mk ultra »

@mobsterc

Ne radi se to samo kod nas
Pola tih modifikacija ti dolazi iz Britanije, Njemacke, NL, rusije

https://www.darksidedevelopments.co.uk/

Uslikam ti sutra da vidis kako izgleda prednjica mašine bez EGRa i hladnjaka EGRa pa mi reci je li to fabrika nakarabudzila na ispravnu mašinu ili nije :mrgreen:

Realno, ti dijelovi dotraju u rangu od 150-180k km, nakon toga imat ces problem na tome neki 2000%
I sta u tom trenutku trebas baciti kola u kantu ili ostaviti servisu 4-5-6000KM za dijelove koji su sporedni apsolutno za rad motora. Stoji to sto govoris prilagođeno jedno drugome, ali nije prilagođeno ni servisiranju ni otklanjanju kvarova.

Pa na onim pezoima fabirka fulila nešto na AdBlue i ti sad treba da na 8-10g starim.kolima platis jbni dio 2000KM... za šta?
kabal1337

#49202 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kabal1337 »

darkside preprodaje kinesko smece
mk ultra

#49203 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mk ultra »

kabal1337 wrote: 24/02/2026 16:46 darkside preprodaje kinesko smece
Kako god iz britanije su startali i nisu jedini...

Ne znam ima li vozila u britaniji da ima DPF na njemu, vade i ispravne
mobsterc

#49204 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mobsterc »

Pa nekako se izgubila poenta, vise puta sam rekao da bih ja to prvi uradio, samo zelim da se prestane sa tvrdnjama kao da su vam konstruktori licno rekli da nema negativnih utjecaja. Jasta, uradi, ali prihvati i odgovornost. Ili je to ubjedjivanje samog sebe ako uradis da kao nista nisi ‘pokvario’. Opustite se :D
U vecini slucajeva ce to i raditi bez problema zbog vec pomenutih pozamasnih tolerancija, ali ne mozes biti siguran kakav je primjerak kod tebe. Neko ce nasvirati stage 3 i preci ce 100k a tebi ce na stage 1 riknuti turbo nakon mjesec. A nekome ce riknuti bez da ista dira. Sama ta cinjenica i spoznaja da moze nesto ‘samo od sebe’ da rikne ti je dovoljna da shvatis da bilo kakvom modifikacijom ti mijenjas sanse (moguce i nabolje, nikad ne znas)
A nije lako ni inzinjerima koji moraju da dodaju skalamerije raznorazne zarad nekih eko normi i bukvalno pokvare sistem za koju se potrudili da funkcionise. Svakako su eko normama ubili i ono malo duse sto je ostalo nakon konfekcije i zelje za zaradom.
A da ne pricamo o specificnostima trzista, kod nas mali gradovi, ulice, guzve a svi bi dizela zbog manje potrosnje iako motor nije konstruisan za to nego da si svako malo na nekoj otvorenoj cesti
Last edited by mobsterc on 24/02/2026 17:11, edited 1 time in total.
kabal1337

#49205 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kabal1337 »

mk ultra wrote: 24/02/2026 16:52
kabal1337 wrote: 24/02/2026 16:46 darkside preprodaje kinesko smece
Kako god iz britanije su startali i nisu jedini...

Ne znam ima li vozila u britaniji da ima DPF na njemu, vade i ispravne
to je istina i uredno sve prolazi, cak i roaling coal
mobsterc

#49206 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mobsterc »

Treba kupovati auta iz amerike, benzinci, nemaju gpf, a evo izgleda od sada nece imati ni start stop.
Mada nazalost audi i tamo gura mhev, ali moze bmw :D
xPaco1337

#49207 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by xPaco1337 »

mobsterc wrote: 24/02/2026 17:23 Treba kupovati auta iz amerike, benzinci, nemaju gpf, a evo izgleda od sada nece imati ni start stop.
Uvoze se dosta https://www.instagram.com/importcarsusa_/
Quaresma

#49208 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Quaresma »

xPaco1337 wrote: 24/02/2026 17:27
mobsterc wrote: 24/02/2026 17:23 Treba kupovati auta iz amerike, benzinci, nemaju gpf, a evo izgleda od sada nece imati ni start stop.
I tuše po evropskim cijenama.
mobsterc

#49209 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mobsterc »

Mislis bosanskim?
Ako uveze iz njemacke, sto ti ne proda po njemackoj cijeni :D
Svasta
xPaco1337

#49210 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by xPaco1337 »

Quaresma wrote: 24/02/2026 17:29
xPaco1337 wrote: 24/02/2026 17:27
I tuše po evropskim cijenama.
Sumnjam da je po Europskim, po Bosanskim možda. Ali kontam opet to je neka egzotika što ne možeš imati u Europi,a kod nas možeš.
mobsterc

#49211 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mobsterc »

Logicno, u americi eu brendovima vise opada cijena nego sto je to u eu. Dovuci toyotu iz usa pa ces vidjeti…
Quaresma

#49212 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Quaresma »

xPaco1337 wrote: 24/02/2026 17:31 Sumnjam da je po Europskim, po Bosanskim možda. Ali kontam opet to je neka egzotika što ne možeš imati u Europi,a kod nas možeš.
https://olx.ba/shops/ImportCarsUSA/aktivni

Meni ovo nije nista toliko povoljno. Evo gledao nabrzaka mecedes benz c43 isto 2019 godiste u njemackoj ista cijena. Naravno ima tu sad dodatnog placanja oko uvoza.

Mozda su jedino interesantna ova americka auta.
mobsterc

#49213 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mobsterc »

Pa cekaj jel poredis auto ocarinjeno kod nas sa cijenama u njemackoj na koju treba jos prevoz, porez, carina?

A evo npr ovaj
https://olx.ba/artikal/74459285
30k jeftinije od iduceg
adsubzero

#49214 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by adsubzero »

Uzmes nesto poput BMW X3 i ustedis fino oko 10K
mk ultra

#49215 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mk ultra »

Smije li se granica preci sa ovakvim kolima?

Neki dan gledam X6 crveni zmigavci nazad

I sta treba da udjem u HR i da me tamo neki XY milicioner zaustavi i istresa iz gaća skida tablice vozi kola šlepom?
adsubzero

#49216 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by adsubzero »

mk ultra wrote: 24/02/2026 19:14 Smije li se granica preci sa ovakvim kolima?

I sta treba da udjem u HR i da me tamo neki XY milicioner zaustavi i istresa iz gaća skida tablice vozi kola šlepom?
Naravno da smije, ja prelazio. Sta ako dodje vozac iz Amerike i ne daju mu voziti? Nema nikakvog smisla. Mozes jedino problem imati ako hoces da registrujes u EU. Ali i to se lako rijesi - par hiljada da zamijenis stopke, jednostavno kodiranje ako treba i to je to. Puno si ustedio svakako.
mobsterc

#49217 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mobsterc »

Ne kontam, ko jos vozi bmw i koristi zmigavac :D
adsubzero

#49218 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by adsubzero »

mobsterc wrote: 24/02/2026 19:31 Ne kontam, ko jos vozi bmw i koristi zmigavac :D
To ja mislim samo da zadovoljis tehnicki :D
mk ultra

#49219 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mk ultra »

adsubzero wrote: 24/02/2026 19:19

Naravno da smije, ja prelazio. Sta ako dodje vozac iz Amerike i ne daju mu voziti? Nema nikakvog smisla. Mozes jedino problem imati ako hoces da registrujes u EU. Ali i to se lako rijesi - par hiljada da zamijenis stopke, jednostavno kodiranje ako treba i to je to. Puno si ustedio svakako.
Pa eto i to kako bez zamjene štopki i farova eventualno i nekih sitnica moze dobiti homolqgqcoju?

Zato ti kazem, mogao bi se neki milicioner van BiH nameraciti
mobsterc

#49220 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mobsterc »

Farove nema potrebe, i njihovi zmigavci u farovima su zuti.
Za stopke, eto ako hoces da si siguran, zamijeni, sa druge strane si poprilicno siguran da nisi dobio nekog svabu dizela sa 400 na satu, ko se moze odvojiti od dizela, jel

A to pitanje kako…bolje je pitanje kako pola auta prodje tehnicki, boja zmigavca tesko da ce koga ubiti
adsubzero

#49221 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by adsubzero »

mobsterc wrote: 24/02/2026 19:59 Farove nema potrebe, i njihovi zmigavci u farovima su zuti.
Za stopke, eto ako hoces da si siguran, zamijeni, sa druge strane si poprilicno siguran da nisi dobio nekog svabu dizela sa 400 na satu, ko se moze odvojiti od dizela, jel

A to pitanje kako…bolje je pitanje kako pola auta prodje tehnicki, boja zmigavca tesko da ce koga ubiti
To i ja kazem, pola auta na cesti nije ispravno...
mk ultra wrote: 24/02/2026 19:50
adsubzero wrote: 24/02/2026 19:19

Pa eto i to kako bez zamjene štopki i farova eventualno i nekih sitnica moze dobiti homolqgqcoju?

Zato ti kazem, mogao bi se neki milicioner van BiH nameraciti
Kako, to ne znam... Samo znam da ne zivimo u EU i kako mobsterc rece, sta sve prodje tehnicki ovo najmanje iznenadjuje.
Uglavnom ima nekoliko solucija. Ako je full led nazad, moze se vjerovatno samo kodiranjem napraviti da budu EU-spec. Ako nije, onda djelimicno moze pomoci zamjena sijalice sa LED zutom, ali ne bude bas prava zuta/narandzasta boja jer je kuciste crveno. Onda ostaje zamjena komplet stopke. Sve to je opet sitnica spram ustede, a i donekle sigurnosti da dobijes auto u boljem stanju i da nije truhli dizel sa prepolovljenom kilometrazom.
esso_sa

#49222 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by esso_sa »

mobsterc wrote: 24/02/2026 19:59 Farove nema potrebe, i njihovi zmigavci u farovima su zuti.

Ima nesto i do farova. Mislim da je za USA trziste podeseno da su svjetla slabijeg intenziteta ili tako nešto, ne sjećam se...
Onda nazad štop svjetla imaju crvene žmigavce, nazad mala tablica, brzinomjer u miljama, bočne pozicije (naprijed žute, nazad crvene) itd... Sve se te stvari trebaju prilagoditi EU pravilima, ali kod nas uredno prolaze homologaciju i registruju se, iako nam je zvanično homologacija usklađena sa EU pravilima...
mobsterc

#49223 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mobsterc »

esso_sa wrote: 25/02/2026 09:22
Ima nesto i do farova. Mislim da je za USA trziste podeseno da su svjetla slabijeg intenziteta ili tako nešto, ne sjećam se...
Onda nazad štop svjetla imaju crvene žmigavce, nazad mala tablica, brzinomjer u miljama, bočne pozicije (naprijed žute, nazad crvene) itd... Sve se te stvari trebaju prilagoditi EU pravilima, ali kod nas uredno prolaze homologaciju i registruju se, iako nam je zvanično homologacija usklađena sa EU pravilima...
Samo stopke su ‘smetnja’ kako rekoh.
Ko ce izmjeriti intezitet svjetla? To ne postuju ni sami proizvodjaci, cinjenica da nova auta te cesto zaslijepe zbog inteziteta led farova a nekako su prosli regulacije eu. Sta cemo sa raznoraznim aftermarket farovima, led sijalicama, xenonima? U usa su bila zabranjena matrix svjetla, to je razlika.
I naprijed je kockasta tablica kod njih (ako treba u saveznoj drzavi), i to nema nikakve veze jer samo promijenis nosac.
To je bilo nekada prije, sada svako eu vozilo nazad ‘prima’ i eu tablicu.
Brzinomjer u miljama je par klikova u postavkama na digitalnom ekranu, a najcesce se moze promijeniti podloga i ako je analogni.
Bocna svjetla zuta su naprijed i nisu zabranjena u eu nego su opcionalna za vozila ispod 6m, ne smiju da sluze kao zmigavci a najcesce su svakako ‘macine oci’ a ne sijalice, ali zavisi od proizvodjaca, npr porse ima sijalice (mogu se iskljuciti u ecu). Pozicije nazad nisu zabranjene nego su opcionalne za vozila ispod 6m duzine.
mk ultra

#49224 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mk ultra »

mobsterc wrote: 25/02/2026 11:24
esso_sa wrote: 25/02/2026 09:22
Samo stopke su ‘smetnja’ kako rekoh.
Ko ce izmjeriti intezitet svjetla? To ne postuju ni sami proizvodjaci, cinjenica da nova auta te cesto zaslijepe zbog inteziteta led farova a nekako su prosli regulacije eu. Sta cemo sa raznoraznim aftermarket farovima, led sijalicama, xenonima? U usa su bila zabranjena matrix svjetla, to je razlika.
I naprijed je kockasta tablica kod njih (ako treba u saveznoj drzavi), i to nema nikakve veze jer samo promijenis nosac.
To je bilo nekada prije, sada svako eu vozilo nazad ‘prima’ i eu tablicu.
Brzinomjer u miljama je par klikova u postavkama na digitalnom ekranu, a najcesce se moze promijeniti podloga i ako je analogni.
Bocna svjetla zuta su naprijed i nisu zabranjena u eu nego su opcionalna za vozila ispod 6m, ne smiju da sluze kao zmigavci a najcesce su svakako ‘macine oci’ a ne sijalice, ali zavisi od proizvodjaca, npr porse ima sijalice (mogu se iskljuciti u ecu). Pozicije nazad nisu zabranjene nego su opcionalne za vozila ispod 6m duzine.
štopke, farovi eventualno, ostalo nije toliko problematično

ali mislim da možeš doći u problem sa spojevima, dijelovima, koji su specifični za USA tržište, a ima ih...

kola su 97% ista
3% imaš neke siće koja se po njihovim pravilima radi

tipa crkne ti senzor neki, možda ga na EU kolima i nema ili je spoj drugačiji... i vazda jebada

sve je lijepo dok radi.
mobsterc

#49225 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mobsterc »

Samo emisija je razlika pa oni nemaju gpf, bar do 2024.
A sada kao hoces da kazes da su kod nas majstori nisu vicni popraviti auto jer neki senzorcic daje drugaciji output, ali zato moze delete dpf, egr, scr :D hajde malo budi dosljedan :D
I ovdje preuzmes isti rizik, odvazes da li ti se isplati.

Ovo govorimo za eu proizvodjace kojima je naravno cilj da imaju sto manje razlicitih dijelova na trzistima i kako je vrijeme prolazilo sve su vise stvari mogli pod jedno. Npr farovi na q8 se softverski iskljuci amber, ili kako sam vec spomenuo porse sijalica se moze iskljuciti isto sw, stopke se mogu programirati…
Vecinski su razlike izrazenija na starijim autima.
Iznad tamo 2015 je 99% isto, nije vise 97.

S druge strane, mozes birati i modele koji imaju manje ili vise razlika, npr bmw je i nakon 2020 zadrzao macine oci dok je merc i audi to ubacio u far. I na bmw softerski podesis regiju na farovima.
Ja sam bas nedavno pitao za bmw ovdje i posto nije bilo odgovora, sjednem i istrazim.
Post Reply